Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AKUT Szakasz

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hatalmas lehetőségek rejlenek a háromdimenziós nyomtatásban, amelynek fejlődése megállíthatatlan. Ma még leginkább az ipar és a gyártás számára hasznos és népszerű a technológia, de a 3D-s nyomtatás orvostechnikai fejlődése is egyre intenzívebb. A technika alkalmazásával művégtagokat nyomtathatunk,…..
AKUT Szakasz 2017.12.02 18:10:39
@Ad Dio:
Azt gondolom, hogy a szerző elsősorban a 3D nyomtatás orvostechnológia részét helyezte előtérbe. Korábban a hvg-n megjelent egy cikk, amiben a repülőgépgyártásról írtak a 3D nyomtatás lehetőségeit latolgatva. A cikk végén egy megdöbbentő számmal álltak elő, amelyből kiderült, hogy mennyivel olcsóbb lesz egy gép előállítása a +D nyomtató segítségével. ( a számszerűsítéshez, a mi mennyi, mi olcsó -hoz) cikk.:hvg.hu/tudomany/20171118_general_electric_3d_nyomtato_repulogep_alkatresz

Egészségügyi, orvosszakmai oldalról: Azt gondolom, hogy az egészség, vagy annak visszaszerzése mindent megér annak, aki pl egy új szervre vár. Mind az orvos, mind pedig a beteg oldaláról nézve, egy nagyon várt technikai újítás a 3D nyomtatás lehetősége.

Ezzel kapcsolatban, szintén a hvg-n jelent meg egy cikk, amelyből idéznék: "Az Amerikai Egészségügyi Hivatal adatai szerint tavaly az USA-ban 148 ezer ember várt szervátültetésre, és közülük mindössze 27 ezren kerültek sorra. A technológiának még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy az orvosok segíteni tudjanak az új szervre váró embereken, de elméleti szinten lehetséges bármilyen szervet „megépíteni”. 2015-ben a L'Oreal kozmetikai vállalatnak például már sikerült emberi bőrt előállítania 3D-s nyomtatás segítségével" "A nyomtatást még megelőzi egy apró beavatkozás, aminek során őssejtmintát vesznek a betegtől. Az őssejteknek az a speciális tulajdonságuk van, hogy osztódással bármilyen specializálódott sejtté képesek átalakulni. Kitenyészthetők belőlük például a máj, a vese, de akár a csontszövet sejtjei is. " Teljes cikk itt: hvg.hu/tudomany/201702__szervgyartas__3ds_nyomtatas__onvezeto_autok__transzplantacio_helyett_nyomtatas

A szerző cikke nagyon jó, és nagyon jól felépített. Mindenképpen pozitív, előremutató gondolkodásra utal az, ha egy szakember, egy orvos a jövőt latolgatja.

Üdvözlettel
AKUT Szakasz 2017.12.02 22:38:18
@Ad Dio:
Nem, persze
Itthon még csak most kezdünk ismerkedni a fogalommal, külföldön azonban már több országban és területen alkalmazzák ezt a megoldást. Hazánkban egyelőre inkább a nagyvállalatok fektetnek gamifikációs eszközökbe, de a nemzetközi példákból kiindulva mindenképpen érdemes elgondolkodni az egészségügyi…..
AKUT Szakasz 2017.11.21 23:47:25
@midnightcoder2: Mielőtt reagálnék a hozzászólására, szeretnék idézni a szerzőtől: "A krónikus megbetegedések esetén is rendkívül fontos például, hogy a beteg megtanulja kezelni betegségét, és odafigyeljen az életmódjával kapcsolatos előírásokra, illetve a gyógyszeres kezelés betartására. "

Ahogy a szerző is, úgy én is, és rajtam kívül még több ezer szakember üdvözli annak a lehetőségét, hogy vannak ilyen alkalmazások,illetve azt, hogy van olyan szakember, aki ezeknek az alkalmazásoknak a bevezetését szorgalmazza. Nehéz lenne azt most itt röviden körvonalazni, hogy mekkora segítség az a szakembereknek, ha a betegek értik a betegségüket, és tudatosan tudják azt az alkalmazás segítségével menedzselni. A gyorsabb állapotromlások megelőzhetővé válhatnak egy-egy ilyen alkalmazással. Következésképpen, elkerülhetővé válik egy esetlegesen hosszabb kórházi ellátás, vagy több új gyógyszer szedése.
Az adott helyzetnek megfelelő életmód önálló elsajátítása a vizsgálatok és kezelések után, nagyon nehezen megoldható és megterhelő a laikus emberek számára.
Ez, a cikkben vázolt lehetőség valóban sokat tudna nekik segíteni,

üdvözlettel
AKUT Szakasz 2017.11.22 14:25:48
@midnight coder: Mint szakember írom le önnek, hogy az egészségértés, a betegségértés és a prevenció a legfontosabb.
Mindhárom benne van a cikkben... :)
Mindenki számára fontos, hogy hozzájuthasson azokhoz az információkhoz, amelyek alapján felelős döntést tud hozni saját egészségére vonatkozóan. Az egészséggel/betegséggel kapcsolatos adatoknak és tartalmaknak, valamint az egészségügyi szolgáltatásokról szóló híradásoknak is szakszerűnek, érthetőnek…..
AKUT Szakasz 2017.10.10 21:31:34
@röf: Nemár... Szerintem nagyon fontos, hogy valaki végre felkarolja ezt a témát. Annak meg kiváltképpen örülünk, hogy egy olyan ember teszi mindezt, aki gondolati és gyakorlati síkon is tud tenni annak érdekében, hogy ne csak téma legyen, hanem a mindennapokba beépült gyakorlati elem. Mi szakemberek, nagyon támogatjuk a kezdeményező témafelvetést :)
Sok tekintetben egyre nyitottabban és befogadóbban gondolkozunk, van azonban egy-két olyan téma, amelyet inkább tabuként kezel a társadalom, hiszen nehéz róluk beszélni, megvitatásuk fájdalommal jár. Ilyen például a halál és az elmúlás kérdése. Miért kell erről mégis beszélnünk? Mert akkor tudunk…..
AKUT Szakasz 2017.10.04 12:40:08
@Látens Inszinuáció: Először is, minden tiszteletem a fegyelmezettségéért. Egészségügyi szakemberként sokféle reakcióval találkoztam már, de az Ön gondolkodásmódja nagyon megható volt számomra.

Főigazgatónő, Ficzere Andrea nagyon sok munkát fektetett eddig is az onkológiai betegek, lehetőség szerinti mielőbbi diagnosztikai és effektiv ellátására, illetve gondozásba vételének elősegítésére.
Jelenleg is azon fáradozik, hogy mind szakmai, mind kommunikációs síkon megteremtse a lehető legjobb hátteret az onkológiai betegek számára. Reményeim szerint sokan fogják Őt segíteni ebben a nehéz mubkában.
Tisztelettel kívánok önnek kellemes napot.
Üdvözlettel,

(AKUTSzakasz, szerk)