Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyarmathy Éva

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tehetséggondozás mindenki számára jól hangzó oktatáspolitikai cél, amit minden kormány szívesen a zászlójára tűz és pénzt is áldoz rá. Sokan a diákolimpiai érmeket látva nemzetközi hírű és színvonalú magyar tehetséggondozási modellről beszélnek. A tények viszont mást mutatnak. A gyakorlatban…..
Gyarmathy Éva 2017.09.13 15:27:55
Nagyon köszönöm ezt a tanulmányt. Éppen ideje volt, hogy számszerű tényekkel szembesüljön a tehetségtelen tehetséggondozásunk. Eddig csak indikátorszámokat láttunk, tudományos értékű hiteles hatástanulmányt nem. Magam már 2011-ben kiáltottam "meztelen a királyt", hiába, továbbra is folyik a habfújás, és kevesen mernek szólni, mert aki hibát jelez, az ellenség egy beteg rendszerben. 2014-ben megírtam az alapproblémákat (www.tani-tani.info/a_hazai_tehetseggondozas), és ehhez konkrét stratégiát, hálózatot, oktatási rendszerhez kapcsolódást és hatástanulmányt is javasoltam (www.tani-tani.info/strategia_a_tehetseggondozasban). Semmi.
Most itt van egy kiváló tanulmány. Kap majd rendesen a szerző a fejére, amiért kiélesítette, amit rejtegetett a homály.
A tehetségpusztítást azonban a tanulmány nem csupán a számokkal jelzi, hanem a tanulmány végével is, ahol magát a tehetséggondozás létjogosultságát kérdőjelezi meg. A jelen helyzetben teljesen jogosan, de a fürdővízzel kiöntjük a gyereket is. A tehetségeset is. Ez is elkeserítő, mert azt jelzi, hogy a tehetséggondozásra fordított milliárdok a szemléletben visszájára sültek el, és a tehetséggondozást lejáratták. Ezen változtatni fogunk. Vannak még tehetségek, és vannak tehetséges tehetséggonodozók, akik tényleg tehetségeket mentenek, még ha gyakran a hivatalos elvárásokkal szemben is kell működniük.