Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ziggie

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvéd egy korábbi hozzászólást emelt ki a bírói karral kapcsolatos érdekes gondolatok miatt. Régi közhely, hogy a szubjektivitás , és az élettapasztalat hiánya mennyire közrejátszik egy-két abszurd ítélet meghozatalában. Vajon tényleg megoldás lenne az angolszász…..
Ziggie 2006.12.05 18:00:09
Kedves Virág et.
Eredetileg is azért reagáltam a postra, mert mire végigolvastam a reagálásokat már füstölt a fejem, annyira felhúztam magam. Így a munkaidő végeztével Neked is sikerült kiváltanod ezt a hatást. (Nem vagyok rendszeres fórumozó/blogoló stb. ezért biztos alacsonyabb az ingerküszöböm...)
Ami a lényeg: én szvsz nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a képzésnek. Ha elolvasod amit korábban (nem legutóbb) írtam, akkor több ember mellett én is amellett érveltem, hogy komoly szakmai gyakorlattal és tudással rendelkező emberek lehessenek csak bírák. (Legyen előtte ügyvéd/ügyész, legjobb lenne, ha mindkettő.)
Viszont
sz@rból nehéz várat építeni. Ha már kezdő joghallgatókból képzünk bírókat (ami szerintem nem éppen apró f@szság), akkor legalább nem a sutyi-mutyi unokaöcsi legyen a befutó, hanem megpróbálhatnánk valami versenyvizsgát, vagy tényleges kiválasztási eljárást. Ami nyilván egyébként más hatalmi ágban is jót tenne.
Az, hogy a summa-val végzett ismerősöd a világ végén jegyzőként beszűkül nem nagy csoda. Ha nem csak ott kapott volna fizető állást, akkor lehet hogy nem ez történik. Aki bekerül egy szakmai kihívásokat is tartogató állásba (pl. bíróság) az nyilván fog fejlődni. A kérdés az, hogy honnan hová...
A linkség pedig szerintem nem tartozik ide. Én nem azt mondtam, hogy az egyetemi jegyek számítanak. Ennél sokkal bonyolultabb a kérdés. Ahhoz, hogy valaki jó bíró legyen elég sok képesség megfelelő elegyével kell rendelkezni.
Arról pedig inkább nem mondok semmit, hogy szerintem a szakmai kiválóság és az egyetemi vendégelőadó státusz mennyire találkozik. (Órabéreket + egyéb szempontokat most nem érintve...)
Kérlek, hogy mielőtt egy hozzászólásra reagálsz olvasd el, amit az emberek korábban írtak, mert e nélkül nem nagyon van értelme beszélgetni. Pedig szerintem erről a témáról akár mélységeiben is érdemes. Uff.
Ziggie 2006.12.06 10:07:14
Kedves Virág et. !
Szépen kérlek, hogy próbáld meg elolvasni a korábbi(!) hozzászólásokat is, és akkor talán kiderül, hogy mire utaltam (az amiből idézel nem az amit mondtam, hanem csak egy reakcióra adott válasz).
Az iskolai élményeket pedig csupán azért hoztam fel, mert bár hihetetlen, de azért nagyjából meg lehet állapítani ott is, hogy ki mit ér. És nem a linkségből, érdemjegyekből, egyetemi talpnyalásból, hanem abból, hogy megismered az embereket, kialakul benned egy kép az általános inteligenciájukról/világlátásukról/élettapasztalatukról.
Na ezeknek a tulajdonságoknak semmi közük sincs ahhoz, hogy aztán bíró lesz-e belőlük, vagy sem. Én ezt érzem problémának, mint ahogyan azt már többször is megírtam.
Azt is említettem, hogy nem kezdő jogászokat kellene bíróvá nevelni, hanem a jogászi szakma csúcsát kellene, hogy jelentse a bírói pálya. Sajnos ez ma nálunk nem így van.
Ha elfogadjuk, hogy ez a közeljövőben (sajnos) nem fog változni (szerintem nem fog), akkor legalább átláthatóvá, szakmai alapúvá kellene tenni a kiválasztási folyamatot, hogy tényleg a legjobbak kerülhessenek abba a pozícióba, ahol sok esetben emberi sorsokról kell dönteni.
Felhúzni meg azért húzom fel magam, mert szeretem azt gondolni, hogy egyértelműen fogalmazok és ha valaki vitába száll velem, akkor legalább ahhoz veszi a fáradtságot, hogy elolvassa, amit írtam (meg úgy az összes korábbi írást is). Ha ezt megteszed mielőtt beírsz, akkor remélhetőleg megértetted volna az álláspontomat és nem kötöttél volna bele egyetlen hozzászólásba. (Ami egyébként a fiatal bírák szakértelmére vonatkozó pozitív kritikára írt reakció volt, és arra utalt, hogy a személyes ismeretségek alapján nem értek azzal egyet. Persze a probléma gyökere nyilván nem itt van.)