Regisztráció Blogot indítok
Adatok
unaveritas

12 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ipartelep mondja Tény-e a jövő? 2017.01.19 22:17:27
Egyszer a címben említett kérdésről vitatkoztam egy filozófussal. Elég nagy meglepetésemre, ő azt mondta, hogy a jövőre vonatkozó állítások tényállítások - röviden, tények. A példa, amit erre felhozott, a "holnap (is) felkel a Nap" állítás volt. Ez ugye, egy nagyon nagy valószínűséggel igaz állítás.…..
unaveritas 2017.07.10 16:43:04
Én buktatót hoznék fel:

1. A múltról szóló állításokat sokszor ténynek vesszük, eléggé igazoltnak, viszont a múlt és a jövő közt elég nagy az átfedés, hiszen se a múlt, se a jövő nem létezik. A múlt esetén ennélfogva a jelenhez képest ugyanúgy van 1 bizonyos bizonytalansági fok. Ha a múltnál elfogadjuk a tényállításokat, akkor hajlamosabbnak kell lennünk a jövőről szóló állítások közül is tényállításokat kiszemezgetni. Egyébként a jelenre vonatkoztatva rengetegszer ítélünk múltbeli ismeret, múltban lerögzített, megszerzett adat alapján.

2. A jelent sokszor általánosítással ítéljük meg. Pl. bagatell példa, hogy az élő emberek fejében van agy. Ezt úgy tudjuk állítani, hogy megvizsgáljuk a kobakokat, majd meglátjuk, hogy mindben van agy, ezért teszünk 1 olyan praktikus állítást, hogy: minden élő ember fejében van agy. Ez elég tapasztalat mellett és a mechanizmus leírása, megértése mellett igencsak valószínűen igaz állítás. És így, ha látunk 1 random élő embert, hiába nem vizsgáltuk meg a koponyájának a tartalmát, ettől még tényként kijelentjük, hogy abban bizony van agy. A jövő esetén, ahogy itt is, nincs közvetlen, gyakorlati vizsgálat. Azt meg, hogy a nap holnap felkel, ugyanúgy általánosítással állíthatjuk.

Szerintem értelmes dolog ténynek nevezni a jövőről szóló nagyon valószínűen bekövetkező állításokat, de igazából önkényes, hogy így csináljuk-e. Viszont eléggé logikus, hogy így csináljuk. Én azt látom, hogy inkább "érzelmi" ok vezérel minket arra, hogy ne nevezzük ténynek, mert nekünk ez "nem tetszik", mi másként működünk (ahogy az objektív-szubjektív felosztás is sokkal praktikusabb, mint a natúr szubjektív, hiába eldönthetetlen, hogy csak szubjektivitás van-e vagy van objektivitás is); De valójában a különbségek nagyon finomak. Jóval többet képzelünk bele, mint amennyi ott van.

Az utolsó előtti bekezdés nekem elég fura. A jelenre vagy a múltra vonatkozó állítások esetén is elég komoly valószínűségváltozások vannak, nem mindent nevezünk ténynek, de értelmetlen is lenne. A jövő esetén szintén értelmetlen lenne. Attól még, mert azt mondjuk, hogy a jövő 1 bizonyos bekövetkező eseménye annyira valószínű, hogy tény, még nem jelenti azt, hogy minden random hülyeséget is ténynek mondunk.
http://hvg.hu/vilag/20170630_megszavazta_a_bundestag_a_meleghazassagot "Angela Merkel még hétfőn jelezte, hogy nyitott arra, hogy beszéljenek a témáról, de azt nem szerették volna, hogy még a szeptember végi választások előtt szavazzanak róla. Erre a szociáldemokraták a szélsőbaloldali Linkével és a…..
veritas Hitler, a szónok 2017.06.28 16:04:27
Nézegettem az imént Hitler beszédeket, és elég érdekes volt. Borzalmas volt ez a szétszabdaltság, ez a nemzetekre bontódás, ez a határ, nem csak a földön, hanem az emberek közt is. Miért definiáljuk magunkat nemzetbélinek? És miért ennyire lényeges ez? Persze a biológia és a pszicohlógia is könnyen…..
A kereszténység kiaknázása hihetetlen nagy eszköz tud lenni. Ezt lehet látni Orbánnál (aki régebben egyáltalán nem nyomta a kereszténységet ennyire) és Trumpnál is. Nemcsakhogy 1 hatalmas tömeget lehet szerezni pusztán a keresztényi identitás végett, de ezt a tömeget - a nagyon hiányos…..
veritas A gravitációról... 2017.06.25 08:06:26
Most olvastam, hogy a "gravitáció csak egy elmélet". Kicsit becsapós, mert külön kell venni a fogalmakat: van a gravitációs erő, és ennek a mechanizmusát leíró elmélet. A gravitációs erő tény, a leíró elmélet nem. Annyira nem, hogy többféle elmélet is van, sőt, a relativitás elméleti szinten már…..
Az altruizmushoz (önzetlenség) igazából célszerűbb "biológiaibb" (bázzeg, ez hogy fest : )) módon hozzáállni, de ha már a biológiának úgy is baja van a nem rokonalapú csoportos altruizmussal, akkor bevetem a filozófiát. Max valami érdekes lesz, ami nem a leghasznosabb. : )Szóval az értelmes etikát a…..
veritas A zene és a politika 2017.06.24 06:17:32
http://24.hu/kultura/2017/06/23/fluor-nem-momentumos-molinok-elott-fogunk-fellepni/"A Momentum követi a Fidesz tusványosi receptjét, és a nyári forróságban összehozza a politikát és a szórakozást. A párt saját popfesztivált gründol magának július végére. A zenei felhozatal elég erősre sikerült, ám a…..
Ott bukik meg ez, hogy annak, hogy 1 civilizáció képes 1 ilyen bonyolultságú szimulációt alkotni, csak bizonyos esélye van, ezt az esélyt viszont nem tudjuk, fingunk sincs az egészről. Ezáltal kompenzálódni tud az, hogy 1 univerzum végtelen számban képes szimulációkat gyártani, hiszen az "elvi…..
veritas Méltóság 2017.06.23 10:22:27
https://www.youtube.com/watch?v=HFHGkihWmtU&t=Most 1 filmművészeti darabról lesz szó. Kicsit meglepő, mert a filmeket szinte csak lazulásra használom, és nem szoktam komolyabb darabot nézni, de most kivételt tettem, és eléggé megérte.A film egy nagyon érdekes kapcsolatot mutatott be. Először is…..
veritas Mi vagyok én, mi vagy te? 2017.06.13 13:11:18
Magamat (legalábbis, mint "elmét"), a gondolataimat közvetlenül felfogom, másokat csak közvetetten, redukált modelleket alkotok róluk. Tehát mások létezése 1 ilyen egyszerűsített formában van csak számomra. A sajátomé viszont erőteljes(ebb) alakban. Van valami szomorú abban, hogy amikor ezen…..
Filozófiával kapcsolatosat akartam írni, de most annyira mégse az lesz.http://mek.oszk.hu/00700/00753/html/vers1301.htm Csak a számadást, az elsőt nézzétek (de több részből áll)! A mesterkélt stílus számomra elég irritáló tud lenni, de igazából elég gyakori, leginkább az irodalomban. Az okoz…..
Az ismeretelméletem fő pontja az, hogy a hitet teljes mértékben elutasítom, hiszen filozófiailag teljesen értelmetlen, és a társadalmi praktikumban is csúnyán leszerepel, a hit előnyeit pedig tudjuk kompenzálni máshogy legalább jórészt, de talán (kb.) teljesen, és a hit hiányának egyéb előnyei is…..
Na sziasztok! Ez a blog valamelyest vegyesfelvágott lesz, de a filozófiára fog fókuszálni, de hogy a pontos arányok mik lesznek, arról perpill még fingom sincs; Mindenesetre a filozófia mellett lesz szó a tudományról és a gyakorlatiasabb (aktuál)politikáról is, de a politika filozófiailag is…..