Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagykaszás

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyilván a kérdés leegyszerűsített, pontosabban úgy hangozna, hogy mely ország kínálja a legjobb feltételeket a kismamáknak és édesapáknak. Ma megnézzük, mi a helyzet Svédországban, Hollandiában, Dániában, Németországban, Spanyolországban, és hogy ne csak Európa legyen,…..
Határátkelő Ki mennyit ér? 2017.07.26 06:30:00
A címben megfogalmazott kérdés mindig is foglalkoztatta az embereket (Magyarországon az elmúlt évben egy kiszólás miatt kapott ráadásul kis mellékzöngét is), és ezen töprengett el mai posztjában Digger is. Vajon aki kijön külföldre, annak mi a kötelező elérés? Munka, lakás,…..
Nagykaszás 2017.07.26 14:14:28
@Pink Petsch: Persze, hogy nem normális dolog. De tudod először én is társadalomtudományok irányába indultam el, közgazdász lettem, akkor sem kerestem rosszul, de rohadt lélektelen munka volt... fogtam magam és átképeztem magam, szereztem egy IT-s diplomát...A testvérem gyakorlatilag ugyanezt tette, ma ő is programozó. Sok munka van? Igen. Fárasztó? Igen. Szeretjük? Persze. Nagy élmény, amikor működik, amit kiadsz a kezedből. A programozás nem varázslat és a mai programozáshoz még csak olyan hihetetlen matematikai készségekre sincs szükség mint egykor.

Persze, nem lehet mindenki IT-s. De a világ változik a következő 20 évben szakmák tucatjai fognak eltűnni, mert automatizálhatóak. Ellenben szakmák tucatjai fognak születni.

Itt van az IT....ezt így egy kalap alá szokták sorolni de kb. 40 szakma tartozik ide ha nem több és bővül.

Hozta itt valaki a pékeket mint példa. Nos 20 év múlva lehet hogy elég lesz egyetlen Pék mester, hogy mondjuk egy 10-20 ezer fős városkára süssön. De mondjuk kelleni fog egy mérnök, egy programozó, meg egy logisztikus, hogy ez zavartalanul működhessen.

Az oktatásra visszatérve azt, hogy ezt elhanyagolják és szétbarmolják (27 éve módszeresen), a legnagyobb bűnnek tartom. Milyen ember az, aki nem arra akar költeni meg nem azért dolgozik, hogy a gyerekének több és jobb lehetősége legyen mint neki volt?
Nagykaszás 2017.07.26 15:45:44
@Pink Petsch: A mai programnyelvekhez nem is kell sokkal több matematika... :) Persze erősen sarkítok, de manapság sokkal fontosabb a programozáshoz a fejlett kognitív készség.

Mint mondtam, az IT rengeteg szakmát jelent. a 3D grafikustól, a hang programozón át, a rendszer technikusig vagy éppen mérnökig. De az IT helpdesktől a rendszer integrátoron, tanácsadón át a távközlési szakemberig bármi ide tartozhat.

Tény, főzni nem fogsz tudni on-line. :)

De azért vannak lehetőségek minden szektorban. És lehet váltani, én is váltottam és nekem is van olyan kolléganőm, aki könyvtáros volt. Nem muszáj IT-ra, az most éppen jövedelmező, máskor más lesz az, de ha úgy érzed van kedved/energiád csinálj estin egy tanfolyamot/diplomát olyan témában ami érdekel. Csak több leszel vele és tanulni jó. Egyébként a programozásban nem az a nehéz és a nagy munka hogy azzá válj, hanem hogy az maradj. Fél évet kimaradsz/lemaradsz a fejlődésben utána rohadt nehéz behozni és igen, folyamatosan kell tanulni.
Nagykaszás 2017.07.27 09:23:01
@Pink Petsch: Nem, az IT-s nem egyenlő a programozóval. :) Az IT ugye mindent magába foglal ami információtechnológia. Mindent, IT-s az a művész is aki pl. a játékokhoz tervez 3D-s modelleket.

Egy rendszergazdának nem is kell programoznia, zömmel ő a megrendelő. Ismer és üzemeltet egy rendszert, tudja hogy mire van szüksége mint fejlesztés, utána nyilván ezt teszteli és alkalmazza. Neki pl. nem kötelező de a saját életét könnyíti meg ha tud scriptelni, de programoznia nem kell.

Olyan sincs hogy A Programozó...programozókon belül is tucatnyi szakma van.

Ha IT-s helpdesken dolgoztál, van/volt olyan használható tudásod, amivel segíteni tudtál a mezei felhasználóknak. :) IT-s szakmában a papír másodlagos. A lényeg a "Willing and able".

A lényeg hogy maga az IT egy rohadtnagy gyüjtőfogalom több tucatnyi szakmával.
A kérdés egy korábbi poszt alatt merült fel, és akkor megígértem, feldobom a Facebookon is, lássuk, ki mit gondol róla. Elöljáróban annyit mondanék, hogy szerintem a kérdésre voltaképpen nincs válasz, hiszen gyakorlatilag mindenkinek mást jelent a kényelmes megélhetés (mert a kérdés voltaképpen erre…..
Nagykaszás 2017.07.26 11:26:05
@Szornyeteglajos: Vidéken igen. :) Budapesten külkerületi 70nm panel kezdődök 18-20 milliónál. :) Ha csak 15 millió ebből a hitel 15 évre az havi 115 ezer törlesztő.

Egy 10 éves autóra ha csak az üzemanyagot, kötelezőbiztosítást és a súlyadót nézem hónapra bontva akkor rendben van a 30/hó. De mivel 10 éves autó, ott már elromlanak dolgok és pl. egy dízelnél ha megmókáz téged a kettőstömegű lendkerék a cseréje megduplázza az autód értékét. :) Ha a szervizeket is hónapra bontom akkor már inkább 50/hó a kocsi fenntartása.

Táplálkozás nos az nagyon függ a gyerekek életkorától. Hogy van-e valamilyen érzékenység. Picik esetében, van-e elég teje anyának.... stb.de 5 fő esetén inkább minimum 100-ra saccolnám és nem luxus kajálással.

A tisztálkodás mondjuk havi 20 000-ból megoldható ha senki sem drága parfümöt használ. Ruházat, mi szeretjük pl. a Lidl-ben kapható ruhákat, árban is elég barátiak, de 3 gyerekkel igen a havi 30 nem túlzás.

Kirándulás, attól függ hova, kocsival busszal vonattal de 10000/alkalom. Strandolás: ha olcsó strandra sikerül kijutni valahova az agglomerációba (vannak nagyon helyre kis strandok), akkor családi jegy kb.3-4000 + üzemanyag és akkor te vittél ennivalót, Mozi fejenként 1600-1700 és akkor senki nem kapott semmit a büféből. úgyhogy a mozi is nyugodtan 10-12000/ alkalom.

Szülinap és karácsony... ha nem kényezteted el a kölköket, azért ott is fejenként 5-10000 körül számolj. 3 gyerekkel 15-30000 között. 60000/12 mondjuk havi 5000.

A havi 90-100 amit félre kéne tenni, nos sokan nem is keresnek ennyi. :) De persze, igen ez lenne a minimum.

Gyerekeknek különóra, szakkör vagy sport az gyerekenként 20 000 és ez még a felszerelések/tankönyvek stb. nélkül.

Itt tartunk 500-nál és akkor mondjuk egy mozi volt az összes "luxus".

Aztán jön persze a nyári tábor, a beiskolázás, a kirándulások, az osztálypénz az ajándék a tanárnőnek/óvónéninek. Ha nem 3 csak 2 gyerek van akkor az ebédpénz. És itt még mindenki egészséges. Ja hát kihagytuk hogy anya és apa telefonálnak is, ami ha mindkettejüknek olcsó előfizetése van akkor mondjuk még 10 ezer. Rokonok és barátok születésnapja...és akkor nem mentek nyaralni, nem mentek síelni, nincs hosszú hétvége valahol hogy pihenjetek. Anya és apa akkor még nem edz, nem jár néha étterembe stb. stb.

Konkrétan ez még mindig az a szint, amikor a kötelezőkre még jut nagyjából, de arra, hogy közösségi életet is élhess legalább egy kicsit, vagy költhess a rekreációra arra már nem. Így küzdhetsz biorobotként hogy legyen pénzed a temetésedre, ha nagyon sarkosan akarok fogalmazni.
Nagykaszás 2017.07.26 15:45:47
@Szornyeteglajos: Csak ez még mindig csak annyira elég, hogy biorobotként dolgozz...

Szerintem az élet ennél több kell, hogy legyen.