Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kismajom2

0 bejegyzést írt és 396 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt gondolnánk, hogy a fogyókúraipar jeles és kevésbé jeles képviselői fejéből kipattanó ötleteknél nincs elképesztőbb? Márpedig van. Napjainkat legalább némi tudományos fejlődés segítségével tengetjük, de az ezt megelőző évszázadokban az emberi butaságra a tudományos…..
Születés a sárkunyhóbanPár napja ismerkedtünk meg a Gino családdal. A bába szerint egy-két napon belül meg kell, hogy érkezzen az új jövevény, ezért az asszony már nem járt ki a földekre dolgozni. (Gidóval, a földre menet láttunk egy asszonyt, hatalmas pocakkal ülni az út…..
A pletykalapok legújabbja, hogy Karl Lagerfeld divatdiktátor beszólt az énekesnő Adele-nek, hogy kicsit túl kövér - ami mondjuk nem volt kedves, valóban -, aztán bocsánatot kért, és most mindenki a 23 éves dívát éljenzi, hogy nem hódol be a divattrendeknek. Azért szeretném én a…..
Ezer bocsánat, de tegnap és ma is 10 körül estem haza melóhelyről, holnap kiteszem a centiket, célokat, addig is töltöttem jobboldalt piát(jó lenne, mi?) sportot és kaját.   Tegnap elkezdtem a fegyencedzés 3 gyakorlatát, ma estére durva izomlázam lett, pedig csak a falat…..
kismajom2 2012.01.08 19:08:35
@Leningrad:
Ja, bocsi, azt gondoltam h csak most kezdtél el sportolni...
És korábban amikor futottál a kihagyás előtt, akkor nem volt ilyen problémád?
Nagyon fura, h a meredek emelkedőn gyaloglással meg semmi bajod nem volt. Ez ellentmond annak, h a szíveddel bármi gond lenne. De persze azért nézesd meg mindenképpen, abból nem lehet baj.
Az is lehet, h a futás helyett valami mást kéne csinálnod. Mittudomén, bringázás pl. Vagy vannak azok a szuper kis kardiogépek a konditermekben, amiknél a kezed és a lábad is használni kell. Ellipszis tréner asszem a neve.
A kungfunál nem megy fel a pulzusod?
kismajom2 2012.01.08 19:56:10
@Leningrad:
:) ezt teljesen megértem :) ha lehet én is inkább a szabadban sportolok, és nem az izomszagot szagolom :)
Én egyszer megnézném a pulzusom kungfu alatt is. Gondolom azért ott kellőképpen lefárasztanak, ugye?

A cigire én is gondoltam, de mivel azt írtad h nincs légszomjad, szerintem elvethető.

És a nyugalmi pulzusod ill vérnyomásod rendben van?
Avagy: ELMÉLET helyett egy kis elmélkedés, GYAKORLAT helyett meg egy kis gyakorlás-napló Személyes „Astangás” történetem sokkal messzebbre nyúlik vissza, mint gondolhatnánk... Amikor életemben először jógázni kezdtem, akkor két helyre csöppentem be kb. egyszerre,…..
kismajom2 2011.12.11 23:38:54
Nagyon gyors az a fejlődés amit leírtál. szertintem ez a több éves jóga-múltadnak köszönhető. egy teljesen kezdőnél azért nem megy minden ilyen gyorsan, de az igaz, h szinte minden órán javul valami egy picit, tehát van sikerélmény :) meg persze az elején tényleg elég gyorsan lehet haladni, aztán kissé belassulnak a dolgok...

szuper volt ez a hatalmas leírás. tetszett.

akkor én is végig megyek a pontokon :)

1.: én azt látom, h a kezdők között azért elég nagy a lemorzsolódás. talán azért mert ez sokaknak túl nehéz. talán sokan azt sem tudják mi ez, és valami kis könnyed testi lelki felfrissülésre várnak. nem tudom. mindenesetre aki marad, azokból általában elég sokan kissé fanatikussá vállnak :) talán az intenzitás, vagy az örökké tartó kihívások miatt... mindenesetre csodálatos és lenyűgöző az astanga rendszere, ami messze túlmutat a fizikai gyakorlás síkján.

2.: nem hinném h az astangások elitisták lennének. én azt tapasztaltam magamon, h az astanga legelőször az egót zúzza szét. egyfajta alázatra nevel, mert minél többet ismersz meg belőle, annál világosabbá válik, h mennyire az út elején vagy még. nálam ez sokkal inkább azzal járt, h nyitottabbá váltam más jógairányzatok felé. az már más kérdés, h amiket kipróbáltam mind kevésnek bizonyult az astangához képest. sőt, eddig az összes tanár akivel beszéltem erről, mind bíztatott, h mindenképpen próbáljak ki minél több jóga irányzatot. persze lehet h azért, mert tudták, h valószínűleg ez csak megerősíti a kötődésemet az astanga iránt :)

3.: ez tényleg így van :) talán azért, mert annyi különféle élménnyel és tepasztalattal gazdagodik az ember, amit mindenképpen meg kell osztani valakivel. és erre nyilván egy gyakorlótárs na legalkalmasabb :)

4.: nem hinném, h lenne olyan jógázó aki büszke lenne a sérüléseire. ez hatalmas butaság lenne. tapasztalatom szerint pont ennél az irányzatnál fokozottan figyelnek a tanárok, h nehogy valakinek bármi baja legyen. természetesen a stílus intenzitása a gyakorlatok bonyolultsága és a nyugati versenyközpontú gondolkodás együttállása esetén előfordulhatnak sérülések, mint bármilyen más mozgásformánál. és minél régebb óta csinálja valaki, annál nagyobb az esélye, h valamibe beleszalad. de szerintem ez is a tanulási folyamat része. bár a legokosabb jógik soha nem sérülnek le. meg ugye minek is siettetni azt, ami úgyis bekövekezik (nem a sérülésekre, hanem a fizikai fejlődésre gondolok). teljesen lényegtelen ki mennyire jól/rosszul csinál meg egy-egy ászanát. persze ennek a felismerése is idő és tapasztalat kérdése.

5.: pont az az astanga egyik nagy előnye, h rendkívül szerteágazó. a külső szemlélő csak a bonyolult ászanákat látja benne, de ott van a légzéstechnika, a mozgás-légzés szinkronja, a drishti, a bandhák... szóval egy szupererős guminőnek is ugyanúgy fel van adva a lecke, mint egy elpuhult de profin meditáló jóginak.

egyébként én borszató darabosan és sok erőkifejtéssel gyakoroltam a kezdetekben. ma már kívülről nézve sokkal "lágyabban", de mégis jóval több erőkifejtéssel hajtom végre az ászanákat. és állítólag egy idő után lecsillapodik az erőfeszítés és csak a "flow" marad. ezzel kapcsolatban egy kissé szkeptikus vagyok, de időben úgyis ki fog derülni :)

namaste :)
Ez a tündérmaci-dolog, ez egészen komoly tehát!:) Mert az, hogy a jógaórán is mindenki tündérmaci volt (a különböző sztorik kétes szereplőitől kezdve egészen magáig az oktatóig, aki időnként saját magára is ezzel a szóval utalt), az még csak oké, de mivel a weboldalon is…..
kismajom2 2011.11.22 11:58:55
... ééés megérkezett a JógaBlog első hivatalos társszerzője!:) INTRODUCING: JÓGAMARIA szokásos jógablog-metodikával dolgozó "titkosügynök" jógalujzához hasonlóan anonim módon járja a város jógastúdióit, és beszámol a tapasztalatairól - annyit viszont…..
Futóblog Hol futtok szmogban? 2011.11.20 18:18:03
Futóbolond kérdezte még a rákászkabát-poszt végén, de mostanában engem is sokat foglalkoztat a téma: mások hol futnak, ha 400% a szállópor? Nem is önmagában másokra volnék kíváncsi, mert a legsúlyosabb szmogriadóban is látok futókat Újpesten, vagy az Árpás-hídon át a…..
Folyamatosan kampányolok amellett, milyen fontos, hogy ne veszítsük el a kapcsolatot a saját testünkkel. A szervezetünktől való elidegenedés a legszofisztikáltabb személyi kompjútert kapcsolja le, ami valaha a rendelkezésünkre állt - sőt,  mondhatni  egyénre szabottan…..
kismajom2 2011.11.19 15:37:46
@Nűnű: ez mennyire ismerős :) kollégám minden nap eljátsza, h párolt zöldséget eszik valami hússal - mert fogyózik, meg egészséges -, utána meg bevág egy akkora szelet sütit, amekkora egy egész ovis csoportnak elég lenne :) felvetésemre - miszerint ez nem biztos h jó lesz így -, csak annyi a válasz, h erről nem tud lemondani :) persze mindemellett mozgás zéró :) ő mindenesetre megpróbálta, lelkiismeret tiszta :)

nálam az a helyzet, h amikor tornázom ÉS bringázom napi szinten, akkor egyszerűen nem tudok eleget enni, és mégis fogyok :) bár az is igaz, h édességet szinte soha nem eszem (a cukros üdítők sem hoznak lázba). és szénhidrátból is igyekszem a lassabban felszívódókat előnyben részesíteni.
viszont ha csökken a mozgásadagom (télen pl nem bringával megyek a melóba), akkor autómatikusan lecsökken az étvágyam is.
kismajom2 2011.11.20 00:12:25
@nolyemi: hát ha megérdemled, akkor nincs is ezen mit vitázni ;) érdekes h a csajoknál teljesen általános ez a sütik iránti elragadtatás :) érdekes lenne kinyomozni, mi lehet ennek az oka :)

na jó, van egy alkalom amikor én is csak kólát iszom és csokit kajálok 2 pofára :) ez akkor következik be, amikor erdőben bringázok és azt az 5-7 órás tekerést máshogy nem élném túl :)
A 100 éves Ruth nyolcvanas évei végén fedezte fel magának a Pilatest, és azóta is heti egyszer jár Pilates órára egy gépes stúdióba. Mint mondja, erősnek és egészségesnek érzi magát tőle, és enyhíti a fájdalmait. "Ruth says that you are never too old to exercise and…..
kismajom2 2011.11.19 15:01:16
hatalmas respect!

a nyolcvanas éveiben járó jógázó nagymami sem piskóta :)
www.amazingonly.com/amazing/bette-calman-worlds-senior-yoga/

amikor korábban egy távol-keleti országban éltem, rendszeresen eljártam "hegyet mászni", de csak amolyan kiránduló stílusban. minden alkalommal meglepően tapasztaltam, h ott az idősek ugyanúgy kirándulnak mint a fiatalok, és nemegyszer 60-70 éves öregek olyan tempóban mentek felfelé a legmeredekebb részeken mint én. eléggé döbbenetes volt látni. és akkor eszembe jutott az itthoni nyugdíjasok fizikai állapota... inkább nem is folytatom.

[Boszi, szuper h újra születnek posztok! :) Neked meg egy kis csuklórehab: www.youtube.com/watch?v=pOb_AKQWXIQ a hülyeségeket ignoráld a videóból :)]
Valamennyien tisztában vagyunk már a photoshop sminkeszközeivel, a csajok a legszebb konkurenciára is rálegyintenek, hogy tuti retus, a pasik meg már azt sem hiszik el, ami a szemük előtt van. (Not.) Na de ha valamibe még belesajdul az átlagnő szíve, az a kifutókon végiglibegő…..
A jóga nem az én sportom. Ezt minden mentális kudarcba fulladt jógaóra után megállapítom: egyszerűen nincs összhangban az agyhullámaimmal. A mozdulatokat ismerem, udvariasan kivitelezem, végigunatkozom, majd helló, megkönnyebbülten lelépek. Az érzés nem kizárólag a jóga…..
kismajom2 2011.10.18 08:33:15
@Szöszkeboszi: persze, világos. ha nem jön be, hát nem jön be :) ettől függetlenül egy átlagembernek hidd el nem könnyűek ezek a gyakorlatok. te nyilván sokkal erősebb és hajlékonyabb vagy, neked ezért lenne célszerű úgy csinálni, h ismered és alkalmazod a részleteket. vagy választani egy erős irányzatot, ahol garantáltan lefárasztanak előismeretek nélkül is :) pl tudom, h nagyon erős a hasizmod. érdemes kipróbálnod egy 5x5 légzéses szabályos csónakpózt (www.ashtangayoga.info/practice/asana-vinyasa-series/primary-series-yoga-chikitsa/item/navasana/, a gerinc teljesen egyenes, nem görbül derékban sem; a hát és a lábak földdel bezárt szöge 45-50 fok). jövök egy sportszelettel ha tökéletesen sikerül :) ne érts félre, ez nem verseny, vagy melldöngetés akar lenni (nekem sztem még több év mire rendesen meg tudom csinálni - ha egyáltalán), csak arra akarok rámutatni, h könnyedén meg lehet találni mindenkinek a jógában a kihívást, még csak keresni sem kell nagyon. és akkor egyből vége az unalmas óráknak :) mindig más-más típusú jógát kipróbálni talán azért nem szerencsés, mert így mindig csak a felszínt karcolgatod. de ha ennyire nem tetszik, akkor inkább hagyd a fenébe :) végülis az a legfontosabb h örömet találj benne. ha ez nincs meg, akkor felesleges erőltetni.

hát igen, izmok nélkül semmi nem működik :) azonban rendszeres gyakorlással nincs lehetetlen. de ha fáj, vagy nem bírod megcsinálni az adott gyakorlatot, akkor mindig vannak könnyített variációk. a tanár segíteni fog ebben.
  Nyolc órája ülök autóban, hamarosan az észak-olaszországi Garda-tó magasságában, és a gerincem még mindig tart. Persze erről nem csak a - remélhetőleg jó - gerincstabilizáló izmaim tehetnek, hanem a remek japán gyártó kényelmes autósülései is. Régóta fontolgattam…..
A most dúló kánikulában, lengén öltözött emberek között járkálva még feltűnőbb, mennyi túlsúlyos és elhízott férfi és nő rója az utcákat. Olyan sok, hogy már-már hozzászoktunk a látványhoz. Úgy tűnik, többségünk nem csak az utcán, hanem otthon a tükörben is. A…..
kismajom2 2011.09.05 18:09:00
@lilakávé:
szerintem ilyen kimondottan "magyar hagyomány" nem létezik.
én úgy gondolom ez a fajta felfogás 2 dologra vezethető vissza:
- nem volt olyan rég (1-2 generáció), amikor a parasztemberek (Mo munkásainak nagyobb része) a földeken dolgoztak. ahhoz pedig hogy kalóriával bírják az kellett, hogy ették a zsírszalonnát és itták a pálinkát. Aztán az 50-es 60-as években az iparosodás hatására ugrásszerűen megnőtt a gyári munkások aránya a parasztok rovására, viszont a régi szokások átmenetileg megmaradtak.
- valahol olvastam egy tanulmányt, ami azzal foglalkozott, h nagyon szegény emberek ugrásszerű életmódjavulása (kb 60-as 70-es évek) szinte mindig 1-2 generációs elhízással jár. utána normalizálódnak az állapotok. valószínűleg egy mélyszegénységben elő emberben (nagyon sokan voltak ilyenek Mo-on) olyan mélyen rögzül a soványság = betegség/szegénység, hogy képtelen ezen már később változtatni.

mindezek ellenére mindig lehet nemet mondani. az én nagymamám is folyamatosan tömni próbált, de én mindig csak annyit ettem, amennyi jól esett.
kismajom2 2011.09.06 09:27:18
@Szöszkeboszi: @Animacs (a Tyne folyó déli partja):
oké, akkor a trakta egy igazi hungarikum :) ahelyett h harcolnátok ellene, inkább védeni kéne :D
kismajom2 2011.09.06 10:16:54
@csuszi11:
"jó eszközt kell használni és akkor nincs szórás"

ezen majdnem hangosan felnevettem :) nekem egy Omron BF511-em van, szerintem ez az itthon kapható talán legjobb zsírmérő mérleg. aztán mégis 9,5 és 12,5 tartományban mér össze-vissza. ez pedig simán 30% eltérés, ami nem kicsi. ja, és tudom hogyan kell használni (mikor, hogyan mérni, stb).
Továbbra is tartom, hogy DVD-re otthon tornázni unalmas, egysíkú, esetenként veszélyes, de Noéminél olvastam Leslie Sansone gyaloglós videóiról, és gondoltam, a helybenjárást annyira nem lehet elrontani rossz technikával, így kipróbáltam az Ötmérföldes Zsírégető Sétát.5…..
kismajom2 2011.08.21 17:32:45
@tff:
rendben, akkor kicsit konkretizáljuk a dolgokat. tehát milyen jógatípus, milyen gyakorlatától, milyen sérülések alakulnak ki?

btw hobbyfutás =/= kényelmes kocogás.
kismajom2 2011.08.21 18:36:18
@tff:
aha, hát ez a vélemény így nem sokat ér. én több mint egy éve jógázom elég aktívan (amit egy másfajta sport során szerzett sérülés miatt kezdtem el). ez idő alatt kb egy tucat tanárral volt hosszabb-rövidebb "munkakapcsolatom" és rengeteg jógázni járó emberrel megismerkedtem (többségük sok-sok éve jógázik már). szóval van valamennyi rálátásom erre a világra is, de őszintén modom, h fogalmam sincs mire gondolsz. ellenben rengeteg esetben láttam és saját magamon is tapasztaltam a jótékony hatását.
persze én is hallottam rémtörténeteket 1-2 oktatóról (amiket egyébként el is hiszek), sőt az én oktatóim között is volt 1-2 kevésbbé felkészült, de ez sajnos bármilyen más sportágnál is előfordul.
tapasztalataim szerint a térd védelme mindig kiemelt fontosságú. erre mindig felhívják a figyelmet, ill ha valakinek megfájdul a térde, azzal azonnal leállíttatják a gyakorlatot. a "csípőizület-feszítés" gondolom a megrövidült csípőizomzat nyújtását jelenti. ha igen, akkor ez egy eléggé kívánatos dolog.
eltorzult arc? :) igen, néha egy egy nyújtás tud fájdalmas lenni. vagy akár csak maga a fizikai megerőltetés is. de mint tudjuk: no pain, no gain :)
kismajom2 2011.08.21 20:14:09
@tff: készséggel elhiszem, h sok tapasztalat és gyakorlás áll a véleményed mögött, de amíg nem írsz konkrétumokat (ez főleg anoním hozzászólóként nem értem miért probléma), addig nem sok mindent lehet kezdeni ezzel. se pro, se kontra.
kár a cinikus megjegyzésért, a "no pain no gain" nem a jógaórák hozadéka :) ez egy alapigazság, amit kb minden sporttal valamennyire is komolyan foglalkozó ember elég jól ismer :)
Kaptam kölcsönbe Wii Fit Plus-t, mert igen, helló, Szöszkeboszi vagyok, kütyümániás, és a reptéren is  Wired-et veszek Oprah magazin helyett. In medias res kezdem azzal, hogy a tesztmenetben egy óra után elfogyott a cérna, és úgy felhúztam magam, hogy a fitneszóra kellős…..
Bár a fogyókúra-fellángolások után csak második helyre szorulnak a sportolni-kezdek-fellángolások, azért így is Dunát lehet rekeszteni azokkal, akik nagy nehezen ráveszik magukat arra, hogy valamit mozogjanak, aztán egy-két próbálkozás után elkedvetlenedve visszakucorodnak a…..
kismajom2 2011.08.21 12:06:51
@Szöszkeboszi: köszi :) nem tűntem ám el, cask minding olyan későn olvasom a bejegyzéseket - krónikus időhiány -, h inkább már nem szólok hozzá :) egyébként azóta is - többek közt - tornázom 1000el :)
kismajom2 2011.08.21 12:07:37
Ha túl sokszor mondanám, hogy na, ez a kedvencem, akkor nem hinnétek el (amúgy joggal), úgyhogy inkább úgy mondom, hogy simán megértem mindazokat, akiknek épp ez a kedvencük.A pesti Aum Jóga weboldala alapján pontosan tudtam előre, hogy nem kell felírnom, melyik kapucsengő, hányadik…..
Appleblog Ledarálható az iPad 2? 2011.03.17 08:47:00
Le. ..
kismajom2 2011.03.17 14:10:19
@csab2: egyetértek. ez kb annyira vicces, mint amennyire egy temetés szokott lenni. napiszar.
Egy kavicsfelverődés vagy fólia miatt nem kell rögtön a korrupcióhoz nyúlni, mindkettő lehet legális. De miért kell halálra kínozni a dízeleket? Vélemények az azonos című írásunkról...
Beszélünk róla már egy ideje, a Light Peak optikai adatátviteli technológia már tavalyelőtt szóba került. Meglepetés volt, hogy az Intel egy Macen mutatta be a csatolót, aztán kiderült, hogy a Light Peak alapjait a cupertinóiak dolgozták ki.Ezzel köthetnék a gépekhez a…..
kismajom2 2011.02.23 10:17:08
@Hegyi Zsolt: én BT egeret használnék, mert nem kell kábellel bajlódni és ezzel máris lehet 1 usb-t felszabadítani.
duplatápos usb a régi szarokra van kitalálva, ahol még csak pár 100mA csörgedezik. almagépnél ilyenre nemigen lesz szükség, mert ezekbe baromi "erős" usb portokat szerelnek. csak ezt nem verik nagy dobra.
ellenben a beépített 3G modem már 2 éve is elkésett lett volna. nem is értem, h egy hordozható gépből ez hogyan maradhat ki...
másrészről igazad van, nem az usb portokon kéne spórolni.
kismajom2 2011.02.23 10:44:43
@Zool2107:
"Ugye csak viccelsz? Digitális adattovábbításnál (a lightpeak az) jel-zaj viszonyról beszélni otthoni felhasználásnál eléggé hülyeség."

"100 gigabiten is hiba nélküli jelátvitel van a legtrébb kábelen is, hiszen pl. hálózaton történő filemozgatáskor bitről bitre megegyezik az átvitt és az eredeti adat."

ezek elég meredek kijelentések... ha másnak nem is, neked illene tudni...
kismajom2 2011.02.25 23:33:59
@Zool2107: bocs, egy kicsit erősen fogalmaztam az előbb.
a lényeg, 2 dolgot felejtesz el:
- a freki növelése rengeteg új problémát hoz magával. sima kábelek erre már réges régen alkalmatlanok. a hdmi-nél sem véletlen a 3m-es limit, pedig már ott sem egyszerű kábelek mennek egymás mellett. a filléres kábelekben is komoly mérnöki munka van, az már más kérdés h ezt kínában szinte anyagáron öntik magukból a gyárak.
- az, h bithelyesen jelenik meg a kimeneten, az nem azt jelenti, h az átvitel közben nem voltak kisebb malőrök. csak az a végén már nem látszik, max annyi, h pár százalékkal szarabb lett az usb (vagy akármi) adatátvitele, de ez ugye senkit nem érdekel.
Kis gyors technikai infó annak, aki még nem hallotta volna: most egy darabig a balkézzel gépelési skilleket fogom fejleszteni, így jó eséllyel kicsit rövidebbek lesznek a posztok. Na meg a héten mindent lájkolni fogok, így: (További lélegzetelállító szenzációs meghökkentő…..