Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dzsebel el Tareq

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben az összeállításban olyan hírességeket mutatunk be, akik arab gyökerekkel bírnak. A bejegyzés célja nem a nemzetiségekben való gondolkodás, vagy a nacionalizmus propagálása, mivel valamely náció tagjának lenni önmagában véve semmilyen értékkel nem bír. Ha valaki arabnak, amerikainak, vagy…..
Dzsebel el Tareq 2018.08.01 08:33:55
@czerka:
Akkor a Magyarországon élő zsidók sem magyarok? Tehát ha Kern Andrásról, vagy Vitray Tamásról esik szó külföldön, akkor úgy hivatkoznak rájuk, mint magyarok, vagy mint zsidók? Na ugye...
Egyébként vannak arab zsidók, nem is kevesen, legtöbbjük Palesztinában/Izraelben el.
A szavak eredetének meghatározása komplex tudomány, az etimológia (szavak eredetének kutatása) a nyelvészet önálló ágát képezi. Főként a filológia (régi szövegek tanulmányozása) segítségével, vagy különböző nyelvek összahasonlításával jutnak el egy adott szó eredetéhez. Köztudottan a magyar nyelv…..
Dzsebel el Tareq 2018.06.14 10:45:31
@Grand Prix 1800:
Teljesen szabályos finn-magyar hangmegfeleléseket vehetünk észre a ház szóban, vagyis a szókezdő "h" sok finn szóban szókezdő "k", pl. ház-kota, három-kolme, hal-kala. Ugyanez a "z" és a "t" esete. A szabályos hangmegfelelések pedig egyértelműen a közös eredetre utalnak.
Az 'Arab találmányok' című sorozat második részében a világ első pszichiátriája lesz bemutatva. Az első részt ezen a linken tudjátok megtekinteni:  http://arabisztika.blog.hu/ 2018/02/28/zsenialis_arab_talalmanyok_a_kave Fontos kihangsúlyozni, hogy itt nem az elmegyógyászat kialakulásáról lesz…..
Dzsebel el Tareq 2018.03.25 14:09:32
@Gandosz: De miért a perzsából? Muzulmán ember volt, aki többnyire arabul alkotott. Leghíresebb műve az al-Kitáb al-Hawi című orvosi enciklopédia is arab nyelvű, nem melesleg, ahogy a neve is mutatja ő egy echte muszlim ember volt (Abu Bakr Muhammad ibn Zakariya al-Razi): Abu Bakr-nak nevezték az első kalifát, a Muhammadot, pedig a Próféta neve után kapta. Művei végén gyakran hangsúlyozta, hogy irásaihoz Allahtól kapja az ihletet.
Dzsebel el Tareq 2018.03.25 18:18:04
@Gandosz: Pont, hogy az iszlám tette lehetővé annak a sok zseniális muszlim kutatónak, hogy maradandó dolgokat alkossanak, rengeteg energiát és forrást áldoztak a kalifák, a különböző tudományok fejlődése érdekében. A Korán is tele van a tudás megszerzésére buzdító passzussal. Pont az iszlám szellemisége kellett mindehhez. A perzsa egy letűnt kultúra volt már akkor is. Ők is belátták, hogy az iszlám egy fejlettebb civilizáció, ezért volt tulajdonképpen zökkenőmentes az átállásuk. Ha egy magára valamit adó perzsa kutató érvényesülni akart, akkor annak Bagdadba, vagy egy másik tudományos fellegvárba kellett mennie, és meg kellett tanulniuk arabul, mert enélkül lehetetlen volt boldogulniuk.