Regisztráció Blogot indítok
Adatok
masterroofs

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jégkorong: letessékelték a repülőről az ittas orosz bajnokokat -2011.01.06. 23:24 Nemzeti Sport /nso.hu A repülő visszafordult, leszállították a merevrészeg orosz junior hokisokat 2011.01.06. 22:45 Index /sportgeza.hu ..
masterroofs 2011.01.07 07:21:45
Itt valaki hazudik, lásd a helyi tévé felvételét:

www.wgrz.com/video/default.aspx?bctid=740228698001#/Local/RAW+V
ideo%3A+Team+Russia+at+Airport/51961257001/51330383001/740228698001

Biztos, hogy a srácok merevrészegek voltak, üvöltöztek és dőlt belőlük a pia? Vagy az oroszok és az amerikaiak közösen manipulálták a felvételeket, hogy aljas módon meghazudtolják az igazmondásáról messzeföldön híres magyar sajtót?
masterroofs 2011.01.07 07:56:19
@kutyatej73: köszönöm, máris idézek belőle, ha valaki nem értené, szóljon és fordítjuk: "Michelle Boryszewski of North Tonawanda was headed to Atlanta on the same flight but says the team was well-behaved, polite and appeared "exhausted". Boryszewski says Russian players were seated on board 10 minutes, many of them with neck pillows already in place, before a security guard boarded the aircraft and told team coaches the team needed to get off the flight. Witnesses say while the team was bewildered at why they were being kicked off, members grabbed bags and got off the plane without any issue. Boryszewski says she, along with many other passengers, were confused as to why the players were kicked off and at no time felt unsafe with them aboard."
masterroofs 2011.01.07 09:22:07
@1885*: Szia, hajrá lilák :-), nekem a problémám éppen azzal van, hogy átvettek egy hírt ÉS elkezdtek plusz ökörségeket írni (lásd az index cikkét: felszállás után visszafordult a repülő: nem fordult vissza, mert az oroszokkal fel sem szállt). Azért van a net, hogy ellenőrizzék több forrásból is a híreket. Nem voltunk ott, a magyar sajtómunkások sem voltak ott, elővettek egy hírt, gyorsan közzétették, hozzáköltöttek még és utána az embernek az az érzése támadt, mintha részeg orosz hordák szállták volna meg a repülőt és a buffaloi repteret. Az oroszok gyakorlatilag egy napja talpon voltak, közben játszottak egy VB-döntőt, utána nyilván ittak, nyilván volt, aki jobban bírta az italt, volt, aki nem, de hogy részegen fetrengtek, telehányták a repteret vagy erőszakosan viselkedtek volna, arról szó sincs. Ez a problémám a magyar cikekkel. Az, hogy ki szállhat fel a repülőgépre és ki nem, azt minden esetben kizárólag egy ember határozza meg: a gép kapitánya, ha ő bármilyen okból kizár valakit az utazásból, az az ő kizárólagos döntési kompetenciája, indokolnia sem kell. Nyilván azért döntött úgy, mert az oroszok piaszagúak voltak és ittas állapotú személy veszélyt jelenthet az utazás biztonságára. Nem kell ezt túllihegni, nálunk is fordult már elő többször is hasonló, csak utólag mindig elkente a sajtó.
A Privoz Európa (egyik?) legnagyobb belterületi piaca, s mint ilyen, logikus módon felkerült Csurtusék odesszai must see listájának dobogós helyére. Azon most nem nyitunk vitát, hogy az ukrán nagyvárost magyarul helyesen Odesszának vagy Ogyesszának kell-e írni (majd megteszitek…..
A legjobb négy ország közt vagyunk, idén vb-t nyertünk. De ha minden a helyes irányba megy, tíz év alatt talán újra megkérdőjelezhetetlenül az első három között leszünk – nyilatkozta a győztes vb döntő után Jaromir Jagr. A csehek ünnepelnek szakadatlanul, de azért a…..
masterroofs 2010.05.25 14:41:46
"a sajtó ócska szokása szerint hőbörög"

hát akkor itt és most, tisztelettel bejelentem a visszavonulásomat jelen blog olvasói és (alkalmi) hozzászólói közül. Nem lesz egy nagy veszteség, sokat nem szóltam hozzá, olvasóként igyekeztem átlag fölött teljesíteni, az idézett mondat viszont átlépte azt a határt, amit én egy sajtómunkától, akár profi, akár amatőr, stb maximális tűréshatárnak tartok. Megmagyarázom, miért: ha valaki ismeri legalább olvasói szinten az orosz sportsajtót (itt az eredetire gondolok és nem a tizedannyi mennyiségű angolra (félre)fordított részére), akkor pontosan tudja, hogy az oroszok bármilyen sportágban történt kudarcuk esetén elsősorban saját magukban keresik a hibát és csak másod- vagy harmadsorban a külső körülményekben: többek között ezért is sikeresebbek a sportokban például nálunk. Pontosan ez történt most is: azt a kritikát, amit az edzők, játékosok, stb kaptak, azt mi el sem tudjuk képzelni. Természetesen szóba került a bíráskodás is, nem önjelölt szakértők, a sportággal Sapporo óta megismerkedett tévékommentátorok, kiöregedett egykori B csoportos emlékeikből élő játékosok részéről, hanem részben aktív, részben visszavonult (sok esetben többszörös világ- és olimpiai bajnok játékosok, világhíres edzők vagy éppen bírók (nemcsak oroszok, hanem külföldiek) lettek megszólaltva. Oké, srácok, az rendben van, hogy nálunk objektíve nincsenek ilyen szinten szakértő emberek, ez viszont annál nagyobb felelősséget ró azokra az emberekere, akik megpróbálják szakmailag értékelni a mérkőzéseket és azok visszhangjait. Tessék először utánaolvasni, azután értékelni az egyes feleket. Ha pedig nem megy az utánaolvasás nyelvtudás hiánya miatt, akkor keressetek egy embert, aki beszéli az adott nyelvet. Így ugyanis ez az egész blog szép lassan lesüllyed a magyar politikai fórumok színvonalára, amelyekről mindannyian tudjuk, milyenek.

Részemről ennyi, ha valakinek hozzátennivalója van (és kiváncsi a másik fél véleményére is - ez az utóbbi időben már nem nagyon szokás ezen a blogon), az keressen meg magánban, válaszolni fogok neki. Ezt a blogot viszont kitöröltem részemről, sok sikert hozzá, a stílusa nem az én világom.
Ötvenpercnyi óriási teljesítménnyel és tökéletes védekezéssel nyerte meg a 2010-es A csoportos világbajnokságot a cseh válogatott. A kevésbé esélyes csapat a döntő estéjén jobban játszott, mint a gólt szerezni sokáig képtelen, ezért az idő múlásával egyre inkább…..
masterroofs 2010.05.24 10:40:09
@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: a t. moderátorokhoz lenne az a költői kérdésem (már ha van moderáció a blogon), hogy nem lehetne esetleg törölni azokat a hozzászólásokat, ahol a tisztelt bejegyző összetéveszti a "hozzászólások" rovatot a legközelebbi nyilvános vécével? Vannak gyönyörű fórumok a neten, ahol mindenki kedvére anyázhatja Ovecskintől kezdve Crosbyn át a szlovákokkal bezárólag az összes játékost és nemzetet, miért kell ezt a blogot elrontani ezzel?

És akkor nézzük a tényeket.

1. A játékvezetők által megadott gólok száma 2-1 a csehek javára, tehát a csehek szabályosan nyertek :-).
2. Vihart kavart a hozzászólók között Dacjuk első, meg nem adott gólja. A hozzászólók közül senkinek sincs igaza :-). A zsűrióra nem azonos a képernyőn és a csarnokban az eredményjelzőn megjelenő órával, ez utóbbi a hiteles, ez alapján dönti el a játékvezető, hogy mit ítél. Ettől persze még ítélhet bármit, hiszen a felvételt ő sem látja (ezért telefonál) és hogy milyen beszélgetés zajlik le közte és a vonal másik végén ülő között, azt nem tudjuk.
3. A játékvezető dönti el azt is, hogy berúgták vagy nem a korongot a kapuba. Ez nem von le semmit a csehek érdemeiből, ha valakinek kifogása van, ne a csehekhez, hanem a bíróhoz forduljon.
Az kétségtelen tény, hogy felettébb különösen alakultak az oroszok kiállítási mutatói az utolsó két meccsükön, a bíróküldéssel kapcsolatban viszont Fazel elnök úrhoz kell fordulni, akiről én már leírtam a véleményemet korábban.
4. Jagr tigrisugrásánál ismét nem tették fel a bírók a karjukat :-). Az összes általam meglátogatott orosz ill észak-amerikai weboldalon (már ahol foglalkoznak az esettel) szabályosnak ítélték Jemelin megmozdulását, ettől persze nem kizárt, hogy a játékvezetőnek volt igaza.
5. Hblognak és Kovács István barátainknak egy nagy irgum-burgum: nekik ugyanis észre kellett volna venniük, hogy a harmadik harmadra az orosz támadótriók cserélődtek (és ennek is volt köszönhető a csatárok töketlenkedése a harmad elején), ugyanis Fjodorov az Ovecskinnel történt ütközés után megsérült, Anyiszimov pedig még korábban akkora ütést kapott bottal a kezére, hogy egyikük sem jött ki már a harmadik harmadra sem.
6. Az Ovecskint bírálóknak: annyit azért jegyezzünk meg, hogy Ovecskin már a németek ellen is sérülten játszott és tegnapelőtt sem edzett (ezt meg is írták az orosz portálok), tegnap is sérülten játszott.
7. Végül, de nem utolsósorban: kinek a pap, kinek a papné. Van, akinek a kombinatív hoki tetszik, van, akinek a testi kontaktust előtérbe helyező kanadai, van, akinek a Góliátot legyőző Dávid-féle játéktördelős. Mindegyik lehet izgalmas (ha jól játsszák) és mindegyiknek megvannak a szépségei, aki ezen vérre menő vitát folytat, az hülye :-). Ami a tegnapi döntőt illeti, az igazság (ami mindig a részletekből áll össze és soha nem egy átfogó kék égbolt) valószínűleg ott van, hogy az oroszoknak nem volt szerencséjük, az ellenfél saját képességeinek végső határán játszott és hát a játékvezetőnek sem sikerült egyszer sem az esélyesebb csapat javára tévednie :-). Minthogy azonban éppen az oroszok mutatták meg 2008-ban, hogy hasonló körülmények között is tudnak nyerni, így minden hátráltató körülmények dacára is nyerniük kellett volna, ahogy megtették a csehek ellen ezen a VB-n a norvégok vagy a svájciak :-). Olyan volt ez, mint a mi berni VB-döntőnk 54-ben, aminek az okait azóta is az egész ország kutatja...
A cseh–svéd dráma után azt hittük, mára ennyi elég lesz, de nem: a német válogatott soha nem látott teljesítményt nyújtva nehezítette meg az oroszok dolgát az A csoportos világbajnokság második elődöntőjében. Mondhatnánk azt is, hogy a kétszeres címvédő nem volt elég…..
masterroofs 2010.05.22 21:05:50
@kovacsistvan: egy véleményen vagyunk, gyors kiegészítés a cikkhez: 1. Objektív: a németek a nyolc meccsből összesen hármat vesztettek el rendes játékidőben (kettőt az oroszok, egyet a finnek ellen, utóbbit 1-0-ra), miként rendes játékidőben egynél több gólt csak az oroszok tudtak nekik ütni (3-2 és 2-1). 2. Szubjektív: azért ehhez a parádés teljesítményhez erőteljesen hozzájárult olykor a hazai pálya, érdeklődve várom Stero kolléga és más NHL-t jól ismerő blogtársaink véleményét Kuljomin kiállításának jogosságáról.
masterroofs 2010.05.23 00:01:12
@kerusz: utánanéztem, az oroszok azért nem értik a dolgot, mert a bíró fel sem tette a kezét az esetnél, tehát szabályosnak ítélte a dolgot, kiállítást azután ítélt, amikor a srác nem bírt felállni a jégről és le kellett támogatni. Ami egyébként tényleg különös bírói magatartás.
Azért mert valaki nem az NHL-ben játszik, még lehet nagy játékos. Csak az idő fogja megmondani, hogy a fiatalok megtanulták-e a leckét, értékelte Chris Mason, a kanadai válogatott kapusa csapata kiesését. Az orosz kapitány szerint az volt a legfontosabb, hogy lelkiekben sikerült…..
masterroofs 2010.05.21 19:43:47
@Henry The Navigator: голубой вагонnak most egyéb elfoglaltságai is vannak, úgyhogy mindjárt elkezdem én, némi türelmet...
masterroofs 2010.05.21 20:44:54
A kanadaiak felett aratott kemény, de véres győzelem után Vjacseszláv Bikov válaszolt a Szovjetszkij Szport tudósítói, Pável Liszenkov és Dmitrij Ponomarenko kérdéseire.

A szezon fő meccse mögöttünk van. Nagyot lehet fújni és kissé elereszteni magunkat. Természetesen ez nem Vancouver, de mégis győzelem. Szükséges, idegborzoló, régóta várt...

- A játékosok egy kis visszavágásnak nevezték ezt a győzelmet? - kérdez vissza Bikov. - Legyen úgy. Én a fiúkkal vagyok. Ha ők így mondták, legyen így. Tudják... Bárhogy is igyekeznek egyesek emelni az olimpia jelentőségét és csökkenteni a világbajnokságét, bármilyen kanadai - orosz meccs esemény, csata, háború... Szergej Fjodorov mondta nekem, hogy ma életében másodszor verekedett... 41 éves játékos... Szását (Ovecskint) addig provokálták, hogy minden ütközés tömegverekedés kirobbanásával fenyegetett... Mi ez, szokásos meccs? Mi egyébként nem csak az eredmény szerint győztünk, de a visszavágásaink is kemények voltak.

- Sokszor hivatkozott Ovecskinre. Kérte őt, hogy ne üljön fel a provokációknak?

- Ilyen játékosok, mint Szása... Nálunk majdnem a fél csapat ilyenekből áll... Nekik több adatott... Tehetségesebbek. Többet dolgoznak, hogy kibontakoztathassák a képességeiket. És éppen ezért őket ütik mindig! Gyakrabban leszorítják, gyakrabban ütköznek velük... Az igény velük szemben nagyobb. Ezért rájuk büszkébbek is az emberek! Szása kitartott, noha majdnem az egész kanadai csapat konkrétan ellene játszott.

- Hogyan érzi magát Szása?

- Fájdalmai vannak. De remélem, hogy az elődöntőre minden fájdalmát meggyógyítjuk.

- Ha a verekedéseket zárójelbe tesszük, könnyebben boldogultunk a kanadaiakkal, mint a finnekkel.

- Egyetértek. Nagyon fontos volt helyesen játszanunk az emberelőnyös (-hátrányos) helyzeteket. Ebben a kanadaiak különösen erősek, de mi jobbnak bizonyultunk náluk.

- Az első harmad idegtépő volt. Nem volt olyan veszély, hogy minden a visszájára fordul, épp úgy, mint Vancouverben?

- Most felkészültek voltunk. Már a második cserénél a kanadaiak gyönyörű átlós kombinációt játszottak, a korong a csodával határos módon nem került a kapunkba. Rögtön megtettük a megfelelő intézkedéseket.

- A meccs kulcsmomentuma?

- Számunkra ez a momentum a meccs első másodpercétől elkezdődött és a végső dudaszóig tartott! A kanadaiak elleni párbajokban fontos a pszichológiai dominancia. Sikerült összetörnünk őket. Ez volt a fontos.

- A meccsre történő felkészítés során érintett jégkorongon kívüli részleteket?

- A hangsúly éppen a pszichológiára volt helyezve. A taktika megváltoztatásának nem láttuk értelmét. A kanadaiak a saját hokijukat játszák. Ezt pontosan tudjuk. Fontos volt, hogy ne pörögjünk túl, helyesen irányítsuk a fiúkat. Különleges videorészleteket is használtunk a felkészítéshez...

- A vancouveri negyeddöntő is köztük volt?

- Titok.

- A felkészülés különbözött a vancouveritől?

- Nem használunk egyenbélyegzőt, a felkészítés minden esetben egyedi.

- Mannheimi "kémünk", Valerij Bragin sokat tudott meg a kanadaiakról?

- Hálásak vagyunk hírszerzőinknek. Vetélytársunk részletesen és profi módon lett tanulmányozva. Sem védekezésben, sem támadásban, sem kapusjátékban a kanadaiak nem tudtak meglepni bennünket.

- Szemjon Varlamov már két meccsen is bebizonyította, hogy kapusposzton ön nem hibázott. Most már megmondhatja, miért választotta az első számú kapus posztjára éppen őt?

- Hittünk NHL-s tapasztalatában. Úgy tartom, hogy Szemjon Szocsi kapusa lesz. Ezen a VB-n továbbra is ő fog védeni, noha pontosan tudjuk, hogy Vaszilij Kosecskin és Szása Jerjomenko bármely pillanatban készek bekapcsolódni a játékba.

- Önt elkedvetlenítette a második bekapott gól. Az eredményre már nem volt hatása, de...

- Nagyon elkedvetlenedtem! Engem mindig elkeserítenek a kapott gólok.

- A kanadaiak elleni meccs volt a legnehezebb a VB-n?

- Érzelmileg igen. Az olimpia emlékei megmaradtak. Remélem, hogy fokozatosan elhalványodnak a játékosokban, noha az ilyen vereségek mélyen megmaradnak. Egy győzelemmel nem törlöd el őket.

- Az ön lelkéről legördült egy nagy kő?

- Nem, megmaradt. Vancouvert nem felejtem el. Soha.

- A játékosoknál a győzelem után nem tapasztalt érzelmi átfordulást? Hogyan viselkedtek az öltözőben?

- Tökéletes rendben. A saját szokásos rituálénk után már a németekre készülünk.

- Hogyan lehet rögtön Kanada után a szerény német válogatottra készülni?

- Kanadát már elfelejtettük. Vége, kitörölve. Az ellenfél leértékelése szomorúan végződhet. A történelemben rengeteg ilyen eset van. Nem azért győztük le Kanadát, hogy mindenki mást lenézzünk a tornán.

- A németekkel már találkoztunk. Veszélyesek-e valamiben?

- A védekezésen van javítandónk. A németek nem kanadaiak. Fontos, hogy ne fejetlenül támadjunk, hogy csatáraink ne feldkezzenek el a visszazárásokról. A német ellentámadások színvonalasak.

- Ön folyton olyan komoly...Nem igaz, hogy nem szeretne mosolyogni és egy kicsit feloldódni?

- Tévedés. Ha a csapatom gólt lő, mosolygok.

- El tudja képzelni, mi kezdődött volna Oroszországban, ha ezúttal is kikapunk a kandaiaktól?

- Tudom és nagyon jól el tudom képzelni. Már átéltem az olimpiát, ez már megtörtént az életemben...

- Ez a meccs az ön életének Sztálingrádja volt?

... Bikov hosszan hallgat. Az arcán érzelmi harc. Végül az ajkai megnyílnak:
- Jól van... Ma elárulok önöknek egy titkot. A meccs előtt azt mondtam a fiúknak, hogy ma úgy küzdjünk, mint egy büntetőszázad. És úgy is küzdöttünk... Ez a György-szalag... (fordító: a Győzelem Napja - szalag)
- ... ez a szalag velem lesz a torna végéig! Szemben mindig van egy ellenfél. Hátul... hátul pedig rengeteg ember, akik hátba fognak lőni bennünket. Bármilyen esetben. A haza mögöttünk van. (fordító: ha valakinek valami nem érthető, később majd kielemezzük).

- De most már kikerültek a büntetőszázadból?

- Mi mindig a tagjai vagyunk. Ilyen a foglalkozásunk.

- Ma századik meccse volt vezetőedzőként a válogatottban. Győzelem Kanada ellen... Várhatott volna szebb ajándékot a fiúktól?

- A szurkolóknak ajándékot készítettünk. A dolgunk érzelmeket kelteni, jó esetben pozitívakat. A kudarcok miatt, higgyék el a szurkolók, magunkat ostorozzuk. Minden szurkolóknak köszönet jár. A támogatásuk olyan nélkülözhetetlen a csapat számára, mint a levegő. Ettől élünk.

(fordító: kutyafuttában készült, elnézést az elütésekért a stilisztikai hibákért)
masterroofs 2010.05.22 11:37:56
@csatoimi: butaságokat tetszel beszélni :-), tessék visszaveni az indulatból és a tényekre hagyatkozni. Bikov a csapatával eddig 39 meccset játszott világversenyeken, ebből 37-et megnyert, kettőt elvesztett, ez utóbbiból az első a moszkvai VB elődöntője volt, ahol a hosszabbításban Jerjomenko kötelességének érezte, hogy bekapja az obligát potyagólját, a másik meg a vancouveri negyeddöntő. Hasonló sorozata (és ne is beszéljünk a 26-os VB-győzelmi sorozatról) a világon, beleértve NHL-t, KHL-t, EBEL-t, zambézi tüdősharcsák amatőr hokiligáját, stb hány edzőnek van? Az NHL-ben sem csak egymás csapatainak lövi a gólokat Crosby, Ovecskin és Stamkos, hanem rengeteg gyenge csapatnak, ez azonban sem az ő, sem a klubjuk, sem az edzők érdemeiből nem von le semmit.
A fiatal kanadai válogatottnak nem sok esélye volt a tökéletesen játszó orosz csapattal szemben. Az első harmadban még tartották magukat a tengerentúliak, de a menet végén Afinogenov megszerezte a vezetést. A második felvonásban előbb Dacjuk, majd Malkin volt eredményes, a…..
masterroofs 2010.05.21 09:53:04
@Kiwike: egészségedre, ez tartalmas és színvonalas hozzászólás volt, köszönjük, Emese.

Sine ira et studio, maradjunk a tényeknél: 1. A meccset az oroszok nyerték, egyértelműen, vita nélkül, sokkal jobbak voltak az ellenfélnél. 2. Az olimpiai meccset a kanadaiak nyerték, egyértelműen, vita nélkül, sokkal jobbak voltak az ellenfélnél. 3. Az egy akademikus vita, hogy négyévente egyszer olimpiát nyerni jobb, vagy négyévente négyszer egy VB-t, aki ezen vérre menő vitát és anyázást képes folytatni, az hülye :-) 4. Az, hogy xy nem jött el a VB-re, az nem von le semmit az oroszok érdemeiből, erről aztán biztos nem ők tehetnek. 5. Crosby remek játékos, senki nem tagadhatja. 6. Egy vesztes meccs után arra hivatkozni, hogy a legjobb játékosok nem jöttek el (holott sokan közülük tehették volna), az az adott játékosoknak a nemzeti válogatotthoz való hozzáállását minősíti és nem az ellenfelet. Ettől persze még tény, hogy az ellenfélnek így (papíron) könnyebb dolga volt, de, ismétlem, a fő gond itt nem a vereséggel van, hanem a játékosoknak a nemzeti csapathoz való viszonyával. A kanadaiak közül is eljöhetett volna 12 játékos (ha jól számoltam) az olimpiai bajnok csapatból a VB-re, ha egy Jagr, Fjodorov, Kovalcsuk, Ovecskin el tudott jönni, akkor tán nekik sem derogálhatott volna. 7. Az NHL egy bajnokság, ahol klubok játszanak és nem nemzeti csapatok, ezért értelmetlen a Stanley Cupot az olimpia (vagy a VB) értékével keverni. Tessék összerakni Crosbyt, Malkint, Goncsart összerakni egy csapatba Dacjukkal, Ovecskinnel, Backströmmel és Zetterberggel stb, a világ legjobb csapat lesz: csak éppen nem nemzeti válogatott. 8. Végül, de nem utolsósorban: aki kedvenc csapatának veresége miatt a másik csapatot vagy pláne a másik csapat nemzetét gyalázza, az saját magáról állít ki bizonyítványt.
masterroofs 2010.05.21 10:43:46
@Walmer: Szia! Figyusz: ha elolvasod pontosan a hozzászólásomat, a 7. pontban jómagam is felhívtam a figyelmet arra, hogy simán össze lehet rakni az NHL-ben egy csapatot (ez csak pénzkérdés), amely bármelyik más csapatot megveri a világon, gyakorlatilag gond nélkül. Ettől azonban ez még nem lesz nemzeti válogatott, ezért nem lehet egy bajnokságot a nemzeti válogatottakkal keverni. Abban egyetértünk, hogy Crosby (vagy mások) eljöveteléből éppen úgy nem kell mély morális következtetéseket levonni, mint az orosz hokisok bagózásából: ez viszont olyan szempontból kapcsolódik az NHL problémájához, hogy amennyiben egy szuperbajnokság felülhelyezi magát a a nemzetközi szövetségen (az utóbbi években ez folyik), az konkrétan a többi országban folyó bajnokság értékét és végső soron a jégkorong fejlődési lehetőségeit majdnem teljesen eliminálja. Ez aztán persze visszahat magára arra az országra vagy régióra is, ahol a maga ez a szuperbajnokság folyik, hiszen ha nem teremnek otthon szupersztárok, egyszerűbb kintről megvenni azokat: Svédországból, Csehországból, Oroszországból, stb. Tessék csak megnézni: amikor arról van szó, hogy melyik válogatott csapatba kik nem jöttek el az NHL-ből, minden csapatnál sorolják a neveket, kivéve egynél: a kanadainál. Ott folyton azt emlegetjük, hogy Crosby és még tizenvalahány olimpikon. Ennek az az egyszerű oka, hogy Kanada Crosbyn kívül az utóbbi években képtelen volt kitermelni egy valódi szupersztárt, remek játékosaik vannak, csak hát ezek közül az olimpikonok közül azért részt vettek néhányan az utóbbi két VB-n és mégsem tudták megnyerni, még az otthonit sem (Tavares és Stamkos lehet, hogy szupersztár lesz: most még nem azok, ezt láttuk a tegnapi meccsen). Mindezt úgy, hogy Észak-Amerikában közel egymillió igazolt játékos van, az ifjúsági VB-ket pedig Kanada és az USA nyeri megállás nélkül. Az NHL egy szuperbajnokság, amely a sportág alapvető érdekeit helyezi a saját üzleti érdekei mögé, emiatt ilyen formában, a jelenlegi rendszerben az egész jégkorongsport érdekeit veszélyezteti: nekem kizárólag ezzel van a problémám. Tessék átszervezni úgy, hogy beleférjenek az NHL programjába a VB-k, hogy a legjobb játékosok el tudjanak jönni a VB-kre, hogy a szabályokat egységesen értelmezzék a játékvezetők az óceán mindkét oldalán és ne a farok csóválja a kutyát. Tökéletesen értem, hogy ez az NHL rövidtávú érdekeivel ütközne (na nem azért, mert ördögtől való dolog lenne egy húsznapos szünet az NHL-ben, hanem mert ezzel megszűnne az NHL mindenek feletti nimbusza), viszont hosszútávon ez szolgálná az észak-amerikai jégkorong érdekeit is.
masterroofs 2010.05.21 10:56:35
@Walmer: "a sportéletük pedig a legfejlettebb a világon". na ez így egy oltári nagy marhaság, már ne is haragudj. Amerikai fociban és kosárlabdában igen, golfban, az úszás és atlétika egyes számaiban ott vannak a topon, baseballban Kuba jobb, a nemzetközi élvonalhoz tartoznak még fociban (!), női teniszben (amíg ki nem halnak a Williams-nővérek), röplabdában, softballban, tornában, bocsánat, ha valamit kifelejtettem. Az igaz, hogy az iskolai sportéletük világszínvonalú (a lányom most fejezi be a középiskolát, így erről aztán pontos képem van), a felnőttkori sportolás már (a vitán felül álló lehetőségek ellenére) nem az, ami pedig a nemzetközi eredményességet illeti, az csak a hagyományos sportágaikra vonatkozik, amelyek nagy része a világ más részein alig-alig ismert.
Kanada lagymatag-ritmustalan mérkőzésen 3-1-re kikapott Svédországtól az A csoportos világbajnokság vasárnapi fordulójában, ezzel lemondhat arról, hogy az F csoport élén végezzen, erre reális esélyük már csak a svájciaknak és a svédeknek van. Miután pedig az oroszok simán…..
masterroofs 2010.05.17 15:34:00
@LaCok: A dolog így néz ki: 1. Bármelyik csoport győztese a másik csoport negyedikjével találkozik a negyeddöntőben. 2. Ha túljut rajta, a saját csoportjának harmadik helyezettje és a másik csoport második helyezettje összecsapásának győztesével játszik az elődöntőben. Tehát: ha az oroszok megnyerik a csoportjukat (azaz ha a finnek a következő mindkét meccsüket nem nyerik meg rendes játékidőben), akkor a negyeddöntőben akkor találkozhatnak Kanadával, ha Kanada a saját csoportjában negyedik lesz. Az elődöntőben meg akkor, ha Kanada a saját csoportjában második lesz (és legyőzi az oroszok csoportjának harmadik helyezettjét), ez viszont már kizárt, hiszen Kanada semmiképpen sem lehet harmadiknál jobb a saját csoportjában. Tehát Kanada akkor kerülheti el az oroszokat a döntőig, ha harmadik lesz a csoportjában (azaz nem kap ki a csehektől). A hivatalos oldal:
www.iihf.com/channels10/iihf-world-championship-wc10/schedule.html
masterroofs 2010.05.17 16:33:07
@csudto: ez így nem teljesen igaz. Még a csoportmérkőzések során felkerült a netre egy kétperces videofelvétel, ahol a válogatott több tagja látható egy bár előtt cigizve, ezt felkapta az orosz bulvársajtó, sőt, a sportcsatornán is volt egy erősen bulvárhangulatú elemzés, na ezen rágtak be a srácok. Tretyak ma reggel már közölte is, hogy a következő meccs után mindenki nyilatkozik mindenkinek, egyébként ez a moratórium amúgy sem volt kőbevésve, többen is nyilatkoztak (ha nem is a sajtótájékoztatón) a különböző lapoknak. Megjegyzendő, hogy a szurkolók szinte egy emberként álltak a játékosok mellé (és a sajtó ellen), már ami a netes kommentelőket illeti.
masterroofs 2010.05.17 18:46:31
@csudto: a parázás a sajtó részéről ment, annyit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az orosz sportsajtóban (különösen világversenyek elején) tipikus a hurrápesszimizmus :-), a női kézilabda VB első három meccse után többen javasolták Trefilovnak, hogy küldje haza az egész válogatottat, mert csak tévedésből találkoznak a labdával (nota bene azt a három meccset is megnyerték gond nélkül). De ez régi szovjet örökség, már Taraszovék idején is így volt, mióta meg szabad a sajtó, pláne. Arra érdemes felhívni a figyelmet (és ez nagyon releváns a játékosok sajtóval kapcsolatos reakcióit illetően), hogy külső tényezőkre (bíró, időjárás, pálya állapota, közönség, sorsolás, stb) a sajtó nagyon ritkán hivatkozik és még kevésbé fogadják el az ilyen kifogásokat a játékosok részéről. Azaz egyfelől ugyan Ovecskin minden idők legjobban kereső hokisa (és könnyen lehet, hogy hamarosan Kovalcsuk még őt is überolja, Medvegyeven nem múlik) és a többiek sem aprópénzért játszanak a klubjaikban, de valami olyan elképesztő nyomás van rajtuk a válogatottban, ami nálunk csak az ötvenes években volt a sportolókon (lásd kedvenc mondatomat a Népsportból, az ötvenes évek elejéről: "Deák a hat gólján kívül semmit nem csinált"). Nem a para nagy: hanem a nyomás.
Szerdán befejeződnek a B és a D csoport küzdelmei a németországi világbajnokságon. Délután Dánia–Németország és Olaszország–Lettország, este Finnország–Egyesült Államok és Kanada–Svájc mérkőzésre kerül sor. Csehország keddi veresége komoly…..
masterroofs 2010.05.12 18:24:06
@F. Kapus: annyi kiegészítéssel, hogy legyen kisebb a pálya és a riporter percenként mondja el, hogy Hossa és Pálffy az NHL-ben láttak először korongot közelről :-). Még néhány gyors megjegyzés: 1. "A legjobb csapat mindig az, amelyik pályára lép" (Baróti Lajos). 2. "A szovjet tea a legjobb a világon. A többi legfeljebb finomabb" (Hofi) 3. A futballon és a kosárlabdán kívül minden csapatsportágban évente van VB és senkit nem zavar. Nonszensznek tartom azt, hogy egy olyan sportágban, ahol van egy rakás európai bajnokság és az észak-amerikai bajnokság, folyamatosan az utóbbi érdekeihez kellene igazodni. Ugyanilyen nonszensznek tartanám azt, ha az egész világnak mondjuk a KHL-hez vagy a svéd bajnoksághoz kellene igazodnia (utóbbiak részéről viszont soha nem merült fel ez az igény).
masterroofs 2010.05.12 18:44:38
@Henry The Navigator: jogos, azt akartam írni, hogy nem csak négyévente van, köszönöm a javítást.
masterroofs 2010.05.13 11:40:50
@MacPhisto: Vagy csak éppen elfogyott a pénz a kluboknál. Ha ugyanis a játékos az AHL-ben játszik, akkor sokkal kevesebbe kerül a klubnak. A sebességkülönbség meg egy városi legenda. A múltkor már direkt mértem néhány tetszőlegesen kiválasztott játékos sebességét, marhára nincs különbség közöttük, akár VB, akár NHL. Ha kisebb a pálya, gyorsabbnak tűnik a játékos, mint nagyobb pályán. Már Carl Brewer megmondta (van, ki e nevet nem ismeri?), hogy néhány játékos csak azért tűnik gyorsnak, mert baromira kaszál a kezeivel.
Németország az USA hosszabbításos legyőzése után a finnekkel is szoros meccset játszott, pontot szerezni azonban nem tudott, az északiak 1-0-ra nyertek. A dánok délutáni győzelme után ez azt jelenti, hogy a kétszer győztes csapat középdöntője már biztos, a D csoport többi…..
masterroofs 2010.05.11 09:48:44
@kovacsistvan: Nekem meg a magyar szpíkerektől áll fel a szőr a hátamon (Kanada-Letto.). Annyit azért illene tudni Znarokról, hogy mellékesen világbajnok volt 1990-ben a szovjet válogatottal (még ha csak egy meccset is játszott) illetve hogy az ő góljával jutottak fel 1996-ban a lettek az A-csoportba, emiatt nemzeti hős lett. Az MVD nevű klubról meg érdemes lett volna megemlíteni, hogy ők vívták a KHL döntőjét idén, majd a napokban egyesültek a moszkvai Dinamóval, amely mellékesen a világ egyik legnagyobb múltjú jégkorongklubja... Hogy is mondta annak idején Hofi? "Én nem is tudtam, hogy ennyi ilyen semmilyen riporter van" :-).
masterroofs 2010.05.11 11:49:39
@kovacsistvan: a tévedések elkerülése végett nem a két Pisti hülyült meg (Kovács és én), Znarok nevét lehet így is, úgy is írni. Én azért írom Znaroknak, mert az apja is így írta (aki neves hoki- és labdarúgóedző volt Cseljabinszkban), Kovács kolléga pedig a lett helyesírás szerint írja Znaroksnak (Znarok anyja orosz, apja pedig német származású, így vált lett játékossá, majd szövetségi kapitánnyá, ez a Szovjetunió :-). A lett vonal egyébként úgy jött az életébe, hogy a mindenkori szovjet bajnokságok örök második-harmadik csapatában, a Dinamo Rigában korongozott. Ennyit Znarok-Znaroksról, most pedig egy hatalmas irgum-burgum Kovács kollégának: a múlt héten volt bizonyos Ragulin nevű játékosnak a születésnapja, miért nem emlékezett meg róla a blog? Illett volna, hiszen Ragulin Tretyak mellett az egyetlen játékos a hokitörténelemben, aki 10 VB- és 3 olimpiai bajnoki címet szerzett. Ráadásul magyar vonatkozása is van a dolognak, hiszen a harmadik helyezett ezen a tabellán az Újpest egykori edzője, Vitalij Davidov, aki szintén 3 olimpiai, de mindössze 9 VB-győzelemmel szerénykedik...
A németek hosszabbításos győzelme után újabb váratlan eredménnyel folytatódott az A csoportos világbajnokság. A dán válogatott – amelyet kerete alapján a meglepetésre esélyesek közé soroltunk előzetesen – alaposan felszívta magát a finnek elleni meccsre. Az első…..
masterroofs 2010.05.09 11:19:48
Kénytelen vagyok hozzászólni, egyrészt megvédendő Kovács István druszámat :-), másrészt eloszlatni néhány városi legendát, amelyek valószínűleg a t. fórumtársak fiatal korából következnek.

Kezdjük a legelején. Itt egy általános félreértés van: az NHL egy kökeményen üzleti vállalkozás, az NHL és a klubok tulajdonosainak alapvető anyagi érdekük, hogy a hokiból nemzetközileg bejövő bevételek minél nagyobb hányada hozzájuk jusson. Bármilyen nemzetközi rendezvény csak és akkor érdekli őket, amennyiben ez az NHL imázsát, azaz bevételeit közvetlenül növelni tudja. Slussz, ennyi. A VB-k ilyen szempontból a számukra kontraszelektívek, tehát a jelentőségüket mindenképpen igyekeznek eliminálni, a KHL pláne egy közvetlen fenyegetés (hiszen elszívhatja a legjobb játékosokat ÉS otthon tarthatja a potenciális NHL-sztárokat), az olimpia is csak és kizárólag abban az esetben érdekes, ha ezt az NHL alapvető szabályainak és érdekeinek érvényesítésével rendezik, lásd SLC, VAN.

Az egy visszatérő városi legenda, hogy a VB-k rossz időszakban vannak rendezbe, értsd nem nyáron, amikor az NHL már véget ért. Ez nem igaz, korábban (még a Fazel előtti időkben) többször is volt erre kompromisszumkészség az IIHF részéről, akkor az NHL azzal utasította el, hogy akkor meg már túl fáradtak a játékosok. Érdekes módon, ez az indok az aktuális Kanada Kupák ill az utóbbi időben az európai idénykezdő meccsek esetében mindjárt eltűnik, azaz a fáradtság mindig az NHL érdekeitől függ :-).

Az olimpia azért értékesebb (de ezt azért nem szabad túlértékelni) az észak-amerikaiak szemében, mert egyrészt olimpiát valóban csak négyévente rendeznek minden sportágban, másrészt (és ez a lényegesebb) ők a saját csúcssportágaik bajnokságát szeretik világbajnokságnak (world series) nevezni. Ami persze egy marhaság, de egy átlagamerikai elhiszi, tehát egy jó reklámfogás. De: ők az olimpiákat egészen 2010-ig ugyanúgy alárendelték az NHL érdekeinek, mint a VB-ket.

Ami Radulovot (és a KHL-t) illeti: Radulov esete pontosan kifejezte az NHL két ellentmondását. Az egyik: ha nem vagy benne az első csapat keretében, hanem kiraknak farmcsapathoz, akkor aprópénzért játszol. A másik: a többéves szerződések miatt hiába lesz a piaci értéked sokkal nagyobb, amennyiben kitöltöd az adott csapatnál a szerződésedet, a végén sokkal kevesebb pénzt keresel, mint amennyit egy másik csapatnál kereshetnél. Ami a kvázi szerződésszegéses hazajövetelét illeti, ott az oroszok joggal hivatkoztak a fordított irányú Malkin-esetre.

Még egy fontos dolgot meg kell említeni a KHL versus NHL vita anyagi oldaláról: Oroszországban a maximális SZJA 13%, így nettó jövedelmeket tekintve a KHL igenis versenyképes lehet a legtöbb játékos esetében. Arról, hogy most melyik bajnokság a jobb vagy rosszabb, nem érdemes vitatkozni: a KHL meccseinek közvetítéseit nagyon kevesen látják, látjuk, ellentétben az NHL meccseivel, így pedig korrekt véleményt formálni nem lehet. Én a magam részéről (ez szigorúan személyes vélemény) nem szeretem, amikor egy rendszert (lett légyen az politikai, gazdasági, sport, stb) kineveznek egyedül üdvözítőnek.

Nem teljesen megalapozott az a vélemény, amely szerint az egykori szovjet (vagy éppen csehszlovák) csapat tagjai profik voltak, ezért nem is vehettek volna részt az olimpiákon, illetve jogosulatlan előnyt élveztek a VB-ken. Az igaz, hogy a főfoglalkozásuk a hoki volt (egyébként a szovjet válogatott tagjai jórészt a hadsereg ill belügy állományába tartoztak), de ezzel a megszámlálhatatlan VB- és egyéb címeik mellé nyugati értelemben nagyon szerény fizetést ill jövedelmet kaptak, ami több nagyságrenddel kisebb volt az észak-amerikai profik hasonló jutatásaihoz képest. Nota bene, amennyiben ezt az álláspontot elfogadjuk, akkor joggal és megérdemelten tisztelt olimpiai bajnokaink is visszaadhatnák aranyérmeiket, hiszen nálunk sem a munkájukért, hanem a sporttevékenységükért kapták a fizetéseiket, Balczótól Szívóson át Egerszegiig.

Végül, visszatérve a VB-k színvonalának a kérdéséhez. 1. Az eltérő pályaméret nem döntő. A nagyobb pálya kombinatívabb játékot tesz lehetővé, a kisebb pálya erőhokit (vigyázat, nem gyorsabbat: a kisebb páyán sem hokiznak gyorsabban a játékosok, ez optikai csalódás), de jó játékos minden pályán képes jól játszani. 2. A VB-kre sok NHL-játékos azért nem jön el, mert fél a sérüléstől (amely közvetlen anyagi veszteséget jelenthet számára). 3. Ettől függetlenül, most is lesznek világklasszis játékosok a VB-n: Ovecskin, Jagr, Kovalcsuk, Stamkos. stb, nem kevesebben, mint ahány világklasszis marad az NHL rájátszására a négy versenyben lévő csapatban. 4. A VB-k lebonyolítása és az NHL-kapcsolat rendezése mindamellett egy égető feladat, az (ez ismét személyes vélemény) már más kérdés, hogy amíg a svájci fogorvos az elnök, ebben lényegi változás nem várható, az biztosnak látszik, hogy az NHL-nek történő benyalás nem vezet sehova, már ami a nemzetközi hoki pozícióit erősítené (ezzel nem az NHL-t akarom bírálni, a helyükben én is ugyanígy tennék mindent, már csak jól felfogott anyagi érdekemben is).
A vasárnapi bravúros fordítás után hétfőn már nem úszta meg a hazai vereséget Szlovákia. A lett válogatott 2-0-ra nyert Szakolcán, Guntis Galvins mindkét gólnál asszisztált. Glen Hanlon szövetségi kapitány nincs könnyű helyzetben, rengeteg játékos mondta le a…..
masterroofs 2010.05.04 14:35:32
@pzg83: Szó sincs róla, már ami az életkort illeti, teljesen átlagos, lásd a statisztikát: eliteprospects.com/teams_data.php?LeagueID=61
masterroofs 2010.05.04 22:53:00
@pzg83: oké, nem is kötözködésből írtam, hanem (ahogy a válaszodban Te is rámutattál) inkább annak érzékeltetésére, hogy mennyire viszonylagos az a kifejezés, hogy "fiatal" csapat. Érdekes egyébként egyrészt, hogy nagyon kicsi a szórás az átlagéletkorok terén a csapatok között, másrészt hogy egy-egy idősebb játékos kora mennyire megemeli az átlagot (ha pl Bikov Fjodorov helyén egy húszéves gyereket vinne, az orosz csapat átlagéletkora alig haladná meg a szlovákét).
Négy kétesélyes mérkőzés következik a vancouveri olimpia negyeddöntőiben, a hazaiaknak egyszerűen muszáj legyőzniük az oroszokat, más kérdés, nem biztos, hogy sikerül nekik. Fogadni egy összecsapás végkimenetelére sem mernénk, az USA–Svájcot is beleértve.…..
masterroofs 2010.02.24 18:05:56
@poraszabolcs: Ez egyébként egy nagyon érdekes kérdés, amellyel senki nem foglalkozott, noha - ha csak a jogi oldalát nézzük - szinte biztosan Kanada kiesését és Németország továbbjutását jelentette volna. Ugyanis bármilyen csapatsportágban a rendező (pályaválasztó) csapat kötelessége a pálya előírt tartozékainak a biztosítása. Amennyiben ezek a mérkőzés kezdetekor nincsenek a helyükön VAGY a mérkőzés folyamán megsérülnek/használhatatlanná válnak, a rendező kötelessége kicserélni/kijavítani őket. A konkrét esetben a korong gond (és hálószakadás) nélkül átment a hálón, ergo a háló alkalmatlan a hálófunkció ellátására (és ez még akkor is igaz, ha korábban ezer és ezer meccset játszottak le hasonló precedens nélkül). A megoldás záros határidőn belül (hogy ez 15 vagy 30 perc, azt meg kell lesni az IIHF szabályzatában) kicserélni a hálókat, ha pedig nem sikerül, akkor a vétlen csapat 3-0-s eredménnyel továbbjut, a rendező csapat meg négy évig gondolkozik azon, hogy sikerült elizélniük a biztos továbbjutást.
A második fordulónak vége, eddig Finnország játssza a leglátványosabb jégkorongot, és ez eredményességgel párosul. Más kérdés, az északiak erős ellenféllel még nem találkoztak, akit viszont kellett, azt magabiztosan múlták felül. A fehéroroszorok után a németeket is…..
masterroofs 2010.02.20 09:17:01
@hüjeliba: a svéd-finn békés döntetlen sem garantálja mindkét csapat azonnali négy közé jutását.
masterroofs 2010.02.20 11:00:27
@hüjeliba: elolvastam és hamut szórok fejemre, igazad van. Személyes véleményem, hogy komoly munkát igényelt ilyen idióta rendszert kitalálni :D.
Tizennégy győztes meccs után kikapott a Wasinghton. Kilenc idegenbeli győzelmet követően a Columbus lenullázta a San Josét. Nem könnyű nyerni Anaheimben, a Ducks sorozatban tizenegyedik meccsén maradt veretlen. Kovalcsuk megint pont nélkül maradt. Még nem indult be Ilja Kovalcsuk New…..
A fehéroroszok után az oroszok is nyilvánosságra hozták olimpiai csapatukat. Vjacseszlav Bikov az NHL-ből 14 játékost hívott be, a KHL-ből kilencet. Szergej Goncsar negyedik olimpiájára készül, Brizgalov, Markov, Afinogenov, Dacjuk, Fjodorov és Kovalcsuk harmadjára megy ötkarikás…..
masterroofs 2009.12.25 18:50:21
@spc87: mint évek óta az Újvilágban élő és csak sátoros ünnepekre hazalátogató honpolgár, szomorúan tájékoztatlak, hogy az Egyesült Államokban a kori- és hokisulik jelentős részét oroszok üzemeltetik, tehát jól nézd meg, hova jössz :D.
masterroofs 2009.12.25 23:16:31
@red wings: kisöreg, még mielőtt elmegyek oda, ahova küldtél, javasolom, hogy addig ne vitatkozz a cirillbetús nevek magyar helyesírásáról, amíg általában nem tanulsz meg magyarul helyesen írni - az ugyanis neked még nem nagyon megy.