Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alkalmazott Oktatástan

61 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napjainkban már napi szintű téma, hogy megérkeztünk az úgynevezett 4. ipari forradalom* korszakába. Egyáltalán nem szeretünk sötét jövőt festeni vagy rémhíreket kelteni. Viszont elkerülhetetlenül megyünk egy olyan irányba, amely bizonyos rétegnek kedvezni fog, bizonyos rétegnek pedig nagyon…..
A minap bent volt az irodánkban egy 11 éves kisfiú. Míg anyukáját várta, beszélgettünk. A kisfiú elmondta, hogy nem szereti az iskolát, mert olyan dolgokat tanul, ami szerinte felesleges. Nem érti, hogy miért kell azokat megjegyezni. Elmondta még, hogy unalmas is, a tanára unalmasan magyaráz. Nem…..
Sajnos, könnyen előfordul, hogy egy gyermek az iskola kapcsán stresszessé válik, ami általános rossz közérzethez, betegséghez, valamint a jegyei romlásához vezethet. Bár még csak a harmadik iskolai hétben vagyunk – nemrégen kezdődött a suli – máris megtöbbszöröződött a megkeresés felénk, és sorra…..
Egyre-másra halljuk így az évkezdéssel, hogy megbetegedett a gyermek: fáj a hasa, fáj a feje, köhög, lázas, rossz a közérzete stb. Érdemes ezt a dolgot jobban körüljárni. Persze előfordulhat, hogy pont így sikerült „időzíteni”, de azért fontos, hogy megnézzünk egy-két másik tényezőt is, ami a…..
Egy korábbi írásunkra (Száraz tananyag, unatkozó gyerekek) visszatérően érkeznek olyan hozzászólások, mint igenis tanuljon meg unatkozni a gyerek, nem kell mindig szórakoztatni, bezzeg mi is unatkoztunk néha, nincs azzal semmi baj… A felvetés abszolút jogos! Részben egyet is tudunk…..
A fenti kérdést tettük fel a minap a Facebook oldalunkon, ahol érdekes és elgondolkodtató válaszok érkeztek. Voltak, akik azt javasolták, hogy a gyerek semmiképpen se tanuljon, hanem pihenjen, és „maradjon gyerek”. Volt, aki szerint az utolsó 1-2 hétben érdemes egy kicsit ismételni. Volt, aki azt…..
A napokban szárnyra kelt egy fotó, amely egy autista kisfiú feladatmegoldását mutatta be. Az eredeti poszt ide kattintva érhető el. A poszt lényege, hogy a kisfiú arra a feladatra, hogy „Írd le betűvel a következő számokat!”, nem az alább felsorolt számokat írta le, hanem a megadott számok utáni…..
A minap találkoztunk egy cikkel, amelyben egy tinikre szakosodott pszichológus hölgy fejtette ki az álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként lehet rávenni a gyereket arra, hogy a szülőre figyeljen, ne a telefonjára. A cikk bevezetője így szólt: „a tini nem hallja meg, mit mondanak neki a…..
Kb. másfél éve íródott egy cikkünk a Koppányi aga testamentuma kapcsán, amikor is fiatal tanárnő önkéntesünk elmesélte, hogy milyen kifejezésekkel találkozott az említett műben, amely bizony az ő osztályában nem közismert. Nemrégen elénk került egy cikk, amely egy vicces-szomorú párbeszédet írt le…..
Az utóbbi időben (főleg a félévi bizonyítványok kapcsán) egyre többet olvasok arról, hogy mennyit számítanak a jegyek, hogy milyen lett a gyerek bizonyítványa, hogy a gyerek „nem elég jó”, nem tud jól tanulni, milyen iskolába fog menni stb. Elvárások, elvárások, elvárások. Már 8-10-12 évesen. A…..
A minap kolléganőnk egy érdekes-szomorú esetről számolt be, amelyet a villamoson tapasztalt. Felszállt a járműre anyuka, apuka és kb. negyedikes kisfiuk. Leültek mind a hárman, majd a szülők szinte egyszerre elővették a telefonjaikat, és innentől se kép, se hang. A gyermekük próbált kommunikációba…..
A minap egy viszonylag egyszerű matematikai kifejezésre kerestem meghatározást egy cikk írásához. A következő mondattal találkoztam: „mivel igazából alapfogalom, így nem tartjuk definiálandónak” Magyarul: mivel ez egy alapvető szakszó a matematika területén, így nem kell meghatározni a…..
Cikkem azon szülőknek íródott, akik megrémültek attól, hogy gyerekük túl sokat játszik számítógépes játékokat, ahelyett, hogy a számukra sokkal inkább elfogadottabb és – mondjuk úgy – helyes tevékenységekkel illetve játékokkal töltené az idejét. Ha beírjuk a Google keresőjébe, hogy „játékfüggő a…..
A minap egy egészen érdekes dologgal lett megvádolva egy csoportunk: ha foglalkoznak a gyermekkel és egy sikeres tanulási módszer van a kezében, miért nem színötös tanuló? A probléma némileg összetett, de kezdjük a legelejéről. Minden gyermek más, ami azt jelenti, hogy minden gyermeknek…..
Egy kiváló interjút olvastunk a minap Dr. Vekerdy Tamástól a Dívány oldalán. Aki ismeri vagy hallgatta/olvasta már, tudja jól, hogy olykor alaposan és kíméletlenül kimondja, amit a legtöbben nem merünk, de esetleg mélyen tisztában vagyunk vele. Okos tanácsokat ad olyan kérdésekben, mint a kisgyerek…..
Sajnos, az egyik legszokványosabb dolog az, hogy a gyerek unja az órákat. Nem érdekes a tananyag, nem éppen izgalmas a tanári magyarázat, száraz a tankönyv. Sajnos, az oktatási rendszert magát vagy az adott pedagógus módszerét nem tudjuk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. De mi magunk,…..
Környezetvédelem, újrahasznosítás, fenntartható fejlődés... Az elmúlt időben egyre inkább előkerülő témák, egyre inkább égetőbb az, hogy foglalkozzunk velük. A Gardenista egyik friss cikkében komolyan bírálja a jelenlegi iskolarendszert és szokásokat, egyenesen környezeti katasztrófának nevezi az…..
Akkor most 21. század van vagy mi? A 6.-os lányom kötelező olvasmányait látva még mindig a 19. századot tapossuk. Nem mintha bajom lenne vele, csak hát mint 20. század gyermekének annak idején még nekem is nehéz volt vele azonosulnom, és mint kiderült, Jókai már Anyámnak sem volt reális. Akkor…..
Dóri lányom olyan hetedikes vagy hatodikos lehetett az általános iskolában. Épp jött haza az iskolából. Biológia órája is volt aznap. A biológia őt nem érdekelte különösebben, főleg az nem, hogy mélyen belemenjen. Ő sokkal inkább bölcsész beállítottságú volt mindig is. Jön haza, és azt mondja:…..
Gyakran előfordul, hogy egy szülő – főleg ha jó szülő az illető – azon tűnődik, hogy vajon tényleg jól csinálja-e a dolgát. Azt gondolom, hogy ha ezen tűnődik valaki, akkor az első lépést már megtette ahhoz, hogy jó szülővé váljon. De mégis miről ismerhetjük fel magunkban, vagy a gyermekünkben a…..
Szülő és gyermek között nem mindennapiak a konfliktusok, kisebb-nagyobb veszekedések. Ennek az az egyik alapja, hogy szülő és gyermek teljesen mást gondol. Ahogy nő a gyerek, annyiban változik a világhoz való hozzáállása,  a tudása az őt körülvevő dolgokról. Amikor tizenéves lesz, nagy…..
Mi lesz így belőled, ha felnősz? Ezt a mondatot valószínűleg a legtöbb ember már hallotta tanárától vagy szüleitől. Közhely, hogy tanulás az élet, tanulj jól, szerezz diplomát, jól fizető állást... Mi ebben az igazság? Valóban a tanulás az élet? Jelen gyors és folyamatosan fejlődő világunkban…..
Újra és újra felmerülő téma, hogy kell-e a gyermeknek mobiltelefon, okostelefon vagy sem. Akik ellene érvelnek, ők azt vallják, hogy káros hatással van a gyermekre, tinire, egész nap csak a telefonját „nyomkodja”, nincs is kommunikációban a világgal. Addig jó, míg nincs neki. Akik mellette…..
Májusban meghívásomra Magyarországra látogat, és ismét tart előadásokat a világhírű előadó, író, oktató és gyereknevelési konzultáns. Amikor pár napja beszélgettem vele, és megkérdeztem, hogy mi a véleménye arról, hogy egy életre választunk-e párt magunknak, vagy bármennyiszer elválhatunk, ha nem…..
Ahhoz, mi a baj az oktatási rendszerrel, mindenki ért. Állítólag. Mint a focihoz. A konkrét magyar problémákon (van elég belőle) túl az látszik, hogy kulturális szintű a baj: ez egész "európai civilizáció" nyűglődik a témával. Az egyik divatos gondolat, hogy a diákok túlterheltek meg hogy nagyon…..