Regisztráció Blogot indítok
Adatok
coolarLJ

6 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szimbolikusan ez a történet írja le, hogy mi történik azokkal, akik a gyónást megfelelően elvégzik. Nem túl bonyolult a szerepkiosztás: A Fiú Te magad vagy, míg az Apa az Isten, aki téged saját fiaként szeret. A bűn jelentése az eltávolodás az apától, aminek következménye a mindent elvesztés, míg a…..
coolarLJ 2018.06.11 18:17:52
@Anna Kiraly: Lehet így is vélekedni.
A bűnnek viszont közösségi dimenziója is van. Tehát nem csak magam és Isten ellen vétkezek, hanem az embertársaim ellen is. Ha más nem azzal, hogy a magamat, mint a társadalom, közösség tagját gyengítem, romlásba viszem.
Mivel közösségi cselekedet is a bűn, ezért szükséges annak beismerése a közösség képviselője felé is, aki pedig nem árt, ha Jézus Krisztus, mint egyházalapító képviselője is.
coolarLJ 2018.06.11 18:38:48
@I_Isti: Kedves Isti, nem tudom, hogy a gyónás alatt mit értesz, de a másik ismertebb neve a bűnbánat. Ebből kiindulva meredek állításnak tartom, hogy a tékozló fiú nem gyónt volna meg, nem tartott volna bűnbánatot. Annak felismerése, hogy elvesztette mindenét és a szenvedések közepette "MAGÁBA SZÁLLT", majd apjának azt mondta, hogy "ATYÁM, VÉTKEZTEM AZ ÉG ELLEN ÉS TE ELLENED" talán kimeríti a bűnbánat fogalmát.

Az rendben van, hogy a törvények megtartásával lehet megtartani a szabadságunkat, de azért a gyarló emberi valóságban hány bűntelen emberrel lehet találkozni nap mint, nap?
Mert értelmezésed szerint, akkor ha a Tízparancsolat ellen vétkezünk, akkor már nem vagyunk szabadok?
coolarLJ 2018.06.18 22:51:03
@I_Isti: Igen, köszönöm, hogy megerősítetted a kérdésem. Én is úgy gondolom, ahogyan te, és ahogyan a Bibliában le van írva. Ha vétkeztünk, akkor már nem vagyunk szabadok.
De kérlek, mi történik akkor, ha vétkeztünk. Akkor annyi az életünknek? Így -azaz bűnben- éljük le a hátralévő földi éveket, aztán ezután vagy megment minket Jézus vagy nem? Vagy ezt hogyan kellene gondolni?

"hát nekem kell tudnom, hogy mi az a "gyónás"?" - Mondjuk ez igaz. Látszik is, hogy nem sok fogalmad van a dologról, de akkor azt nem értem, hogy miért használsz annyi kijelentést és állítást a hozzászólásodban a kérdések helyett?

"Az én kereszténységem teljességgel idegen ettől a kifejezéstől, és nem hiszek abban, hogy "bűnbánattal" be lehet kerülni Isten országába, mert a legnagyobb bűnbánkódó pont nem került be. (Lásd még Mt 27.3-tól.)" Bár ha továbbolvasod, Mt (23, 4), akkor láthatod, hogy egyrészt rossz helyre címzi a bűnbánatát (a főpapoknak), másrészt még ők se bocsátottak meg neki. Na jó, ez inkább vicc volt.
Ami viszont nem az, hogy János 20,23 szerint az apostolok kapnak egy olyan kiváltságot, hogy dönthetnek a bűnök megbocsájtásáról vagy megmaradásáról. Ebből kiindulva tehát az apostoloknak van erre lehetőségük, viszont ami még ennél is fontosabb, hogy a gyónás nem a papról szól, hanem a gyónóról. Aki mindezt a saját élete, üdvözülése érdekében teszi. Persze meg kell jegyezni, hogy ez az üdvösségnek szükséges (már amennyiben van erre lehetősége az illetőnek), de nem elégséges feltétele, mert arról ember nem dönthet.

Most persze lehet jönni azzal, hogy aki nem gyónt volna meg, az akkor nem is üdvözülhet. Nem erről van szó. Mert, ha valaki nem gyónt, valamilyen objektív okból kifolyólag, annak marad a tökéletes bánat őszinte megélése, ami az Isten iránti szeretetből fakad. (Lásd itt: lexikon.katolikus.hu/T/t%C3%B6k%C3%A9letes%20b%C3%A1nat.html)

Szóval a gyónó (bűnbánó) és Isten kapcsolatáról van itt szó, amiben a papok, mint egy Jézus által adott (Jn, 20,23) közvetítői szerepben vannak.

Az ezt követő levezetéseddel pedig egyet értek, annyit leszámítva, hogy a magába szállás és a megbánás szerinted nem fedi egymást. (Ennek viszont ellentmond a Szinonímaszótár "762. Megbán." pontja, ami szerint ez a két fogalom szinonímája egymásnak.)

A Megtérést, illetve az életmódunk megváltoztatását pedig már a cikkben leírtam, mint a sikeres gyónás feltételét, így azzal örömmel tudom zárni írásomat, hogy igen, Te is megértetted, erről van itt szó.

ui: mivel a gyónás titkos és ilyenről még senki sem számolt be nekem, de az ilyen jelenséget a papok se akceptálják és természetesen nem lehet semmiféle megtérésről beszélni ekkor)
Óvatosan tehát a kíváncsiságunk és hiúságunk túlzott megélésével, mert bár a kutya simogatása csábító lehet, a végén könnyen elveszíthetjük a figyelmünket a feladatainkról, az emberi kapcsolatainkról és mindenről, ami az igazi életünkhöz hozzátartozik. Egyre többet hallani mostanában az egyébként…..
coolarLJ 2018.05.24 11:40:17
@I_Isti: "Óvatosan tehát a kíváncsiságunk és hiúságunk túlzott megélésével, mert bár a kutya simogatása csábító lehet, a végén könnyen elveszíthetjük a figyelmünket a feladatainkról, "

A "kutya simogatása" itt a hiúságunk túlzott megélését jelenti, a kutya közelébe menni pedig szinonímája lenne ennek.
Konkrétan nem az a gond, hogy hirdetéseket mutatnak neked, hanem az, hogy ezzel nagyban befolyásolják, gyengítik a szabad döntési lehetőségedet, azaz a szabadságodat. Aminek a végén könnyebben lehetsz függő, az információra.
Lásd a legutóbbi eseményünk egyik bejegyzését:
www.facebook.com/events/2048284755412769/?active_tab=discussion

"Leülnél könyvet olvasni, de még mielőtt kinyitnád, eszedbe jut, hogy másfél órája nem csekkoltad az e-mailjeidet. Ha már ott vagy a laptop előtt, belenézel még a hírekbe, miközben csengetve érkezik a jelzés, hogy egyik ismerősöd lájkolta legutóbbi posztodat a Facebookon. Persze erre illik visszaküldeni legalább egy szmájlit. A körútnak a telefon SMS-jelzése vet véget, innen a navigálás az okostelefonra vált. A kiszemelt könyv ott hever a kanapén, reménytelenül, vesztesen. Előfordult már ilyen veled is?"

http://dibiz.hu/nicholas-carr-hogyan-formalja-at-az-intern…/

Köszönöm, hogy reagáltál.
Ezekkel az érvekkel a politikusok, illetve szócsöveik az újságírók pedig nem másra, mint a hallgató (választó) fél szívére és eszére kívánnak hatni – elsősorban rövid távon. Mert hosszabb távon – ahogy figyelem a rendelkezésre álló politikai palettát – mindegyik játékosnál a Machiavelli féle –…..
Láthatjuk, hogy már születésétől fogva szegényen élt, mégis meglátta mindenkinek – aki hozzá fordult – a baját, szegénységét és segítette, gyógyította, testben és lélekben gazdaggá tette ezeket az embereket. Nem a saját jólétén szorgoskodott, nem elmélkedett és filozofálgatott a szeretetről, hanem…..
Hó vége van, várom már a fizetést, mert a számlákat, a lakbért, a törlesztőt fizetni kell. Persze jó lenne, ha bevásárolni is el tudnék menni és nem csak az akciós áruk határoznák meg, hogy mi fog az asztalra kerülni és mi nem. Mikor lesz már vége ennek az örökös körforgásnak, hogy nem tudom,…..
Egy gyermekre hasztalanul vágyó anya fájdalma szívszorító. Ennek ellenére, amikor a lelki vezető papok azzal nyugtatják a szomorú anyákat, hogy a mesterséges megtermékenyítés nem bűn, ha annak a célja az élet, akkor súlyosan félrevezetik őket. Nem gondoltam volna, hogy az…..