Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bileám

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A váci megyéspüspök az elsők között főpásztorként kimondta, amit sokan felvetettek már az egyházban. Megkérdeztük, miért gondolja így...
bileám 2017.08.13 00:52:14
@dome64: Gondolom sok olyan nősember van ki szívesen szolgálna minden egzisztenciális elvárás nélkül! Egyszerűen Isten különleges hívására válaszként!
bileám 2017.08.13 00:53:09
Átnézve a hozzászólásokat két dolog tűnt fel. Azt tudjuk, hogy kevés a pap, ám arról szó sem esik, hogy a meglévők nagyon leterheltek, sokszor fáradtak s sajnos csak a legszükségesebb teendők ellátására van erejük. Láthatjuk az útkeresésben sincs egységes álláspont. Aztán itt van még egy "csoport" akikről egy szó sem esik, pedig nagyon nehéz lenne a szolgálati különbséget meghatározni a diakonusokkal való összehasonlításban; ők a Lelkipásztori kisegítők. Kik ők? Az Úr hívására válaszként jelentkező férfiak és nők, többnyire házasságban élők. Szolgálnak s megpróbálják az az űrt betölteni, amit a pap és diakonus hiány okoz. Szolgálatuknak van szentírási alapja, ám felfelé a bizalmatlanság, lefelé a korlátok határozzák meg tevékenységüket. A kettő közül a "lefelé a korlát" a könnyebb, mert ugyan átlépni nem lehet, de áthajolni igen! Az Isten szolgálatában ilyen apró különbségnek óriási jelentősége van. Ám a korlát olykor kemény. Közeleg Nagyboldogasszony ünnepe; kötelező ünnep. Egy helyen valószínű egy mise van. Munkanap, aki későn ér haza akaratlanul vétkezik. Igeliturgia lehetne bármikor, ám ha egy nap egy templomban már volt mise, akkor tilos! Persze lenne megoldás, ha közeli templomok egyikében csak mise lenne, akár kettő is, a másikban meg csak igeliturgia egy késői harmadik időpontban. -Jó lenne tudni, Püspök Atyának ránk is van helyzetünket rendező javaslata? A Jóisten minket is hívott igaz más formában, -ahol az aratnivaló sok, ott elkél a munkáskéz! Ha emberileg, egzisztenciálisan rendben vagyunk, akkor elfogadják-e a munkáskezet?