Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NinkyoTsukamoto

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szamurájfilmek Broken Swords 1969 2012.09.22 07:43:11
Az újraforgatás nem mai találmány, régebben szintén éltek vele a stúdiók. Részben a pénzcsörgésre vágyás volt erős, máskor egy rendező állt elő valami új ötlettel, netán egy tehetségesnek tartott színészt akartak az élvonalba emelni általa. Egy ifjú szamuráj rohan a…..
Szóval, Mijamotó Muszasi, a szamurájok etalonja, az önképzés bajnoka, a legenda. Josikava Eidzsi könyvsorozata óta különösen szárnyal a népszerűsége, bár előtte sem panaszkodhatott volna a címadó. Életének különféle feldolgozásai valószínűleg az idők végeztéig ellátja anyaggal a japán filmes…..
NinkyoTsukamoto 2017.12.23 15:28:20
Kedves Oldfan!
Engedd meg, hogy gratuláljak a precíz, részletes írásodhoz, bizonyára nagy kutató munka előzte meg az elkészültét. Ezt megelőzőlen nem hallottam erről a Muszasi feldolgozásról, csak az általad is említett Inagaki-Uchida verziókhoz volt szerencsém. A rendező neve (Warrior of the Wind és a Shinsengumról készített filmjét láttam korábban) garancia volt a rendhagyó alkotásra.

Korábban volt szerencsém egy magyarul megjelent "életrajz"-hoz amiben pontosan ezt emelték ki, hogy nem éppen egy kabuki színész külsejével rendelkező ember volt, hanem olyan képességű kardvívó hírében állt aki egyszer egy rizsszemet vágott ketté egy másik ember homlokán, mindezt úgy, hogy az alany nem sérült meg.

Mindez nagyon szépen kijött a filmben, az elején kicsit zavart, hogy mindenkiről szó van csak épp Musashi hiányzik a képről, aztán a film előre haladtával egyre többet kapunk belőle. Számomra nagy hatású volt az a jelent amikor Shishido Baiken elleni párbaját látjuk, különösen a vége, erről a pillanatról elég jó képet tettél az írásba. Érdemes ezt összehasonlítani az Inagaki féle verzióval, szinte sokkoló a különbség. Az Ichijoji templomnál igazi vívóparádét láthatunk, igaz kicsit rövidnek éreztem. Elképzelhető, hogy a Shochiku-nál nem volt akkor büdzsé mint a Toei-nél ahol korábban készített filmeket.

A cikked és film hatására egyfajta Tai Kató "örület" lett úrrá rajtam és beszereztem tőle pár filmet, pl.

Tokijiro of Kutsukane: Lone Yakuza - Egy jidaigeki yakuza film az elképesztően jó Nakamura Kinnosuke-val a főszerepben, olyan vívójelenetekkel amiket Hideo Gosha is megirigyelne.

Blood of Revenge - Egészen kiváló lovagias yakuza film Koji Tsurutával, ennél a filmnél nagyon jól kijön a rendező semmivel sem összetéveszthető stílusa.

Castle of Flames - Shakespheare Hamlet feldolgozása mint szamurájfilm. Hamlet-et pedig a Warrior of the Windből ismerős Hashizo Okawa játsza el mégpedig egészen kiválóan. Bátran odarakhatjuk Kurosawa Ran-ja mellé és ez nem a dvd ocska marketing szövege.

Ezeket bátran tudom ajánlani, meg ezekről nem találtam írást, de sok más gyöngyszemről igen :)

Külön köszönet, hogy a rendezőről is írtál, nem is keveset. Én is úgy gondolom, hogy méltatlanul mellőzték (másik ilyen kortársa Yasuharu Hasebe) azonban az ilyen blogok bizonyítják, hogy a filmjeik kiállták az idő próbáját.

A további hasonló cikkekhez szeretnék sok sikert és alkotói ihletet kívánni!

Egy régi olvasó.