Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Az agy csodálatos. Bár lenne mindenkinek

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Paks II engedélyezési eljárásához készült környezeti hatástanulmány igen nagyvonalúan bánik a konkrétumokkal. Leginkább nélkülözi azokat. Nincsenek benne olyan konkrét adatok, határértékek és jellemzők, ami alapján ténylegesen meg lehetne állapítani, hogy a tervezett atomerőmű milyen hatással lesz a…..
Az agy csodálatos. Bár lenne mindenkinek 2017.07.16 15:32:53
Hejj, ha a rosszindulatú butaság fájna, szegény poszt toló visítva fetrengene...

1. Alapvető szövegértés...
hogy is jött össze az "előírt határértékek alatti, az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintű" sugárterhelésből az "„ésszerű” radioaktív sugárszennyezés"? Szövegérteni felejtettél el, vagy csak az erőteljesebb fotoszintézis miatt sötétedett be ennyire a zölded?

Természetes, hogy az emberi tevékenység következtében megjelenő többlet-sugárzást szükséges és érdemes minimalizálni (bár talán ezt a kísérleti robbantásoknál kellett volna kezdeni). Az is természetes, hogy ezt csak (gazdaságilag, technológiailag, környezetvédelmileg) "ésszerű" körülmények között és "ésszerű" mértékben lehet megvalósítani.
Példa #1 (tökéletesen fals számokkal): tegyük fel, hogy tízmilliárdos beruházással a többletsugárzást 10 μSv/év-re lehet redukálni. (Jegyzem meg: ha jól tudom, Paks jelenleg ennek a terhelésnek a töredékével szennyez.)
Műszakilag lehetséges tovább csökkenteni ezt mondjuk további 5 μSv/év -re.
További egy milliárdból ésszerű és szükséges is lenne ezt megvalósítani.
További százmilliárdból viszont már (gazdaságilag) nem lenne "ésszerű".
Szintén nem lenne "ésszerű" egy 5 μSv/év mértékű csökkentés, ha az nagy mértékű egyéb környezeti terheléssel járna (pár tízezer tonna ólom... :)

2. A "miért nem ír számokat", "ki határozza meg", és többi, tudatlanságból fakadó butaság:
A határértékeket a jogi környezet szabályozza (ajánlott irodalom: 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet).
Ebből már feltételezhető, hogy a számokat - végső soron - jogalkotó határozza meg, a vonatkozó nemzetközi ajánlások és kötelezettségek figyelembe vételével. Az ajánlások és kötelezettségek pedig a IAEA-től érkeznek elsősorban, úgyhogy elsőnek Bécsbe kell kimenni, ha sötétzöldülni akarsz.

A hatástanulmány meg nem jogi szabályzó, hanem hatástanulmány, ahogy a nevében is benne van. Nem feladata, hogy ismételgesse a jogi környezet számait. (Már csak azért sem, mert egy szabályzói változtatás azonnal érvénytelenítené magát a hatástanulmányt is). Figyelemmel kell lennie a hatályos szabályzókra, ám azokon túl megfogalmazhat többlet-elvárásokat (lásd: az általad kifogásolt "ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintű" c. részeket).

Értem én: kell a sötétzöld hangulatkeltés, ahogy anno bős-nagymarosnál is, hiszen enélkül nehezen lenne (ön)igazolható a sok-sok megfellebbezhetetlen "okosság", de talán nem ilyen tájékozatlan és butának tetsző, ám átlátszóan rosszindulatú módon kellene ezt...

...mondom mindezt úgy, hogy a paksi bővítést a jelenlegi korrupt formájában én sem támogatom.