Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alal

29 bejegyzést írt és 208 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Izraeli katonanők, avagy bátraké a mennyország Shani Boianjiu, "Bátraké a mennyország" c. könyve nyomán - te - Könnygázzal teli sátorban vallatják őket, olyan kényes kérdésekre kell azonnal felelniük, ami még normál körülmények között sem egyszerű feladat. A vér…..
Az embereknek az időhöz való viszonya a 19. század folyamán alapjaiban változott meg. Az óra diktatúrája alatt élő mai ember szemében a hagyományos társadalom életritmusa felfoghatatlanul lassú, időbeosztása pedig ésszerűtlenül pazarló volt.   Az életszakaszok allegorikus ábrázolása évszázadokon…..
Alal 2014.02.18 13:40:41
@David Bowman:
Én egyszer talán a porosz II. Frigyesről olvastam azt a legendát, hogy az egyik alattvalójának a malmát kellett lerombolni valami állami építkezés miatt, és az cserébe beperelte, és a per megnyerése után kártérítést fizettek neki. Tippem szerint Sebastian Haffner: "Poroszország egy porosz szemével" című könyvében, de régen olvastam, és a részletek is homályosak, ráadásul a könyv is elég elfogult világképpel íródott.
A hírrel kapcsolatos hozzászólások alapján, a hajnali CIB fiók ellen elkövetett pokolgépes merénylet Magyarország legnépszerűbb terrorcselekményeként vonulhat a köztudatba. Kép forrása: Lánglovagok.hu - van több is Ehhez hozzájárul, hogy a robbantásnak nem volt…..
Elvek. Fennkölten hangzó és jól eladható szlogen, hogy az elvek számítanak leginkább, hiszen azok adják egy civilizált társadalom tartását, ideológiai megalapozottságát, hogy mit tart követendő értéknek, és melyek azok a magartások, amelyeket ki kell gyomlálnia. Amolyan…..
Alal 2013.11.28 14:47:02
@A rokkant is ember: A posztod számomra kicsinyes. Ha valaki kiáll a jogegyenlőtlenségért, akkor te egyből lekiabálod, hogy miért nem küzd egyből mindenkiért? Ki akadályoz meg abban, hogy odamenj, és számon kérd rajtuk a nektek is kijáró egyenlőséget?
Alal 2013.11.28 21:51:18
@sony:
1. válásnál több gyerek esetében 50%-ot is megitélhetnek. Sok esetben a lakás is az övék lesz emiatt. Ajánlom figyelmedbe a hajlékétalanokról szóló történeteket, túlnyomó részt a férfiak esetében egy válással kezdődött meg az út a lejtőn.
Gyerekekért folyó pereknél Mo-n meg csak akkor kerül az apához, ha az anya börtönben ül, pszichopata vagy alkoholista (elméletben nem, de a gyakorlat sajnos ezt mutatja).
Ne érts félre, én is azt mondom, hogy ha veszekedéssel válnak el a felek, akkor ritkán jön ki bármelyik is jól - csak azért itt sok esetben valóban nőknek áll a zászló.
3. Nem értem, hogy miért ne lehetne ezt felhozni? Magyarországon vagyunk, itt ez valódi probléma.
Alal 2013.11.29 09:58:22
@sony:
"Végtelenül sajnálom, de igen, ez így van, a női egyenjogúság szempontjából a nyugdíjazás helyi szokása nem számít. Nem cukiságból mehettek egyébként a nők nyugdíjba, hanem azért, hogy nagymamáskodjanak az unokák mellett (és ezzel lehetőséget adjanak a gyerekeiknek arra, hogy dolgozzanak), és hogy ápolónősködjenek az idős szülők mellett (és ezzel mentesítsék a közellátást). Így munkahelyek szabadultak fel a fiataloknak, összességében nézve a társadalmi hasznossága magasabb volt egy 55 éves nőnek nyugdíjasként, mint munkásként. A férfiak többsége akkor sem ápolná a szüleit, vagy segítené az unokáit, ha lenne rá ideje. A jó nagypapa még ritkább, mint a jó apuka, sajnos."
Olvasd vissza, és meglátod, hogy te nem egyenjogúságra törekszel, mert te szerinted a férfiak genetikailag nem lehetnek jó szülők, sz@rnak a családjukra - csak azért mert férfiak. Ráadásul te pont azt mondod, amit a hímsoviniszták: a nők feladata a gyereknevelés, a család gondozása, nem is baj, ha nem dolgoznak, csak elveszik a munkát másoktól.
Ha te nem veszed egyenlőnek a másik felet, milyen jogon várod el ezt a másik féltől?
Erre csak annyit tudok mondani: gratulálok.
Úgy néz ki, lesz magáncsőd, legalábbis a kádnéppárt Richard Gere-je szerint ősszel tárgyalja a Parlament, jövőre pedig el is indul a buli, csak néhány kérdést kell tisztázni. Részleteket még nem tudni, bár az egyelőre gondolkodásra ad okot, hogy Pálffy szerint tisztázni kell…..
Alal 2013.08.16 16:29:14
@apanna: Hát, attól hogy van 3 nyereséges bank, attól még a szektor veszteséges.
index.hu/gazdasag/2013/08/09/veszteseges_a_magyar_bankbiznisz/

Mellesleg a szabad elsétálás jogát visszamenőlegesen nem lehet bevezetni. Teljesen más a kockázati besorolása egy embernek, ha bármikor azt mondhatja, hogy csáó...
Születtünk Magyarországon és szeretjük Magyarországot. Illetve a magyar tájat és emlékeket, bármerre a Kárpát-medencében. Most szerzőink vallanak arról, mi az ő tökéletes helyük, helyszínük a magyar tájban. Röviden és – vigyázat! – érzelmesen. De hogyan…..
Személyes töprengés következik, ne tessék nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Ha valaki szájából azt hallod, hogy 'szeretlek', az a legpozitívabb dolog, amit mondhat. Na de akkor miért borzongunk, ha olyantól halljuk, akinek nem viszonozzuk a szeretetét? Hiszen csak az egyoldalú…..
„Wie du weinst, wie du weinst,Daß i' wandere muß,Wandere muß,Wie wenn d'Lieb jetzt wär vorbei!“ („Hogy sírsz, hogy sírsz,/hogy el kell vándorolnom,/el kell vándorolnom,/Mintha a szerelem most odalenne!”) Muß i’denn zum Städtele hinaus („El kell hagynom a várost” - német…..
Növekszik a blog népszerűsége, emiatt páran máris szeretnétek megjeleníteni a saját gondolataitokat az oldalon a multik világából. Alább található két vendégírás, melyekkel ha nem is értek teljesen egyet, azonban érdekesnek találom őket, főleg azután, hogy önhatalmúlag…..
Alal 2013.02.05 18:39:25
1. írás
1. Amíg Magyarországon leginkább a képzetlen, diplomával nem rendelkező emberek lesznek legnagyobb eséllyel munkanélküliek, addig minden olyan cég, amely ennek a csoportnak ad munkát Magyarországon, üdvözlendő. Egyszerűen azért, mert a diplomások, a nyelveket beszélők könnyebben kapnak munkát - az őket foglalkoztató cégek már a tudásuk, és nem csak az olcsó bérük miatt jönnek ide.

2. "nagy hozzáadott értékű termelési részfolyamatokat végeztetnek el velünk. Ez szerintem jelen esetben egyszerűen nem igaz. Valóban átvehetjük a know-how-t, menedzsment-szemléletet, modern rendszerek ismeretét ezektől a cégektől? Nem gondolom, hogy a bérmunkásoknak ezen jár az eszük a gépsor mellett."
Itt tévedsz. Az egyik legnagyobb multi továbbképzi a saját hegesztőit. Ezekért meg utána kapkod a többi cég, mert jól képzik őket. De hogy más példát is mondjak: az, aki egy kecskeméti Mercedes gyárban tanulta el a munkamorált és -szemléletet, az valószínűleg teljesen máshogy dolgozik majd (segítek, jobban), mint aki mondjuk valamelyik "cocializmuszban" működő gyárban, vagy onnan fennmaradt mamutban (pl. MÁV). Máshogy viszonyul a munkakezdéshez, a munkafegyelemhez, a selejtgyártáshoz. Mellesleg a munkaerőpiacon nagyon nem mindegy, hogy valaki egy egyszerű kempingszéket gyártó szalag mellett dolgozik, vagy egy csúcstechnológiát gyártó mellett (már csak azért is, mert kicsit modernebb eszközök kellenek hozzá).

3. "A vizsgált projekteket tekintve, melósonként (mert itt valóban melósokról van szó"
Ezek valóban összeszerelő gyárak, amiket felsoroltál, de itt sem csak melósok dolgoznak. Még ha a felső vezetőket (a CEO-t bizton nem) az adott országból toborozzák, de a középvezetőket már igen. Ők pedig bekerülnek ezzel a multis piramisba, megnyílik előttük a nemzetközi munkalehetőség, és nyugodtan felküzdheti magát akár a csúcsig. (ahol én dolgozom, ott több ország CIO-ja is itthonról került ki - IT-ban dolgozom, ezt látom igazán)

4. "Ez a megállapodás okos politikai marketingfogás, hiszen jellemzően a megszokott (nem magyar) beszállítóikat fogják hozni ide is."
Erre tudsz bizonyítékot is adni, vagy csak a saját szkeptikus gondolataidra építesz?

2. írás:
Na, erre nem sokat lehet mondani. Süt belőle a sértődöttség és tudatlanság. "De vajon miért nincs egy főiskolásban, egyetemistában annyi, hogy tegyen is valamit a rendszer ellen?" Mit? Menjen el munkanélkülinek? Vagy alapítson céget, és ha sikeres, növessze azt multivá, hogy aztán tegyen ellene?
Ja, és a gondolkodás mióta ellentéte a pénzkeresésnek? A multis élet nem egyenlő rabszolgamunkával.
Én személyszerint maradok annál, hogy a gondolkodás után beállok pénzt keresni, hogy megengedhessem magamnak az ételt, a lakást, a kultúrát, a szórakozást, a kikapcsolást. Hogy ezért keményen dolgozom, de élvezem? HÁt ez van - ezen az se változtatna, ha nem multinál, hanem saját cégben dolgoznék. De további jó ábrándozást...
A sikerhez két dolog kell. Változó összetételben - de mindkettő elengedhetetlen. Az egyik a tehetség. A jó külső, a színészi képesség, ha sportoló vagy, a teljesítmény. A másik a pénz. Nem pesszimistán és nem is cinikusan mondom. Csak egy megfigyelés. Nem mondom, hogy…..
Teljesen el vagyok képedve. Annyira klassz ötlet, annyira aranyos kivitelezés és olyan önzetlen munka. Akárki is volt, köszönjük! VZs levele és további képei alant:     Helló! Hétfő reggel jöttünk haza a Déli pályaudvar felől, és az Avar utcában (Győri út - Avar…..
Alal 2012.07.12 09:59:54
Az ötlet nagyon jó, a gyerekek imádják a nagy gépeket, és így lehet kinevelni a jövő generáció trainspotterjeit :)

@anna_mari: Te hova valósi vagy? Mert vidéken, ahol én születtem, még mindig használják ezt a szót, mindenféle pejoratív felhang nélkül. Arról, hogy te ehhez negatív dolgokat csatolsz, nem mi tehetünk…
"Die einen nennen's Enttäuschung under werden ärmer, die anderen nennen's Erfahrung und werden reicher." Egyszer egy ismerősnek azt ajánlotta a doki, írja le, mi bántja. Rendezze az érzéseit, ilyesmi. Nekem ezt felesleges mondani, bizonyítottan grafomán vagyok. Rég tudom, hogy a…..
Alal 2012.07.05 09:55:37
Az írás fő mondanivalójával („ne panaszkodj a múlt miatt, hanem tegyél a jelenben”) egyetértek. Nagyon is. Csak még hozzátenném, hogy úgy tegyél a jelenben, hogy gondolsz a jövőre, mert a jelen tetteid gyümölcse csak később érik be.

Alapvetően azzal is egyetértek, hogy nehéz szembenéznie egy népnek a múltjával, mert ehhez az kell, hogy nyitottan álljon hozzá a másik fél mondanivalójához. Viszont érzelmektől túlfűtve nehéz nyitottnak lenni. Majd ha nem lesznek közöttünk azok, akiknek van valamilyen valós vagy vélt sérelme, akkor tudunk a történelemről objektíven, a bizonyítékok birtokában vitázni.
Mondjuk ellenpéldát is tudok mondani: a németek talán az egyedüli nemzet, amelyik képes volt szembenézni a II.vh. alatt elkövetett bűneivel – ez semelyik másik országnak (a győztesek meg pláne) nem sikerült. Bár ez korábban átcsapott egy önmarcangolásba, most kezd kinyílni a mai fiatalok szája, hogy „eleget hallgattuk a múltat másoktól, a jelenünk alapján ítéljenek meg minket”. Nem véletlen, hogy nagy felháborodás volt anno, mikor a görög miniszterelnök felhozta a náci kártyát Németország ellen.
„És aszerint cselekedni. (Én például rendelek egy másik pizzát, mindegy, ki rontotta el a rendelést - adta le rosszul az igényét.) Bűnbakot keresni alig segít a jelen megoldásában.”
Első alkalommal még én is türelmes vagyok, a másodiknál már külön felhívom a figyelmet, harmadiknál meg hívom a tulajt. Amikor tudom, ki a hibás, akkor tenni kell az ellen, hogy a hiba mellett ne csak elmenjünk egy „ez már a múlt” felkiáltással, hanem a megfelelő felelősöket megnevezve következményei legyenek a tetteknek. Nem azért, mert a pizza így finomabb lesz, hanem hogy a negyedik alkalommal már nem történjen meg.
- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor tegnapi parlamenti…..
"A magyarokat mindenhol utálják. Ha egy mód van rá, akkor inkább ne magyarul szólalj meg!" - ezt mondogatta mindig anyám, amikor külföldre vitt az utam... Ez komoly. Tényleg. Már gyerekkoromban is mondogatta, amikor Ósztriába mentünk a nyugati határszélen élő rokonokkal…..
Tegnap megkezdődött itthon a meleg olimpia, jövő hét szombaton pedig újra Pride lesz az Andrássy úton. Nem történik semmi azok számára, akiket ez nem érdekel. Pedig most is, ahogy máskor is, fontos társadalmi gondolatok csapnak össze. A csupán egyenrangú állampolgárként élni…..
Alal 2012.06.28 14:10:21
@Antonia40: Mikor volt ez? Értem, hogy megrázó élmény volt, és így máig a szemed előtt lebeg, de a kérdező nem véletlenül kérdezett az elmúlt 2-3 évre. A menet is konszolidálódik...
Alal 2012.06.28 14:14:52
Alal 2012.06.28 14:54:54
@L0mpos: Az én ismerőseim (normális életet élő leszbikus pár) meg kimennek, pont azért, hogy a normális réteg is képviselve legyen, ne csak a magamutogatók. Mert nem a magamutogatók fogják meggyőzni a törvényhozást, hogy nekik, kettejüknek valahogy gyerekük legyen (azon kívül, hogy egy buliban felcsináltatják magukat)...
Ha nem tartozol egyik kategóriába sem, akkor kapcsold ki a számítógépedet kisfiam, és menj le a játszótérre hintázni... 1. Nincs szakmája és lusta: Segélyekért jár. Szomszéd jön, hogy vághat fát nála, fizet is pénzzel, meg koszttal is, de "az éhbér, és különben is ne…..
Az elmúlt két év bizonyította, hogy a kormányzat és a kormánypárti többség rendkívül kreatív az új adónemek megalkotásában. Azonban az újonnan bevezetett adók közül egyesek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.A legjelentősebb adó ebben a körben a…..
Alal 2012.06.14 13:44:12
@Roy: @Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Bocs, hogy belekotnyeleskedek, én ezt találtam:

"Nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség"

www.jogiforum.hu/hirek/25242
Nem szeretünk adót fizetni. Ki szeret? Ezer helye is van annak a pénznek. Fizessenek a gazdagok, akiknek nem hiányzik annyira! Azok úgyis aránytalanul kevéssel járulnak hozzá a közös költségekhez. Noha ez utóbbi állítás a legkevésbé sem bizonyított, a lakosság magát…..
Alal 2012.06.06 14:40:01
@bankvezér:

Tudom, naiv vagyok, de milyen politikai okok miatt akarják bedönteni a kormányt? Bár tény, hogy én is megtennék minden tőlem telhetőt, hogy megszabaduljak egy olyan kormánytól, ami
1. alapvetően az egész szektor ellen van a kormány a retorika minden szintjén
2. a szektorral kötött megállapodásokat egyoldalúan módosítja (ismerős helyzet?)
3. válságadókkal sújtja a szektort
4. olyan törvényekkel sújtja a szektort, ami erőteljes veszteséget okoz (fix törlesztés kb. akkora veszteséget okozott, mint a külön adók, ráadásul a „jó adósok” kerültek ki így a portfólióból)
egy olyan időszakban, amikor:
1. gazdasági válság van, így a külföldi anyabankoknak is eleget kell tenni a feltőkésítési feltételeknek
2. az elszállt árfolyamok miatt sok a nem-fizető hiteles, emiatt amúgy is nagy veszteségei vannak a szektornak
3. gazdasági válság van Magyarországon, miatt sok a nem-fizető hiteles, emiatt amúgy is nagy veszteségei vannak a szektornak
de ezek merő gazdasági okok, nem politikai.

Nem azt mondom, hogy a bankok a ma született bárányok, mert elég sok unfair dolgot csináltak (tudom, én is bankban dolgozom, rálátok a dolgokra), de azért ne vizionáljunk már nagy összeesküvéseket akkor, amikor tisztán látszik, hogy egy teljes szektor próbál meg védekezni. És alapvetően a bankoknak nem az az érdeke, hogy bedöntse a hiteleseket, hanem hogy fizessék a törlesztő részleteket.
Alal 2012.06.07 11:35:05
@bankvezér:
Tudom, hogy elterjedt közvélekedés az, hogy ez nem svájci frankhitel, mivel nem svájci frankban van. Valóban, ez igaz is. Ezek svájci frank ALAPÚ hitelek. Kicsit olyan ez, mint a olajjal kereskedni: nem fizethetsz egy hordó olajjal, ellenben az olaj árától függeni fog. Mindegyik bankoknak meg nem feltétlenül kell rendelkezniük a svájci frankkal, mert a legtöbb esetben elcserélték más bankokkal, befektették őket, stb...

Ami meg a linken van, azt inkább nem kommentálom, mert elég meredek... Gyurcsány-nyugati bankok-Oroszország... haha :)
Ha szorul a kapca, a Fidesz bedobja, hogy majd egyszer. Megzsaroljuk a magánnyugdíjpénztári tagokat? Nosza, ígérjünk nekik egyéni számlákat az állami rendszerben, majd lesz olyan. Kellemetlenkedik az LMP meg a Jobbik ezzel az ügynökmúltasdival? Majd lesz szép Nemzeti Emlékezet…..
Alal 2012.06.01 13:18:24
@szabóca:

Én is úgy látom, hogy egy olyan helyen, ahol olyan irtózatos mértékű pénzek mozognak papíron, mint itt, ott adminisztrációs hibákból is milliárdok veszhetnek el, és egy pár milliárdos fejlesztés (amibe elég sok minden belefér) elég sok mindent megoldhat. Olyan feladatok, számítások elvégzéséről beszélünk, amiket előbb vagy utóbb így is, úgy is el kell végezni (legkésőbb a nyugdíj kiszámításakor). De az itteni vitában én azért azt látom, hogy - ahogy te is - mindenki tisztában van vele, hogy ez egy szakmai kérdés, amit meg lehet oldani, ha adnak hozzá pénzt, vesszőt, paripát, csak a politikai akarat nincs meg egy ilyen tett felvállalásához. Bár tegnap az origo-n volt egy cikk, ami a német rendszer bevezetését pedzegette, amiben ezt burkoltan meg lehet oldani.
Sziporkáznak az új ötletek a Fidesz háza táján - remek elképzelések látnak napvilágot, hogyan lehetne megoldani, csak a mindenre eltökélt, tuti kormánypárti szavazók juthassanak az urnákhoz 2014-ben. Igaz, a Velencei Bizottság jön vizsgálódni már az újonnan elfogadott…..
A morgás joga Álomháború 2012.04.27 10:19:00
A kormány és a 18 évesek háborúznak. Álomháborúznak. Mert mit is akar a kormány? Megmondani, ki mit tanuljon és mi legyen ha nagy lesz. És mit akarnak a fiatalok? Saját álmaikat követni, tudásukat, tehetségüket a legjobban kibontakoztatni, komparatív előnyeiket kihasználni. Az…..
Alal 2012.04.27 16:14:53
Már sok helyen kifejtettem, hogy a kormány szándéka jó, de a megvalósítás pocsék. Ebbe nem mennék bele, sokan megtették, ezen a téren nem tudok újat mondani. Viszont 26 évesen, pár éve befejezett egyetemmel, és egy nagyon jó állással (és mellesleg nemzetközi karrierben gondolkozom), szerintem közelebbi rálátásom van a mostani egyetemistákra (azon belül is a végzősökre) mint a többségnek.

Szerintem a legnagyobb hibát a szülők követték el, kézen fogva az oktatással. A legtöbb szülő azt sulykolja a gyerekébe, hogy csak legyen diplomád, aztán jó vagy. Ha nem kapsz melót, akkor a kormány és az álláspiac a hibás. Az iskola mit mond? Gyere ide, itt könnyen kapsz diplomát, és ha a mi diplománkat megkapod, nagyon könnyen elhelyezkedsz majd. Ezen kívül más nem is kell. Na egy nagy fenét! Hol volt a szülő, aki addig verte volna a gyereket, amíg meg nem tanulta rendesen a matekot, és nem tanult nyelvet. Akire ráhagyták azt, hogy jó leszel te 3-assal is, valamelyik egyetemre ezzel is felvesznek majd, aztán jó lesz – az a lényeg. Aztán ott is csak teljesítsd a tárgyaidat, majd elvégzed, jó leszel… gyakorlat nem kell, nyelvtudás nem kell, majd leigazoljuk valakivel, valamelyik könnyű nyelvvizsgát leteszed két hét intenzív oktatás után, az már jó.

És amikor elvégzik az egyetemet, akkor rácsodálkoznak, hogy senkinek nem kellenek. Amikor megkérdezem, hogy amikor jelentkeztél az egyetemre, akkor mi volt az elképzelésed, mit akarsz majd csinálni? „Nem tudom” általában a válasz. Amikor megkérdezem, hogy tudta-e, hogy a gyakorlattal majd könnyebben el tud helyezkedni, és ha igen, akkor miért nem végzett gyakorlatot? „Nem tudom” általában a válasz, de valaki hajlandó bevallani: „jobb volt nyaralni menni, meg egész nap a kocsmában lógni”.

A szülők, illetve az iskolák felelőssége, hogy a gyerekekbe ezt beleneveljék (már egyetem előtt) ez a szemléletet, illetve megköveteljék azt. A fiataloknak nem sok rálátása van még a munka világára, sok tekintetben még nem nőttek fel 17 éves korukra, de még egyetem alatt se feltétlenül (és itt most a felelős, önálló gondolkodásra gondolok, nem arra, hogy szavazhatnak vagy szexelnek).
Januártól a gálánsabb cégek dolgozóit és a gazdagokat soron kívül és hálapénz nélkül gyógyítják a magyar állami egészségügyben, ha a magánbiztosítókon keresztül kérik az ellátást. Egy tavaly év végi jogszabály-módosításnak köszönhetően a magántőke…..
Alal 2012.04.20 11:30:03
@Salemi boszorkány:
Ez mindig így lesz. Kicsit a többkulcsos-egykulcsos adóhoz hasonlít a vita, tipikus jobboldali-baloldali ideológia ütközés ez (nem magyar politikai terminológia szerint!). Egyik fél azt mondja, hogy szolidárisnak kell lennünk, mindenkinek ugyanaz jár, a másik azt mondja, hogy aki többet fizet, többet kapjon. És általában a szegényebbek támogatják az egyiket, a gazdagabbak a másikat – ez természetes, hisz minden szentnek maga felé fordul a keze, hát még az embereknek… nem hülyék. A két ideológia ellentétes egymással, és mind a két oldalnak megvannak a jogos érvei. Viszont ha csak az egyik oldal érveit vesszük figyelembe, akkor a másik felet teljesen elidegenítenénk, és ezzel a „lázadásukat” kockáztatjuk. Vagy a szegények törnek fel szegénylázadásba (elég szélsőséges példa, tudom), vagy a finanszírozásban fontos szerepet betöltő gazdagabbak vonják meg a pénzügyi támogatásukat (legális vagy illegális módon – pl. adóelkerülés), ami megint csak a szegénynek lesz rossz – na ezért kéne találni egy köztes megoldást.

Meg kell határozni azt a „mindenkinek járó minimumot”, amit a kockázatközösség vállal. Ez az állam, a TB feladata. Akik több pénzt keresnek meg legálisan, leadózva, azok nagyobb részt vállalnak belőle. Kiveszik a részüket a közösségvállalásból - arányosan. Itt az államnak fontos szerepe van, hogy mindenkitől behajtsa a pénzt, és ellenőrizze, hogy valóban annyit fizet be, amennyit kell. Jó eszköz erre az, hogy csak azokat engedi a másik szintre belépni, akik bizonyítani tudják, hogy legális jövedelemből képesek azt fenntartani (tehát ne mehessen oda a minimálbéren bejelentett, de zsebbe pénzt kapó adócsaló).
Viszont ha teljesítette a közösség felé vállalt kötelességét, akkor miért ne kaphatna extra szolgáltatást az extra befizetésért? Ha hajlandó többet áldozni az egészségéért, akkor kapjon jobb ellátást. Nem eléd ugrik, mert nem az állami listába áll be, viszont az állami ellátást is támogatja a pénzével. Az állami szolgáltatásoknál mindenkinek jár az ellátás, csak nem jut annyi, amennyit szeretne – ez van, sz@r az élet, ezt el kell fogadni. Ezt mindenki tudja, csak nem mindenki hajlandó szembenézni vele.