Regisztráció Blogot indítok
Adatok
axonometria

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha egy négygyermekes család úgy dönt, hogy nem tud több gyermeket vállalni, nyúlhat-e a férj vagy a feleség a természetes családtervezés módszerénél megbízhatóbb fogamzásgátló eszközhöz vagy nem? A szigorúbb katolikus felfogás válasza egyértelmű nem. A megengedőbb katolikusok válasza egyértelműen…..
axonometria 2017.09.28 22:29:43
Tetszett a cikk, egyedül a szuperovulációs rész lepett meg, mert másképp tudtam, úgyhogy utánakérdeztem, linkelve a linkelt angol nyelvű cikkeket. Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktató írt a dologra, megengedte, hogy idézzem a véleményét:

"Egyik tanulmány sem arról szól, hogy bármikor ovulálhatnak a nők. Az egyik, amit gyakran hivatkoznak (a stressz szintes cikk), csak azt mondja, hogy a növekedett stressz szint növelheti a hormonreakciókat, és a megfelelő ösztrogénkörnyezetben hatást válthat ki a női szervezetben. Van egy ,másik hivatkozott cikk, de az is csak azt mondja, hogy több tüszőnövekedési hullám van egy ciklusban, de normál hormonális körülmények között nem lesz ovuláció a follikuláris fázis után a nagyobb tüszőkből (tehát semmilyen természetes esetben, sem orgazmus hatására, sem stressz hatására). A másik, ami linkeltél, az meg csak arról szól, hogy az agyalapi mirigy aktivitása megnő orgazmuskor. Igen? Ezt eddig is lehetett tudni. Ebben nincs is szó ovulációról. 2 kutatás arra jut, hogy esetleg hormonstimulációval a luteális szakaszban is ki ehetne váltani ovulációt. És, hogy a patkányoknál működik a kiváltott ovuláció. Szóval? Semmivel nem mondd újabbat egyik sem, mint amit eddig tudtunk, csak sajnos rosszul hivatkozzák őket olyan újságírók általában, akik amúgy nem értik, hogy miről szól. Nehéz megtanulni a tanulmányokat olvasni, főleg komoly háttértudás nélkül. Az, hogy a follikuláris szakaszban akármilyen aktivitás közelebb visz az ovulációhoz, az semmilyen hatással nincs a szimptotermális-módszerre, mert az amúgy is piros zóna, ott a nyák, tudunk róla.
Tehát a lényeg az, hogy a follikuláris szakaszon kívül nem volt ovuláció egy esetben sem a tanulmányok szerint sem. Csak tüszőnövekedés, de abból is csak a follikuláris szakaszban lökődött ki petesejt. Tehát a módszerre nincs hatással."

Érdemes lenne ezek fényében frissíteni a cikket. A TCST, ha jól megtanulják, megbízható módszer. A szimptotermálisról, ami a TCST nem keresztény verziója, de módszerileg nagyon hasonló, 17.000-es kutatásban jött ki a 99,6%-os megbízhatóság. (Ettől még mindenki saját lelkiismereti ügye, hogy a termékeny időszakban használ-e fogamzásgátló eszközöket, ez más lapra tartozik.)