Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ncseb

18 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A játékok ma már hangszerek. Vagy csak azt mondjuk, hogy a hangszerek ma már játékok? Mini házi hangstúdió van a zsebemben? Majdnem,minőségben Lo-Fi ( A lo-fi- t az 1990-es években kezdték elismertetni a népszerű zene stílusaként, amikor felváltva barkácsolási zenének nevezték .).Olyan kisméretű…..
  A Lilygo Kínai gyártó Esp fejlesztő paneleket sokan ismerik, használják.Korábban TTGO T-Watch néven piacra dobtak egy kedvünkre programozható karórát ami népszerű lett ,majd idén 2020 első felében megújították amibe szintén Esp32-t építettek színes érintő kijelzővel ,lépésszámlálóval és még jó…..
Az android operációs rendszer beköltözött a mindennapjainkba.Mobiltelefonok,TV-k,média lejátszók stb. ezzel a rendszerrel kerülnek forgalomba,naponta használjuk Több kínai okosóra gyártó használja termékein az android rendszert,Lemfo,Zeblaze,Kospet,Finow,stb.Sok esetben teljesen alap (úgynevezett…..
A Pong egy, az Atari által kiadott videojáték, amelyet először 1972-ben adtak ki a játéktermekbe. A Pongban az a cél, hogy a labdát a játékban tartsuk. Egy lapáttal kell ütögetni a labdát, és több pontot összegyűjteni, mint az ellenfél. A játékot először egy helyi kocsmában, az Andy Capp's…..
ncseb 2020.02.16 20:25:05
@Jahno: Szia,végül is nem kaptam kölcsön az eredetit,így nem sikerült összehozni..
ncseb 2020.05.24 21:29:31
@Vferko: Szia,köszönöm szépen a felajánlásod de jelenleg nem aktuális.
Ti megszoktátok már a VÉDA kapukat az utakon? Hogy jövet-menet figyelik mindent jól csináltok-e, nem telefonáltok, nem érintitek a záróvonalat, és azonnal megálltok, ha sárgára vált a jelzőlámpa? Hogy éjszaka sincs nyugalom, mert a vöröslő szemeikkel akkor is figyelnek? A "szupertrafipaxok" tavaszi…..
Bütyköltem Kijelzőt a TIVEDára 2016.09.07 10:47:29
Tegnap kaptam ezt a kis videót, ahol egyik olvasóm mutatja meg, hogy kis átalakítással akár egy OLED kijelző is ráköthető a TIVEDára, ami így már a pontos sebességet és időt is ki tudja jelezni. A 12864 egy nagyon népszerű, olcsó kijelző, ami kapható kék és fehér háttérvilágítással is, a program…..
ncseb 2020.04.06 19:32:14
@peppino: Szia,ez a kis kijelzős verzió engem is érdekel.Hogyan tudod tesztelni otthon a figyelmeztetést/riasztást? (elég sokat kell autóznom a védáig)
ncseb 2020.04.06 19:50:48
@peppino: Nem átverni akarom :) a soros porton látszik (pl. arduino soros monitorján) ahogy jönnek a gps-ből az értelmezhető adatok,ebből dolgozik az ESP is. Vannak olyan programok amik szimulálják a gps jelenlétét soros porton,a programban betudod állítani merre haladsz (pl.vutog gps simulator - hajósok szoktak tesztelni vele eszközöket),na ilyesmire gondoltam.
Példa (elviekben) : nmeagen.org/ a térképen beállítod az útvonalat ahol van véda,indulástól a véda kapu utánig,majd fájlként lemented (többféle formátumot tud) ezt a fájlt lejátszva a soros porton tesztelhető lenne a véda.A mikéntjére lennék kíváncsi.Beépítés előtt jó lenne tesztelni a riasztást..
ncseb 2020.04.06 20:39:14
Kutakodtam a témában és sikerült,összefoglalnám a használatát :
1. az említett
nmeagen.org/ oldalon a keresőben keress olyan területet/útvonalat ahol biztosan van véda. Ezen az útszakaszon tegyél le point-okat,indulj legalább 1 km-re a védától úgy hogy áthalad alatta,(a térkép nem jelzi hol van kapu)legalább 30-40 point-ot elég sűrűn tegyél le,kb félúton legyen a véda az útvonalon. Mentsd le (bal alul "Generate NMEA file". Nevezd át .txt-re.

2. Töltsd le a serial lab (ingyenes nyílt forrásu) programját github.com/ahelsayd/Serial-Lab oldalról,telepítsd,futtasd,majd a port-ot állítsd a Wemos com portjára,Fontos - a GPS antenna ne legyen csatlakoztatva!!
csatlakozz a "connected" gombbal,középen lépj a "Write" fülre (ez írja majd az adatokat a soros portra),válaszd ki a "from file" fülön a fájlt amit átneveztél .txt-re. Alatta a "Delay (ms)-t állítsd pl. 200-ra(vagy ekörül) nyomd a "Send" gombot és ennyi. Kipróbáltam működik!! Lehet tesztelni a kütyüt,amit ez úton is köszönök a készítőjének és ennek a blognak!!
Remélem ezzel a kis írással tudtam másnak segíteni! (ElekZolibá) :))
Csináljunk fedélzeti számítógépet a középső dátum kijelző TID-re.A feladat nem egyszerű,de nem is olyan vészes,aki barkácsolt már legalább 10 alkatrészből álló elektronikát annak talán nem lesz nagy kihívás.Alap Arduino kezelés nem árt hozzá! ..
ncseb 2019.06.05 21:56:20
@robotomi1996: Üdv. A fent bemutatott kapcsolás az üzemanyag befecskendező (injektor) impulzusaiból számítja a fogyasztást,ezt bekötni motorkód-kapcsolási rajz alapján vagy műszeres méréssel közvetlenül az injektor csatlakozójában lehetséges.(ez utóbbi egyszerűbb). A kapcsolási rajzon az üzemanyag szint jeladó vezetéken nagyon lassan változó ellenállás érték mérhető,ezzel pillanatnyi fogyasztás érték mérés nem lehetséges.
Sok sikert!
ncseb 2019.06.06 20:36:27
@robotomi1996: Igazán nincs mit.A motorvezérlőtől megy az injektor vezetéke.A blogon linkelt Arduino-s program pont ezeket jeleníti meg,miért nem jó? Az utolsó verzióban van auto.trip menüpont,ez 3 sec. elteltével körbe lépteti a Battery/Akkumulátor - Sa / átlagsebesség - TT / a reset óta eltelt üzemidő - Cf fogyasztás értékelés - CA / átlag fogyasztás - DT / totál távolság méréseket.
ncseb 2019.06.06 21:30:55
@robotomi1996: Kapcsolási rajz nélkül nehéz feladat.Szerintem a legegyszerűbb az injektor csatlakozóján jelet mérni,általában 2 vezeték csatlakozik hozzá.A fenti kapcs.rajzon láthatod az Arduino bemenetének illesztését.Ha ez megvan lehet programozni,soros monitoron impulzus időket megmérni stb.stb.
Sok sikert,írd majd meg mire jutottál!
Látványos és a megszokottnál eltérőbb faliórát készíthetsz RGB-s (WS2812-es) led szalaggal,a példában egy 1 méteres 30 db. led-re optimalizált példa programot mutatok be. ..
Kinek mi van otthon,ki így ki úgy. Láttál már jó nagy durung forrasztópáka heggyel munkálkodó kollégát (szörnyű)? Lehet azzal is de nem célszerű,itt van pár eszköz ami hasznunkra lehet!   ..
Ezzel a gyufásdobozban is elférő apró kapcsolással megfigyelheted az otthoni terrárium,szoba,pince,kazán vagy akár a medencevíz hőmérsékletét. Az adatok megtekinthetők bármilyen internetes eszközről amin van net-es böngésző...
Aki emlékszik a 80' - 90' évek játéktermeire és az ott eltöltött időt a pénzbedobós játékoknak szentelte és még ma is lázba hozza ha meglát egy flippert vagy játékgépet esetleg szerencsegépet,na nekik szól ez a bejegyzésem.  ..
Ma már nélkülözhetetlen kellékünk,visszük magunkkal ha kell ha nem :  A magunkfajta elektrojunkie szakember pillanatok alatt készíthet egyet,így tettem én is amikor kezembe akadt egy rossz power-bank belső vezérlő áramköre és egy nem működő laptop akkumulátora...
ncseb 2017.11.06 20:06:32
@Arcade Macho: Való igaz,nem vitatom!
Akit komolyabban érdekel a házi power bank építős téma,pár videó link :
youtu.be/AgQ9m6AkVNw
youtu.be/Dk_HBqKl5Qg
youtu.be/QOYzXqYzIZQ
youtu.be/TfrGTIUoom8

A linkelt videókban a laptop cellák bontása látható és az is ahogy egymáshoz forrasztják a cellákat!
ncseb 2017.11.01 11:00:49
@iattilagy: Való igaz,javítottam a bejegyzést!
Nem is gondolnád mennyire egyszerű,mi kell hozzá? A korábban említett USB-s csodabogár és egy tetszőleges hosszúságú WS2812-es RGB led szallag!   ..
Ezzel az aprócska pár száz forintos panellel számtalan egyszerűbb kapcsolást helyettesíthetsz elektronika alkatrészek forrasztgatása nélkül. Windows-os XP/Win7/8/10 op.rendszer alatt Arduino környezetben egyszerűen programozható!  A panel innen beszerezhető. Az Arduino alapokat ide kattintva…..
A panel készítése viszonylag egyszerű,kell hozzá : egy PC-s nyák tervező program,lézer nyomtató,vasaló,vas-klorid. Napjainkban már könnyedén készíthetünk,ha nem is profi minőségű de a házi hobbi bütykölésekhez jó minőségű nyomtatott áramkört...
Az autó klíma elvi működése :..
Mindenki siet a dolgára én megértem,de vannak szabályok amiket sokan leszarnak! Lássuk egy párat :  ..
A közép box kiszedése :  Szerszámok : 20-as Torx csavarhúzó,közepes lapos csavarhúzó,régi hűtőgép jégvakaróelőször is a rádió keretet kell eltávolítani amit középen egy torx csavar tart ,plusz be van pattintva,érdemes az elektromos csatlakozót és az antennát is kivenni mert útban lesz...
Az Opel idő,külső hőmérséklet és a gyári rádió információs kijelzője. Ugyan azt a kijelző panelt rakták Astra G,Corsa C,Tigra,stb. modellekbe. 2 soros,soronként 10 karakter jeleníthető meg...
Először is: mi az az Arduino? Az Arduino egy nyílt forráskódú fejlesztési platform, mely két részre osztható: az ArduinoBoard-ok, melyek az Atmel ATmega családjába tartozó mikrokontrollereire épül, valamint egy fejlesztési környezet, az Arduino IDE, mellyel az előbbi táblára írhatunk programokat...