Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mit eszik anya?

27 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezt a témát azért nem tartom magamban, mert szerintem nagyon tanulságos. Én 100%-osan meg voltam győződve róla 27 éves koromig, hogy nem lehetek cöliákiás, hisz senki nem az a családban, de még I-es típusú cukorbetegség sem ütötte fel a fejét (ez azért fontos, mert ezt a két autoimmunbetegséget…..
Mit eszik Anya? Újra itt... 2023.05.14 16:45:03
A blog egy pár éve nem frissült. Ennek igen sok és szerteágazó oka volt .Többek között volt és van itt rész- majd teljesmunkaidős állás, második, majd aztán harmadik gyerek, COVID, költözés, kertészkedés, őstermelősdi, vállalkozósdi, gluténérzékenység, kapunyitási pánik, imposztor szindróma és stb……..
Zsírégető ételek?  A minap futottam bele az egyik képmegosztó weboldalon a zsírégető ételek kategóriájába. Ezek a címszavak cikáztak a szemem előtt:  “Idd magad soványra!” “Chia mag+citrom+méz=leadhatsz 40 kilót is” “9 étel amitől felgyorsul az anyagcseréd” “Detox víz” “Őrülten olvadnak le a…..
Már volt szó róla egy korábbi cikkben, hogy az állati és növényi eredetű zsírok között mi az alapvető különbség. Most beszéljünk egy kicsit konkrétabban az állati eredetű zsírokról. Kifejezetten a vaj kapna ebben a cikkben nagyobb szerepet. Nagyon kérdéses ugyanis a megítélése, és sokan támadják, de…..
A koleszterinszint befolyásolása A koleszterinről, HDL és LDL lipoporteinkeről már elmélkedtünk az előző cikkben. Amit fontos megérteni belőle, hogy a koleszterin egy igencsak szükséges anyag a szervezetünkben. Ha nem juttatunk be táplálkozás útján koleszterint, akkor is elő fogja állítani a…..
Beszéljünk egy kicsit a koleszterinről. Nagyon felkapott téma, ugyanis pár év leforgása alatt jelentősen csökkentették a laboreredmények határszámait. Így fordulhatott elő, hogy ha valakinek 10 éve ugyanazon összkoleszterin értéke nem volt csillagos laborparaméter, ma már átugrott a közepes rizikójú…..
Az utóbbi években nem hiába felkapott téma a D-vitamin pótlás, hiszen tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, ha elegendő mennyiségben áll szervezetünk rendelkezésére. Magyarország lakosságának 95%-a azonban D-vitamin hiányos, melyre már a hazai 2013-as D-vitamin konszenzus is felhívta a…..
Ahogy arra próbáltam rávezetni az előző cikkben az olvasót, a boszorkányégetés a táplálkozás területén általában nem vezet jóra. Nem üldözünk, de nem is emelünk piedesztálra élelmiszereket a modern tudományos álláspont szerint. Mértéket tartunk, és egyensúlyt. Természetesen vannak az egészséges(ebb)…..
Néhány gondolat arról, miért és miről írok? A táplálkozás körül az internet jóvoltából felrobbant a világ. Folyamatosan megy a vita a hivatalos táplálkozási ajánlások és a divatdiéták között, a szakemberek és a magukat táplálkozási gurunak kikiáltók között. Egyre másra bukkanak fel csoda diéták,…..
Dietetikusként elmondhatnám, hogy én aztán az egészséges kismamák mintapéldánya vagyok, hisz pontosan tudom mit, mikor és mennyit lehet/szabad/kell enni. De, hogy teljesen őszinte legyek, bár igyekszem a lehető legjobb és legtáplálóbb ételek közül választani, nem mindig sikerül úgy szerveznem a…..
Nem csak kismamáknak, de minden egészséges ember táplálkozásának szerves részét kell, hogy képezze a minimum napi ötszöri étkezés. Ez miért olyan fontos? Mert ezzel tudjuk fenntartani a folyamatos tápanyag és energiaellátottságot a szervezetünk számára. Ez terhesen különösen fontos, akár a…..
Mit eszik anya? 2019.02.12 08:33:03
@whale: Szakemberként ezzel egyáltalán nem tudok egyet érteni, mert a napi egyszeri étkezés és a zero kalóriás böjt rendkívűl egészségtelen, főleg egy kismamának. Erről nem is nyitnék vitát.
A táplálkozási ajánlások egyik sarkalatos pontja a tej és tejtermékek köre. Persze ma ez a táplálkozás egyik vesszőparipája, a tej gonosz, minden jónak az elrontója, a gyerekek allergiásak és asztmásak lesznek, a felnőtteknek különféle bélszindrómájuk lesz, és úgy egyébként is szegény tehenekből…..
Miután elfogyasztottuk jelentős mennyiségű reggelinket és ebédünket, vacsorára már jobb, ha csak a morzsákon tengődünk? A népszerű szólás: „Reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a polgár, vacsorázz, mint a koldus!” újabb hibás állítást közöl, mint ahogy az este hat utáni sokak által hirdetett…..
A terhesség amilyen csodálatos szakasza az életnek, olyan megterhelő is, többek között a rengeteg elvégzendő vizsgálat miatt. Ebben az időszakban a hátunk közepére se kívánjuk a sok nyomkodást, szurkálást, kellemetlenebbnél kellemetlenebb kérdéseket, és még a terheléses cukorvizsgálaton is át kell…..
A mondás szerint „Reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a polgár, vacsorázz, mint a koldus!”. Ezt a filozófiát sokan tudják magukénak, de ez helytelen. Elsőként azért, mert a nap nem három, hanem öt étkezésből kellene, hogy álljon, a kisétkezések abszolút kimaradnak így. Másodszor nem a reggelinek…..
A várandós nőnek jobb kerülni egyes élelmiszereket, hogy a babának ne okozzon kárt, mert a fejlődésben lévő magzat még nem tudja kiszűrni a káros anyagokat, a placenta pedig nem véd meg mindentől. Kerülendő például a higannyal szennyezett tengeri állatok húsa (bővebben erről a témáról), a rendszeres…..
Volt már szó arról, hogy az a legideálisabb, ha már a fogantatáskor normális a testsúlyunk és egészséges az étrendünk. Természetesen, ahogy a mondás is tartja, ember tervez, Isten végez, egy szóval nem mindig áll fent ez a helyzet. Sok kismama jelentős túlsúllyal kezdi a terhességet, ami azon felül,…..
Az egészséges táplálkozási irányelvek nem egységesek, mivel minden ember más és más, mindenkinek más az ideális étrend, így nem beszélhetünk egy adott mintáról, amit követni lehetne. Vannak azonban különböző megelőző, egészségmegőrző étrendek, amiket ajánlani tudnak a szakemberek, mint például a…..
Sajnos sok kismama nem teheti meg, hogy terhesség első perceitől kezdve otthon maradjon és kizárólag magával és a kis jövevénnyel foglalkozzon, így gyakran a munka és egyéb teendők mellett a rossz táplálkozási szokások megmaradnak, mint például a reggeli elhagyása. Szoptatás alatt már szerencsére…..
Mit eszik anya? 2018.02.11 19:15:03
@tavaszihóvirág: Természetesen nem kötelezőjelleggel írtam az otthon maradást, én sem ültem otthon egyik gyerkőccel sem :) Tapasztalatom szerint azonban sokan a munkára és a rohanásra fogják, például a reggeli elhagyását is. Ettől függetlenül ha valaki megteheti, az maradjon otthon, vagy legalábbis az utolsó trimesztert már ideálisabb a rohanástól és a munkától távol tölteni. Én így gondolom, de ez tényleg mindenkinek a saját döntése, azonban igyekezzünk a helyes táplálkozásra időt szakítani.
Többször leszögeztem már, hogy igyekezzünk a finomított szénhidrátokat kerülni, ugyanis felesleges kalóriabevitelhez, elhízáshoz vezethetnek. Ide tartozik a cukor, a barna cukor, a nádcukor, a juharszirup, a melasz, a méz, a gyümölcscukor, a szőlőcukor, az almacukor és a többi zömében glükózt,…..
Mit eszik anya? 2018.02.03 19:59:11
@enrus24: Köszönöm a hozzászólást, esetleg ha tudná ezeket a kutatásokat linkelni, azt megköszönném, előfordulhat, hogy a kutatásom alatt elsiklottam ezek felett. De természetesen én is a mértékletességre igyekszek inteni az édesanyákat.
A terhességi cukorbetegség, vagy szaknevén gesztációs diabétesz egyre több várandós nőt érint. Ennek egyik oka az, hogy ma már a rendszeres vizsgálatoknak hála a legkisebb anyagcsere eltérések is napvilágra kerülnek, amik megkönnyítik a nagyobb probléma elkerülését, másik oka azonban sajnos a nem…..
Sok helyen lehet olvasni, hogy tengergyümölcseit inkább kerüljük terhesség alatt, holott kedvező zsírsavösszetételük és magas fehérje tartalmuknál fogva igazán hasznos élelmiszereknek minősülnek terhesség és szoptatás alatt egyaránt...
A kismama tápláltsági állapota a terhesség előtt és alatt befolyásolja a magzat növekedését, valamint megalapozza a gyermek későbbi egészségét. Ezen kívül az édesanya egészségi állapota ugyancsak hatással van a gyermekre rövid és hosszútávon egyaránt...
Az emberek fejében még ma is él az az elképzelés, hogy a kismamának kettő helyett kell enni. Alapvetően ez így is van, hisz a növekvő magzat már az első trimeszterben is megköveteli magának az energiát és a tápanyagokat, de szó sincs róla, hogy innentől kezdve dupla adag jár mindenből a leendő…..
Ha az egészséges táplálkozás rögös útjára szeretnénk tévedni, rögtön ezekkel a fantasztikus ábrákkal találjuk szembe magunkat. Az egészséges táplálkozás: Szivárványa..