Regisztráció Blogot indítok
Adatok
\m/

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Furcsa népek a finnek - talán a nyelvrokonságon kívül ez minden közös vonásuk velünk, magyarokkal - hiszen ott élnek fenn, északon, ahol a madár se jár, 338 145 négyzetkilométeren lézengenek alig több, mint ötmillióan és köszönik, egész jól elvannak. A munkanélküliség…..
Különös csoportosulást látni mostanában naponta a Suvarnabhumi reptéren Bangkokban. Több tucatnyi thai, egyforma egyendzsekiben – hátul nagy hímzett cégnév -, nyakukban megy egy nagyobbacska nejlontasakban papírok. Mint egy óvodás csoport az uzsonnás csomagokkal. Nem azok,…..
A Jay Leno Show távozásával az NBC-n megürült este tízórás sáv a sorozatkészítők számára úgy kellett, mint a görögöknek az EU-gyorssegély, ha számszerűen nézzük, a legtöbb pénzt ugyanis a pávás csatorna költötte pilotokra az idén, és nekik készítették az ABC mellet…..
Úgy tíz nappal ezelőtt a lemilközösség meggyőző többséggel kinyilvánította azon akaratát, hogy a finn hadseregről szeretne olvasni egy-két érdekességet. A szerkesztő (vele született populista demokratikus meggyőződésének köszönhetően) meghajol a tömegek előtt: íme…..
Tegnap összefoglaltuk az eddig berendelt pilotokat nagyjából csatornánként, erre ma is jöttek még hírek, szereposztásról, új projektekről, a VH-1 tömeges berendeléséről, illetve arról, hogy a tegnapi kasza hírére a producerek máris lecsaptak az Ugly Betty frissen munkanélküli…..
\m/ 2010.01.30 23:47:37
Az Outsourced angol valtozata a Mumbai Calling volt, www.tvrage.com/shows/id-22838, sajnos a nagyszeru Sanjeev Bhaskar (The Kumars at No42, Goodness Gracious Me, stb) ellenere nekem nem tetszett, bar egyszer meg majd lehet nekifutok.

A masik pedig az 2006-os Outsourced cimu film (www.imdb.com/title/tt0425326/), ami egy igencsak remek vigjatek volt. Ha ehhez fog hasonlitani az NBC sorozata, akkor mar van egy rajongoja!
A hír már kb. két hetes, a WizzAir megszünteti a párizsinak csúfolt (BVA) járatát. A háttér új, vagy ha nem is annyira, egy kis történetet megér. Egy mai cikkben a WizzAir szóvivője azt ecsetelte, hogy bár jónak mondható töltöttséggel (LF 80+%) jártak a BUD-BVA járatok,…..
Kiadó:Spinefarm RecordsHonlapok:www.kiuas.netmyspace.com/thespirtofukkoZenészek:Ilja Jalkanen - énekMikko "Ilmarinen" Salovaara - gitárAtte Tanskanen - billentyűkTeemu Tuominen - bőgőMarkku Nreneva - dobokElképesztő és egy kicsit méltatlan is, hogy az ember néha milyen…..
Sokan írtatok tegnap, így sikerül még több dologgal kiegészíteni a nagy összefoglalást:- Magyar szállás?!?!: Nagy véleménykülönbségek vannak a magyar szállásokkal kapcsolatban. Azt kell látni, hogy a magyar szállásközvetítoknél ki tudod húzni azt az idoszakot amíg munkát…..
\m/ 2008.09.14 14:30:29
Az alábbi leírás szigorúan az én meglátásom, véleményem alapján íródott a mostanában kijövőmagyaroknak! (értelem szeruen a kalandoroknak szól, au-pair-nek, bentlakásos vendéglátósoknak, szakmunkásoknak ez az írás túlnyomó részben értelmetlen) Az alábbi írás az én egy…..
\m/ 2008.09.10 09:31:07
Az en tapasztalataim (angol szak/ "D" szint, nyari munka ketszer):

Bankszamla: nekem tavaly Brightonban a Barclays-nal a magyar lakcimigazoloval fel ora alatt megvolt az ingyenes bankszamlam, chipes, dombornyomott Visa Debit kartyaval. Nincs szamlavezetesi dij, internetes bankolas van, a leveleket illetve majd mikor lejar, az uj kartyat kuldik az itthoni cimemre. Itthon sem kerul tobbe a keszpenzfelvet mint a magyar kartyammal mas bankautomatabol. Ezert akartam ocsemnek Aberdeenben naluk nyitni szamlat, de ott meg csak neztek a magyar szemelyire. Vegul o es baratnom is a Lloyds TSB-nel nyitott, tobbe-kevesbe zokkenomentesen, de nekik mindenfele igazolas (lakcim/munkaltatotol) kellett, es itthon is tobbe kerul a kartya hasznalata.

London: en fizikailag rosszul ereztem magam a Victoria buszallomason, nekem tul sok volt ott az ember, mint mondtam, Brighton szuper volt, iden pedig egy kis skociai falu volt teriteken. Kinek a pap, kinek a papne...

Munka:
tavaly ugynoksegen keresztul dolgozgattunk (nem a sporolas volt a fo cel, picit nullszaldo fele jottem ki 2,5 honap alatt), a Kelly Services-nel (
www.kelyservices.co.uk, iskolai takaritas): korrekt, segitokesz ugyintezo, minel tobbszor zargatod oket, annal hamarabb hivnak fel ha van melo; illetve az "alap" gumtree.com-on talalt hirdetesre jelentkezve egy tengerparti etteremben kitchen porter-kent.
Iden szinten a gumtree-n keresztul talaltunk Skociaban munkat, bentlakassal, parommal. Nekunk az volt a "taktikank", hogy 2 nap alatt olyan 60-70 emailt kikuldtunk, illetve a csak hopitality melokra szakosodott www.workabout.uk.com ugynoksegen keresztul jelentkeztunk kozos, fenykepes, tokeletesen megirt oneletrajzzal, ebbol olyan 4-5 ajanlat erkezett, mi az elso fixet fogadtuk el, minden mindegy, ugyis csak 2,5 honapig melozunk alapon. A hotelben 5-6-an voltunk magyarok, plusz szlovakok, a tarsasag jo volt, a skot fonok viszont kocsog, raadasul meg nem is ertett ahhoz amit csinalt. A faluban osszesen vagy 30-an voltunk amugy magyarok, szerintem nem is volt olyan etterem ahol ne lett volna 1-2. A skot fonokokrol viszont mindenki hasonlo velemennyel volt :P

Nyelv:
En bartenderkent dolgoztam, Skocia kozepen voltunk, tehat minden fajta (skot es nem-skot) akcentussal talalkoztam, es a glasgow-it leszamitva nekem nem volt gondom a kommunikacioval, a vendegek pedig dicsertek az angolom (a nemet vendegek pedig a nemetem :D A glasgow-it az angol munkatarsunk se ertette, ez van, a londoniak sem ertik. Skocia nyelv szempontjabol nagy kaland, de szerintem erdemes oda menni, a skotok velemenyem szerint nyitottabbak es kedvesebbek mint az angolok, az orszag pedig gyonyoru!
Ugyanakkor peldaul a szlovak munkatarsaink angoltudas nelkul erkeztek (sef ill. kitchen porter), de 5 honap utan mar tudtak kommunikalni. Ha valaki nagyon akar dolgozni, akkor irja bele a mas altal megirt oneletrajzba, hogy nem tud angolul, maximum nem veszik fel, de nem is lesz elbocsajtva a nyelvtudas hianya miatt. A szlovak haverom 5 honap melo es angoltanulas utan igy kapott szakmajaban (fogtechnikuskent) allast, nem minimalberert!

Bar tudom, hogy az en helyzetem, nagyreszt a nyelvtudasom miatt mas, mint a legtobb, kint munkat kereso magyare, viszont en, szakmai szempontbol nem "ertek" semmihez ;) Es ami nekem meg kulonosen tetszett (mert, ha nem lenne nyilvanvalo: en szerettem ott lenni es dolgozni), hogy ha ugy gondoljak rolad, hogy valamit kepes vagy megcsinalni, akkor betanitanak, es hajra.

Bocs, ha hosszu voltam, mindenkinek sok sikert!

Ui: Valaki nem tud kelet-magyarorszagon, egyetem mellett is vegezheto bartenderi allast orankent 5 fontert? :D
Mivel ünnepeltük '88-ban május elsejét? Ha elmentünk a majálisra, akkor természesen sör-virsli koktéllal - összerázva, nem keverve, ahogy James Bond mondaná. Ha a tévé előtt maradtunk, akkor Szupernagyival, a calcuttai könnyűlovasság utolsó támadásával és persze…..
Azoknak akik esetleg az elmúlt hetet olyan földrészen töltötték ahol nincs internet, szóljon az alábbi videó a bolgár Megasztárból. Végre fellélegezhetünk, van a magyar akcentusnál cikibb, persze nem árt ha egy idióta énekel. Mariah Carey: I Can't Live (Ken Lí) aztán egy…..
Nagyon nehéz egészséges fiatalokat meggyőzni arról, hogy igenis van értelme iskolába járni. Így tulajdonképpen érthető a Pécsi Tudományegyetem igyekezet, hogy a szaporodás ígéretével próbálják meg magukhoz édesgetni az érettségiző nemzedéket. Az pedig külön szimpatikus,…..
w A fehér kocka 2006.11.28 03:35:00
A spanyol választási rendszer, és most már az ukrán is, tartalmaz egy lehetőséget azoknak, akik az induló pártok mindegyikét utálják. Mármint azon kívül, hogy otthon maradnak. Ez a fehér kocka: a mindenkinek a kurva anyját. Az „egyiket sem” opció. A votos en blanco…..
Érezni kell, mikor felesleges valamit kommentálni. Álljon itt hát Lévai Katalin új könyvének borítója és két bekezdése. Az egykori szocialista miniszter, aki jelenleg Brüsszelben nyaral, nem fél sokat mutatni önmagából. "Úgy szerettük egymást, mintha akkor…..
comment:com Moslék a sitten 2006.08.24 09:30:00
Írtunk már róla mi is, sztárolták ezerrel, ez folyt a csapból is - itt a Szökés, a tavalyi évad egyik meglepetés-sorozata, az ártatlanul elítélt testvérét a sittről kimenekítő Michael Scofield története. Az RTL egy-két promója elég otrombán lelőtte az első rész végének…..
\m/ 2006.08.24 21:22:34
Miert kell egyaltalan szinkronizalni???

Szerintem teljesen ertelmetlen, ha minden kulfoldi musort magyarul adnak. Az emberek tanuljanak meg olvasni, nem olyan nehez az, sokaknak sikerul. Es na abbol induljunk mar ki, hogy "mert az atlagmagyar nem tud angolul". Es? Tanuljon meg!!! (Bar az "atlagmagyar" gyakran meg magyarul sem tud, de ezt hagyjuk):

Igy talan nem csodalkozna minden idelatogato kulfoldi, hogy itt nem lehet angolul boldogulni. A fiatalokat tanithatjak 10 evig angolra, ha nem hall eredeti nyelven semmit (es nem a "falusi hatranyos helyzetu szakmunkastanulokat" szanom, hanem az emberek nagy tobbseget), akkor 1-2 even belul az egeszet elfelejti... Az OM meg csinalhat barmilyen nyelvi programot, ugysem er semmit.

Masok (finn rokonaink, vagy pl. a legtobb eszaki allam) mar rajottek, hogy a nyelv megtanulhatatlan/felesleges eroltetni, igy minden eredeti nyelven, feliratozva lathato (meg a Cartoon Network is, bar az en ocsem 6-7 eves korara a kitarto CN nezesnek koszonhetoen kezdett angolul erteni, tehat ez nem nagy hatrany egy gyereknek). Es senki ne jojjon azzal, hogy mert ok gazdagok/jol elnek/stb. Eszakon a 2-3 nyelv ismerete atlagosnak mondhato... Ja, es egyik nyelv sincs kihalofelben, raadasul mondjuk finnul 5 millioan beszelnek (de a tobbi skandi orszag lakossaga is hasonlo).

Vagy ha mar szinkronizalunk, ki lehetne probalni az olaszoktol hallott modszert, az egyik haverom elmondasa szerint ott a kulonbozo angol nyelvjarasokat olasz nyelvjarasokkal adjak vissza. Igy lehetne Sucre az okos, tisztesseges cigany, Abruzzi esetleg ukran akcentussal beszelo maffiozo, a feketek meg a sittes ciganyok stb. Ugye milyen hulyeseg? Be kell latnunk, hogy a Magyarorszagon beszelt magyarnak nincsenek olyan arnyalatai, amelyek visszaadhatnak az eredeti karakterekre jellemzo beszedstilust.

Sajnos a regi, igenyes szinkron (amely termeszetesen remek forditas alapjan keszult) pedig a multe, igy nincs mas hatra:

Toroljuk el a szinkront!!!
Van ez a britek által csak viccnek tekintett Eurovíziós Dalfesztivál nevű versengés, melynek során kontinensünk országai nevezhetnek egy-egy reményteli versenyzőt, és a végén valaki meg jól megnyeri, és kész. Mi tavaly a Nox nevű, izé, "zenekart" indítottuk nem túl…..
\m/ 2006.05.21 11:36:05
Szoval akkor finn metal.

A Lordi nem metal. Szerintem. Ha hard rock-nak nevezzuk, sokkal kozelebb jarunk a valosaghoz. Hallgassuk meg mondjuk Alice Cooper munkassagat, azt hiszem, mindenkinek nyilvanvalova valik, miert nem ertek egyet a bekategorizalassal. (A nyertes szam sem veletlenul Hard Rock Hallelujah, nem?) Es ha valaki emlekszik Mr. Cooper image-ere, akkor talan az is nyilvanvalo, hogy ez a "shock-rocker" kinezet nem a Lordi talalmanya, bar teny, hogy manapsag Alice-e mar kicsit gaz lenne. Ja, es nekem nagyon tetszenek a maszkok, hiszen meg enekelni is tudnak benne. A maszk viselete sem annyira ujdonsag, a GWAR mellett a Slipknot meg meg egy par zenekar szoba johet.

A masik eszrevetelem az lenne, hogy mielott velemenyt mondunk egy orszag zenei kulturajarol, nezzuk meg hogy milyen az emberek izlese. A skandinavoknal (es a finneknel is) nagyon eros a "hazai" szeretete. A toplistakon Magyarorszagon csak egy szuk kor altal ismert/hallgatott/szeretett zenekarok rendszeresen jo helyen debutalnak. Ha jol emlekszem, a Children of Bodom kislemeze lenyomta Britney Spears-t. A Nightwish tobbszoros platina es aranylemezes zenekar (az Once cimu albumuk 3-szoros platina lett), stb.

Finnorszagban nem tul sokat hallgattam a radiot, de Ozzy Osbourne, Nightwish meg hasonlok mentek a deputani programban.

A finnek pedig ketsegkivul metal-nagyhatalom. Egyreszt jelen van naluk a nordikus black metal (Horna/Barathrum/Satanic Warmaster/stb.), a viking/pogany metal (Moonsorrow, Kivimetsan Druidi/stb.), a hagyomanyos death metal (az amerikai stilusu), a gothenborg-i death metal finnes verzioban (Kalmah, Eternal Tears of Sorrow, Children of Bodom, stb.), hagyomanyos heavy metal (Stratovarius, Sonata Arctica), nagyon eros a folk metal szinter (Finntroll, Korpiklaani), de meg napestig folytathatnam a sort (nem metalbol szinten eleg hires a HIM, a Rasmus).

Lenyeg a lenyeg: azt, hogy a dalfesztivalon a Lordi-t inditottak, nem tartom megleponek, hiszen igy is csak egy (raadasul zeneileg elegge visszafogott) zenekart mutattak be az iszonyatosan szeles "repertoarjukbol", es szerintem ezzel jobban illusztraltak a hazai zenet mint a tobbi tucatban utazo orszag.

Az viszont nagy orom szamomra is, hogy magasan nyert ez a produkcio, van meg remeny, hogy egyszer talan itt nalunk is eltunik a popzenet jellemzo jellegtelenseg.

Szoval csak annyit kernek, ha mar a comment.com-ra irtok, nezzetek meg a reszleteket is (modnjuk Uj Peterrel legalabb konzultalhattatok volna).

Tisztelettel:

\m/aradtam