Regisztráció Blogot indítok
Adatok
UKpoliticalblog

53 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez az a szó, ami a "Magyar Golgota" néven is ismert. Most, hogy épp a századik évfordulóját üljük ennek az eseménynek, ideje szétnézni, hogy mit is kaptunk tőle. A napokban kijött egy elemzés, amely szerint a magyarok nagy része nem tudja pontosan, hogy mi is van abban a szerződésben, csak azt, hogy…..
UKpoliticalblog 2020.06.04 13:06:05
@gotenson: Köszi, már sajnos nem írok UK témában, inkább csak csendesen szemlélek és elmozdultam a történeti kutatások, hivatalos publikációk felé :)

A témában jelenleg két-három olyan érdekes, igazán előremutató eszmefuttatást olvastam ami végre nem felelősöket keres és megpróbál értelmezni:
Ablonczy ujkor.hu/content/trianon-lehetett-volna-maskepp-ablonczy-balazs-eloadasa-karpataljai-szovetseg-estjen
és Mravik Patrik Tamás kontrafaktuális történetírásról megjelent cikkei.
(qubit.hu/2020/06/04/mi-lett-volna-ha-nincs-trianon?)
A többi kérdésre ott van Gyurgyák válaszonline cikke (www.valaszonline.hu/2020/05/21/trianon-100-gyurgyak-janos-essze/)
és szerintem nyugodtan alhatunk a mai nap végén.

A te cikked eszmefuttatása olyan ami kicsit hasonlít arra a gondolatmenetre amin tegnap este még őrlődtem. A modern magyar indentitás szerves eleme ez az egész jelenség, de erről is már annyian írtak, legjobban Bibó amikor a demokrácia és nacionalizmus kelet-európai külön-utasságáról írt. Inspiráló volt a cikked, lehet még ebéd után felkapom a klaviatúrát.
Boris Johnson és kormánya a Konzervatív Párt győzelmét követően új korszakot nyithat az Egyesült Királyság történetében. A választási ígéretek és a Brexitet követő időszakra vonatkozó retorika egyaránt azt sugallták, hogy az Európai Uniós tagság által visszafogott szigetország a kilépést követően új…..
UKpoliticalblog 2020.01.29 18:32:49
@Erikson: Igen, az idézetből kimaradt egy fontos kifejezés. A pingpongozás pongyola és tényleg nem helyénvaló megfogalmazás. A többihez tartom magam. Köszi az észrevételeket.
Boris Johnson és a Konzervatív Párt az előzetes várakozásokat felülmúlva óriási vereséget mért a baloldali pártokra, köztük a Munkáspártra, elhódítva annak hagyományos ipari és bányavárosait, körzeteit. A jobboldal Margaret Thatcher harmadik győzelme óta nem rendelkezett ekkora többséggel az…..
UKpoliticalblog 2019.12.14 18:28:09
@ob.szerver: Akkor valószínűleg túl sokan prognosztizálunk rosszul ebben a kérdésben, vagy Ön téved. Figyelembe kellene venni hogy ez a balos fiaskó már megtorpedózza a Bernie-be és a progresszív baloldali programokba vetett hitet. Ezek után jó eséllyel házon belül elintézik a demokraták hogy Warren vagy egy mérsékelt mérkőzzön meg Trumpal. A mérsékeltek és a progresszívak szét fogják szedni egymást. Amíg a demokraták pedig amúgy is megosztottak, a republikánusok az impeachment-ügy miatt összezárnak. A progresszív bal épp próbálja kimosni Corbynt és a briteket hogy ne lehessen társítani a személy politikai bukását a program bukásával, és ne okozzon további károkat baloldal szerte. Csupán ennyi az összefüggés.

Pár írás ebben a kérdésben:
www.independent.co.uk/voices/bernie-sanders-jeremy-corbyn-uk-election-politics-democrat-labour-a9186316.html

www.nbcnews.com/politics/meet-the-press/corbyn-s-uk-defeat-was-bad-news-sanders-warren-america-n1101416

nymag.com/intelligencer/2019/12/corbyn-bernie-sanders-socialism-british-election-2020.html

Végül álljon itt egy ami azzal érvel hogy Corbyn a személyisége miatt bukott:
www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/12/why-bernie-sanders-no-jeremy-corbyn/603550/
Az új brit választások december 12-i időpontja vészesen közeleg, a szigetország ugyanis 2017 után ismét szavazni fog a parlamenti képviselőiről. A választástól az egész Brexit-folyamat további sorsa függhet. Az esemény fontosságáról és azt kiváltó okokról korábbi cikkünkben számoltunk be, a kampány…..
Boris Johnson új választásokra vonatkozó nyilatkozata után világossá vált, hogy a parlament képtelen a döntéshozásra és ezért új képviselőkre van szükség a törvényhozásban. Johnson ezzel igen nagy kockázatot vállalt, hiszen a konzervatív és munkáspárti szavazókon felkapaszkodott Brexit Párt akár…..
UKpoliticalblog 2019.10.28 00:20:30
@jollytall: Helló! A megállapításaid mentén megfoltoztam az írást, köszi az észrevételeket (skót népszavazás időpontja, Bercow blokkjának időpontja, második olvasat stb.). A második olvasatnál valóban tévesen írtam le a jogi folyamat szempontjából a szavazások eredményeit, nem is vonatkoztatok el általánosságban a Withd, Bill és a deal között, bár ezt már korábban a szememre vetették. Ezen lehet változtatok a továbbiakban.
Letwin-nél az általad említett kevéske hajlandóság miatt írtam kisiklatást.
Johnson két levele szerintem tiszta sor, de a BBC-s linkeken valóban ott van minden szépen.
Szerintem a May-féle összehasonlítás adott, ha nem is teljességében a tervezet szavazatra bocsátása miatt, hanem amiért egyáltalán közel került a no-deal brexit időpontja Johnson bármilyen politikai vagy törvényhozási kísérletének, vagy az említett 'önszabotálásának' köszönhetően. Johnson ezzel valóban közelebb járt a kilépéshez mint elődje bármikor - pusztán akkor is ha az az időhúzásnak és az általad is említett EU-s szigornak, vagy francia érdekeknek köszönhető (amire némiképp én is utalok "addig mások nyomásgyakorlásként használják a határidőt (Franciaország)").
A deadline-al kapcsolatban, ugyan csak a nagykövetekről van szó a cikkben, nyilván nem filéztem ki a döntéselőkészítést a BBC cikkből, Helyesnek tartottam nagyvonalakban írni, hiszen odaírhatnám hogy "kvázi" megadta, de mivel te is december 1-i prognózist írsz, talán már mindegy is arról írni hogy ez megvalósul-e vagy sem. Több mint valószínű a de facto halasztás, ha egyszer október 31-ről már mindenki letett. Ez persze ironikus lenne ha pontosan a kivárás vezetne katasztrófához.

Az információ a one-line-bill-re a www.bbc.com/news/uk-politics-50153910 - cikkben található ami a Johnson-Corbyn címsor utáni 2. során van belinkelve. Az azt követő 3 eset szintén a BBC cikkből átvett forgatókönyveket tükrözi, nem állítom azt hogy bármelyik tuti befutó.

Az hogy az alsóház mennyire sikeresen szabotálta Johnson munkáját megint csak az ismeretterjesztő jelleggel írt összefoglaló áldozatává vált, de személy szerint egyelőre én nem találok ebben a narratívában semmi kivetnivalót. Magam is azon a véleményen vagyok hogy egy parlament áll szemben a kormányával egy (hétfőig) feloldhatatlan helyzetben és később te is arról írsz hogy obstrukciós politizálás jön. Hát akkor az mi ha nem Johnsonék ellehetetlenítése? (Legyen akár a saját dealjének ellensége)
UKpoliticalblog 2019.10.28 10:35:13
@jollytall:

Attól a hírtől kezdve hogy von der Leyen arra "kérte" a briteket hogy Biztost küldjenek már valószínű hogy a november második-harmadik hetében várható összefoglalóba csúsztatom a cikkeket. (Elképesztően nehéz részeire szedni a ténylegesen szinte óránként változó folyamatot.) A LibDem javaslat nagyon izgalmas, ha lesz közvetítés akkor mindenképpen érdemes lesz követni a feed-et.

Az utolsó bekezdésem arra vonatkozott, hogy említetted hogy sokan szeretnék az ellenzéket akként látni/láttatni hogy sikerült megakadályozniuk a process-t, én itt egyszerűen arra gondoltam hogy a parlament vs. kormány narratíva az ami ebből kiemelhető, jobban megfogható és az obstrukciós intézkedések kezdetével van némi igazságtartalma is (horribile dictu volt erről egy Telegraph cikk is mostanában) .
Persze ez olyan tory szemlélethez vezethet mint amilyen a cikkben is szerepel, mivel most kivételesen Johnsonék narratíváját helyeztem előtérbe (még a hírek böngészése szintjén is a jobboldali sajtóval kezdtem) lehet hogy belecsúsztam a teljes parlamentet hibáztató narratívába magam is. (Máskor meg pont baloldalisággal vádolnak...)

A franciákkal kapcsolatban és a rugalmas hosszabbításról Katya Adler is írt, általában az ő írásait követem a BBC-n, és még tényleg rengeteg kérdőjel van ennek a "freeze"-nek a végén.

Egyébként régóta keresek társszerzőt-szerkesztőt ha érdekelne, (ha jól emlékszem backbenchernek is írtam anno), de a lektorálás is mindig jól jön :)
UKpoliticalblog 2019.10.29 08:58:55
@jollytall: Érdekes napon vagyunk túl, a BBC-n azt írogatják, hogy negyedjére is nekimennek az election bid-nek.

Tudnál írni esetleg egy emailt a hun.ukpolitical@gmail.com -ra és akkor be tudunk mutatkozni, meg is tudnánk beszélni a részleteket, adhatok jogosultságokat stb. :)
A múlt hónap végén még csak spekulálni lehetett a kezdeti bukdácsolást és szimbolikus jelentőségű beszédeket követően a Johnson-féle kormányzás jövőjéről. Aztán szinte napról-napra egyre világosabbá vált, hogy a belpolitika követi a politikusra jellemző rendezetlen és kétarcú kormányzás útját, ahol…..
UKpoliticalblog 2019.09.27 20:06:18
@wrstjnethn: Igen, lényegében így van. Ugyan csak "advisory", tehát törvényileg nem volt kötelező jellegű a népszavazás, az amúgy a referendumokat ritkán tartó országban elég erős volt ez az egy szavazás. Az egyik érv az hogy szavazgatni minden évben lehetne ez alapján, és nem tisztelnék a demokratikus döntést, az ellenérv a másik oldalon pedig az hogy igen, épp a szavazás a demokrácia lényege, ráadásul sokkal több opciót kellene ráírni a szavazólapra. A legutóbbi EP-választás alapján közel biztos hogy másodjára is nyerne a kilépés a referendumon annak eredeti formájában (marad v. kilép).
UKpoliticalblog 2019.10.24 18:01:40
@backbencher: Helló! Ezt nagyon jól összeszedted! Sajnos csak most vettem észre, mert nem rég értem haza egy hosszabb kutatóútról és az i2 elég random időszakokban rakja ki (ha egyáltalán kiteszi) az összefoglalóimat. Most szembesültem vele hogy ezen is van 1000+ view és 23 komment amit nem is sikerült moderálnom hirtelen.

Számomra a legnagyobb tanulság a hatalmi ágak közül a bírói hatalom ilyesfokú "bizonytalansága". Ez végülis nem meglepő ha a brit alkotmányosság történelmét nézzük.
Július végén együtt aggódhattak a piacok és a világ nyugati politikusai – talán egy Donald kivételével – az újabb populista politikus hatalomátvétele miatt, Boris Johnson ugyanis 4 év párton belüli harc után az Egyesült Királyság miniszterelnöke lett, leváltva ezzel Theresa May-t a Konzervatív Párt…..
UKpoliticalblog 2019.09.23 10:18:50
@backbencher, @paráznabillegető: Sajnos annyi minden történt a poszt óta hogy megint egy nagyobb lélegzetvételű bejegyzést kell írni, ami valószínűleg a publikálás pillanatában elévülté válik. Anno a konzulensem (aki még a korábbi Lord Ashton-os tárgyalásokról is beszámolt + ha jól emlékszem erről is volt szó korábban), többször is mondta, hogy jó téma a Brexit de ahogy írunk róla valamit azonnal elévül. Ez hatványozottan igaz a politológiai, tudományos publikációkra. Sajnos én az elmúlt másfél évben az oktatás/diplomáciatörténet felé fordultam, a doktorimat is ezen a területen írom, de nyilván folytatom a blogot, amennyire bírom. :)
Eljött a pillanat, amit Theresa May volt kormányfő lemondásakor már szinte biztosra lehetett venni. Boris Johnson ex-újságíró, ex-főpolgármester, ex-külügyminiszter és a Brexit VoteLeave kampányának arca lett az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. Boris Johnson a Konzervatív Párt új vezetője…..
UKpoliticalblog 2019.07.25 09:26:57
@tildy[UK]: Természetesen sokan vannak akiknek van brit állampolgárságuk, de azok nem magyarként vannak nyilvántartva a statisztikában. Másrészt ha csak egy család pórul jár már az katasztrofális. Ezért érdemes egy védőhálót kialakítania legalább a magyar kormánynak.

Borisnak valóban érdekes kijelentései voltak 5-6 éve. Akkor még nagyon az ún. reformisták pártján állt - Cameronnal együtt - akikbelülről akarták megreformálni az EU-t. Amikor beütött a Brexit őrület, akkor egy csapásra bevándorlás ellenessé vált. Vérbeli politikus alkat. :)
UKpoliticalblog 2019.07.25 11:45:28
@tildy[UK]: Elnézést rosszul fogalmaztam. Valószínűleg nyilván vannak tartva mindkét módon. Az én adatom az Egyesült Királyságban lakos magyarokra vonatkozik, akiknek a háromnegyede nem igényelt státuszt. Természetesen lehet azért mert közben megigényelte és megkapta az állampolgárságot. De ez természetesen nem vonatkozik mindenkire.
Szinte a semmiből bukkant elő a tavasz folyamán a Nigel Farage nevével fémjelzett Brexit Párt (Brexit Party), ami kis túlzás nélkül mindent vitt. A volt UKIP-es politikus megmutatta a brit politikai elitnek, hogy van félni- és vesztenivalójuk is, ha már – a saját farkukba harapva – Theresa May…..
UKpoliticalblog 2019.07.24 10:03:18
@paráznabillegető: Be be. Sajnos nem volt túl sok forgalom, a blogot nagyjából meg magának írja az ember. Június közepéig elég sokat kellett dolgoznom, júliusra meg újabb projektmunka érkezett.
Több brit politikai sajátosságra is fény derült, miután az alsóház múlthéten elfogadta az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének halasztását (420 szavazattal a 110 ellenében). A brit parlamentben végre vegytisztán elkülönültek a különböző megoldásokat blokkoló kisebbségek a "kemény-brexiter"…..
A kilépés napja előtt (03.29) hiába érték el a határidő meghosszabbítását, Theresa May terve harmadjára is (a jelenlegi alkotmányos helyzet szerint utoljára) megbukott a parlamenti szavazáson. Jöhet az április 12-i megegyezés nélküli kilépés, a kemény Brexit. Vagy mégsem? Március végén, csaknem…..
UKpoliticalblog 2019.04.03 22:35:47
@Jakab.gipsz:
1. Nettó befizetők ez tény, de cserébe megkapták a KAP kompenzációt (leginkább a 2004-es belépők agráriumának terhére), mindenféle kiváltságot, sőt, a hozzáférést az egységes piachoz, ahová már a '60-as évek óta be akartak törni, ezért volt ez az EFTA nevű, bukott próbálkozásuk. A jogalkotásuk az eltérő jogrend miatt elég hiányos is volt 2009-ig, egyszerűen azért kellett átvenniük több szabványt és közösségi jogi vívmányt mert nem létezett náluk. Érdekes, hogy Magyarországon sem volt annyi gond összehangolni a közösségi jogot és a hazai joggyakorlatot.

2. Ebben egyetértünk. Bár ez teljesen szubjektív, hogy ki euroszkeptikus, vagy eurofil.
A franciákat azért nem írnám le.

3. A jogfolytonosságnak talán itt nagyobb szerepe van, de kétségíkívül sok ebben a politika is. Az EU épp ezzel statuál példát, és presszionálja a briteket a megállapodásra. Gondoljunk bele milyen frankó lesz, ha a britek három évvel a népszavazás után mehetnek európai parlamenti képviselőt választani.
Az EU korábban is hangsúlyozta, hogy nem lesz elnéző a britekkel szemben, hogy ez most a Bizottság csinálja egyedül, az vitatható, hiszen minden tagország egyhangúan hatalmazta fel erre. A magyar kormány képviselői is többször megerősítették ezt a hivatalos fórumokon.

4. Ezt nem tudom hová tenni...
Egy héttel ezelőtt lélegzet-visszafojtva figyelte a közvélemény Theresa May brit kormányfő újabb kísérletét. A politikus az EU-val összehozott tervezetének második parlamenti elfogadtatásán dolgozott, de a terv az esti szavazáson – az elemzők előzetes becslésének igazat adva – 150 képviselős…..
Az elmúlt hónapban a kétségbeesés és tanácstalanság legaggasztóbb jeleit mutatták a pártok a brit belpolitikában. A januári eredménytelen alsóházi szavazás óta – melyen a képviselők Brüsszel és a brit miniszterelnök, Theresa May által összehozott keretmegállapodásról döntöttek volna – lényegében nem…..
(„Brexit – The Uncivil War”) Magyarul ugyan furcsa alcímet kapott, de már itthon is elérhető az HBO kínálatában az eredetileg „civilizálatlan háború”-nak (utalva a polgárháború – „civil war” kifejezésre) aposztrofált, Channel 4 saját készítésű, január 7-én bemutatott filmje, mely a britek kilépési…..
UKpoliticalblog 2019.03.10 16:00:23
@paráznabillegető: Hát sajnos még várni kell arra hogy ebből igazán jó filmet csináljanak. Talán ha lezárult az egész, akkor valami izgalmas is felszínre kerülhet. A fókuszcsoport az valóban durva, az azt vezető szociológusoknak még inkább hullik a hajuk amikor irányítani kell egy-egy ilyen beszélgetést :)
A fennmaradó két hónapban egyelőre teljesen bizonytalan, hogy a britek végül megállapodással, vagy megállapodás nélkül távoznak. Theresa May brit kormányfő ugyan korábban már benyújtotta ebben a hónapban a tervezetét, az csúfos kudarcot vallott. A történelmi vereséget bizalmatlansági indítvány…..
Kedden szavaz a brit parlament alsóháza a kormányfő és az EU által összehozott tervezetről. Theresa May brit miniszterelnök hiába odázta el a szavazást csaknem egy hónappal, az alsóháznak döntenie kell a brexit jövőjéről. May az elmúlt években összecsapott már az ellenzékkel, az EU-val, a…..
Izgalmas évet hagytunk magunk mögött, főleg, hogy a hivatalos kilépési időpontjáig már csak három hónapunk van hátra. A legfontosabb belpolitikai hírek ebben a tavalyi évben tovább borzolták a brit és európai kedélyeket, ne csodálkozzunk, ha a márciusi dátumhoz közeledve egyre kritikusabbá és…..
UKpoliticalblog 2019.01.13 12:20:13
@backbencher: Valóban! Köszönöm a kiegészítést!
Az Egyesült Királyságban élő magyarok száma a legfrissebb statisztikák szerint nagyjából 100.000 és 350.000 fő közé tehető. Az Index az ONS (a brit KSH) adatai alapján 98.000 főre becsülte ezt a számot a 2017-es adatok alapján. A Brexit miatt azonban korántsem mindegy a jelenleg kint élők és…..
UKpoliticalblog 2018.12.10 15:16:29
@Hungryhorse: Sajnos több trágár és témában abszolút eltérő hozzászólás is van. Azért tiltottam az egyik hozzászólását és nickjét mert kifejezetten pusztító és vulgáris volt, ami a szimpla "hülyézést" bőven meghaladta. Mint láthatja az idézett hozzászólásokhoz hasonlóan egyéb, másokat becsmérlő kommentjeit is meghagytam, bármennyire is destruktív. Sajnos ciki, de a tartalom megjelenítője felelős, ha a mocskolódás egy bizonyos határon túl megy, ezért tiltottam le a magyarokat hülyéző kommentek nagy részét is. Remélem az előző hozzászólásához hasonló, kultúráltabb módon tud megnyilvánulni a továbbiakban (ahogy a többieknek is ez ajánlott). Köszönöm, ha így tesz.
UKpoliticalblog 2018.12.11 01:45:28
@Hungryhorse: Hát valószínűleg azért vagyok én ilyen szívtelen cenzor mert nem vagyok liberális. Majd más fórumokon Ön büszkén hirdetheti újra ki szart ki kicsodát meg hová, ahogy a kimoderált hozzászólásban is szétvetette az a hatalmas filozófiai szél az érvrendszerét.
Theresa May brit kormányfő kijelentése alapján a Brexit egyezmény elérhető közelségbe került, épp ezért már múlt hét szerdán a brüsszeli tárgyalásokra utazott. Csütörtök estére átmeneti lépéseket tettek a felek zárónyilatkozat irányába, pénteken ezt követte az Európai Unió sebtében összehívott…..
Az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke sorsdöntő eseményen van túl, ugyanis délután sikerült elfogadtatnia kormányával a Brexit-tervezet feltételeit, tovább öregbítve a nagy politikai túlélői hírnevét. A több mint két órát csúszó sajtóesemény után azonban…..
UKpoliticalblog 2018.11.16 10:27:42
@VT Man: Sajnos egy nap telt el a cikk közlésétől, kettő az árfolyam erősödésről szóló hír óta. Ez ilyen, ennyi idő alatt így ingadozik.
UKpoliticalblog 2018.11.16 10:28:19
@flydomi: Mire gondol pontosan?
UKpoliticalblog 2018.11.16 10:37:03
@paráznabillegető: Igen! December 10. nagyon fontos lesz! :)
Theresa May ma az első világháborúban elesett szövetséges katonákra emlékezett. 100 éve ért véget a háború a nyugati fronton a compigéne-i fegyverszünettel. A britek az utolsó elesett katonájukhoz, George Ellison halálához kötik a háború végét, mivel a tűzszüneti tárgyalások egy hosszabb időt…..
Ebben a hónapban is bővelkedhettünk a brit politikai hajtűkanyarokban. Október 17-én joggal várta a sajtó és a közvélemény a megoldást Londontól és Brüsszeltől, azonban az utolsó pillanatban sem sikerült megegyeznie a feleknek az észak-ír határról. Így tehát felkészülhetünk a "no deal" Brexitre,…..
UKpoliticalblog 2018.10.30 13:07:56
A Mirror az nagyjából a Blikk megfelelője, de a YouGov méréseit közlik:
www.mirror.co.uk/news/uk-news/who-voted-brexit-how-eu-8277077

Ez a rövid válasz.

A hosszú: academic.oup.com/economicpolicy/article/32/92/601/4459491

This paper provides a detailed descriptive analysis of socio-economic characteristics that correlate with the vote Leave share in the UK June 2016 referendum. In particular, it shows that somewhat contrary to the popular wisdom, exposure to EU immigration and trade policy did not play a significant role in predicting a vote in favour of leaving the EU. On the other hand, education profiles, dependence on manufacturing employment, low income, and high unemployment appear to be correlated with support for Brexit. The paper also uncovers that the urban–rural divide, with voters living in urban areas less likely to vote for Brexit as opposed to voters in rural areas, is mostly the outcome of a composition effect. Turning attention to turnout data, the paper argues that even in the case in which younger voters – who were mostly in favour of Remain – would have turned out more, the outcome of the referendum would have been (likely) the same.

Magyarul idősek, vidékiek, és alacsonyabb iskolázottságúak szavaztak a Brexitre. Ez persze nem változtat semmin, nem is kell lenézni ezért őket. A Remain-táborból már ezerszer elhangzott, hogy hibás kampánystratégiát követtek, amíg Johnsonék összehazudoztak mindent, és busszal járták a vidéket. Még olyan is elhangzott a cikkben említett budapesti konferencián, hogy dél-Angliában, ahol jelentős többsége volt a Remainnek, hatalmas vihar volt, pont a délutáni órákban, amikor szavazni tudtak volna az emberek. Mivel az előzetes becslések miatt mindenki a Remain szoros győzelmében hitt, ezért otthon is maradtak ezek a szavazók.
UKpoliticalblog 2018.10.30 14:08:34
@morph on dear: Így igaz, elnézést azért az egy fontos szóért amit kihagytam. Többségükben ezek a csoportok szavaztak a Brexitre. Nem "csak" ők.
A Politico hírportálon korán kezdtek reménykedni az elemzők (aztán mi is). Ugyan négy diplomáciai forrásból három megerősítette, hogy a vasárnapi találkozón sikerült megegyeznie az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval, a valóságban a vámhatár kérdése még mindig éket ver a tárgyalófelek közé. A…..
UKpoliticalblog 2018.10.16 18:27:41
@paráznabillegető: Ráadásul nagyjából ez a harmadik alkalom hogy bejelentik a megszorítások végét. Ezt a hírt persze az idézett és belinkelt BBC-s cikkből vettem, ami ugyan megemlíti a 3,1%-os növekedést, hozzáteszik, hogy 2,5%-os infláció történt tavaly, ugyanabban a mért időintervallumban. A cikkben még van egy ábra a keresetek inflációval súlyozott alakulásáról: www.bbc.com/news/business-45875599.
Ott látni, hogy még mindig nem érik el a 2008-9-es válság előtti szintet.
Theresa May brit kormányfő a bevándorlás tematikájára épülő kilépési népszavazásnak megfelelően az EU-ból érkező bevándorlók ellen beszélt, mikor úgy nyilatkozott, hogy a tagállamokból érkező munkavállalók nem kapnak preferenciát és ugyanolyan feltételek vonatkoznak rájuk, mint bármely harmadik…..
Theresa May brit miniszterelnök végül csúfos kudarcot vallott a Chequers-terv elfogadtatásával a salzburgi EU-csúcson. De mi várhat még a britekre? Milyen lesz végül a kilépés és milyen kilátásaik vannak a kapcsolat megtartására? Végül a Munkáspárt visz majd mindent? Chequers bukása Egy héttel…..