Regisztráció Blogot indítok
Adatok
USbfREAk

14 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kaiser Permanente amerikai egészségügyi biztosító videóján egy kissé utópisztikus világot látunk, de számos eleme hamarosan megvalósulhat. ..
A köznevelési és felsőoktatási törvény politikai és szakmai viharai mögött kellemes hátszélben hajóznak a szakképzéssel kapcsolatos kormányzati javaslatok. Ezek egyike lassan – különösebb feltűnés nélkül - révbe is ér. Pedig nem jelentéktelen kérdésről van szó,…..
  „Én azzal sem értettem egyet – és ez a privát véleményem –, hogy a diploma átadását – néhány szakot leszámítva – nyelvvizsgához kössék. (...) Budapest, vagy inkább Buda elitgimnáziumaiban meg a két tannyelvű gimnáziumokban…..
USbfREAk 2011.08.24 15:40:55
@picur3ka:

"Azt hiszem, ez mindig igy volt, minden szakkal, hogy hivatalosan egy felsobb vegzettseggel rendelkezo tanithatott alsobb szinteken, forditva nem."
Csakhogy itt teljesen máshogyan működik a dolog. Minél fiatalabb a diák, annál "speciálisabb" oktatásra, annál inkább olyan oktatóra van szüksége, aki "ért a gyerekek nyelvén" (és mellette jó nyelvoktató szakember is - azon az életkori szinten). Minél korábbi stádiumáról beszélünk a nyelvtudásnak, annál nagyobb odafigyelést igényel a nyelvi képzés. Ilyen értelemben pedig a minél fiatalabbakat illetve minél alacsonyabb tudásszintűeket tanítóknak van nehezebb dolguk, tehát hiába tud valaki felnőtteket oktatni, attól még nem fog tudni gyerekeket oktatni. (Természetesen a gyerekekre szakosodott nyelvtanár sem biztos, hogy jól tud felnőtteket oktatni, de az alap tréning, amit a nyelvtanárok kapnak, határozottan nem kisiskolások vagy még fiatalabbak gyerekek oktatására készíti fel őket.)

"Ah, a felveteli rendszer. eppen csokkenni fog az egyemistak es gimnazistak szama, ha jol emlekszem az iranyelvekre."
Most ne menjünk bele abba, hogy ez mennyire jó vagy nem jó (én - nem a HR nevével fémjelzett módszertan mentén ugyan, de - alapvetően egyetértek azzal, hogy túl sokan részesülnek felsőfokú oktatásban), mert én csak és kizárólag a nyelvtanár-képzésre jelentkezők komoly megrostálásáról beszélek most, aminek az lenne az értelme, hogy jobb tanárok kerüljenek a rendszerbe, akiktől jobb eredmények várhatók el.

"Nagyon jo beszedgyakorlatot tud tartani egy intelligens, iskolazott anyanyelvu, fuggetlenul attol, hogy nem tanar."
Ez így van. De közel sem igaz minden anyanyelvi "tanárra", hogy intelligens és iskolázott is. Sőt! Nekem volt - ha jól számolom - 5 anyanyelvi tanárom, akik közül 4 nem volt tanár végzettségű, de még csak felsőfokú végzettsége is csak 1-nek volt (a 4-ből), és bizony nem tartoztak a legjobb tanáraim közé... Valójában az itthon fellelhető néjtívek jó része inkább csak amolyan modern, interkontinentális csavargó, kalandor, netalán nemzetközi szinten körözött pedofil, aki semmi mást nem tud felmutatni, mint azt, hogy az anyanyelve angol, pedig ez még arra sem garancia, hogy szépen és gazdag szókinccsel beszél. Attól függetlenül, hogy nem tanár.

"Nem, ugy ertem, hogy nem nagyon van penzunk semmire."
Ez tény, méghozzá sajnálatos, de azért írtam feltételes módban, hogy "versenyképes fizetést adnék", mert arról volt szó, hogy hogyan alakítanám át a rendszert. Mondjuk ennek a rendszer-átalakításnak is lenne egy jó fél évtizedes átfutási ideje...
USbfREAk 2011.08.25 08:28:23
@mavo:

"az emberek évezredeken keresztül erre a hazug módszerre támaszkodva tanultak külföldiül - sikerrel"

Says who? ;)

Sokkal valószínűbb, hogy a többnyelvűeken (= olyanok, akik valami okból egynél több anyanyelvet sajátítottak el gyerekkorban) felül a mainál lényegesen kisebb arányban beszéltek magas szinten idegen nyelveket az emberek, főleg miután nem volt rá szükségük (a globalizálódás hiánya miatt). Azt pedig ugyebár nem vizsgálod rövid felvetésedben, hogy - iskolák és könyvek nélkül - hallás után mennyi idő alatt milyen szinten sikerült "elsajátítaniuk" évezredeken keresztül embereknek idegen nyelveket.

Howatt-nál azt olvastam, hogy a középkorban (ennél régebbről nem értekezik a nyelvoktatás történelmét veséző művében) leginkább latint tanítottak, de azt sem abból a célból, hogy beszéljék. Sőt, ezt egyenesen csak írásos alapon, a klasszikus, úgynevezett nyelvtani-fordításos módszerrel oktatták. Ez megint csak azt látszik alátámasztani, hogy a mai értelemben vett nyelvtudás - tehát amivel oda lehet állni egy másik nemzet képviselője elé, és effektíve beszélgetni lehet vele - nagyon nem volt elterjedt akkortájt.

Te hol olvastál olyasmit, amire a fenti tézisedet alapozod?
USbfREAk 2011.08.25 15:24:10
@mavo:

"egyetlen szóval sem állítom, hogy a beszélgetős az egyetlen idvezítő megoldás, de egy megoldás, és működik. az olyan fajta embereknek, mint én mindenképpen."

Ezt akkor túl is tárgyaltuk. Én a _másfajta_ emberek (hatékonyabb) angoltanulásáról értekeztem hosszasan. ;)
Itt van az ősz, itt van újra - szebb, mint eddig énnekem: hiszen végre jönnek az Androidos tabletek :) Pocsékabb vers-átírattal nehezebben tudtam volna elbúcsúztatni ezt a nyarat, bár az időjárás is kitesz magáért mostanában, hogy bebizonyítsa: most már visszafordíthatatlanul…..
USbfREAk 2010.09.02 22:43:03
Sziasztok!

Nekem volt olcsó távolkeleti Android-os tablet-szerűségem. (Bizonyos ePad.) Egy napig. Aztán visszavittem az eladónak, mert sikítófrászt kaptam tőle.

A készülék hibái röviden:

- a kijelző igen érzéketlen (talán a védőfólia miatt is); erősen nyomni kellett, hogy érezze a fílinget; gépelni szinte lehetetlen rajta
- magyar nyelv nincs benne
- bár állítólag van benne G-szenzor, a képernyő nem magától, hanem csak gombnyomásra (!) fordul 90 fokot
- a wifije nem túl érzékeny; eleinte azzal sz*ptam, hogy nem akart csatlakozni az én hálózatomhoz, majd később pont az volt a baj, hogy csatlakozott, mert rögtön utána - valami érthetetlen okból - mindig újraindult (ez lehetetlenítette el a használatot, úgyhogy végülis ezért vittem vissza az eladónak)
- a szoftverellátottsága alapból katasztrofális; sem e-book olvasó, sem Office dokumentumnézegető nincs benne, cuccokat pedig alapvetően csak az Android Market-en keresztül lehet rá, azzal viszont nem tökéletes a kompatibilitása, ugyanis pont a Market regisztráció után kezdte el az újraindulgatást (hivatalosan 1.7-es Android nem is létezik! - lehet, hogy ez egy hamis op.rendszer?); a legtöbb beépített szoftvere amúgy Google valami, de azok meg ugyebár csak aktív netkapcsolattal működnek, de összesen nem volt 20 app a gépben
- az akksija 80%-ról 15%-ra esett kb. egy óra wifis használat mellett, úgyhogy bele sem akarok gondolni, hogy az 1800 mAh-s akksis változatok mit tudhatnak, amikor ebben 2400-as volt
- nem volt hozzá az a 4 USB + LAN portos csatoló, mindössze egy USB adapter, ami mondjuk működött, legalábbis a pendrive-om tartalmát láttam vele

Szóval részemről ez a 25-35 ezer forintos V*terás kamu tablet kategória felejtős, mert láttam, hogy ezer sebből vérzik a dolog, pedig ez nem is a legolcsóbb változat volt... :P Senkinek nem javaslom, hogy márkátlan, rezisztív képernyős, gyenge procis kínai tablet-et vegyen.
Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy megírjam a gondolataimat a nyelvtanítás/tanulás témához kapcsolódóan. Nyelveket tanítok egy középiskolában kb. 10 éve, plusz tanultam is 8 évet általánosban, 4-et középiskolában, meg még azt az 5-t egyetemen, egyszóval, úgy érzem, van…..
USbfREAk 2009.09.30 12:22:59
Kedves posztíró!

Bár aggodalmadat a rossz hatékonyságú itthoni iskolai nyelvoktatással kapcsolatban teljes mértékben osztom veled, az arra felépített gondolatmeneteddel nem értek egyet, pedig én is a tiédhez erősen hasonlító mutatókkal rendelkező, praktizáló nyelvtanár vagyok.

Nem szeretnék poszt hosszúságban kommentelni, úgyhogy csak dióhéjban:

A jelenség/probléma valós okai:

- motiválatlan diákok
- diplomás, de valójában pedagógiailag alkalmatlan, igen hiányos nyelvtudású tanárok (ez a többség sajnos)
- alapvetően elhibázott tanítási módszer (itt most a kurzuskönyvekre gondolok elsősorban)
- a fenti fejtegetésedhez ("ne beszéljen a tanár magyarul órán") hasonló segítő-újító szándékok, amely csak még rosszabb irányba viszik el az egész oktatást

A lehetséges megoldás:

- a pályára alkalmas, minimu felsőfokú szintű nyelvtudással rendelkező, lelkes, megfizetett tanerő (aki a diákokat is ragyogóan képes motiválni)
- kiegyensúlyozott tanmenet, amely mind nyelvtani, mind szókincsbeli, egyben pedig a nyelvhasználati oldalról is rendszerbe foglalva ismerteti meg a tanulót a nyelvvel (véletlenül sem megengedve, hogy a tanár kizárólag inglisül sprehézzen órán, egyet sem válaszolva meg a tanulók óhatatlanul felmerülő kérdéseiből, amelyek segítségével könnyebben megérthetnék az aktuális anyagot, legyen az bármi...)
- a kevés gyakorlati haszonnal kecsegtető kurzuskönyveket (pl. Headway, csak hogy a szakma legalját említsem) le kellene cserélni, de nem egy másikra, hanem át kellene állni a portfólió jellegű anyagok használatára

U.i.: Meglátásom szerint nem az a feladat, hogy azon dolgozzunk első körben, hogy a diákok tökéletesen megtanuljanak pl. angolul, hanem sajnos az, hogy olyan szinten tudjanak, amivel már nem nevettetik ki magukat... (A 25%-nyi külföldiül beszélő magyarból vajon mennyien tudnak JÓL az általuk ismert idegennyelven? Én néhány százalékra teszem az arányukat. A 25% néhány százalékára.)
  A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt szeretné elérni, hogy a felsőoktatási intézmények ne tagadhassák meg a diploma kiadását azoktól a diákoktól, akik érettségi vizsgát és záróvizsgát tettek. Egyszerűen törölni kell a C típusú nyelvvizsga-követelményt…..
USbfREAk 2009.07.24 11:20:57
És akkor még nem ejtettünk (elég) szót arról sem, hogy sajnos többnyire azoknak IS csapnivaló a nyelvtudása, akiknek van nyelvvizsgájuk, igaz, közülük sokan még büszkék is arra, hogy "tudnak" angolul, pedig valójában szánalmas szinten beszélik a nyelvet. Ez mindenképpen a hazai oktatási rendszer hibája (ide sorolnám most a nem állami oktatási intézményeket is), azon belül pedig a nyelvtanárképzésé, mert siralmas, hogy sok intézményben - szemben bármilyen képzéssel, legyen az akár szociális munkás - a nyelvtanároknak NEM KELL nyelvvizsgát bemutatniuk ahhoz, hogy diplomájuk legyen (arról nem is beszélve, hogy sokan max. 15-20 órányi tanítási gyakorlattal kapnak papírt)...

Szóval miről beszélünk?! Nincs KITŐL megtanulniuk a diákoknak rendesen angolul. (A többi nyelvről nem alkotnék véleményt, mert abban nincs tapasztalatom.) És az a szomorú még, hogy sajnos az IGÉNY sincs meg a legtöbb angolt tanulóban arra, hogy egy utcaseprőnél magasabb szintet érjen el angolból. Sok okos - nem ritkán tanárok is! - meg csak adják alájuk a lovat azzal, hogy nincs értelme szerintük a nyelvvizsgáztatásnak, mert az szerintük nem valós kompetenciákat mér, hiszen - szerintük - az az elsődleges, hogy az angolul beszélő magyar meg tudja értetni magát egy másik angolul beszélővel, pedig a való életben akár emberek élete is múlhat azon, hogy az egyik ember JÓL értette-e meg azt, amit a másik mondott neki külföldiül, ez pedig biztos, magasszintű nyelvtudást követel meg, nem konyhanyelv szintet.
(Új írásunk a témában: Hogyan képezzünk jó orvosokat és hogyan tartsuk itthon őket? )Hogyan nyírjuk ki a magyar egészségügyet? Hát úgy, hogy üldözzük el a fiatal orvosokat! Nem szokásunk sajtóközleményeket kiposztolni, ám most az egyszer kivételt teszünk, mert egy…..
Jelentem, eladtam az Eee-t. Nem most, hanem még nyáron, de csak most jutott eszembe eme félbehagyott blogom... :PHogy miért adtam el?1. A megjavított céges ASUS notebook-om annyival használhatóbb BÁRMIRE, hogy a kicsikét gyakorlatilag hosszú hetekig egyszer sem vettem elő.2. Megláttam,…..
Töredelmes vallomásBe kell vallanom, hogy többek között azért sem írtam az utóbbi időben túl sok bejegyzést, mert alig vettem elő a kicsikét. :P Ennek főleg az az oka, hogy amióta megjött a szervizből (kéretik rövid "i"-vel írni!) a normál céges notim,…..
USbfREAk 2008.06.09 13:37:00
Eee PC júzer X-Atka 2008.06.02 09:47:00
Megmagyarázhatatlan jelenségGondoltam, felteszem az Office 2003-at a gépre. A Works ugyan kifogástalanul működik (eddig minden 2003-as fájlt gond nélkül átkonvertált a saját formátumába), mégis természetesebbnek hat az Office. Én már csak ilyen konzervatív vagyok. (Vagy…..
Hogyan kell memóriát négyszerezniSzert tettem egy 2 gigás, 667 MHz-es Kingmax notebook memóriára, amit már be is szereltem a gépbe. (Tartott vagy 1 percig az egész.) Szuperül funkcionál, legalábbis ami azt illeti, hogy a gép felismeri. De bizony nem lett gyorsabb a boot-olás...…..
Csak úgy gyűlnek a tapasztalatokTermészetesen próbálgattam a hétvégén a kicsikét. Határtalannal örömmel töltött el minden alkalommal, hogy a sokkilós szörnyeteg helyett csak ezt a kis aranyost kellett a tokjából előhúzni, majd minden kábelkötözgetés nélkül* mindössze be…..
Eee PC júzer XP karcsúsítás 2008.05.14 19:49:00
Hát ez nem megy...A korábbi bejegyzéseim hozzászólói közül ketten is ajánlottak olyan módszert, amivel lehet az oprendszer által elfoglalt tárhelyet csökkenteni, ám - legnagyobb sajnálatomra - XP telepítési mappát nem találtam rejtett mappaként sem, a RAM-ot pedig még…..
Eee PC júzer Akku kérdés 2008.05.09 08:19:00
Mennyi az annyi?Az első megjelent információkkal szemben ez a modell (4G ugyebár) nem 5200-as, hanem 4400 mAh-s akksival érkezett hozzám. Nem lepődtem meg, mert olvastam már, hogy gondok voltak a nagyobbik modellel. Elméletileg ezzel az akksival is el kéne ketyegnie vagy 2 és fél órát.…..
Eee PC júzer Egy újabb bejegyzés 2008.05.09 20:31:00
TervekKinéztem - nagyon jó áron - egy 2 gigás PQI RAM-ot és egy 8 gigás PQI SD kártyát. Jövő héten meg is veszem őket. Aztán újrahúzom az egész rendszert, és a biztonsági frissítések közül jól kihagyom az SP3-at... ;) A 2 giga memóriával pedig ugyebár kikapcsolható a…..
Itt éppen települ a CS (update: nem is a kártya volt a bűnös...)Öröm #1Szabályos telepítéssel sikerült úgy feltennem a CS-t, hogy végre el is indul. :)A telepítés maga mondjuk nem volt annyira egyszerű. Az SD-ről indítva az exe-t, és egyéb hely híján ugyanoda, azaz a…..
Eee PC júzer Az SSD (hűlt) helye 2008.05.09 13:47:00
Hajt a kíváncsiságMég szerda délután a kollégák unszolására lekaptuk a gép alján található fedelet, hogy vessünk egy pillantást a memóriára és a "vinyóra". (Sajnos képek nem készültek, de még később lehet, hogy ezt pótolni fogom.) A fedél alatt két üreg…..
Paraszt módszerTaláltam a szekrényben egy 1 gigás SD kártyát (Kingston ez is, de nem HC-s), úgyhogy arra gondoltam, felteszem rá az 1.6-os CS-t, és kipróbálom a gépen. Ha már egyszer azt írták róla, hogy fut rajta. (Pontosabban azt olvastam egy fórumban, hogy az első CS fut. És ez…..
Eee PC júzer Az első nap 2008.05.08 17:36:00
(Ez az iromány tegnap, szerdán született este, de csak ma, csütörtökön indítottam ezt a blogot.)Végre!A mai napon tulajdonosa lettem egy 4G modellnek Galaxy Black, magyarul fekete kivitelben. Tegnap aludni is alig tudtam az izgalomtól abban a tudatban, hogy ma végre-valahára a kezembe is…..