Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DarkGreen!

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztázzunk valamit: addig nem lenne szabad atomerőművel energiát termelni, amíg minden kockázatot, ami ezzel jár, nem tudunk teljes biztonsággal kezelni és megoldani. Az atomenergia-ipar jelenlegi tudása alapján új atomerőművek építése vagy meglévők további bővítése mindaddig felelőtlenség,…..
DarkGreen! 2017.05.19 10:01:25
@Duplaxiii: Teljesen igazad van, csak az a baj, hogy a szocik is annak idején ugyan erre készültek, csak a FideSS megakadályozta.

Az itt felsorakozott energetikai szakértőknek azért egy két dolognak utána kellene néznie.

Kezdjük azzal, hogy a maghasadásra épített erőműveknek két lehetséges üzemanyaga van. Az egyik a tórium, a másik az urán. A tórium energiatermelésre sokszorta alkalmasabb. Minden szempontból magasan veri az uránt. Azért lett urán, mert az urán hasadásának mellékterméke a plutónium, ami nem bányászható, viszont a plutóniumból készül az atombomba. Az urán alapú atomerőművek elsődleges feladata a plutónium termelés. Az áram másodlagos, részben finanszírozza a katonai célokat. Mindig is drága volt, és egyre inkább az.

Amikor egy ilyen döntést meghozunk, akkor azért azt is meg kellene nézni, hogy mik a trendek az energetikában. Jelenleg a szél- és naperőművek termelnek a legolcsóbban, és a csillagpontos hálózatok helyett a sokkal stabilabb és olcsóbb elosztott hálózatok felé próbálnak az értelmesebbek elmozdulni. Az akkumulátor technológia egészen elképesztő fejlődésen megy keresztül.

Csak a minket leginkább érintő napelemek esetében a közeljövőben kb. háromszoros hatékonyságnövekedés várható. A jelenlegi 14%-os hatásfokot jelenleg 50% közelébe tudják feltolni, a már kipróbált technológiával. A másik próbálkozás a polimer alapú napelem, ami jelenleg 12%-os hatásfokkal működik, viszont kevesebb mint tízedében kerül a most forgalomban lévőknek.

Szóval a jövő az a szélerőmű, a napelem, az energiatakarékosság és az elosztott paraméterű hálózat, amire egy atomerőművet 20 év múlva csak irtózatos nehezen lehet majd ráerőszakolni.

Röviden: Pask II. nem csak irtózatos nagy baromság, hanem nettó hazaárulás is. (Dehát kell Putyin elvtársnak az ocsó plútonium.)

Hajrá Magyarok!
DarkGreen! 2017.05.19 10:39:30
@molnibalage: Szerinted mi a bánatos náthának viszik majd ki egy évre a kiégett fűtőelemeket az oroszok, aztán hozzák vissza?? Majd az oroszokat fogja a NAÜ ellenőrizni. És ha ez annyira tiszta ügy, akkor miért is van minden 90 évre titkosítva? Gondolkodtál ma már?

A Hollandok most állítottak üzembe egy szélerőművet az Északi-Tengeren, az angolok után. Mindkét erőmű olcsóbban termel, mint ami az angolok atomerőművétől valaha is várható lesz. Pedig az angol atomerőmű is kap ám rendesen állami támogatást.

A tórium erőművek kísérleti fázisban vannak. Közel sem álltak rendelkezésre olyan korlátlan anyagi források a fejlesztésükre, mint az urán alapúaknak a hidegháború idején. Nem a saját állításaidat kell megcáfolnod.

Elosztott hálózatokon töredéke a grid szintű tárolási igény. Az amiről beszélsz az a csillagszerkezetű hálózat tárolási igénye, ami nagy aktív elemekre (erőművekre) épít, és ezeknek megfelelő tárolási kapacitás. Az elosztott hálózatokban a felhasználás helyén történik a termelés és a tárolás, a hálózat nagyrészt kiegyenlítő funkciót lát el. Igaz, hogy ez messze van, de 20 év rohadt sok idő.

Az áramfelhasználás egyébként a fejlett területeken csökken, radikális növekedést pedig az elektromos autók terjedése fog okozni.

10 évvel ezelőtt tökéletesen ült, amit írtál, akkor még én is az atomerőművekben láttam a megoldást. Talán még 5 évvel ezelőtt is. Csak hát tudod a karaván halad, a kutyaszar marad.
DarkGreen! 2017.05.19 10:47:22
@röf: A lehetőség mindig megvan, mert az urán hasadásának mellékterméke a plutónium. Annak pedig, hogy ebből ne legyen atombomba az egyetlen módja az lenne, ha átlátható lenne a teljes folyamat, az erőmű üzemelésének teljes időtartama alatt. Jelenleg mindet titkosítanak.

Putyin egyébként 1 vagy 2 éve parádézott a frissen legyártott, minden eddiginél nagyobb pusztító erejű atomrakétájával. Mégis mi az üzlet ebben az erőműben az oroszoknak? (Mert ott meg az a baj, hogy miért adnak ekkora hitelt a magyaroknak, mikor kilóg a seggük a gatyából.)