Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reiman Zoltán

468 bejegyzést írt és 108 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sassy Csaba írásait élmény olvasni. Miskolc első lokálpatriótája mindenkit ismert a városban és - kis túlzással - minden történetét ismerte. Ezúttal a huszadik század fordulójának híres rendőréről, Kecskeméthy Sámuelről hoztam egy legendát - a 28-as embertől.     ,,Biztos, mint…..
A miskolci bor híres volt évszázadokon keresztül. A várost a bor, és az azzal való kereskedés tette naggyá. Nézzük most a szőlőtermesztés és a borkultúra helyi érdekességeit, különlegességeit, amelyre a ma élő ember is felkapja a fejét.     A (nagy-)miskolci szőlők első említése ,,Itt az…..
Vajon mikor kezdődött Miskolc története? Kik éltek itt a honfoglaló magyarok előtt? Ezúttal ezekre a kérdésekre keressük a valaszt. Ezen írásomat elsősorban Ringer Árpád munkáira alapoztam.   A Kárpát-medence népei a Kr. e. 1. században. Az illusztráció Szabó Miklós a Keleti kelták című…..
A múlt héten jelentette be Hatvani Olivér, miskolci lokálpatrióta, közgazdász hatvan városfejlesztési pontját. Ennek apropóján készítettük az interjút, amely elég részletesen mutatja be Olivér elképzeléseit a várossal kapcsolatban. Persze nem az összes tervét, hiszen hagytunk még érdekességeket a…..
A mai írásom témája egy brutális gyilkosság lesz, amely a harmincas években Diósgyőrben, pontosabban Újdiósgyőrben történt. Az áldozat egy cukrászmester volt, akit egy szerencsétlen sorsú, egykori cirkuszi szolga ölt meg. Az eset óriási közfelháborodást keltett Nagy-Miskolcon.     Kovács Gyula…..
Egy érdekes levelezése bukkantam a miskolci sajtóban az akkor még Görömbölyhöz tartozó és Görömbölytapolcának nevezett településrész elszakadása kapcsán. A Magyar Jövő újság hasábjain próbáltak új nevet adni az olvasók Tapolcának.    Forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport  Tapolca soha nem…..
Emlékszem arra, hogy öt évvel ezelőtt, amikor Veres Pál elindult a választáson, Szántó István - független újságíró - készített vele egy nagyon jól sikerült interjút, mint civil a civillel. Ezen felbuzdulva kerestem meg Tóth-Szántai Józsefet, a Pont Mi Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltjét,…..
A Diósgyőri Képzőművész Stúdió '76 48 éve van jelen a magyar kultúra színpadán. Ez idő alatt az ország egész területén - és a határainkon túl is - folytatták ,,missziós" tevékenységüket. Ebben az írásomban a stúdió történetébe tekintünk bele egy kicsit Kletz László Lajos segítségével, aki a közösség…..
Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája. Nagyszerű munka, érdemes elolvasni. A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG a szakdolgozat címe. Ezúttal a vidéki toborzásról lesz…..
Amikor mi miskolciak a Csanyikot emlegetjük vagy a Csanyik-völgyet, akkor nem is gondolunk arra, hogy azért hívjuk így, mert réges-régen egy falu állt azon a területen. A falu térképről való eltűnésének körülményei annak idején rengeteg kérdést vetettek fel, melyre nem találtak válaszokat...   A…..
Sokan tudják azt, hogy Diósgyőrt 1945-ben csatolták Miskolchoz. Azt azonban kevesen, hogy jópár évtizeddel előtte többször is felmerült ez a lehetőség, csak városunknak valahogy soha nem sikerült kihasználni az adandó alkalmat.     A Vasgyári kolónia és Újdiósgyőr Miután 1870-ben megkezdte…..
Ebben a bejegyzésben Miskolc mindennapjaiba nyerünk betekintést egy-egy kép és egy rövid leírás keretein belül. Ezúttal a történelmi belvárost járjuk be fotók segítségével. Remélem érdekesnek fogjátok találni a látottakat. :) Ezzel a poszttal szeretnék mindenkinek eredményekben gazdag, boldog új…..
A Magyar Írószövetség döntése alapján 2018-tól minden évben február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját.  De mi is az a széppróza? ,,Művészi tartalmú és stílusú próza. (...) Kisfaludy Károly novellái, Fáy András regényei a magyar széppróza fejlődésének fontos…..
Sassy Csaba Miskolc város történetének egyik legnagyobb egyénisége volt. Ennek ellenére nem forog közszájon a neve, a város lakossága nem ismeri, nem is hallott róla. Ezzel az írásommal is szeretnék emléket állítani a ,,legmiskolcibb" költőnek, írónak, újságírónak.   Sassy Csaba. Forrás:…..
Tíz nagyszerű emberről, tíz nagyszerű miskolci polgárról írok ezúttal. Életüknek - vagy haláluknak - egy érdekes történetét mesélem el nektek.    Bató István nekrológja Bató István (1812-1882) Miskolc legendás polgára rövid szenvedés után 1890-ben hunyt el. A Nemzet című újság így búcsúzott…..
Balla Riana Emma Miskolc büszkesége. Ezúttal Ausztrália, Sydney volt a helyszíne egy rangos filmfesztiválnak, ahonnan két díjat is elhozott.   A fesztivál molinójára montírozták Riana képét, így ott is volt, még nem is az ausztrál fővárosban   A most 12 éves, 34 nemzetközi filmdíjas színésznő,…..
Kevesen ismerik városunkban Miskolczy-Simon János nevét. Pedig az író, újságíró, költő, levéltáros nagy lokálpatrióta volt. Nélküle nem készült volna el a Szendrei-féle, városunkról szóló monográfia. Élete tragikus véget ért, ugyanis fájdalmasan fiatalon halt hősi halált az első…..
A Bükk-hegységben van egy mesterségesen felduzzasztott, meseszép tó, amit a XIV. század elejétől említenek a források és amely mai formáját a vaskohászatnak köszönheti.    A Hámori-tó. Fotó: Lechki Erzsébet    Ennek a tónak először nem is volt neve, majd a "régiek" Fel-tónak nevezték, mert a…..
A közelmúltban egyik olvasóm keresett meg azzal az ötlettel - melyet már több fórumon felvetett -, hogy mi lenne, ha sok vihart megélt Egressy Gábor-szobor méltó helyre kerülne városunkban. Pászk József sokáig a városüzemeltetésben dolgozott, dolgozik, így volt és van rálátása ezekre az ügyekre.…..
Miskolc városának több pólusa vagyon, Egyik fele hosszú, másik keskeny nagyon. A Sajó és az Alföld az egyiknek vége,  A másiknál magasodik a Bükk-hegységnek bérce. Kettő között sok városrész alkotja egészét, Ha kíváncsi vagy most figyelj rám hallgasd a meséjét.     A régi Miskolc területe…..
Az új könyvem a már kapható a Géniusz Könyváruházban és a Népkerti Vigadóban. A kiadvány Miskolc első közparkjának történetét meséli el.     Megtisztelő számomra, hogy az Észak-Magyarország és a Borsod Online főszerkesztője, az általam nagyra tartott Csákó Attila írta az előszót a könyvemhez,…..
Egy érdekes interjú lesz a mai. Egy tetováló szalonban jártam a közelmúltban többször is, ahol megismerkedtem az egyik ott dolgozó lánnyal. Nagyon szép munkái vannak, ha tetoválást akartok varratni magatoknak, én szívből ajánlom nektek Zsuzsit. Ez itt az ő története.     - Azt tudom, hogy…..
A Diósgyőri vár fénykora a 13. század végétől kezdődött és a 16. század első harmadával végződött. Az időszak alatt a királyok kedvenc tartózkodási helye és a királynék jegyajándéka volt a vár alatti településről elnevezett uradalom székhelye.    A vár manapság, illetve a felújítás előtt.…..
Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája.      ,,A 9. honvédzászlóalj területéhez Észak-kelet-magyarország tartozott. Hadfogadó parancsnoksága pedig Miskolcon és Kassán volt, továbbá Kassát tették meg…..
Az egri pasa háreme birodalom-szerte híres volt, csak a legszebb lányok kerülhettek be a kiválasztottak közé. Féltette is őket Mehmed, védelmüket egy kisebb eunuch sereg látta el.   Korabeli lovaspárbaj. Forrás: napitortenelemforras.blog.hu   1643-ban járunk, amikor a török uralom ideje alatt…..