Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KissArmin

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sikerült a szigorlatom és nagyon sokat készültem rá..., de nem, nem vagyok még doktor, és sokak szerint most kezdődik a neheze! Mikor nem PhD csoporttársakkal vagy PhD-n végzettekkel beszélgetek, akkor kissé félve szoktam említeni a doktori iskolát, mert úgy tűnik, hogy kevéssé…..
KissArmin 2017.07.15 11:29:20
Kedves Lilla!

Ahogy írta is, tapasztalatokból ír. Sok igazság van benne, de egy-két dolgot helyretennék.
Egyrészről nekem -bár lehet, tévedek- elég nárcisztikus a PhD-ről való ömlengés és az orvosi (és jogi) diploma, illetve az ő doktori címük degradálása egy neveléstudományi PhD-hez képest.
"Mikor nem PhD csoporttársakkal vagy PhD-n végzettekkel beszélgetek" A PhD nem egy olyan dolog, amin végezni lehet, az egy tudományos fokozat, ahogy később Ön is írja, doktori iskolában lehet végezni és a fokozat a PhD. (Ez csak egy kis nyelvtani pontosítás.) De azt ne akarja nekem beadni, hogy adott esetben egy jogásszal vagy orvossal nem tud vagy nem mer a PhD-ről beszélni, mert meghaladja a képességüket és nem értik...
Azért a matematikus PhD-t vagy egy orvosi egyetemet (mindkettő említésre került a bejegyzésben) ne emlegessünk egy lapon a neveléstudomány (BTK/PPK) PhD-vel.
Szóval egyrészt a "blogot írok a PhD-mről" is, de a más szakok, kutatási területek lenézése aztán végképp nárcisztikus, önimádó hatást kelt.
Szóval, számomra kissé röhejes, hogy egy bölcsész vonalon mozgó ember (még ha az ELTE-n a PPK-n van a pszichológia, akkor is bölcsészettudományi a képzés) azt fejtegeti, hogy az orvosok nem annyira érdemlik meg a Dr-t, mint ők. Legalábbis ez az álszerény "nem vagyok felsőbbrendű" duma mindenképp erre enged következtetni.
Akkor most az orvosok/jogászok kapcsán még valamit helyretennék, mert maga lenyomott egy keményen demagóg dumát. Az orvosok és jogászok NEM kapják a doktori címet. megdolgoznak érte, keményen. A maga bejegyzéséből úgy jön le, mintha kb hozzájuk vágnák.... Meg lehet próbálni elvégezni egy orvosi vagy jogi egyetemet, aztán lehet arról beszélgetni, hogy a 6 éves orvosi vagy a 3+2+3 (BA, MA, PhD) bölcsész/pszicho képzés volt-e összességében nehezebb. By the way, a jogászok közül is sokan, de az orvosok közül aztán főleg sokan raknak le az asztalra az MD után PhD-t is, akkor meg aztán végképp nem emlegessük egy lapon a kettőt.
Valóban egyik sem tudományos fokozat (se a jogi, se az orvosi diploma). A jogászok nagyon kevés országban kapnak amúgy Dr-t (Jurist Doctor), viszont az orvosok a világ minden országában megkapják az MD (Doctor of Medicine, tehát az Orvostudományok Doktora címet). Sok orvos megy egyébként utána PhD képzésre (mint már írtam), ha megszerzik a fokozatot (és azt se akarja beadni, hogy adott esetben egy orvosi témájú PhD könnyebb lenne egy neveléstudományinál....), akkor használhatják az MD és a PhD-t is. Pl: Dr. Gipsz Jakab MD, PhD.
Amin a leginkább megakadt a szemem, és itt kemény nyelvtani csúsztatás van: a doktornénis bekezdés. Ez ugye csak egy vicc akar lenni? A "doktornéni" és a "doktorbácsi" orvos, mivel az orvosok megnevezése a legtöbb nyelven doctor (vagy ennek egy variánsa), így a magyarban is a doktor szót használják az orvos szinonimájaként, hisz az a szakma másik neve, innen jön a proli rövidítés, a doki (amit szintén csak orvosra használnak, mivel ő a doktor, a jogász meg jogász, a bölcsész meg bölcsész). Így a doktornő, doktor úr megszólítás is az orvosi szakmának szól, nem a doktori címnek vagy doktori fokozatnak. Mondok egy példát: ha egy mérnök PhD-t szerez, ő nem lesz doktor úr, hanem mérnök úr/főépítész úr stb... lesz, legalábbis a megszólítása. Tehát hiába szerez valaki jogi doktorit, PhD-t, attól még nem lesz orvos, nem lesz doktornő, mert ez a FOGLALKOZÁSRA vonatkozik, nem a címre. Ergo egy britnek nem mondhatja azt, hogy "I'm a doctor.", mert nem az és kész. Ott pedig csak és kizárólag az orvost szólítják doctor-nek. (Természetesen az I'm Dr. XY más tészta, de ott a Dr. címet/fokozatot jelöl.) Tény, hogy egy PhD (papíron) magasabb képzési szint, mint az orvosok MSc-je, de attól még igaz, amit fentebb írtam.

Üdv.
Sok sikert a továbbiakban!