Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jean Claude

0 bejegyzést írt és 644 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
         "Revolutionary communists must not draw back from this struggle even if in the short run the nationalist forces gain the upper hand." (Frank Richards, Poland's Black December, 1982)         Frank Richards a Brit Forradalmi Kommunista Párt nevű keményvonalas trockista szervezet alapítója…..
Jean Claude 2019.04.24 22:52:09
@balmoral: Nekem emiatt van halálfélelmem a 3-as metrón. Hátha a ruszkik átengedték neki a féktrendszer méretezésését. Azt a végén nekimegyünk egy kistestű emlősnek többszázan csúcsidőben. Áder megnyugszik, hogy nem hal volt, Kövér természetjogi megközelítésből megpödri bajszát, az egyetlen értelmes alkatrészt az élővilágán, Varga emiatt módosítja a 2023-as költségvetés első negyedévi számait,
Trócsányi megtanul csomót kötni a nyakkendőjén és life coachhoz jár, hogy elviselje amikor Weber elzavarja a picsába a biztosjelölti meghallgatáson. Szóval az is hülye, aki Ionescut nálunk abszurdnak hívja.
Ez a történet egy fejér megyei falu makadámos főutcáján kezdődőtt egy apja által majdnem halálra rugdosott serdülő fiúval. Pszichológia szakon mentőkérdés lesz nemsokára. Az osztrák festőt sem fogadta be a főváros...
      Kedden a brit miniszterelnök beterjeszti az Alsóháznak a Kilépési Egyezmény Tervezetet. Nagyjából mindenki egyetért abban, hogy súlyos vereséget fog szenvedni. Majdnem a teljes ellenzék ellene fog szavazni és rengeteg tory hardliner. Elterjedt, hogy May még tesz egy utolsó kísérletet…..
Jean Claude 2019.03.12 11:44:45
@Grrr: Népszavazás összesen négyszer volt a briteknél. Két európai és két devolúciós.
Tehát nagyon lényeges, mindenkit érintő kérdésben egy olyan országban, ahol ennek nincsen hagyománya (az első 1975-ben volt). Már ez is probléma. A legitimitását pedig erősen csökkenti a populisták nyílt hazudozása (Farage: a felzárkózási alapok az NHS-be mennek majd - bocsi mégsem). Engem egyébként meglepett a tegnap esti bejelentés, valahogy nem illik a képbe, és azt gondolom, hogy ezzel semmi nem fog megoldódni ma. Ma "nem" döntés lesz, holnap szintén a do-deallel, csütörtökön meg "igen", amivel szemben 27 ország áll, bármelyik potenciális vétójával. Fontos, hogy mit raknak a halasztás kérése mögé. Ha semmi konkrétat (mondjuk új népszavazás), akkor nem megy bele az EU és már csak egy dolog maradhat, hiszen a do-deal Brexit kiesett. Az pedig a levél Brüsszelbe. Utána pedig egy teljes brit belpolitikai zűrzavar, de ennek úgy is itt volt már az ideje.
Jean Claude 2019.03.12 12:14:10
@jotunder: Tehát néhány óra van arra ,egy ilyen fontos kérdésnél, hogy valaki, aki kompetensnek tekinthető, kijelentse, hogy ez a tegnapi kiegészítés jogilag köti az EU-t. Utána az, aki ezt neki elhiszi, eldöntheti, hogy mégis elfogadja a May-EU dealt.
Egy olyan országban, amely nemzeti identitásának évszázadok óta legfontosabb része a parlamentje szuverenítása. Ezek után lehet nekünk bajunk a magyar törvényhozás minőségével? Mondjuk lehet.
      Szükség van a katolikus egyházra?  Szükség van a kézilabdára? Szükség van a képzőművészetre?     A magyar állam az adófizetők pénzéből finanszírozza a katolikus egyházat, a kézilabdát és a képzőművészetet, és becsszó most vettem észre, hogy alliteráltam egyet, mintha vonzódnék a szekszárdi…..
Jean Claude 2019.02.20 22:15:32
@jotunder: Egyre indulatosabb vagy, miközben továbbra is racionálisan érvelsz.
Ezt a szarkasztikus stílusod sem fedi el. Szerintem amúgy rendkívül szórakoztató.
Én úgy látom, hogy tényleg vannak aggasztó, nehezen visszafordítható helyi, de eszkalálódó veszteségek, de ezek nélkül a Fidesz tovább pusztítaná az országot, még nagyobb veszteségeket okozva. Ezeknél már vágják a centit. OV-t imádók és gyűlölőkkel szemben az én véleményem Pest-megye szülöttjéről az, hogy messze van a tehetséges politikustól. Egy szájszagú, közepes képességű, rendkívül szorongó falusi sutyerák. Minél nagyobb a hatalma, annál jobban vágja maga alatt a fát. Ezt a nyugati, amúgy a diplomáciában nagyon járatos politikusok tudják és szerintem folyamatosan emelik a tétet az EP választások előtt. A Fidesz be fog fordulni egy teljes (nem fél) ázsiai stílusba, szemen köpve mindent, amire az európai project épül, kioktatva azokat, akik elkezdték az egészet. A 14 db szavazat értéke hétről-hétre fog változni és nem vagyok abban biztos, hogy Weberék nem hoznak ebből ki jóval többet tavaszra. Elveszítünk ennyit, de jóval többet hozunk. Ezek nem Szíjjártó-féle balfaszok. A Fidesz azt sulykolja, hogy minden meg fog változni tavasszal egész Európában. Semmi sem fog. Ha jönne egy osztrák festő, fura bajusszal, aki Németországban elsöprő sikert aratna, akkor talán. Sajnos a magyar belpolitika még jó darabig teljesen impotens marad, tehát a külső tényezők jelentik az egyetlen korlátot. Az MTA is ennek a játszmának a része. Gondolj a UK-re, a világban elfoglalt súlyára és arra, hogy teljesen impotensként vergődik a nemzeti büszkesége, a Parlament. Külső nyomás nélkül képtelenek megoldani egy régebben még könnyen kezelhető problémát (konkrétan a legnagyobbat a II. VH óta, beleértve a gyarmatok elvesztését is) Szerintem van valami May tarsolyában, de most nem veheti még elő. Nekünk még tarsolyunk sincs.
Jean Claude 2019.02.20 22:34:09
@vajdasagi: A Brexitet azért hoztam fel, mert egy, a történelemben rendkívül sikeres és nemzetközileg jó helyen jegyzett ország is kerülhet olyan helyzetbe, hogy az amúgy igen megbecsült szuverenitása - a Parlament szuverenitása a brit politikai nemzetállam alapja, (melyet évszázadokon keresztül sikeresen megvédett) nagyjából lófaszt ér.
Jean Claude 2019.02.20 23:02:17
@vajdasagi: Az MTA mindent megérdemel. A kérdés az, hogy ezt a fennálló helyzetet
milyen keretben érdemes szemlélni. Semmilyen érvelés a tudomány mellett nem bír ma hozadékkal. Ez már fait accompli. Lehet elővenni a zsebkendőket. Az intézmények viszont rendkívül tehetetlen dolgok (különösen az intellektuálisak - már az is hülye, aki ujjat húz a pedagógusokkal), sok diktatúra szembekerült már ezzel és beletört a bicskája. Ma Magyarországon azért nincs diktatúra, mert a pusztításhoz szükséges erőforrások nincsenek meg. Nagy mákunk van, hogy 56-ban Kádár volt kéznél a ruszkiknak és nem Orbán. Egyszerűen erőforráshiányos a rendszer. Van viszont hit, hogy ez nem így van. Mindkét oldalon.
      Holnap lesz a Brexit-saga következő epizódja.     Egyelőre úgy tűnik, hogy két fontos képviselői indítványról fognak szavazni.  Az első, az ún. Brady-indítvány. Az a lényege, hogy feltételes támogatást ad a miniszterelnöki deal-nek, amennyiben az észak-ír backstop helyett valami másban…..
Jean Claude 2019.01.29 17:14:21
@szazharminchet: A diplomácia az nem durcis gyerekek játéka. Bebe, az én apukámnak nagyobb a fasza, mint a tiédnek, meg ilyesmi. Nem mindenki Szíjjártó a nemzetközi diplomáciában. Egyszerre lavíroznak a veszteség minimalizálása és a nyereség maximalizálása között. Ehhez jön a rövidtáv-hosszútáv problémája. Gazdaságilag mind a 27-nek rövid távon nagyon fájó a no-deal Brexit. A dánok és az írek azért léptek be együtt az EGK-ba 1973-ban együtt a britekkel, mert a gazdaságuk (mezőgazdaságuk elsősorban) teljesen függött a britektől. Európának katonailag függetlenednie kell, ha az amcsik egy teljesen degeneráltat képesek elnöknek megválasztani, miközben egy gazdaságilag haldokló Oroszország folyamatosan agresszívabbá válik. UK nem kis szereplő katonailag, még akkor is, ha ma intézményesen az EU katonailag halott. A német-francia katonai (tágabban gazdasági) együttműködés adhatja a dinamika alapjait. (Az Airbus Indiustries-tól vett könnyű helikopter német, az közepes meg francia fejlesztés.) A Eurofighter, a Westland és az Airbus nem brit, hanem európai. Példát statuálni nem európai módszer, az egész project teljesen másról szól.
Ha az európai gondolattól eltérnek, akkor az egész kuka.
Jean Claude 2019.01.30 00:16:44
@jotunder: Ha a parlament meg tudja kötni a kormány kezét abban, hogy visszavonja az 50. cikkely aktiválását, akkor áll elő más helyzet. Mivel erről nincsen szó, ezért továbbra is egy megoldás marad, most már a halasztás nélkül., nyilván népszavazás már szóba sem jöhet. Elfogadván a no-deal Brexit általános elutasítását, március végéig a végrehajtó hatalom levelet kell küldjön Brüsszelbe. Azután bármi lehet belpolitikailag, de ez nem befolyásolja az UK uniós tagságát.
Jean Claude 2019.01.30 00:43:35
@incze: Fogalmam sincs, hogy miért harcol. Én a mozgásteréről gondolkodtam.
Ez egy klasszikus diplomáciai konfliktus belpolitikai leképeződése, méghozzá a többi
(jelen esetben a másik) fél jól kiszámítható reakciójával. Az EU-nak az égvilágon semmit nem kell tennie. Ez egy ritka konstelláció. 1938 München és 1939 nyara egy többszereplős, nehezen kiismerhető játszma volt brit részvétellel, ahol is a belpolitika
a klasszikus brit parlamentarizmussal próbált megbírkózni a feladattal. Voltak politikusi gyengeségek is, de hát ők is emberből vannak. Utólag lehet rájuk mutogatni, de ez nem teljesen fair. Most a helyzet kristálytiszta. Ez ugyan nem tükröződik a mostani történésekben. Számomra ez egy kicsit az angol konyhát idézi. Hála Istennek az egy sziget.
       Kedden helyi idő szerint este hétkor kerül sor az Alsóházban a miniszterelnöki Brexit Deal-ról való szavazásra. Senki sem tudja, hogy mi történik, teszem azt, este nyolc órakor (elképzelhető, hogy kiegészítések benyújtása miatt a szavazás elhúzódik, de az szinte száz százalékig biztos, hogy…..
Jean Claude 2019.01.17 18:45:36
@Szaktanár: Hogy mit tekintünk blöffnek, az meghatározó a politikában (atomfegyver megléte, megfelelő gazdasági erő az embargóhoz stb) Például egy hatalom magát kompetensnek és erősnek láttatja, akkor miért szarja össze magát egy vidéki gimnazista lánytól. Nem viszi el a fekete autó, sőt ki sem rúgják, de óriási energiákat mozgósít ellene. Miért?
Jean Claude 2019.01.17 19:19:57
@velőtanya: A vámunió is korlátozza a tagország kereskedelmi szabadságát. Kifelé közös vámhatárt létesít. Nyilván belsők ilyenkor nincsenek. Tarifális és nem-tarifális korlátozásokkal. Az egységes piac teljesen elveszi a kereskedelempolitikát a tagállamoktól és a négy szabadság elvét alkalmazza belülre. Az EU-ban itt fontosak az EB ítéletei. (Enel-Costa ügy, Simmenthal ügy, Cassis de Dijon ügy stb). Semmi különbség hol gyártod, hol fogyasztod stb. A norvég minta (EEA) kiveszi a halászati politikát és a CAP-ot, de a norvég búza nem játszik úgysem, minden más kötelezettséget ráterhel (ezért norvég és nem eu-s alap). Zéró beleszólással. Csak a világ egyik leggazdagabb országa, ahol a halász hálója ugyanolyan fontos, mint a világ legnagyobb állami pénzalapja.
Jean Claude 2019.01.17 19:52:46
@Szaktanár: Az is lehetne egy megoldás. Március végére tiszta víz a pohárban. A rövid felkészülés a populistáknak kedvez, az érzelem gyors, az értelem lassú. Igen esetén pedig no-deal Brexit.
    1. Orbán Viktor szerint az igazi kereszténydemokráciát az új brazil kormány testesíti meg.   2. Jair Bolsonaro brazil elnök azt mondta, hogy szívesebben látná a fiát halottnak, mint melegnek.   És itt a poszt vége.    ..
Jean Claude 2019.01.12 19:35:56
@jotunder: A korrupt, fasiszta rendszer (nekem amúgy is ez utóbbi nem meggyőző) nagyon keveset mond OV rendszeréről. Rendszerszerűen ez nem írja le a müködését.
Jean Claude 2019.01.12 20:25:22
@jotunder: Akkor legyen így.
Jean Claude 2019.01.13 15:35:45
@Kettes: Csaba szakmája szerint okkal kritizálta Gyurcsányt. Azt nem vette észre, hogy a Fidesz nem azért kritizálja Gyurcsányt, amiért ő, ettől függetenül minden kritika zene a fideszfülnek. Egy jó közgazdász igenis lehet politikailag teljesen dilettáns. 1998-ban már készen volt Simicska terve. Amiben most élünk az I. Simicska Lajos egyedüli alkotása, ostobább (nem fenntarható) verzióban.Az APEH élén puha, de egyértelműen a Kreml-ben szokásos eszközökből válogatott. A mostani Politkovszkaja könyben bőven lehet ilyeneket olvasgatni. a véres részektől nem kell megijedni, ilyenek Magyarországon nem lesznek, azért ez kevésbé ázsiai civilizáció.
       Megalakult az Illiberális Demokrácia Kutatóintézet, derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából. A Prof. Dr. Rogán Cecília által vezetett intézet célja az, hogy az alapkutatási fázisból az innovációba emelkedve, az elméleti keretekből a gyakorlat mezejére lépve vizsgálja meg, hogy hány…..
Jean Claude 2019.01.04 18:46:08
@jotunder: Az új brazil nemzetikeresztényikon javában elkezdi a privatizációt.
A brazil gazdaság büszkeségét, az Embraer repülőgépgyártó kereskedelmi gépeket gyártó részlegének 80%-át a Boeing vette meg. Az Embraer a kanadai Borbardier-vel a keskenytörzsű utasszállítók világpiacát uralja. A gazdasági csapata pedig a chicago-i iskola csemetéi. Azért nem teljesen OV világ.
Jean Claude 2019.01.05 11:13:27
@Online Távmunkás: Nyáron vették meg és az elnökjelölt nem azzal kampányolt, hogy a nemzeti büszkeséget elkótyavetélték és visszaszerzi, hanem ehelyett privatizációt hírdetett és körbevette magát édesvízi neoklasszikus közgazdászokkal.
Szerintem a Borbardier Aerospace (még sok másban is utazik a cég a repülésen kívül) egy részének (egy utasszállító családot előállító részleg) többségi részvényeit szzerezte meg az Airbus. Előzőleg a Bombardier Aerospace mindent megvett Kanadában, ami repül (De Havilland, Canadair, Learjet). De ez tényleg nem tartozik szorosan ide.
Jean Claude 2019.01.05 11:20:11
@Dárnok: A Gödel-tételre Habony talált rá két szippantás között, mert már nem először hivatkoznak rá. A tudományos szocializmus is dobálózott használható nevekkel
járási továbbképzések akalmával.
  Ráadásul a világmozgások erősen befolyásolják az itthoni fejleményeket, s amit még élő magyar nem látott, egy magyar politikus, Orbán Viktor külföldi mozgása érdemben befolyásolja az európai nagypolitika alakulását. (Lánczi András felnőttfilmszínész produkciójából)         Kelemen Anna…..
Jean Claude 2018.12.26 16:12:55
@Tehéntőgy: Nyilván nem erre gondoltam. Be akarta zárni és erre jó oka volt. Scargill viszont nem csak a bányászok racionális elégedetlenségét fogalmazta meg, hanem a rendszer ellen indult és a helyzet eléggé csúnyán nézett ki, tetézve az IRA éhségsztrájkjával. Thatcher egy csomagot kínált, ami részben meg is valósult. Hosszú keltanevek a high-tech vállalkozások postacímeiben. Wales ma nem egy rothadó ipar áldozata már. Scargillt Moszkva támogatta ezerrel.
Jean Claude 2018.12.27 10:33:23
@Tgr: Trump az amerikai demokrácia egyik fontos intézménye elnökként. Emiatt nincs akkora mozgástere annak lebontásában. Ilyen az a rendszer. A kongresszusban gyengült, de a szenátusban erősödött. El sem merem gondolni, hogy mire lenne képes, ha intézményesen nem lenne korlátozva. Szerintem a multilaterális szerződések (ezek biztosítják, hogy a gyengébb nemzetközi szereplők is odaférjenek az asztalhoz-ezért tartom teljesen degeneráltnak az America First jelszó fideszes hozsannázását) által felépített nemzetközi rendszer lebontása, a teljes kiszámíthatatlanság, gazdasági protekcionizmus következményei (Ford, GM döntései a leépítésekről) stb. mind nagyo súlyos következményekkel járnak. Földünk legbefolyásosabb emberéről van szó, aki a reggeli kukoricapehely után széttwitterezi a világot, hogy nárcizmusát kielégítse. Bannon nem volt semmilyen alkotmányos intézmény része, csak médiabohóc. A két világháborút is kiheverte Európa, szóval nincs vele gond, igaz? A legrégebbi demokrácia megy egy olyan úton, amiről fogalma sincs hova vezet. Ez nem nevezhető döntési helyzetnek, melynek létrehozása a jó politika feladata. Két éve impotens módon kezeli a Brexitet a politikai elit, most hagyjuk, hogyan jött létre az egész probléma. Egy miniszterelnök két évig állította, hogy a no-deal jobb, mint egy rossz deal, majd egyszer csak azt mondja (mivel blöffjei nem váltak be), hogy a no deal nemzeti tragédia. Akkor meg mire jó a demokrácia? Ez itt a kihívás.
Jean Claude 2018.12.27 11:11:35
@fortin2: Szerencsére a szellemi szférának jó nagy tehetetlensége van. A politikai irányvonalváltásnak kevésbé. A hatalmi akarat pontosan ezért tekinti ősellenségének.
Ez az akarat sikerrel tud más szférákat erőszakolni. Ha a szellemi szférát erőszakolja, akkor ömlik fel a szar. Szagról megismerszik. Ahol a hatalmat kordában az erőszakot háttérben (legitim erőszakmonopólium) tarják, az nem illiberalizmus.
  A nemzeti értékrendet, konzervatív világszemléletet, hazához és emberekhez való kötődést nekünk minden nap erősítenünk kell hallgatóinkban. Ez a hivatásunk. (Dr, Koltay András rezsimszolga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem,höhöhö, rektora) Ennél persze viccesebb, hogy a nehezen minősíthető…..
Jean Claude 2018.12.23 17:26:39
@lüke: Például kötelezővé teszik az ott szerzett diplomát az államigazgatásban.
Jean Claude 2018.12.25 14:15:56
@HaKohen: Az NKE egyik intézetének igazgatója Tálas Péter. Gyakran hívják meg alákérdezős politikai műsorokba szakértőnek. Minden alkalommal valahogy sikerül hülyét csinálnia a tehetségtelen riporterekből, mivel szakértőként viselkedik.
      Az Ember Tragédiáját először 1883-ban állították színpadra.  Ekkor már játszották a Platonovot és a Nórát, Monet már megfestette a Napfelkeltét. Ekkor mondták ki magyar színpadon, hogy "voltál és leszesz".  Ami nem baj, nem adhatok mást, csak mi lényegem, a gép forog, az alkotó pihen, hódolat…..
Jean Claude 2018.12.22 16:23:05
@György Baranyai: A spanyoloknak nem volt más választásuk, csak elmenni.
Spanyolország egy jó ideig Európa hullája volt, a nap járása már nem tudta feledtetni a kontinensen marginalizálódó helyzetét, nagyjából Franco haláláig. Párizs az I. VH előtt és után is mágnesként beszívta az újat (nem csak Európából), amit például az előző században beragadt Bécs kiköpött. Budapest is valahol ott versengett, de végül hoztuk a jól ismert történelmi formánkat a fehérlovas ember bevonulásával.
Jean Claude 2018.12.22 21:45:53
@brunn: Óvatosan ezzel. Még rá fog szokni új hobbikra, aztán dőlnek majd az ügetők,
meg a díjugrató pályák. Imádkozom, nehogy baseballra vagy krikettre kapcsoljon véletlenül a távirányítón. Ilyenkor sír vissza az ember egy diktátort, aki a sakkot szerette.
         A Nature közölt egy írást a magyar tudomány elleni kormányzati támadásokról. Kondorosi Éva, az ERC alelnöke, Balzan-díjas biológus és Somogyi Péter agykutató beszél arról, hogy milyen helyzetbe került a magyar tudományos élet. A cikk utolsó bekezdésében beszámolnak arról, hogy egy…..
Jean Claude 2018.12.21 10:58:56
@jotunder: Az Airbus közepes helikopter helyett vehettek volna Black Hawkot, ráadásul Lengyelországban gyártják (Európában nagyon sokan használják), tehát én pont azt látom, hogy látványosan nem amcsi cuccokat vesznek. Viszont most jelentett be az Airbus egy magyar üzem létesítését. Mielőtt a lengyelek elkezdtek licencben Sikorsky-t gyártani, előtte botrányos körülmények között jól bevásároltak belőlük.
Jean Claude 2018.12.21 11:25:08
@ámbátor: Szerintem a NATO-tól függetlenül az EU-nak (nem mindenki NATO tag)
kellene erősíteni a védelmi képességet Kelet- és Észak Európa határán, ahol is így összeadódnak a tagállamok képességei. Ezért fontos minden tagállami katonai modernizáció, főleg az elmaradt helyett, főként európai fegyverekkel. Ez nálunk a zéróhoz közelített, de nem vagyok meggyőződve a humán képességekről sem. Fel kell készülni egy tartós orosz fenyegetésre, mert a gazdaságukra egyre nagyobb mértékben a leszakadás vár. Oroszország elnyomja az innvációt, főként a politika működése miatt, akkor meg kár volt kukába dobni a szocializmust. Ugyanolyan szar lenne, kisebb egyenlőtlenséggel. Ez vár lassan ránk is (vállalkozó helyett oligarcha), csak mi szerencsére a világ egyik legnyitottabb gazdasága vagyunk, (Oroszország rendkívül zárt) ami nyilván egy tartós, egyik oldalon leszakadó duális rendszert jelent. A schumpeteri értelemben vett vállalkozó nélkül nem élvezhetjük a kapitalizmus gyümölcsét, csak rothadt állapotban. Ezt különböző intézményes keretekben lehet biztosítani és kevés intézményes keretben megakadályozni. Erre példa Oroszország és lassan Magyarország is a fent említett különbséggel.
Jean Claude 2018.12.21 11:30:37
@balmoral: A metrószerelvény felújítás már a címében korrupció, függetlenül a lebonyolítás módjától. Olyan, mint a Skoda Superb felújítás, ahol minden gyártó szabadon indulhat. Ehhez képest az észtek beleköptek a levesbe és csak őket kellett kizárni.
        A Mandiner interjút készített Anisits Ferenc tervezőmérnökkel. A cikk külön kiemeli Anisits tudományos értekezéseit, amelyek ugyan léteznek, de nem különböznek szignifikánsan egy német főiskola átlagos docensének tudományos teljesítményétől. Ennek esetleg van jelentősége. Nem szeretném…..
Jean Claude 2018.12.16 11:18:27
@lüke: Isuzu volt az 1.7-es (az 1.6-os Opel fejlesztés volt), amit csak néhány éve váltott le a Torínóban fejlesztett és nálunk gyártott suttógó dízel család (a Fiat eredetűekkel együtt). A PSA akvizíció miatt ezek most majd mennek a kukába, pontosabban a jog marad a GM-nél. Jó hír, hogy Szentgotthárdon ezek helyett a PSA motorokat fogják gyártani. A Honda, Mazda és a Toyota is ilyet használt a sajátjaik előtt. A Subaru nem olyan régóta gyárt és csak boxerdízelt.
Jean Claude 2018.12.16 13:29:57
@ijontichy: A BMW direkt gyengíti a motorjai élettartamát, mert a célközönség 3 év után másikba ül és a kocsit megvásároló fiatalok meg már számolnak a turbó eldurranásával 150.000 környékén. Nem a turbófeltöltő gyártókon múlik. Ha nem építenék be, akkor nagyon sokáig húzná egy modern autó a mai gyártástechnológiánál. Az újat meg el kell adni. Bármit el lehet gyengíteni, mondjuk néhány tizeddel kisebb/nagyobb alátét alkalmazásával. Ez is mérnöki munka. Az olcsó autók most jutottak el a turbó felhasználásához (az adminisztratív szabályozás miatt), de azokat más piac veszi fel. Ott ez a politika nem működik. Szerintem a Suzuki és a Honda tíz év múlva is rendben lesz a turbómotorjaival. Valószínűleg a többiek is a kis kategóriában. Egy gyártósoron készül a 3, 4 és hathengeres soros, emiatt a V6 kuka, mert drágább gyártani. A gyártási pontosság ugyanaz (fényévekkel jobb a 70-es évekbeli motorokénál). Brett Sinclair és Danny Wilde V8 és V6-os motorja egy kövér gázadásnál dönti ki magából az olajat a kipufogón keresztül (bejáratott új autókat használtak a forgatáshoz), pedig azok akkor csúcsmotoroknak számítottak.
Európában csak a FCA hagy fel a dízelmotorokkal, a többiek fejlesztenek. A downsizinggal meg teljesen szembe megy a Mazda kivételes technológiával és sikererrel. Hirosímában nem a Szerencsekeréken szerzik a gépészdiplomát.
Jean Claude 2018.12.17 15:03:39
@lüke: F.P élt Böhmországban, ott járt isibe. Nem választhatott németet, mert azt tiltották a békeszerződések (valamint megtiltották a két ország egyesülését), de mivel osztrák-magyar állampolgár volt, ezért lehetett utódállami állampolgár. A szudétanémeteket (a Monarchia részeként) nem akarta Bismarck a második Reichbe bevenni (erre jó oka volt - instabillá tette volna a Birodalmat, kiemelkedő diplomata volt, a Realpolitik megtestesítője), Hitler viszont bevette a harmadikba.
          Freund Tamás, meglehetősen dühösen, kimondta azt, amire elég sokan gondolnak. A legtehetségesebb emberek fogják elhagyni Magyarországot az akadémiai intézeti rendszer szétverése miatt.         A Magyar Tudományos Akadémia legfontosabb szerepe az volt a rendszerváltás után, hogy itt…..
Jean Claude 2018.12.11 00:18:56
@Külsős: Neville Chamberlain 1938-ban mindent megtett azért, hogy a Benes kormányt rábírja, hogy a szudétanémetek általa részben jogosnak ítélt követeléseit teljesítse. A szudétanémetek követeléseit jórészt Berlinben írták. Az angol miniszterelnök meg volt győződve arról, hogy Adolf Hitler jóhiszemű és egy korrekt megállapodást el fog fogadni, ami megold minden feszültséget, tehát megéri áldozatokat hozni, pláne ezt nem a saját országa kárára teszi. A britek ilyen dolgokért nem mentek a szomszédba. A franciák kicsit másképp látták, de a francia diplomácia nem a határozottságáról volt híres. Ennek a zseniális hozzáállásnak sok millió ember, a szüleink és a nagyszüleink generációjából áldozatul esett. Adolf Hitler OV-hez képest egy racionális politikus volt, képes volt megvárni a megfelelő pillanatot felmérve a mozgásterét, tehát igenis valamilyen szinten lehetett vele megegyezést elérni és tartotta is magát ahhoz, lásd Südtirol. Megígérte és megtartotta. Ez persze kivétel volt, de ez legyen az akkori politikusok kockázata. OV mögött, Hitlerrel ellentétben semmi sincs, csak egy marginális ország. OV-nak fogalma sincs arról, hogy mennyire marginális ország élén garázdálkodik a családjával és a haverjaival. Én nem gondolnám, hogy OV-vel ki lehet egyezni, de lehet, hogy az MTA-ban kevés tudós területe a diplomáciatörténet.
        Teljesen elfogadhatatlannak, a bézs, a türkizkék és a pink vonal átlépésének tartom, hogy Magyarországon  a FIDESZ elnöksége kapja az első éjszaka jogát. Az Európai Néppárt a leghatározottabban. Kompromisszumok nélkül. Nekünk elveink vannak. Hát éppenséggel nincsenek, de lehetnének.     …..
Jean Claude 2018.12.07 14:32:56
@fortin2: Én úgy látom a mostani lépéseinél, hogy nem méri fel helyesen.
Nem tud előre gondolkodni, estére legyen elégedett, akkor holnap is jó napja lesz.
Hitler például hatalmas erőforrásokkal a háta mögött ki tudta várni a megfelelő pillanatot, miközben OV marginális erőforrásaival hangosan ugat. Diplomáciában nem lehet egyik napról a másikra élni, pláne releváns információk hiányában, mely hiányról pontosan ő tehet. Egy nagykövetnek pontosan a valós helyzetről kell informálnia a külügyet, nem pedig habonyi bullshitot nyomni olvasói levélben. Hitler például nem támaszkodott nagyon a külügyi képességre, viszont hagyta őket profin működni.
OV teljesen tönkretette az amúgy is halvány képességet.
Jean Claude 2018.12.08 14:03:47
@Fuxos (ex bömis): Az még hagyján, de aki megfogalmazta azokat a patetikus szavakat az emberi szabadságról és boldogságról a Függetlenségi Nyilatkozatban, Thomas Jefferson, az is.
Jean Claude 2018.12.08 23:09:15
@Fuxos (ex bömis): Viszont soha halandó nem látta szotyizni. Ami az északi 47 és a keleti 18 fokon jegyzett politikatörténetben súlyos fogyatékosság. Helyette valószínűleg fékekkel és ellensúlyokkal foglalkozitt.
  ....elmélyült, bölcs, okos, mérlegelő, fokozatokat is tisztelő módon kellene kedvezőbb helyzetbe hozni az egyetemi katedrák elosztásánál, a filmkészítésnél, a színházak élén és a szellemi szféra által érintett területeken azokat, akik méltók, akik képviselik azt az irányt, amelyet a politikai…..
Jean Claude 2018.12.06 00:23:24
@harmadikszem: Okos emberek nem hihetik azt ma, hogy bármilyen kompromisszummal, tehát ami más, mint a szuverenitás teljes átadása a hatalomnak,
időt tudnak nyerni. Az MTA nyilván időnyerésre játszhat maximum, ami szerintem is jó elgondolás, csak a móddal van baj. OV még nagyobb vigyorral lép rá azokra, akik legalább megpróbálták leszopni. Szerintem nyíltan harcolni kell, mert ehhez nincs szokva OV. OV olyan, mint egy klasszikus kivégzőosztag. Megrémülne, ha a következő lelövendő sor rátámadna. Nyilván egy ilyen harc azonnal részleges veszteségeket okozna.
Jean Claude 2018.12.06 00:27:32
@flort: Közgázra járt, de úgy tudom, hogy elvégezte a művészettörténetet is. Rendkívül művelt ember és van fogalma arról, hogyan néznek ki a jól működő múzeumok Európában. Szerintem van otthon a vitrinben egy Francia Becsületrendje is. Baán egyszerűen az erőforráshoz jutásban gátlástalan, de semmi köze a Fidesz primitívségéhez.
Jean Claude 2018.12.06 00:30:21
@heptakontanonaéder: Miért van Felső-Volta túlreprezentálva ezen a blogon?
    A FIDESZ legutóbbi kongresszusán elfogadott programnyilatkozatából egyértelműen kiviláglik: a fejlett kereszténydemokrata, nemzeti érzelmű társadalom építésének időszakában megnő a tudati tényezők szerepe. Társadalmunk keresztény fejlődésének ugyanis elválaszthatatlan része a társadalmi tudat…..
Jean Claude 2018.11.29 19:09:29
@ámbátor: 1953 ennél már sokkal lazább volt. G. Fodornak az 1949-51 közötti időszakra áll fel a fasza. A lányok pedig folyton irígykednek. Az volt az igazi tehetségek berobbanásának az időszaka.
A tudás burzsuá trükk volt, a nem-tudás pedig a forradalom igazi arca. A mai Fideszt Csurka István alapította, azzal a különbséggel, hogy benne volt tehetség.
       A CEU nyilván többet ér egymilliárd dollárnál. A kamatozó magánvagyona , az ún. endowmentje, kilencszázmillió dollár körül van. Ezt az egyetemet ajándékozza most Magyarország Ausztriának.      Ausztriának van egy kisebb tudományos akadémiai hálózata, amelyik összesen 39 európai nagy grantet…..
Jean Claude 2018.11.26 00:02:56
@Külsős: "We want our money back" mondta Margaret Thatcher Fontainableu-ben 1984-ben. Ekkortól kaptak vissztérítést, ami máig érvényben van. 4 db opt-out-juk van.
Jean Claude 2018.11.26 00:05:51
@erikgross: Próbálj meg helyette énekelni. Lassan itt a karácsony.
Jean Claude 2018.11.27 19:44:41
@Grrr: Ezek a brit politikusok mindennel pontosan tiszában voltak. A kereskedelem alakulásával is. A kormányzat tele van olyan diplomatákkal (nem csak a külügy-minden minisztériumnalk vannak kapcsolattartói Brüsszelben), akik nap mint nap használják ezt a tudást. Az ír határ volt a könnyen kommunikálható üzenet mindenki számára, mert egy nem olyan régi nemzeti trauma jelképe. Egyszerűen a brit belpolitika ide kormányozta magát, beleértve az ellenzéket is. Lehet, hogy itt az ideje ott is a nagy belpolitikai átalakulásoknak. Ennek része a pártsrtuktúra és a választási rendszer is. A "győztes mindent visz" rendszer megmerevíti a pártstruktúrát. Ami változás van az, hogy May mostanában mondott néhány értelmes mondatot hosszú idő után. Például, hogy az egyezség nélküli kiesés nem lehet megnyugtató opció. A mostani megállapodásban van egy záradék (pontosan nem is tudjuk, hogy mikor lép életbe), amiről azt sem tudjuk pontosan, hogy mi, de biztosan nem a hard brexit.
Hatalmas a nyomás a politikai eliten a gazdasági elit részéről. A globális gazdasági elitről beszélek. Pénzügyi, autóipari, repülőgépipari, hadiipari, bányászati, nyersanyagforgalmazó stb. Még minden lehet, akár nagyon rossz is. Akár rosszabb, mint a gyarmatok elvesztése. Beleroppanhat az egész monarchia.
       Próbálok napirendre térni ezen tudományos közlemények felett, de nem nagyon sikerül. Jogi képviselőnk szerint érdekesebb téma lenne a kelet-ázsiai rózsateknősök társadalmi életének vizsgálata, és inkább arról kellene írnom, nem ezekről a cikkekről.       Ha Prof. Dr. Lánczi András…..
Jean Claude 2018.11.18 16:59:26
@jan: Orbán lelkét kulturálisan a tarhonyás tokány tudja megérinteni. Szerintem nem magától ment, hanem ez egy politikai akció volt. A legköelebbi pénzmosós svájci túrán már nem kell mimikriznie, elég lesz egy szelet lilatehenes csokiba beleharapni a kamerák előtt, miután Havasi Berci levette róla az alufóliát.
Nem láttam belülről a 319-est, de remélem nem 2x3 széksor van benne, mert akkor OV végig állhat akkora fenékkel. Ha tényleg honvédségi csapatszállító, akkor semmi probléma, mert jó nagy padok férnek el benne.
Jean Claude 2018.11.19 15:59:33
@jotunder: OV a Kékszakállút sem tudja tartós károsodás nélkül végighallgatni, pedig az jóval rövidebb és száz évvel régebbi. (Vajon akkor milyen bőrből volt a focilabda?)
Ez a Judit nevű nőszemély a szülésen és a főzésen kívül más dolgokat is a fejébe vesz. Nagyon veszélyes a magyar családmodellre, különösen ilyen háborús állapotok között. Biztosak lehetünk benne, hogy már az első kapu után kidobná a konzultációs borítékot elolvasás nélkül a szemétbe (Kovalik Balázs valamelyik németnyelvű országban bedobhatná ezt, de ekkor minden jegyhez ingyen kellene adni Magyarország története című háromezeroldalas könyvet). A tetejében még ott van a Balázs Béla. Nemsokára a Magyar Idők leleplező cikksorozatot indít eről a mindenféle balos tehetségtelennel együttműködő felforgatóról, de Bayer Zsolt meg fogja őt védeni, mert magyarságpusztító tevékenysége után abban a nagyhatású elit- és píszíellenes országban többször becsempézte a lompost Leni Riefenstahl lábai közé.
Jean Claude 2018.11.19 22:50:53
@ámbátor: A lényeget tekintve mindegy is. Egy falusi, műveletlen suttyó garázdálkodik egy tízmilliós országon, miközben nincs tisztában azzal, hogy az eszközei és a vágyai közötti szakadék egyre szélesebb.
       Szent Rajmund a nem nagyon okos emberek védőszentje, aki éppen csak elkerülte a mártírhalált, amikor úgy döntött, hogy fasznak fog ő elmenni a keresztesekkel Jeruzsálembe, mondta volt, hogy Isten a nem nagyon okos embereket is saját képére teremtette. Szép gondolat. Baromság, de szép.    …..
Jean Claude 2018.11.14 19:06:29
@jotunder: A rövid élet titka: Hasaalja szalonnát zabálni jó fehérkenyérrel, a Jani bácsi vöriborával öblögetve az M4 Sport előtt ülve, gumicsizma és kalap hordva, de a legfontosabb, hogy jó sok Szilvay, Megadja és társait kell közben olvasni. Ha még mindig nem találtak sehol megfelelő méretű vérrögöt az ereidben az életfontosságú szervek környékén a viruló egészségügyben, akkor jó hatásfokkal egy friss belépőt javaslok. Úgy hívják, hogy Bálint Botond. Ezt is valahonnan a határokon túlról szerezték bizonyára. Innen legjobb ma rekrutálni az igazi fideszfaszt.
Egyébként minél jobban kormányozzák bele magukat a híg fos tengerébe (Ford Fairlaine), annál nehezebben jönnek ki belőle. Az egészséget meg óvni kell.
Jean Claude 2018.11.14 19:17:51
@jotunder: Most egy teljes Gibraltár esett le a szívemről. Ez a személyes hozzájárullásom a Brexithez. Bálint Botond vagy másképpen Botond Bálint azért egy kis huncut anélkül, hogy ezzel tisztában lenne.
Jean Claude 2018.11.14 19:46:03
@Muad\\\'Dib: Elcsábított a statisztika. Az rendszeren kívüli, ugyanis olyan isikben is tanítják, ahol a nemzeti érzés manapság csorbul. Palkovics nemsokára hivatkozni fog a Bábel-torony menetemelkedésére az SI mértékrenszeren értelmezve, mint a műszaki tudományok akadémikusa és a kg új definiciójára fog hivatkozni, mert a Párizsban megtalálható referencia Macron hatása alá került.
        Egy Tamás Dániel nevű rezsimszolga a Figyelőben írt arról, hogy Jeremy Corbyn a feketék történelmének nevezte a brit történelmet. Konkrét idézetek nélküli szokásos alt-right faszság az egész cikk.       Valójában az történt, hogy Jeremy Corbyn a "Black history is British history"…..
Jean Claude 2018.11.12 14:30:08
@Online Távmunkás: Zsdanov elvtárs neve legalább ottmarad a törikönyvekben kinyomtatva. Ezeké esetleg a felújításból kimaradt stadionvécék ajtajának belső felületén.
  Az Encyclopedia Britannica szerint az orbán a fél-ázsiai nyelvcsaládba tartozik, fonémái ún. gasztrikulárisok avagy gyomorhangok, amelyeket csak az értő fül tud egymástól megkülönböztetni. Az orbán a hetedik század környékén vált el a proto-boumbournac-tól, az első orbán nyelvemlék az afárioszi…..
Jean Claude 2018.11.09 18:00:47
@velőtanya: Általában elmondható, hogy az egész európai integráció, belértve a fejlődő (a mélyítést lehetővé tevő) intézményrendszerét egy adott platformról táplálkozott. Elkerülni egy újabb európai háborús konfliktust nem katonai eszközökkel. Először gazdaságival, később politikaival. A berlini fal leomlásával (aminek sem Thacher, sem Mitterrand nem nagyon örült) a szélesítés lehetővé vált. Ezeket az intézményeket nem arra találták ki, hogy egy fejér-megyei suttyóparaszt elkezdjen visszélni a jóhiszeműségükkel. Miután elvette haverjai számára a pénzüket, beszól nekik, gyengíti őket bármilyen fórumon (Oroszország, Kína vagy éppen a Brexit) és elkezd más országokat is erre rávenni. Ismerjük a történetet. A Bizottság szerintem megteszi, amit megtehet, a Parlament megtette (Sargentini jelentés). A Néppárt, amely a Parlament része pedig ezt a kérdést a választásoktól teszi függővé. Nem OV-val fekszenek és kelnek. Rengeteg más dolgot is csinál az EP. Például a legtöbb jogszabályt hozza (részben együtt a Tanáccsal-rendes jogalkotási eljárás), vagy foglalkozik a világ összes érdekcsoportjával a bizottságokban. Még fél év van hátra.
Egyébként ők úgy gondolják, hogy nem volt jó ötlet a magyaroknak a fideszt harmadszorra megválasztani. Ezért sem érdemes állandóan azzal jönni, hogy nem lehet leváltani OV-t.
Jean Claude 2018.11.10 14:42:04
@balmoral: És milyen jó dolguk van a sok káposzta miatt...
    Ez az Európai Néppárt által elfogadott határozat. Nem a "draft resolution" hanem az "Emergency resolution adopted". " A Fidesz-frakció közölte: megszavazzák. Deutsch Tamás az MTVA-nak elmondta, hogy javaslatukra kikerült a szövegből a liberális demokrácia kifejezés, helyére…..
Jean Claude 2018.11.08 18:52:52
@Bogomil: Mi magyarok (nem "magyar ember", mert azt levédette a Fidesz, az esztendővel együtt - simán elbuksz egy eu-s projektet, ha évet mondasz) annak is örülünk, ha egy vezető politikusunk az előző hónapban mosott lábat.
Jean Claude 2018.11.08 19:00:52
@aritus: Ez így van, de a bajor választások már lementek. Fél év van az EP választásokig. Az sok idő. Például a bajor választások kielemzésére. 1938-ban aztán komoly hintapolitika volt Európában. Lett is belőle világháború. Pedig akkor még a francia hadsereg egyedül erősebb volt, mint a német. Remélem a töri mindehol kötelező tantárgy az EU-ban.
Jean Claude 2018.11.08 19:17:58
@AvéCézárVavan: Tompika mindannyiunk szívébe a fehér porok és a női nemi szervek kedvelőjeként fészkelte be magát. A Fidesz hősi korszákaban a végtelenül sok gyűlés központi eleme volt, amikor szót kért. Kínos tekintettel mindenki a cípője orrát bámulta. Arról nem tudok, hogy fogadott-e bárki arra, hogy egy értelmes nem bővített mondat elhagyta-e a száját.
       Szentesi Zöldi László írt egy antiszemita izét Hont Andrásnak.       Ezt most meg fogom osztani a kedves Olvasóval, aki nem bírja az ilyet, most hagyja abba...      A poszt a "vers" utan jön.   András vagyok, már csak ez kellett, A gettó szült, a Király utca mellett,De hagyjuk Villont,…..
Jean Claude 2018.11.07 14:20:47
@jotunder: Orbán ma Magyarország ura, Lukasenku pedig Fehéroroszországé.
Országunk jövőjét a kevéssé szidott Medgyessy is elvette, mégha politikusi tehetségtelensége szerint nem túl jó hatásfokkal is. Beszélhetünk egy pohár sör mellett arról, hogy melyik kormány mennyire vette el. Trump most Amerika jövőjét veszi el. Ilyen a demokrácia. Hitlert is megválasztották, majd a Nyugat mindent megtett azért, hogy jól ellássa erőforrásokkal. Churchill-ig a britek nyakig benne voltak ebben a gazemberségben. A háborúban csak kármentés végeztek addig. Olyan szerződéseket kötöttek vele és néztek el mások megszegését önként a háború előtt, amit később Hitler ellenük fordított. Hitler leválthatatlanná tette magát. Orbán nem, bármennyire is szeretné.
Ha egy ronda nőnek sokszor elmondod, hogy bomlanak utána a férfiak, akkor el is hiszi.
Jean Claude 2018.11.07 14:47:44
@fortin2: Milyen széleskörű vitákról beszélsz? Az ún. értelmiség hol jelent meg? Hát nem széleskörű vitákon. Ezeknek a vitáknak semmi köze a kormányok elküldéséhez. Én máig a legnagyobb sokkot az űrhajós visszahozatalában éltem meg, úgy, hogy az MDF kormányt nagyon nem szerettem. Azok választották meg Horn Gyulát, akik azon vitatkoztak, hogy a zacskós vagy a papírdobozos tejet vegyék-e meg a boltban. Nem az a kérdés, hogy OV-t le lehet-e váltani közjogi értelemben (szerintem igen), hanem, hogy a magyar ember (jelentsen ez bármit is, közjogilag a választó) le akarja-e ilyen módon váltani. OV szándékától függetlenül el fog jönni az az idő (szerintem belátható időn belül), amikor résztelkérdés a közjogi lehetőség. Vagy igen, vagy nem, de menni fog. De halálra dícsérni a fites felsőtestét én nem tartom jó opciónak.
       Na most, akad még közmondás garmadával. Pl.: minél vincentebb, minél jótündérebb valaki, annál inkább le kell szarni. Lehetőleg pofán. (Bayerzsolti)    Wow.     Van egy másik csoda is, amit nem én találtam, de tökéletes. Bayerzsolti a Szentesi Zöldi nevű kiskollégáját méltatja a…..
Jean Claude 2018.11.05 20:52:52
@Külsős: Most volt november 4-e. Szerintem rá kellene szokni arra, hogy mosolygósan ruszkibérenc hazaárulóknak hívjuk őket. Pislogó Habonynak (ez nem a fehér por miatt van, ilyet Deutsch is többet fogyaszt, mint cukrot a teába, hanem tikkelésnek hívják, olyan, mint a nyelvnyújtogatás meg a könyök állandó kifelérángatása OV-nál- erre alkalmazzák az akrilállványt) ilyen dolgokra kevéssé lenne megoldása. Az oroszok világraszóló teljesítményét a Moszkvics 412-es után (Pinninfarina design-ez komoly) pedig az izzasztó, iszonyú hangos és a 80-as évek TMK munkaminőségét alulmúló hármasmetró részletekkel kellene demonstrálni. Elég sokan látják és érzik nap, mint nap. Demokráciadeficit, ellensúlyok és egyéb baromságok nem fognak Mária országán. E mögött igenis van tartalom, mert az EU elfogadottsága és az oroszországi turizmus nullához konvergáló létezése mindennapi valóság.
Jean Claude 2018.11.05 20:57:07
@fortin2: Néha az az érzésem, hogy nem politológust, hanem gasztroenterológust kellen megkérdezni a Fidesz állapotáról. A székletminta sok mindent elárul.
Jean Claude 2018.11.06 14:57:18
@aritus: Navracsics hozta be majdnem az összes 30-as féldegeneráltat szakértőként a saját politilógiakurzusáról. Mráz Ágoston Sámuel tekintetete egy frissen kifogott ponty értelmi képességeit tükrözi.