Regisztráció Blogot indítok
Adatok
netuddki40000

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bibliatanulmányok A Biblia... 2017.05.18 22:04:48
Mindent megpróbáljatok! Mondja az Írás... Ez a blog első bejegyzése. Egy olyan bibliatanulmányozói sorozat bevezető része, amiben néhány alapfogalommal szeretnék kezdeni. Mivel egy személyes keresztyén hitéleti blog-ról van szó, előtte gyorsan tisztázni szeretnék néhány dolgot. Először is, a…..
netuddki40000 2017.06.03 09:38:44
"Helyettesítsd a bibliát bármi mással a példa kedvéért! Mondjuk valaki abban hisz, hogy a Hold sötét oldalán van egy gyorsétterem ahová minden nap bemegy egy hatfejű mókus, hogy bundás kenyeret egyen."

Tehát szerinted a kettő egyenértékű? Én nem így tapasztalom, ugyanis a Biblia tele van történeti leírásokkal, filozófiával, próféciákkal, a mai világ szellemi állapotára vonatkozó leírásokkal, amelyeket ellenőriztem, amennyire tudtam. Szerinted a kettő ellenőrzése, a bennük való hit ugyanaz a kategória? Távolról sem. Így szerintem a Te logikai igazolásod, gondolkodásod a fenti példád alapján irracionális, illogikus.

"Az illető is mondhatná, hogy Ő erről a nem látott dologról szellemileg meggyőződött. Szerinted ez racionális és ésszerű?"
Első blikkre nem, de nem ítélkeznék, hanem megkérdezném, hogy mi alapján tartja igaznak a hitét a Bibliában, hogyan jutott meggyőződésre. Te pedig gondolom lehülyézed, ahogyan ezt más ateistától tapasztaltam már. Ez a különbség.
És megjegyzem elég ügyesen egyenértékűvé tetted a Bibliában való hitet ezzel a Holdas-mókusos példával, de az ilyeneknek már nem dőlök be:)

Meggyőződéseim (logikai, filozófiai, történelmi és természettudományos) szerint a Biblia igaz, így nyugodtan, racionálisan rábízhatom életem vezetését. Persze mondhatod, hogy ezt csak úgy mondom, ez szíved joga, de ez az én hitemet nem befolyásolja. Van ez ellen valami kifogásod?
netuddki40000 2017.06.03 12:54:42
netuddki40000 2017.06.02 10:52:29
@Arokh: Tudomásul veszem, amit írtál.
Részemről csak azt nem szeretem, ha valaki kijelent valamit és azt tényként akarja lenyomni a torkunkon, mint valami dogmát. És kijelenti, hogy a szerző téved és javítani kellene, "és mert csak"...
A racionális szó jelentése pedig ésszerű. A hit racionális dolog, max. valaki nem fogadja el, hogy racionális. Részünkről a nem látott dolgokról történő ésszerű (szellemi) meggyőződést jelenti. Feltételezem Te materialista alapon nyilatkozol a bizonyíthatóságról, pedig nem csak fizikai, hanem szellemi (pl. logikai-filozófiai) bizonyítás is létezik, nem csak fizikai mérhetőség, matematikai leírhatóság.