Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Marci42

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A közelmúltban a médiát,  ha nem is uralta két orosz hír, de nem lehetett kinyitni egy híroldalt, vagy beleolvasni a haditechnikai/politikai fórumokba, hogy ne került volna szóba (vérmérséklettől függően) a Szu-57-ek szíriai bevetése, a Putyin "évértékelő beszédében" belengetett  orosz…..
Marci42 2018.04.02 19:34:35
"Tehát akkor válik ki, amikor akar. 1991 decemberében máris akartak... Jogilag egyáltalán nem volt szabályozva a kiválás (finoman fogalmazva sem)"
Természetesen: a megfelelő eljárás létrehozása és lefolytatása után. Nagy-Britania is akkor lép ki az EU.ból, amikor akar, a megfelelő eljárás lefolytatása után.
"...de a Szovjetunió Legfelső Tanácsa + mind a 12 tagállam parlamentje + mind a 12 tagállam kormánya együttes akarata"
Csakhogy ez érdekes módon a kész helyzet után keletkezett és ezek a szervek nem adtak ilyen megbízást a három részegesnek.
Az egész eljárás törvénytelensége nem is általában a kiválásban általában, hanem éppen bizonyos konkrét esetekben (Krím, Abházia, Dél-Oszétia) mutatkozik meg. Ami félig törvényes az félig törvénytelen.
----
Az amerikai megszállás Irakban teljesen törvénytelen volt, mert hazugságon alapult. Azon kívül a Biztonsági Tanács sem adta hozzájárulását, legalábbis én így emlékszem. Sem a franciák, sem a németek nem támogatták. Ezért nevezték át át az amerikaiak a fench frite-t freedom frite-nek.
----
a többi eseménybe most nem mennék bele, de továbbra is azt mondom, hogy a szabályosan le nem folytatott felbomlasztás teljesen megkérdőjelezi a Krím Ukrajnához tartozását, mert szabályos kiválás esetén a Krím nem került volna Ukrajnához.
----
Porosenko megválasztását egyáltalában nem tartom törvényesnek. Egyrészt a puccsista rezsim rendezte, ahol bizonyos jelölt visszalépését családjának eliminálásának fenyegetésével érték el. Az utcákon népi lusztrációs bandák dobáltak embereket szemetes tárolókba. Más kérdés, hogy a Nyugatnak szüksége volt valamiféle "választásra", mert a törvényes elnök továbbra is Janukovics volt. Azt, hogy Janukovicsot senki sem sírja vissza, arra azért mérget nem vennék a mai ukrán állapotokat nézve.
Marci42 2018.04.03 17:54:28
Irak: az invázió törvénytelen, de az invázió eredménye a megszállás már elmosódottabb? A gyilkosság törvénytelen, de a hulla feldarabolása már elfogadhatóbb?
---
Krímben nem volt semmilyen megszállás: az orosz flotta vagy háromszáz éve ott tartózkodik. Az események alatt a törvényes elnök is ott volt, valamint a katonaság mozgását még Ukrajnában megválasztott helyhatóságokkal kellett egyeztetni, mivel Kijevben puccsista kormányzat volt.
---
Ismét, a szabályozás kidolgozása folyamatban volt és a tervezet szerint az autonóm köztársaságok maguk dönthettek volna arról, hogy mennek vagy maradnak.
De a szabályozás is csak a tagországok kiválásáról szólt. Olyasmi, hogy a Szovjetunió feloszlatása elvileg sem létezett. Még kevésbé, hogy kinek van erre joga. Az egész az elejétől fogva törvénytelen volt. Ha az alkotmányban nincs ilyen, hogy feloszlatás, akkor a feloszlatás törvénytelen.
---
Lehet vizsgálni, hogy mi tette lehetővé ezt a kutyakomédiát.
Szerintem elsősorban az, hogy Jelcin a teljes hatalmat akarta és kihasználta az orosz nép pillanatnyi hangulatát, hogy a többi köztársaságok csak rajtuk élősködnek. Valamint a többi köztársaságok nomenklatúrájának sem volt ellenére, hogy a hatalom kizárólagos tulajdonosai lesznek. Így készségesen aláírtak vagy megszavaztak mindent. Annál is inkább mert kész helyzet volt.
Hogy a népek akarták-e? Hát ez kérdéses. A belorusz elnök megbukott. Lukasenko pedig szövetségi államot akart. De semmiféle népmozgalom nem volt a kiválás érdekében Örményországban, Kirgiziában, Kazahsztánban.
---
Tényleges nem értünk egyet abban, hogy törvényes lehet egy olyan feloszlatás, amely az alkotmányban nem is létezik.
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..