Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szekelyz

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár még március első felében visszatér a tél, így egyelőre nem várható biciklishadak megjelenése az utakon, a rendőrség a tavasz érkezését fokozott ellenőrzésekkel köszönti. Az akció elsősorban a gyalogosok és a biciklisek ellenőrzéséről szól - a gyalogosok és a…..
szekelyz 2010.03.02 20:05:44
@9mmPara: :)
Miazhogy... Válaszolt az Artisjus 2010.01.25 17:36:00
Egy hete írtam egy bejegyzést az Artisjusról, amelyre elég sok reakció érkezett. Többek között az AJ egyik munkatársa is megkeresett emailben, hogy próbáljon néhány félreértést tisztázni. Íme a levél: Kedves ReWriter, mint talán látta, az Artisjus-poszt kommentjei…..
szekelyz 2010.01.27 15:50:20
Második kísérletem - ha mégis megjelenik kétszer...

Tisztelt Felek!

Először is gratulálok a párbeszédhez! Nagyon fontos.

Előre is elnézést, de az alaptémától kicsit eltérek, egy konkrét példán keresztül szeretnék általános érvényű kérdést feltenni. Azért nem privát e-mailben teszem ezt, mert bár a példa szűkebb kört érint, az előbukkanó kérdés azonban már talán mindenkit.

Zenészként és programszervezőként tevékenykedem, vagyis több oldalról is érintett lehetek.

Tehát:
Valaki táncház szervezésére adja a fejét. Tegyük fel, hogy becsületes, jószándékú és körültekintő. Célja Kárpát-medencén belüli magyar vagy nemzetiségi táncokból álló, ilyen zenére megvalósuló program létrehozása.
Az Artisjus és a Hagyományok Háza közt létrejött megállapodásnak köszönhetően a 100%-ban nem védett művekkel operáló táncházak esetében a fizetendő jogdíj 0%, így 0 Ft. Vagyis ingyenes. Ezek a regisztrált táncházakra érvényesek. Regisztrálni a Hagyományok Házánál lehet (ennek okairól rendszeréről is van véleményem, ezt ugorjuk, de óriási előrelépésnek tartom, hogy létrejött és működik ez a dolog ilyen módon!!!).
Ezt az opciót (a HH-nál való regsiztrációt) azonban az Artisjus honlapján található jogdíjközlemény előzékenyen kihagyja. Vagyis a
www.artisjus.hu/opencms/export/download/felhasznaloknak/aktualis_jogdijkozlemeny_SZ.pdf linken található dokumentum 3.4.1-es pontjában a mérséklés legnagyobb mértékének figyelembevétele mellett is a fizetendő jogdíj a jegybevétel ÁFA nélküli összegének 2%-a. A szabály pontosan részletezi tehát a védett művek aránya szempontjából meghúzott egy- és kétharmados határt a vonatkozó százalékokkal, de nem tér ki arra, hogy akár 0% is lehet a jogdíj mértéke. Nyilván azért, mert a 0 Ft az nem jogdíj, hanem „semmisem”, vagyis talán bele sem kell tenni egy jogdíjközleménybe (???).
Innen nézve ez azért sunnyogásnak tűnik.

A jóhiszemű, körültekintő, de talán nem elég alaposan tájékozott programszervező kolléga, vagy intézménye ezek után tehát mégis fizet. Pedig nem kéne.

Eddig a példa.
Az általános érvényű kérdés:
nem lehetséges, hogy sok ember az efféle kiskapuk, félinformációk (hivatalos közleményről van szó!!!), elhallgatások, kifelejtések miatt érzi magát átverve (elnézést a többesért)? Nem volna arra mód, hogy az Artisjus az efféle félreértések fellelésével és kiigazításával tisztább helyzetet teremt és ezáltal kevesebb fogáslehetőséget hagy magán?

Tisztelettel:

Székely Zoltán
szekelyz 2010.01.28 15:02:23
@tothpb: Köszönöm szépen a választ, egyéb kérdéseimmel rövidesen privátban fordulok Önhöz, a téma különbözősége okán.
Valaki tényleg állítsa már meg őket. A legújabb őrület, hogy mostantól már a letöltésért is kell nekik fizetni. Fizetni kell a honlapon a háttérzenéért, a videó és zenei streamért, az IPTV-ért, de még a hívódallamért is. Meg a kis faszom nem kéne? Tudom, hogy ez az…..
szekelyz 2010.01.19 09:44:21
@gitáros, "de tulajdonképpen küldöm mindenkinek, aki szereti":
- Az alapvetést - hogy a szerzők valamilyen módon részesüljenek a szerzeményeik eljátszásából - azt hiszem, senki sem vitatja.

- A bejelentési morál kritikán aluli. Aki valamelyest mozog szervezés környékén (mindegy, milyen szempontból), az nagyjából belelát.

Mégis:
- Az erre megszerzett forrás (üres hanghordozók sarcolása) nem tűnik teljesen korrektnek. Tiszta sor: kevés a korrekt bejelentésből származó bevétel ahhoz, hogy minden felmerülő igényt ki lehessen elégíteni. Valamint egy hivatalt fenn kell tartani. Ehhez háttér kell. Talán mégsem ennyire vitatható.

Itt következik a konkrétan @gitárosnak szánt rész:
- A kocsmák, háttérzenét használó helyek, rádiók, sőt néhány sok fellépőt felvonultató nagyrendezvény is a tételes bejelentés helyett előre megállapított átalányt fizet, vagyis ki van csukva, hogy a tényleg játszott előadók tényleg játszott számai legyenek kifizetve. Megy a slágerlisták élharcosainak.

Az éveken keresztül futó népzenei indokolatlan és indokolhatatlan lenyúlást csak futólag említem: a Hagyományok Háza erőfeszítéseinek köszönhetően ma már elég a Hagyományok Házához regisztrálni egy táncházat, ahol kizárólag trad. népzene szól és ezek után nem kell fizetni.
Az abszurd helyzet abból adódik, hogy egy nem jogvédett mű után hogy a csudába kellene fizetni, miközben az Artisjus egyik jogászával folytatott e-mailváltásomban szó szerint ez található válaszként: "Természetesen amennyiben nem védett mű hangzik el, utána jogdíjfizetésre sem kerül sor".

Szóval egy valós, indokolt célt próbálnak elérni, úgy tűnik kevéssé válogatott eszközökkel. Szerintem ez nem az alapítók hibája, a szándék helyén volt.
A megoldás a civil összefogásra vár, egy mindenképpen valamilyen szabályozásra szoruló témát nem lehet egy tollvonással és felülről megszüntetni. A felemás helyzeteket kell egyértelművé tenni és itt nyilvánvalóan szükség van az érintettek együttműködésére. A tagadás pedig nem együttműködés.
Csak a rengeteg különböző érdek ellehetetleníti az összefogást. Mint általában.