Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Földesi Gergely

84 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Olvasóink! Hasábjainkon az utóbbi hónapokban - egyébként rendkívül nagy örömünkre - a hazai modelleké volt a főszerep, most azonban ismét kicsit visszatérünk a számunkra oly kedves alpesi témához és ezúttal egy adósságunkat is törlesztjük, mivel a II. világháborút követő svájci gyártású…..
Kedves Olvasóink! Mikor portálunkat létrehoztuk, azt azzal a célkitűzéssel tettük, hogy tágítsuk a hazai vasútmodellezés szerelmeseinek látókörét mind a nagyvasút, mind pedig a modellvasút terén, így a tematikailag a középpontba a nyugat-európai vasutak, azon belül is elsősorban a német…..
Földesi Gergely 2023.09.04 11:10:26
@tomsawyer3131:
Köszönjük az észrevételt. Az eredeti mozdonyokra vonatkozóan a hiteles német források az építés időszakából az SSW-t említették a villamos elemek beszállítóiként. Gyakran fordult elő, hogy az említett a cégek aládolgoztak az SSW-nek - mint beszállítók - így nem kételkedtünk annak valóságtartalmában, de lehet az is persze, hogy a forrás pontatlan, de utána fogunk nézni.
Földesi Gergely 2023.09.05 08:55:55
@tomsawyer3131:
Most megértettem a félreértés okát. Kifejtette a forrás teljes mértékben, de nem tartottuk szükségességét a teljes felsorolásnak, mivel a mozdonyt csak a fenti hárommal említette közvetlen relációban, ezért is fogalmaztunk így:

"Ez a közösség akkoriban számos nagy nyugat-európai gyártót tömörített magában, melyek között megtalálható volt - többek között - a SIEMENS (SSW), a Krupp és az Alsthom is."
Kedves Olvasóink! Oldalunkon viszonylag ritkán foglalkozunk magyar témával, azonban - ahogy az már a címből is kiderült - ezúttal egy igazán apró, ám mégis annál nagyobb különlegességet mutatunk be Nektek, mely rendkívüli módon elnyerte a Szerkesztőség tetszését!Mostani cikkünkben tehát a MODELL…..
Kedves Olvasóink! A tolatószolgálat mindig is speciális kialakítású járműveket igényelt a világ szinte minden táján. Ezek a gépek általában műszaki kialakításukban - és ezáltal küllemükben is - nagymértékben különböznek a vonali társaiktól. Ezt a helyzetet jelentősen bonyolítja az a körülmény,…..
Kedves Olvasóink! A vasúti utazás hőskora és annak járművei a mai napig csodálattal töltik el nem csupán a vasút szerelmeseit, hanem az átlag emberek nagy részét is. A különböző múzeumokban, nosztalgiavonatokon még ma is érdeklődők hada fizet azért, hogy átélhesse a korabeli utazás élményét, melyre…..
Kedves Olvasóink! Ezúttal egy rövid kedvcsinálóval, programajánlóval jelentkezünk Nektek a mai napon megnyílt III. Interaktív vasútmodell kiállításról, aminek első napjába mi is bepillantottunk.Örömmel tapasztaltuk, hogy rendkívül sok gyerek volt a délutáni időszakban a jó idő ellenére is.A…..
Kedves Olvasóink! A 478-as Vasútmodell-Börze házigazdája ismét megrendezi a fiatalok - elsősorban gyerekek - megszólítására szolgáló interaktív kiállítását, melynek ebben az évben a Legenda Sörfőzde Center (H-1163 Budapest, Kövirózsa utca 8/C) ad helyet. A három napos rendezvény nyitva tartása a…..
Kedves Olvasóink! Oldalunkon már kivétel nélkül bemutattuk a Svájci Szövetségi Vasutak aktív állományában a 2000-s években is még nagy példányszámban szolgáló hazai gyártású, vonali villamosmozdony sorozatokat (Ae 6/6, Re 4/4 II/III (BLS Re 420.5) - Re 421, Re 6/6, Re 460 (BLS Re 465)), azonban…..
Kedves Olvasóink! 2021. októberében érkezett - mint kvázi derült égből villámcsapás - a PIKO bejelentése, mely szerint a svájci nagykereskedelmi partnerével együttműködve piacra dobja a szövetségi vasutak (Schweizerische Bundesbahnen, röviden: SBB) új nagy sebességű motorvonatainak H0-s építési…..
Kedves Olvasóink! Nemrégiben egy - a Szemlének nagyon kedves - kereskedő kollégával való beszélgetés során - aki egyébként hadtörténész - merült fel, hogy a világban hány olyan híres vagy/és hírhedt ember volt, akikről a nagyközönség nem is gondolná, hogy a vasútmodellezés szerelmesei, vagy…..
Kedves Olvasóink! A portálunk megalakulásának 5. évfordulójára írt 2 részes cikksorozatunk 1. részében, mintegy gondolatébresztőként tárgyaltuk ki a gyűjteményépítés - elsősorban - vasútszakmai oldalról vett nehézségeit. Igyekeztünk bemutatni a legszélsőségesebben merev és a nagyon megengedő…..
Kedves Olvasóink! Hasábjainkon már megszokhatták az érdeklődők, hogy időről-időre nem csak a modellbemutatók készülnek, hanem gyakran próbálunk olyan általános érvényű témákat körbejárni, melyek hobbinkat általánosságban tárgyalják.Az utóbbi 2 hónapban nem közöltünk modellbemutatókat, szakcikkeket,…..
Kedves Olvasóink! Véget ért a nyár, és ma egy kiadós esővel elő is bújt az ősz, becsengettek az iskolákban, de csüggedésre semmi ok, mert ez azt is jelenti, hogy elindul a börze szezon, ráadásul szeptember második hétvégéjén rögtön mind a két nap lehetőség lesz válogatni az vasútmodellek…..
Kedves Olvasóink! Ugyan még csak augusztus van, de Bende Imre barátunk - a budapesti börze szervezője - már hosszú ideje a következő "évadot" szervezi.Noha maga az évad - hivatalosan - csak szeptember 10-n fog indulni a szokásos Fehérvári úti helyszínen, azonban már az augusztus 20-ai hétvégére egy…..
Kedves Olvasóink! Szerkesztőségünk tagjai mostanában eléggé leterheltek, mind a munkánk, mind az azzal párhuzamos tanulmányaink, mind pedig a magánéletünk terén sok feladattal kell szembenézzünk a következő hetekben, azonban mielőtt ezeknek a sűrűjébe beleugranánk egy nyárindító cikkel…..
Vasútmodell Szemle Lok 2000... 2022.05.31 20:31:46
Kedves Olvasóink! Egy rövidebb szünet után ismét egy újabb cikkel, konkrétan egy modellbemutatóval készültünk.Ezúttal egy olyan korszakalkotó, nem csak a szűk környezetét, hanem az egész európai villamosmozdony gyártást alapjaiban befolyásoló sorozatot ismerhetnek meg, melynek tapasztalatiból,…..
Kedves Olvasóink! A Vasútmodell Szemle hasábjain újra és újra izgalmas, közeli és távoli tájakra igyekszünk elkalauzolni látogatóinkat, hogy Európa és a világ vasútjainak minél szélesebb mezsgyéjét ismerhesse meg a hazai vasútmodellező közönség is.Mindeddig Európán belüli utazásokra invitáltuk meg…..
Kedves Olvasóink! Az új évvel új erőre ébred a modellpiac is, ezért a Szemle szerkesztőivel a múlt évhez hasonlóan közzétesszük egy helyen a 2022-es újdonságkatalógusokat.A listát folyamatosan frissítjük, ezért érdemes időről-időre figyelni! Utolsó frissítés: 2022. március 18. 17:30 AARE VALLEY…..
Kedves Olvasóink! Legutóbbi cikkünkben a monarchia területére kalauzoltunk el Titeket, méghozzá a gőzvontatás aranykorába, most pedig ismét a svájci hegycsúcsok közé invitáljuk Olvasóinkat, úti célunk pedig sokadjára is a világhírű Szent Gotthard-hágó lesz. Cikkünk történeti bevezetőjét rögtön…..
Kedves Olvasóink! Oldalunk már évek óta partnere a budapesti 478-as Vasútmodell Börzének.Ahogy arról nemrég beszámoltunk 2021. november 27-n - a vasútmodell börze időpontjában - egy nagyszabású, kiterjesztett kínálatú modell-, makett- és játékbörze fogadta a látogatókat a Fővárosi Művelődési…..
...de nem azért, mert Bende Imre barátunk MZ/X mesebeli turbólégpárnás, három éltű motorját szerelte a Bühler helyett valamelyik "Csörögijébe", vagy netán mert a termékek vagy/és az árusok ezúttal esetleg fénypostával érkeznek a helyszínre, hanem azért, mert a soron következő 478-as börze ezúttal az…..
Kedves Olvasóink! Portálunk a napokban ünnepelte fennállásának 4. évfordulóját, amire mindig egy különleges, vagy az oldal hasábjain korábban nem tárgyalt témával szoktunk készülni olvasóink számára.Oldalunkon elsősorban villamosmozdonyokkal és személykocsikkal foglalkozunk, leginkább az aktuális…..
Kedves Olvasóink! Oldalunkon számtalan alkalommal foglalkoztunk az egykori Jugoszlávia, valamint a jugoszláv utódállamok jellegzetes vasúti járműveinek kicsinyített másaival.Mostani cikkünkben az 1991-ben függetlenné vált Szlovénia első villamosmozdony beszerzésének tárgyát képező SIEMENS ES 64 U4…..
Kedves Olvasóink! Mostani közérdekű közleményünk kezdjük rendhagyó módon Móra Ferenc híres versének bevezetősoraival: Vége van a nyárnak,hűvös szelek járnak,nagy bánata van acinegemadárnak. De biz nem ám a börzederék táborának,'kikre jövő szombaton,a tombola izgalmai várnak! Bende Imre…..
Kedves Olvasóink! Az utóbbi hetekben a magyar vaspályákon új, érdekes színfoltok jelentek meg a MÁV-START kötelékében az éjszakai vonatok frontján, ugyanis nemrégiben elkészült az első, 2020-ban a Wagon Service Travel-től (WSBA) vásárolt háló és fekvőhelyes személykocsik felújítása/arculati…..