Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FMA blog

19 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
FMA blog Önvédelemre kést?! 2017.06.16 20:24:30
  Manapság egyre többet hallani késelésekről, szúró- vágófegyverrel elkövetett terrorcselekményekről és egyéb, késsel elkövetett bűncselekményekről. Netes oldalakon illetve személyes beszélgetések során pedig egyre gyakrabban merül fel a késes önvédelem, késharc gondolata. Bevezetésként vizsgáljuk…..
FMA blog 2019.03.26 17:02:18
@Shad56: Köszi az érdekes kommentet! A cikket általánosságban, szubjektív tapasztalat alapján írtam egy olyan célközönségnek, aki kést akar hordani önvédelemre. Amivel nem lenne gond, de ha ezzel kapcsolatban az illetőnek kérdeznie kell (hogy hordja, milyen kést vegyen stb.), akkor valószínűleg nem alkalmas rá. A kést halálos fegyverként kezelni elég kártékony és félrevezető lehet, mert a késhasználat 99,9 %-ban a mindennapi élet munkafeladatainak a megoldásából áll. Démonizálni pedig nem érdemes, mert ha betiltják, akkor sem fog megszűnni az erőszak, csak az eszköz illetve a beszerzési forrása (pl. bűncselekményeket sem legálisan tartott lőfegyverrel követnek el az esetek túlnyomó részében). A konyhakéses lekaszabolós példád helytálló, de más a kontextus: nem mindegy, ki a támadó, milyen tudatállapotból kell agresszív üzemmódba kapcsolnia stb. Ragadozó üzemmódba váltani nem egyszerű, sokaknak nem is sikerül vagy mire sikerülne, már késő. Az edzős példa - ahogy a cikkben és máshol is többször említettem - pedig pusztán hasraütésszerű. Van aki hatékonyan alkalmaz technikákat 10-20 óra edzéssel, de a többség inkább túlbecsüli a képességeit. Mindenkinek szíve joga, hogy mit hord önvédelemre, de érdemes tisztában lenni a lehetőségeivel, képességeivel és a lehetséges konzekvenciákkal. Ez alapján pedig mérlegelni, hogy megéri-e.
FMA blog Gondolatok a sportról 2018.04.10 21:27:55
Általában ha harcművész/ küzdősport edzésről van szó, mindenkinek a sport jut elsősorban az eszébe. Ami néha téves, néha maga az edző is tévesen értelmezi, sokszor kavar van a fejekben. Mi is a különbség a sportedzés és a rekreációs célzatú edzés között? A sportedzésben elsősorban a versenyre való…..
FMA blog A Dunning-Kruger hatás 2018.02.02 11:58:22
  1. Az y tengely (függőleges) a magabiztosságot, az x tengely (vízszintes) pedig a szakértelmet/tapasztalatot jelöli A Cornell Egyetem két kutatója, Justin Kruger  és David Dunning kutatta az immáron róluk elnevezett hatást. Vajon magabiztosabbak-e a kezdők, abszolút tapasztalatlanok vagy kevés…..
FMA blog Pusztakéz vs. kés 2018.01.09 20:01:03
Napjainkban egyre gyakrabban látni harcművészeket pusztakezes, kés elleni védekezést gyakorolni. Ennek oka főleg a növekvő késes támadások miatti, az erre való felkészültségre való  igények növekedése. Ezen cikkemben a téma késharcos nézőpontból való boncolgatását fogom végigjárni. Kezdjük is a…..
  Az Inosanto akadémiáról indultak, Pekiti-Tirsia, Inosanto kali és Muay Thai (Krabi Krabong) gyakorlók; akik edzés után különböző rendszerek képviselőivel vetették össze tudásukat. Ők a Dog Brothers csapat. Az edzés utáni gyakorlóküzdelmek és a kiscsoportos sufni-bunyókból egy mára már…..
Tapasztalataim szerint a hadtörténelem és a haditechnika iránt érdeklődők egyik kedvenc szellemi játéka azon filozofálni (esetenként vitatkozni), hogy melyik fegyver, fegyvertípus, fegyverrendszer hagyta ott leginkább a nyomát a hadviselés (és ezzel párhuzamosan az emberi történelem) alakulásán.…..
FMA blog 2017.10.08 14:34:14
Ma Magyarországon és a többi - régen sokkal biztonságosabbnak számító - európai országokban is egyre nagyobb az igény az önvédelmi eszközökre és egyre nagyobb realitása van annak, hogy egy önvédelmi szituációban csak magunkra számíthatunk. Attól még, hogy valahol kamerák vannak vagy közel a…..
A cím magyar jelentése: silat az utcára. Szerencsére hazánkban is egyre elterjedtebb ez az egzotikus, indonéz harcművészeti rendszer, a silat. Természetesen - mivel igény van rá - ez a távol-keleti rendszer is sokszor egy túlmisztifikált köntösben érkezik hozzánk. A pencak silat egy gyűjtőnév, több…..
Egyre gyakrabban felmerülő téma, hogy hölgyek is tanuljanak-e harcművészetet, esetleg küzdősportokat. Sajnos egyre inkább a fő oka ennek egy bizonyosfajta önvédelmi tudás elsajátítása - köszönhetően az Európában egyre csökkenő közbiztonságnak. Definiáljuk először a harcművészetek és küzdősportok…..
FMA blog Dojo vs. valóság 2017.07.16 21:29:31
Egy kicsit hatásvadász címmel jelentkezek újra, ami az edzőtermi tréningek (általánosítva) és a valóság viszonyáról lenne hivatott szólni. Nem szeretem ezt a kifejezést, hogy valóság - mert rettentő sokrétű problémákat vet fel. Vannak akik "öngyilkosnak" nevezett technikákkal élnek túl támadásokat,…..
  1. Bud Dajo-nál összevagdalt amerikai katona; a Bud Dajo-i csata utáni mészárlás 2. Sulu harcosok tréningje 3. Bagobo harcosok                         4. Igorot fejvadászok és feleségeik                  5. Fejvadászok Lubuguanból 6. Ifugao harcos a koponyákkal díszített viskója…..
(Figyelem! +18-as tartalom!) A videó egy 1988-ban készült amerikai rendőrségi oktatóvideó, mely az utcai szúró -vágóeszközös  támadások világát hivatott szemléltetni. Úgy gondolom, a témában még mindig egy igazán hasznos mű - még ma is megállja a helyét, igazi alapmű. Emellett a célja az, hogy…..
FMA blog Filippínó fegyverek 2. 2017.06.24 10:31:11
Előző blogbejegyzésemben a Fülöp-szigetek legismertebb pengéit mutattam be. Most következő részünkben a filippínó fejvadász törzsek fegyvereivel fogok foglalkozni. Kik is voltak a fejvadászok? Olyan törzsek harcosai, akik háborúskodásaik során legyőzött ellenfeleik fejét jutalmul levágták és…..
FMA blog Késharc mítoszok 2017.06.22 09:53:27
Elég sokszor találkoztam már az emberek fejébe berögzült, sokszor félinformációk miatt (pl. média) beégett mítoszokkal, amelyek mellett sokan határozottan ki is álltak. Kicsit úgy éreztem magam, mint a politika esetén: majdnem mindenki ért hozzá, vagy legalábbis van határozott véleménye róla. Persze…..
Antonio „Tatang” Ilustrisimo (1904-1997) az egyik leghíresebb eskrimador családba született Cebu szigetén, az apjától tanulta a családi rendszert. 10 éves korában megelégelte a szigorú edzést és elhatározta, hogy elhajózik Amerikába. Amerika helyett Mindanao szigetén kötött ki. Itt találkozott egy…..
  Magyar nemesek párbajoznak Az európai és a filippínó történelem során egyaránt találhatunk olyan periódusokat, amikor aktívan párbajoztak. A párbaj – a jellemző negatív hírverésekkel ellentétben – többféle jelentéssel bírhat. A különböző kultúrák más és más szabályrendszereket hoztak létre,…..
  Az Inosanto kali napjaink egyik legismertebb, legelterjedtebb kali rendszere. Alapítója a még 80 évesen is aktív harcművész mester, Dan Inosanto. Átváltva a fokozatait, nagyjából 190 (!) dannak megfelelő harcművészeti fokozata van. Guro Dan Inosantot (Guro a titulusa, amely mestert jelent)…..
FMA blog Filippínó fegyverek 1. 2017.06.13 16:11:56
A filippínó fegyverek - az ország tagoltságának, sokszínűségének köszönhetően - rettentő változatosak és sokfélék. A fegyverekből megállapítható, hogy a Fülöp-szigetek melyik tartományában, kik (pl. melyik törzs) használta. Sok fegyver egyébként a hétköznapok elengedhetetlen munkaeszközeként is…..
A blogom a Filippínó harci művészetekkel foglalkozik, amelyeket kali/eskrima/arnis néven ismerhet a kedves olvasó. Hogy mitől függ, melyik rendszert hogy hívják? Elsősorban a földrajzi elhelyezkedéstől : a Fülöp-szigetek északi részén (Luzon) arnis, a középső szigeteken (Visayas) eskrima, a déli…..