Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tölgyfalevél

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szülés, születésszabályozás kérdése nagyon sok szempontból még mindig tabutémának számít a magánéletben és a tudományos világban is. Ez valamennyire érthető, hiszen ez az egyik legszemélyesebb, legintimebb, legemocionálisabb területe az életünknek. Ezt az érzékeny kérdést is feszegeti a Lundi…..
tölgyfalevél 2017.07.19 00:52:40
@Kovacs Nocraft Jozsefne: A Gates alapítvány pl. a napokban jelentette be, hogy 375 millió dollárral támogatják a Family Planning 2020 programot. Ennek a programnak a célja, hogy 2020-ra 120 millióval több nő használjon fogamzásgátlást. Ebben látsz kivetnivalót?

"Abban azonban biztos vagyok, hogy hogy ha lenne, iszonyú támadásoknak lenne kitéve: lenne rassszistázás és feto-genocídium-vád dögivel." - Amíg a programok célja, hogy a nők eldönthessék, hogy mennyi gyereket vállalnának és mikor, nincs értelme rasszizmussal vádolni őket. Az lenne problémás, ha a nőket akaratuk ellenére sterilizálnák, vagy ha a program válogatna az érintettek között aszerint, hogy milyen rasszba tartoznak.

"Aztán meg felpüffedt hasú, éhező kisgyerekekkel sokkal jobban el lehet adni a segélyezést - és jó eséllyel sokkal többet is lehet keresni rajta -, mint jól táplált kétgyerekes családokkal a fogamzásgátlást. " - A fogamzásgátlás fontosságára szerintem sem a jól táplált kétgyerekes család képe hívja fel a figyelmet, de a kép legalább kétlépcsős (annyi gyereket vállaljanak, ahányat szeretnének, valamint olyan körülmények között éljenek, hogy kevesebb gyerek vállalására legyen szándékuk).

"Talán az is benne van, hogy sok afrikai országban a lakosság kulturális szintje sincs ott, hogy bármelyik eljárást megbízhatóan alkalmazza a lakosság. " - Az oktatás része a fent említett programnak is, ami bíztató. Illetve az is bíztató, hogy csökkenő a trend világszerte, amiben ha jól sejtem, ezen programok munkája is látható.

"Kína példája egyben azt is mutatja, hogy sikeres születésszabályozás valószínűleg csak diktatúrákban valósítható meg" - Kína azt megmutatja, hogy a születésszabályozás diktatúrában megvalósítható, de nem látom, miért mondana arról valamit, hogy nem diktatúrákban nem valósítható meg. Hozzáteszem, nem vagyok meggyőződve, hogy a születésszabályozás szükséges eszköz, látszólag enélkül is win-win szituációt lehet teremteni.
tölgyfalevél 2017.07.20 02:44:35
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Abbahagytad már a feleséged rendszeres verését? " - Ezt a felvetésed sajnos nem tudtam értelmezni. Segítesz?

Értem a rasszizmus váddal kapcsolatos aggodalmadat, de "az emberi jogokra vonatkozó egyezmények a legtöbb kormányzattól megkövetelik a családtervezéssel és fogamzásgátlással kapcsolatos információk terjesztését és az ezekhez tartozó szolgáltatások biztosítását", úgyhogy csodálkoznék, ha széles körben elterjedt lenne a rasszizmussal kapcsolatos vád, amennyiben a cél helyes.

"Sejtésed szerint hány százalékban e programoknak köszönhető az eredmény, már ahol van?" - A nagyon hozzávetőleges sejtésem 30% lenne.

"Vedd észre a mondatomban a "valószínűleg" szót." - Jogos.
tölgyfalevél 2017.08.10 00:49:17
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Keress rá erre: "Ön abbahagyta már a felesége rendszeres verését?""

Most már értem az utalást, de nem látom, milyen szempontból volt állító a kérdésem. Úgy vettem ki a szavaidból, hogy szerinted valószínűleg nem működik komolyabban vehető családtervezéssel kapcsolatos program, és a kérdésemben őszintén kíváncsi voltam, hogy a Family Planning 2020-ről azt gondolod, hogy nem komolyan vehető, vagy alulreprezentált a hírekben, és nem volt tudomásod róla (ahogy én is csak nemrég értesültem róla).

"Valami, ami ezt legalább nagyon hozzávetőlegesen alátámasztja?" - A 30%-ot az alapján sejtem, hogy mit csinálnak, nem a hatékonyságuk mérése alapján. Azt gondolom, nem egyszerű feladat korrekt mérést végezni a program hatékonyságáról, de ezzel foglalkozik a track20.org oldal, ha lesz egy kis időm, jobban elmélyülök az elemzésükben.

"Ehhez az egész oktatást kellene nyugat-európai szintre emelni, ami ugye lehetetlen, mert az oktatás nem választható el az egész társadalom és gazdaság fejlettségétől" - Már úgy érted, hogy lehetetlen ennek megvalósítása pár éven belül, vagy úgy érted, hogy lehetetlen feladat hosszú távon az oktatás színvonalát növelni azokban a társadalmakban, ahol sok gyerek születik?

A korábbi bejegyzésed alapján azt hittem, hogy az álláspontod az, hogy rasszizmussal elsősorban a fejlettebb országokban vádolják ezeket a programokat, de a legutóbbi bejegyzésedből azt olvasom ki, hogy az alacsony gazdasági mutatókkal rendelkező társadalmakban a döntéshozók is eléggé ellenkeznek a változások ellen ahhoz, hogy a programok hatékonyságát látványosan csökkentsék (és nem elvárható, hogy az ezzel kapcsolatos egyezményeket betartsák). Ha ez így van, hogyan magyarázható az, hogy jelentősen javuló tendenciák láthatók majdnem minden érintett országban?