Regisztráció Blogot indítok
Adatok
István Torma

0 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Juhász Marci nevével a nagy többséggel ellentétben nem azon a bizonyos televíziós tehetségkutatón találkoztam először, hanem egyszerűen szembejött velem a Nomad új énekeseként Jánosi "Cicó" Szabolcsék Hotel Polimer című második lemezén. Marci ugyanis a Végál.om.. című első Nomad korong után, egy…..
István Torma 2021.11.17 10:32:33
A Budapest Fejlesztési Központ a Hajógyári-szigetet a Szentlélek térrel összekötő H-híd esetében a közbeszerzési eljárásokat sikeresen lefolytatta, azonban a rossz állapotú K-híd cseréjéről lemondott a főváros, így tovább halasztódik a szükségessé vált felújítás. Korábban már beszámoltunk azokról a…..
Nem egy magyar feltaláló életében előfordult, hogy a történelmi helyzet akadályozta meg a kiteljesedését. Dulovits Jenő esete különösen szomorú, mert a hatalom egy világszínvonalú csúcstechnikának vetett gáncsot...
Tudtátok, hogy Budapesten van egy olyan lift, amelynek saját buszmegállója van? Sokáig nekem sem volt róla fogalmam, pedig már évtizedek létezik. Egy újabb „titkos” gyöngyszem Budapest közlekedési hálózatából. A helyszín A gróf Széchényi Ferenc által 1802. november 25-én megalapított első nemzeti…..
MovieCops SZINDBÁD 2021.05.03 06:00:00
Huszárik Zoltán első játékfilmje Krúdy Gyula Szindbád-történeteinek felhasználásával készült. Az előkészületek már a hatvanas évek második felében elkezdődtek, a forgatókönyvet azonban az illetékesek csak többszöri átdolgozás után tartották megvalósításra alkalmasnak. A rendező először az olasz…..
Ezúttal a miskolci és borsodi tájszólásokat gyűjtöttem össze egy csokorba. Remélem, ahogy én is, ti is rá fogtok csodálkozni egy-egy általatok ismert és használt tipikus borsodi szóra, kifejezésre.     ,,Nyelvészeink általában mégis legtisztább, legszebb magyar kiejtésnek a miskolc-környéki,…..
Ismét Tomáš Dvořák képeiből válogatok, témául pedig a guruló fadobozhoz hasonlatos "motoros fedett teherkocsikat" választottam. Persze valószínűleg nagyon ritkán hívták őket így hosszúra nyúlt pályafutások során: a BKV-soktól leggyakrabban mozdonyként hallottam emlegetni őket, a közlekedésbarátok…..
A régi halotti anyakönyvekbe gutaütésként, szélütésként jegyezték be a stroke-ot, a halálozási statisztikák dobogós helyén álló agyi érkatasztrófát. A köztudatban ma agyvérzésként ismert, noha van olyan fajtája is, amelynél épp az agyi vérellátás hiánya okozza a bajt. Mindenkinek ismernie kellene a…..
István Torma 2021.03.03 10:34:18
A magyar állami hírügynökség cenzúrázta Orbán Viktor nyilatkozatát. Első hallásra furcsának tűnik ez a kijelentés, de nem először fordul elő, hogy az MTI kihagyja az általa cikisnek tűnő részeket a kormányfő szövegeiből. Legutoljára a német Stern magazinban leközölt Orbán-interjú összefoglalójából…..
A leghosszabb ideig uralkodó férfi az angol trónon III. György angol király 1738. június 4-én született George William Frederick néven Londonban a Norfolk House palotában. Születésekor II. György angol király uralkodott, s hét hónapra született kisfiú a walesi herceg első fia volt. Apjának Frigyes…..
István Torma 2021.02.04 13:57:55
Egykoron Tito feleségének, Jovanka Broznak mosolyától elalélt a fél világ, míg rosszakarói ki nem írták a történelemből...
Ata Kandó 1913. szeptember 17-én, Budapesten látta meg a napvilágot Görög Etelka néven és miután nem tudta kimondani keresztnevét, így Ata-nak hívta magát. Személyiségét meghatározta családi háttere, szülei hihetetlen nyitottsága, életereje, intellektusa. Édesapja, Görög Imre gimnáziumi tanár, aki a…..
István Torma 2021.01.11 15:12:33
Az An-26-osokról írott posztomat azzal fejeztem be, hogy az utolsó példány kivonása nagy űrt hagyott maga után. Azóta ugyanis nincs harcászati rámpás szállító repülőgépünk. Időközben viszont megérkezett a régóta várt hír, aláírták a szerződést a váltótípusról. A Magyar Honvédség 2 darab KC-390-es…..
István Torma 2020.12.20 06:40:51
@Harrdder: Félreértett: nem a leírtakat kritizáltam, csak azt tudattam, hogy RÉGEN kevesebb ember jelentett egy századot, ezredet. Gondoltam valaki felvilágosít, hogy pl. háborús helyzetben feltöltik ezeket a létszámokat, vagy pedig eleve nem kell szó szerint venni. A cikk jó volt, szeretem ezeket a témákat. Ha a görbe lábam miatt nem szórnak ki a repülőorvosin, akkor vadászrepülő lettem volna :)
Az 1950-es években Argentína egy új típusú energiaforrás, a Thermotron nevére keresztelt fúziós erőmű felé fordult. A koncepciót egy cseh származású, de osztrák tudós, Ronald Richter találta ki, aki (saját bevallása szerint) korábban Hitler egyik nukleáris kutatója volt, s aki már 1948-ban…..
Egy nagyon jó barátnőm kevésbé optimális helyzete adta az ötletet ehhez a cikkhez, amin már egy pár napja rágom magamat. Flörtölni, bókokat kapni egy másik embernek tetszeni jó érzés, ezt senki sem tagadhatja. De belefér-e ez az ártatlan játék, ha valaki vár otthon, akinek mi vagyunk a…..
  "Nézd a világot: annyi milliója, S köztük valódi boldog oly kevés. Ábrándozás az élet megrontója, Mely, kancsalúl, festett egekbe néz."   Vörösmarty Mihály - feleségének, Laurának írt - A merengőhöz című költeményét pazarul összefoglalja a címbéli, ezerszer idézett, mégis elnyűhetetlen frázis.…..
1891-ben született Asbóth Oszkár, a helikopter atyja Máig vitatott, hogy Asbóth Oszkár nevét egyértelműen a helikopterhez köthetjük-e. Munkásságát megismerve bizton állíthatjuk, hogy az ő kutatásai, tesztjei nélkül nem sikerült volna a helikopter megalkotása. Asbóth Oszkár már középiskolásként…..
A Harmadik Birodalom fénykorában Franciaországtól Sztálingrádig, valamint Berlintől Észak-Afrikáig húzódott. Ezeken az irdatlan távolságokon keresztül mégis pillanatok alatt tudtak a parancsnokok a német főhadiszállással kommunikálni. A frontvonalakban működő sokféle középhullámú és rövidhullámú…..
Vendéglátósként idegeskedik, alig van ideje enni-inni vagy mosdóba menni? Akkor érdemes tudnia, hogy számos munkahelyi, pontosabban szakmabeli ártalomnak van kitéve, melyek hosszú távon testi és lelki egészségére egyaránt negatív hatással lehetnek...
2012-ben mutattam pár képet a Brno - Prága autópálya egy szükségrepülőtérnek kiépített szakaszáról. Valamivel később megemlékeztem arról, hogy bár ilyen létesítményeket a "keletiek" és "nyugatiak" is előszeretettel építettek, nálunk valamiért inkább a zöldbe települtek volna ki szükség esetén a…..
Magyarul blokklánc, angolul blockchain. Tulajdonképpen egy nyilvános digitális adatbázis, programozott főkönyv amelyek blokkokon alapulnak. Ezek a programozott blokkok adatokat, futtatható kódokat tartalmaznak. Fontos, hogy ennek a digitális adatbázisnak a tárolása egy decentralizált azaz nem…..
István Torma 2020.08.22 19:14:33
Orbán Viktor újfent bebizonyította, hogy nem akar minden magyar állampolgár miniszterelnöke lenni, legfeljebb azt szeretné, ha minden választó tőle függene. A kettő között hatalmas a különbség, ugyanis az első esetben kizárólag azok érdekeit képviseli, akik potenciális támogatói lehetnek, a második…..
1919. február 21-én Kun Bélát és több más kommunista vezetőt letartóztattak, mivel az aznapra hirdetett munkásmegmozdulás lövöldözésbe torkollott és ebben négy rendőr életét vesztette. Másnap reggel mintegy hatszáz rendőr rohanta meg a Gyűjtőfogházat, ahol Kun Bélát és társait tartották fogva...