Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SarokVáltó

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Csapataink harcban állnak 2008.10.28 06:00:00
 A Pentagon új térképeAzt javasolja egy neves amerikai katonai szakértő, hogy az elkúrt, rossz útra tévedt vidékekre ne csak tankokat és bombázókat küldjenek, hanem kövesse a hadsereget egy hasonló méretű civilizátor-kontingens, amely közigazgatást, költségvetést,…..
SarokVáltó 2008.11.09 11:14:57
lapi

"mert akkor majd nem a zemberek fizetik meg a recesszió árát odaát sem. "

A történetben a legnagyobb kamu az, hogy a haszonélvezők csoportjába beraknak mindenkit (még a hajléktalant is) és így mossák össze a szart. Fizessen mindenki egyenlően! Csakhogy érdemes lenne az arányokkal is foglalkozni.
A tőketulajdonos nyeresége a lufi fújásán sokkal nagyobb volt mint a hitelfelvevőé (miből is lett ő tőketulajdonos?), ugyanis utóbbinak hiánytalanul vissza kell adnia majd a hitelt, kamatostul (tökmindegy közben ki veszi át a követelést), míg előző az állami beavatkozások miatt nem bukja el pénzét, pedig a kamatért cserében vállalta a kockázatokat. El kellene buknia, ugyanis az ügylet amit kötött, épp erről szólt. Óriási piactorzítás tanúi vagyunk.
Tehát a vesztesek sorrendje (a megkötött megállapodás értelmében!) az alábbi:

-A banki részvények tulajdonosai
-A tőketulajdonosok, akik megtakarításaikat kockázatosabb eszközökbe helyezték. (pl. subprime kötvények)
-Betétesek, akiknek betétje aggregáltan (bár akaratuk ellenére) bekerült a pöcegödörbe. Ők már csak a pénzük egy részét veszítenék el. (kb. 10% ha igazak a becslések)

Miután az első kettőt lenulláztuk (kivettük a rendszerből és közöltük az érintettekkel hogy részvényeik, kötvényeik jelenleg sajnos 0 értékkel beszámíthatók) kellene megvizsgálni hogy mennyi pénz maradt fedezetlen a rendszerben.
Az így kapott maradék az, aminek elosztására már inkább mondhatjuk azt hogy mindenki vegyen ki belőle egyenlő részt. (Betétesek veszteségei)
Akinek nincs pénze, az most ezen a pénzügyi válságon nem bukik, ez lenne a tisztességes megoldás.
(Akinek hitele van az természetesen fizeti tovább a tartozását kamatostul, ő csak annyit nyert hogy előre elkölthette a jövőbeli jövedelmét. Pont eleget fog bukni a pénzszűke miatt bekövetkező törlesztőrészletfizetés nehézségein.)
A nem fentihez hasonló "válságmegoldás" a szarkupac sunyi szétkenése.
(Ami egyébként nekem is jó, nehogy már bukjak csak azért mert van pénzem! Bukjon a nép, akinek nincs! Hát nem?)
w Az új tulajdonos 2008.03.27 08:00:00
Ez a topik az itt nyüzsgő tőzsdecápák, -pontyok és -teknősök eszmecseréjének helye. Tippek, jóslatok, eeekkora shortot fogtam!, satöbbi.Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc azt találta ki, hogy részvényhez juttatja a magyar lakosságot, mire az gyorsan bepolgárosodik, felismeri a…..
SarokVáltó 2008.11.02 11:06:53
Amit az első bekezdésben írsz ahhoz nagyon kevés önuralom kell.
Megmondod előre hogy mit akarsz, és várod hogy mi lesz. Ezt a várakozást relative rövid ideig kell kibírnod, hiszen nem években gondolkodsz, de ha mégis, akkor is pontosan látod hogy mi a célod, mi az amire vársz.
Sőt ha ezzel a stratégiával operálsz és nem tartod be az előre lefektetett szabályaidat, akkor az inkább utal az önuralom teljes hiányára.
A fundamentális alapokon vásárlás viszont egy kemény dió, szerintem inkább oda kell önuralom, sőt mivel egyre több a fundamentumokat nem figyelő piaci szereplő ezért a piac is egyre hülyébb, egyre inkább elszakad az értelemtől, tehát egyre rosszabbul tölti be azt ,amiért életre hívták. Az árutőzsde ma már ott tart hogy jobban járnánk ha csak a ténylegesen vásárlókat engednénk a piacra, még akkor is ha ez jelentősen csökkentené a likviditást.
Aki például odáig merészkedik hogy lefedezze a kitermelését az gyakorlatilag a halálos ítéletét írja alá, mert jó eséllyel játékos kedvű háziasszonyok egyszer csak felverik a termék árát, mert a chartról azt olvassák le hogy venni kell, és a kockázatot kerülni igyekvő cég csődbe megy. (Esetleg hitelt vesz fel hogy fedezethez jusson) A biztosítást opciók vásárlásával fedezőknél pedig a remélt haszon egyre jelentősebb része úszik el az opció árával. (mivel növekszik a volatilitás a piacok növekvő idiótizmusa miatt)
Rövid összefoglaló:Amerikában, az óperencián túl, emberek élnek. Ezek az emberek szeretnek fogyasztani, költeni, miegymás. Mit csinálnak vajon akkor, amikor a havi keresetük nem elég arra, hogy megvegyenek egy kocsit (kettőt), egy házat, hogy éljék azt az életet, amit "Az…..
SarokVáltó 2008.10.20 21:17:55
circular

"De én nem gondolom, hogy konkrét gonoszság és sunyiság vezetett volna idáig."

Én viszont gondolom.
Néhány példa a sunyiságra:

-Még a nyilvánvaló válsághelyzetben sem terítik ki a lapjaikat, pedig a transzparencia jelentősen gyorsítaná a válság lefolyását. (lásd a hypo meglepetésszerű többlet veszteségei, maga a Lehman is érdekes képet festett magáról néhány nappal a csőd előtt.)
-Holnap (okt. 21) Lehman CDS elszámolás. A piac nem tudja hogy az AIG-nek mennyit kell kifizetnie. Miért nem???
Nem tudják összeadni? 100-400 milliárd közötti becslésekkel hajtjuk álomra a fejünket. Mi ez ha nem sunyiság? És nem "bonyolult" rekurzív számításokat kérünk, csak az első szint összeadását. (Dollárcentre pontos számadat...)
-Arra a kérdésre amit kb. egy éve tettek fel több óriásbanknak (becsüljék már meg mennyi subprime érintettségük van) egyértelműen hazug válaszok érkeztek.
-A rossz hiteleket most 1500-4000 milliárd dollárra teszik. Nagyon úgy néz ki (bár ebben is tévedhetnek a "szakértők") hogy ennek már többszöröse lesz az okozott kár ha vállalati csődök is következnek. Több 10 000 milliárdos nagyságrend. A dominó pont a sunyiságnak köszönhetően tudott ilyen hosszan, csendben, de nagy károkat okozva borulni. Nem mindegy hogy egy rossz hitelportfoliót 10 év alatt építesz le, vagy pánikszerűen zajlik le. 10 éves leépítés alatt valószínüleg nem keletkezik annyi csőd és ezáltal munkanélküli, ami persze újabb bombákat robbant.
Tehát ami nem mindegy az a megoldás mikéntje.
Ami most folyik az sunyítás magasfokon.