Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Len In Black

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt hiszem, a mai poszt elé illene valamilyen figyelmeztető karikát kitenni, ami felhívja a figyelmet, hogy humorérzék híján lévők ne, vagy csak lelkileg felkészülve olvassák. Én mindenesetre nagyon jól szórakoztam Gaben írásán, melyben összeszedte, mi az a 10 pont, ami miatt…..
Len In Black 2017.11.22 09:36:17
Nagy elvezettel olvastam a posztot, es hasonlo elmenyem, velemenyem van az orszaggal kapcsolatban.

Eltem es dolgoztam is Ausztriaban - kontraktos mernokkent es mindezek utan is az maradt a velemenyem, hogy egy jo kompromisszum. Sajnos megis azt kell, hogy mondjam, hogy szamomra itt a "kompromisszum" volt a hangsulyos.

Valojaban nagyon is jogosnak erzem a sokszor megejtett Nemetorszaggal valo osszehasonlitast. Gyakorlatilag ugyanazt tudja, csak kicsiben, kicsit maskepp.
Nem tudom, mashol hogy van, de az autoiparban konstruktorkent egyertelmuen Nemetorszag a jobb valasztas, (eltem es dolgoztam ott is), Ausztriaba csak a harmad es esetleg masodrendu beszallitoi munkakat toljak, pontosan a nemetek, akik kinosan ugyelnek arra, hogy a lenyegi munka lehetoleg naluk legyen.

Nem csak azert jobb Nemetorszag, mert a "tuzhoz" (markakhoz es legnayobb beszallitokhoz) kozelebb van es ezaltal jobb fizeteseket lehet hazavinni, hanem a tuz kozelesegebol adodoan a work-life balansz is erezhetoen megugrik adott esetben.

Nem vagyok egy hungaronemet es nagy Nemetorszag rajongo, de mikor atertem a nemet-osztrak hataron, azert valami kis gondolat megis megfogant bennem azt illetoen, hogy azert a ketto nem ugyanaz, ertem mindezt Nemetorszag javara. Sok aspektusban persze ez akar donthet Ausztria mellett is, peldaul az orszag fekvese valoban lenyugozo, szinte svajcot idezo.

Szoval megint elerkeztem oda, hogy egy kicsit hosszabb karnyujtasnyira levo orszagot jobbnak tartok valamilyen szempontbol, mint Ausztriat.
DE ez meg mind nem lett volna eleg ahhoz, hogy elhagyjam Ausztriat es az ottani mertekkel merve is eleg eroteljes fizetesemet, amit nagyreszt otthon koltottem el, legutobb hataron ingazokent. Jo vilag volt, megis csak azt a reszet elveztem, amikor Sopronban leszalltam a vonatrol.

Mivel mar dolgoztam harom orszagban Ausztria, Nemetorszag, Anglia, ra kellett jonnom, hogy mik azok a dolgok, amik igazan szamitanak nekem. Ilyen a mar emlegetett work-life egyensuly es ezen belul is reszleteznem a work reszet a dolognak, mivel az eletunk jonagy reszet, bizony munkaval toltjuk, en legalabbis sajnos egeszen biztosan.

Nem mindegy kikkel dolgozol. Ausztriaban valahogy mindig az volt az erzesem, hogy a nagy oszinten korrekten egyenesen megmondjuk hozzaallas, amit hangoztatnak is magukrol, nos, nem minden esetben igaz. Inkabb a hatam mogott sutyorgo emberekkel dolgoztam, akarhova is mentem. Gyakorlatilag egy ket nagyon udito kiveteltol eltekintve, csak rossz tapasztalatom volt kollegak teren. Ez az egy ket kivetel pedig sajnos nem volt eleg, hogy engem ott tartson.

Ausztria egyszerre van kozel es nagyon-nagyon messze. Nekem mindig fontos volt, hogy kozel erezzem magam az adott nep habitusahoz, nos talan ez az, amit Ausztriaban a legkevesbe ereztem elerhetonek. Kicsit ugy neznek rank, magyarokra, mint egy szegyellt exbaratnore, mondvan: -Ezzel? Tenyleg?!
A helyzet az, hogy en ugyanezt ereztem veluk kapcsolatban.

Elkepzelni sem tudom, annak idejen hogyan lehettunk mi egy orszag...es mondom ezt minden arrogancia es felsobbrenduseg nelkul, csupan a ket habitus totalis, osszeegyeztethetetlen kulonbozosegere alapozva. Az arrogancia viszont neha bizony megjelenik az o oldalukon, erzesem szerint. A nemet mentalitas szinten tavoli nekunk, megis, erthetobb, nekem legalabbis az volt.

Szoval, mint irtam, ami igazan nekem szamitott, azok ezek a dolgok. Ha nem a low-end munkakat csinalja az ember, akkor ilyen szempontbol nagyon jo valasztas lehet Anglia. A penz-kollegak-mentalitas trio kifejezetten eros, egy olyan dologgal megfuszerezve, ami bizony Ausztriaban es Nemetorszagban is hianycikk: humor.

Rengeteget tudnek meg irni a harom orszag viszonyarol es ez ugyanugy nem erdekelne senkit, mint amiket most leirtam. Ha osszefoglalnam nem roved, de erdektelen beszamolom, azt mondanam:

Ausztria egy jo kompromisszum, a preferenciaid alapjan a te dontesed, hogy megkotod-e.
Len In Black 2017.11.22 12:19:13
@Herr Géza: Valoban, a "Magna" egy ilyen szempontbol erdekes "anomalia". (Nemreg ugye teljesen sajat fejlesztesu es gyartasu autoval jelentkeztek, ami a Peugeot vagy a Citroen egisze alatt futott, ezzel be is fejeztem a TIT eloadast.)

Akarmekkora beszallito is, meg mindig a markak tenyerebol kell, hogy egyen, mint mindenki mas, aki nem marka. En egyebkent inkabb orulnek egy ilyen beszallitonak otthon, mint az osszeszerelo uzemeinknek. Szoval akarhogy is van, oda lyukadok ki mindig, hogy otthon azert meg megkozelitoleg sincs, ilyen sem.