Regisztráció Blogot indítok
Adatok
strucc1

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magas vérnyomás csökkentésére előírt – állati fehérjében szegény, csekély mennyiségű, alacsony zsírtartalmú tejtermék, növényi fehérjékben, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag – diétát (DASH) tartó nők körében egyben alacsonyabb a szívinfarktus és…..
strucc1 2008.05.20 21:27:41
Tudták Önök, hogy Hazánkban minden nyolcadik percben meghal valaki szív és érrendszeri betegségben.
Nem mondom, hogy a strucchús erre a megoldás, de sokunkon segítene az biztos, ez a véleménye minden szív és érrendszeri megbetegedéssel foglalkozó kórháznak, szívsebész professzornak.

Az egészséges étrend, egészséges táplálkozás alapanyaga:

A strucchús, a vörös húsok kategóriájába tartozik, megjelenésében a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb.
Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt fogyasztása feltétlenül javasolt gyermekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, diétázóknak, sportolóknak,szív-és érrendszeri betegségekben, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek.
A strucchús magas vas- és fehérjetartalma alapján mindenképpen az egészséges táplálkozás, egészséges étrend alapanyagául szolgál.
Kuriózumképpen említhető, hogy 100 gramm strucchúsban
háromszor annyi vastartalom van, mint a csirke, a sertés vagy akár a hal húsában, mégpedig olyan formában, hogy az emberi szervezetbe hoszszadalmas tranzakciók nélkül -
azonnal be tud épülni, és elősegíti a vörösvértestek képződését.

A strucc húsa alkalmas az általunk eddig ismert és fogyasztott összes húsétel elkészítésére. Saját, jellegzetes zamata van minden testrészének, mely vadhúsra emlékeztet.
A hús színe vörös, a fiatal marha húsára hasonlít. Kalória és energia szegény, koleszterin tartalma kicsi. A hús rostjai között nincsenek zsírszövetek, fogyasztása igen javasolt az egészséges étrend, egészséges táplálkozás betartóinak.
A felhasználásra kerülő húst ajánlatos az elkészítés előtt 24 órával bepácolni. Felhasználáskor 5-10 dekagrammal többet számítsunk a szokásos adagnál.
A strucc étkezési célra felhasználható részei:

ALSÓ COMB: a marhalábszárhoz hasonló, inas hús. Elsősorban pörköltnek, levesnek, apró és darálthúsnak kiváló.

FELSŐ COMB: az izomkötegeket könnyen szét lehet választani. lehártyázva, szeletelve kitűnő steak!

A HÁT HÚSA: színhús, amelye minden húsételnek alkalmas. Hasonló a marhafelsálhoz.

NYAK: ugyanannyi csigolyából áll, mint a csirke nyaka, de sokkal több hús van rajta. A marhafarokra megtévesztésig hasonlít. Rendkívül jó leves főzhető belőle.

ZÚZA: a szárnyasok zúzájára hasonlít, de lényegesen nagyobb, kb. 1-1,5 kg. A belőle készült pörkölt igen kiadós, zamatos.

MÁJ: súlya 1-1,5 kg. Mindenféle májétel elkészíthető belőle. Puhább mint a többi máj, jellegzetes íze miatt különleges csemege!

SZÍV: szintén a szárnyasokhoz hasonló, de nagyobb azoknál. Elkészítésének módja is hasonló.

GYOMOR: a marhabendőhöz hasonlít de annál húsosabb. A pacal kedvelői imádni fogják!

Elkészítése –delikátesz volta miatt – új kihívást jelent a konyha magyar mestereinek! Itt a lehetőség számukra, hogy új, egészséges ételeket alkossanak, nevük minél előbb ismert legyen a gasztronómia szerelmeseinek körében.


Könnyen emészthető

Kísérletekkel bizonyították, hogy a strucchús 77 százalékos víztartalmának túlnyomó többsége celluláris víz, amely magában az izomsejtben található, így a sütés-főzés során sem veszik el. Ezért emészthető könnyebben, mint vöröshús-társai.
Feltehetően ezek a felismerések vezettek oda, hogy világszerte rohamosan növekszik az érdeklődés a marhahúsra emlékeztető, de még annál is sötétebb vörös strucchús iránt. Magyarországon 2000-ben 256 struccfarmot tartottak nyilván, s úgy tűnik, az óriás madár tartása nálunk is életképes alternatíva a mezőgazdasági vállalkozók számára. A fogyasztóknak pedig a strucchús egy kis változatosság megszokott étrendjükben.

Akik már kóstolták, azok bizonyára "bennfentesként" emelik le az üzlet polcáról, mert ismerik és értékelik semmivel össze nem téveszthető zamatát. Azoknak, akik csak most barátkoznak a gondolattal, nem árt tudni, hogy a strucc húsának fehérjetartalma vetekszik a csirkéével, zsírtartalma és kalóriaértéke minimális, koleszterintartalma pedig csak fele, mint a csirkének. Vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban gazdag, ezért a szakemberek különösen ajánlják várandós, szoptatós kismamáknak, diétázóknak, sportolóknak, testépítőknek, szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedőknek, emésztési zavarokkal, bélpanaszokkal küszködőknek.


Üdvözlettel: Seprényi Zoltán Somogystrucc Egyesület

www.strucc.shp.hu

Tel: +36202634674

Fax: +3684365097