Regisztráció Blogot indítok
Adatok
T. Laca

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kis önreklám... Szerencsére az első fordításomnak, Laurent Obertone Gerilla című regényének elég nagy sikere lett, így a kiadó felkért, hogy fordítsam le az időközben megjelent folytatást, a Barbárok idejét is. Megtörtént, és mától a boltokba is kerül a mű...
T. Laca 2020.12.17 22:49:53
@Balazs_: Az interjud korrekt. Jo folytatàst otthon.
(és kosz a reklàmot, a GRLE ugye sajna nem jàrhatja a vilàgot... ;) )
Az egész 2009 februárjában kezdődött, amikor éjfél előtt néhány perccel az aubagnei légiós laktanya kapujába érkeztem. Persze bejutni nem tudtam, az önkénteseket fogadó caporal-chef (CCH, szakaszvezető) tört angolsággal elmagyarázta, hogy másnap reggel 10:00-kor jöjjek vissza. Hotelt nem találtam, a…..
T. Laca 2019.07.27 12:00:27
@82.Airborne: Hali és igy tàvlatbol, kosz hogy "reagàltàl" ;)
Nem véletlen hogy a Légio nem pontositja miért is kuldtek el. Akit elbocsàjtanak, 99%-ban tudja miért...
Ha esetleg volt valami komolyabb egészségugyi problémàd (ha jol értettem még az egészségugyin bocsàtottak el), nem véletlen miért nem vettek fel - a gyalogos légios elég sok fizikai stressznek van kitéve, felesleges lenne olyat felvenni aki pàr honapon belul belerokkanna (francia szempontbol nézve, fizetni neki a rokkantnyugdijat) vagy, talàn, drogfuggo lenne.
Ahogy irtam, a hazugsàg orosz rulett - vagy elkapnak (és ez esetben az osszes tobbi, talàn valos àllitàsod is gyanus) vagy talàn nem - de még ha késobb is derul ki, elovesznek érte.
Vannak akik nem férnek be, legyen az egészségugyi, eronléti, pszy, IQ vagy biztonsàgi szempontbol is... ez van. De ha bàrmit is tanàcsolhatok, az vàltozatlan: légy oszinte. Tobb magyart (példaképp) dobtak ki az utobbi években biztonsàgin hazugsàgért mint bàrmi màs szempontért (és ezt biztos forràsbol tudom).
A Légiót újabb tragédiák érték. A brazil srác, aki egy éve ment ki a szakaszomból Guyanára, kint motorbaleset áldozata lett. Engem kérdezett még meg anno Guyanáról, én javasoltam neki a kiküldetést, és jól is érezte kint magát… a motorral nem számoltam. Egy másik brazil srác a szakaszunkból…..
Otthon az ezredünk egyik fiatal olasz légiósa golyót röpített a fejébe egy őrjárat alatt. A mi körzetünkben meg a csádiak futottak pokolgépre, 2 halottat és 4 sebesültet vesztettek.  Mi a konvoj távozása előtti éjszaka a területet biztosítottuk, ahol másnap reggel a konvoj elhaladt. A slaborok a…..
T. Laca 2018.05.02 09:23:45
@Attila94: Es miért lenne fontos hogy magyarként vagy romànként soroljanak? Ha valaki bejut légiosként lesz sorolva, tokmindegy honnan is szàrmazik. Az pedig hogy hétvégéken kivel fozol vagy kimenokon kivel mész ki csakis rajtad mulik... Viszont ha késobb hivatalos papirok kellenek hàzassàghoz, a francia nemzetiség megkéréséhez vagy bàrmi komolyabbhoz, a "fo" nemzetiséged anyakonyvi kivonatàt fogjàk kérni és bezavarhat a màr amugy is zuros burokràciàba ha kulonbozo orszàgbéli iratokat adsz be... ez pedig tobb honapos vagy éves elhuzàst jelenthet. Ha valaki kettos àllampolgàr vigye mindkét személyijét / utlevelét, igy a legegyszerubb.
T. Laca 2018.06.06 19:52:25
@Éliás Gergő: Mint Dobri, én se vagyok orvos de jozan paraszti ésszel, ha "mukodoképes" vagy nem lesz gond. Viszont... "mennyire éri meg a történet igazságát ritkítani a nagyobb bekerülés érdekében" - ez szerencsejàték. Ha kiderul hogy valamiben is hazudsz, megbizhatatlannak leszel bélyegezve ami azt jelenti hogy iràny haza és vissza se johetsz.
T. Laca 2018.06.06 19:53:47
@Anonimuss: Tokéletesen mindegy hol jelentkezel. A francia melod semmi pluszt nem jelent - egy minimàlis nyelvismeret viszont igen.
Hol lehet jelentkezni az Idegenlégióba? A franciaországi toborzóirodákban (pontos címek és térképek: http://www.legion-recrute.com/mdl/info_liste_a.php?article_theme=23&titre=o-249-s-engager&block=23). Aki nem akarja vesztegetni az idejét, az jelentkezzen az aubagnei központban. A…..
T. Laca 2018.06.06 19:46:59
@komaro:
1 - a probaidot nem te hanem a Légio hosszabbithatja meg. Felesleges megkérdezni miért.
2 - Senki sem lesz értesitve ha felvesznek. Nem tudom ezt ki és honnan talàlta ki... a csalàdot csak akkor értesiti a Légio ha sulyos baleset ért vagy esetleg elhalàloztàl. Szoval az otthoni dolgokat, bàrmifélék legyenek is, jobb indulàs elott elrendezni.
Augusztus közepén többnapos hadműveletet kezdtünk a környéken. Az első két nap bevettük magunkat a városba, őrjáratoztunk, ellenőrző pontokat állítottunk fel, éjszaka meg házakat kutattunk át. De csak üreseket és elhagyatottakat, nehogy felzaklassuk a lakosságot, így nem csoda, hogy nem lett semmi…..
T. Laca 2018.02.23 22:45:57
@Dobri: Nos... Ahogy irtad, egészségugyi csapatszàllitok (VABok) màr voltak nyilvànvaloan kivàlasztott célpontok ott Maliban. Mint Afghàban a mesterlovészek vagy robbantok elsodleges célpontjai, bàrmely minimàlis ésszel rendelkezo ellenfél szàmàra (ugyebàr az ellenfél lebecslése az elso lépés a kudarc utjàn - bàr sokszor tényleg szétszivott idiotàk de nem mindig) a parancsnokok/ràdiosok/szanitécek elsodleges célpontok, és ez kb. a bronzkorszak ota (talàn nem de kb.miota léteznek). Es ahogy néhàny tiszt még mindig 14°Lajos korszakàba képzeli magàt, lehetséges hogy nem volt nehéz az ellenfeleknek beazonositani a jàrmuvét (zàszlo, egyedi kinézet...) - bàr, ha jo helyen van a kém, sok mindent nem lehet eme informàcio-szivàrgàs ellen tenni. Harci helyzetekben persze nagy jelentosége van a kapott kiképzésnek és a csapat hozzààllàsànak, de... néha csupàn a szerencsén mulik az hogy kit olnek meg eloszor.
A bázisunk mellett a mali hadsereg egyik egysége állomásozott, nem voltunk tőlük elragadtatva. Még egységes egyenruhájuk sem volt, úgy néztek ki, mint akik egy katonai turkálóból öltöztek fel. A lábbelik még ennél is változatosabbak voltak, volt ott a különböző bakancsoktól kezdev a sportcipőn át a…..
T. Laca 2018.02.18 16:22:29
@Dobri: OK, ez egy általában pontos és jó alapismeretekkel rendelkező blog. Tehát az általam leírtakat neki kéne céloznom... Mindenesetre kösz a fordításod, gondolom főleg a légióról itt tájékozódók számára ;)
T. Laca 2018.02.18 16:58:12
@p44: Pár kisebb pontatlanság [pl. a CECAP megszűnt amikor a 13 áttelepült, azóta CECAD lett belőle a 5°RIAOM (reguláris) vezetésével, akiknek szinte azonnal még a Voie de l'Inconscience (a legjelképesebb akadálypálya) bezárását is sikerült elérniük azzal hogy sz@rtak a munkájukba és ez utóbbi nem ment át a periodikus vizsgálaton... mondjuk csupán azt hogy nem ugyanaz a képzés manapság mint valaha a légiós kiképzőkkel], a szerző (történelemtanár) hivatkozásai gyakran nem aktuálisok [2009-es a CECAP-ról szóló; ha manapság valaki csendőrségen jelentkezik adnak neki egy térképet hol van a legközelebbi légiós felvételi iroda és mehet Isten hírével; nem az Interpol ellenőrzi a jelentkezőket (de a felvételi kihallgatóknak van hozzáférésük többek között ehhez az adatbázishoz) és az elkövetett bűn mértéke határozza meg hogy kiadják-e a körözött jelentkezőt (itt azért igencsak komoly bűntettnek kell lennie), simán elbocsátják, vagy esetleg felveszik] és ismeretei láthatólag kizárólag lexikai forrásokra épülnek. De egy alap-infónak korrekt marad.
A mi szakaszunk az ország legészakibb francia helyőrségébe érkezett, szinte az algériai határ mellé. A bázisunk a sivatag közepén volt, az utánpótlást repülővel kaptuk. Klimatizált sátrakban laktunk, mindenkinek volt egy 4 m2-es szobája. Vízből nem jutott sok, néha ásványvízben kellett zuhanyoznunk.…..
T. Laca 2017.11.29 15:36:08
@Kronenbourg: Nézd, a szolàsszabadsàg jogàval élve természetesen véleményt nyilvànithatnék a legutobbi részecskefizikai kutatàsokrol a CERN-ben illetve arrol hogy tobb helyen is lehetett olvasni hogy egy kutatot beszippantott egy mini-fekete lyuk - de mivel nem igazàn értek a témàhoz és személy szerint nem ismerem, inkàbb nem teszek àllitàsokat.
Mindenkinek megvan a sajàt làtàspontja (hàl'Zeusz), ahogy irtad probaido az van (bàr az alapkiképzésen àtéltek nem igazàn ugyanaz mint amit késobb, harci ezredben lehet elérni).
Szoval csupàn annyi hogy lécci, lécci, légy oly' kedves és ne fikàzd màr kivulàlloként azokat akik màr valamit is letettek az asztalra a Légioban.
T. Laca 2017.11.30 09:29:55
@Kronenbourg: akkor csupàn zàràsként mivel ez a pàrbeszéd nem visz elorébb egyikunk részérol sem:
"Ja, manapság nem azért lépnek le, mert olyan kurva kemény hely, hanem mert dugig van oda nem való emberekkel." - itt az az àllitàsod (nem pedig idézeted) amit fikàzàsnak értek. Ki is vagy te hogy tudd kik az ideillo emberek? Az pedig hogy a kanadai sràc mit is mond - egyrészt kétséges màsrészt ha probaido alatt ment el az az ido biztosan elég volt neki ahhoz hogy àtlàssa kik is az idevalok.
Hogy az ujpesti altiszt mit is mond - vele màr tudnék esetleg érvelni mert tudjuk mirol is beszélunk. Ahogy irtam mindenkinek màs a meglàtàsa és tapasztalata is. Azok akik a leginkàbb szidjàk gyakran maguk sem tokéletesek... de fogalmam nincs ki ez az illeto ugyhogy nem mondanék tobbet.
@Attila94: gondolom az altiszti iskolàrol van itt szo. A tiszti sulit elvégzetteknél ez elenyészo (akarnàm irni hogy nulla de nem lehetek biztos) lehet. Fiatalabb altiszteknél, ha nem fogjàk oket rendesen a tobbiek (idosebb altisztek) igen, sajnos ez elofordulhat - nem vagyunk tokéletesek de dolgozunk rajta ;)
@magas gyerek: ha a BMI-nek 20 és 30 kozott kell lennie légy 20 és 30 kozott. Egyél meg pàr bodon Nutellàt vagy tudomisén. Tobbszoros a tuljelentkezés ugyhogy ha eleve nem vagy benne az alapkovetelményekben nem hinném hogy eljuthatnàl a sporttesztig hogy bizonyits... valamint megvan az oka miért annyi.(P.S.: jobban belegondolva Nutella helyett fehérjedus kaja izom-tomeg-noveléssel talàn jobb lenne...)