Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fábri György

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az MTA fényképgyűjteménye a konferenciáról itt látható...
Referátumomban arra teszek kísérletet, hogy a másik oldalról, a közgondolkodásban jelenlévő filozófia-kép egyes vonatkozásainak tanulságairól fogalmazzak meg felvetéseket. A szociálkonstruktivista főáram hatását is említve szeretnék ahhoz a nagy hagyományú, de a sok kiábrándító tapasztalat hatására…..
Hogyan alakultak egymáshoz képest a filozófia és a szociálpszichológia ambíciói, mondanivalói, megközelitésmódjai – és  hogyan alakult mindez az utóbbi száz év Magyar Tudományos Akadémiáján... Ehhez támpontul az előadásban Kornis, Mátrai és Pataki tanulmányai szolgálnak, amelyektől elindulva a…..
A filozófia nyelvi fordulata mögött a filozófia elbizonytalanodása, önbizalom-vesztése állt. A Fregével kezdődő formális szemantikai hagyomány több ezer év stagnálás után végre a természettudományokhoz mérhető haladás reményét adta. Egy egészen más habitusú mozgalom pedig a filozófia állítólagos…..
A világ objektivitásának és megismerhetőségének common-sense álláspontját képviselem, gondolatmenetem lényege: a külvilággal perceptuális és kivált vizuális és motorikus kapcsolatban vagyunk. A kép, amelyet magunknak a világról alkotunk, alapvetően helytálló. Ha nem így volna, kihullottunk volna az…..
Lehetséges-e racionális cselekvés valós alternatívák nélkül? Javasolt háttér-irodalom: Huoranszki Ferenc; Racionális képességek és metafizikai szabadság. Magyar Filozófiai Szemle 2016, 60/2: 11–25. Huoranszki Ferenc;. Erkölcsi felelősség és gyakorlati modalitások. Magyar Filozófiai Szemle 2012,…..
A modern kognitív kutatás számos felfedezése filozófiai viták operacioanlizációjábol indul. A szemantikai prototipusok, a tudatelmélet (ToM), a szókincs elsajátítás rejtett elvei filozófiai kérdésekre adott empirikus válaszok.  ..
Időpont:             2017. október 10. kedd. 14.00 – 17.30. Helyszín:           MTA Székház, Nagyterem (Budapest, Széchenyi István tér 9. II. emelet) Program: 14.00 Megnyitó: Vékás Lajos, az MTA rendes tagja, az MTA alelnöke 14.10 – 16.30 Előadások Nyíri Kristóf, az MTA rendes tagja, BME:…..
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: https://goo.gl/forms/hpsV8qIvnCxI0bte2..