Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zöld küllő

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha a mai házasságokat vizsgáljuk, érdemes a legalább 10-15 éves, vagy annál is hosszabb ideje működő kapcsolatokat analizálnunk, mert ezekben alakul ki leginkább az együttélés sokszínű gazdagsága. A házasságoknak több fajtája is működni tud ugyanis: vannak az ideális kapcsolatok, melyek képesek…..
zöld küllő 2017.05.03 18:48:51
@FlybyWire: Igen, sajna nincsenek illúzióim, ebben igazad van... Rendszerszinten még jó ideig nem lesz megoldás, de azért egyénileg lehet ezt-azt finomítani rajta. Pl. sokan írják, hogy alig-alig van szex. Arról konkrétan vannak kutatások, hogy a felek elégedettebbek a szexuális életükkel akkor, ha az otthoni munkákat megosztják. Amit totál megértek, a szolga üzemmódból nehéz istennővé válni félóra alatt... (a "szolga" alatt annyit értek, hogy a házimunka sokkal kevésbé változatos, nincs igazán látszatja és megbecsültsége, ja és ingyen kell csinálni, felmondás nincs és szabadnap is alig-alig. Ez nagyon-nagyon más, mint egy munkahely...)

Szerintem Házas társas konfliktusának feloldásában segít, ha tudják: kevés pár van, akinek természetesen kellemes az évekig tartó gyeses felállás, egyszerűen mert nem emberszabású. Azaz nem személy szerint velük van baj, hanem a helyzetben szenvednek. Szerintem ezzel a tudattal talán könnyebb elindulni a megoldás felé - ha még nem lendültek át azon a ponton, ahonnan nincs visszaút. De remélhetőleg még nem.
zöld küllő 2017.05.03 12:04:44
Szerintem az "anya otthon gyesen végtelen számú évig, apa meg melózik látástól vakulásig" felállás (amit a magyar társadalom kb. egyedül üdvözítőnek hisz) iszonyúan megterheli a kapcsolatokat. Évekig nincs arányos munkamegosztás (az apa nem vesz részt a házimunkában, az anya meg a pénzkeresetben), így sokszor kialakul az, hogy a házastársak kb. két külön világban élik az életüket évekig. Nekem nagyon sok nő panaszkodik, hogy magára van hagyva a gyerekek ellátásával, meg a rengeteg felelősséggel, ami iszonyúan megterhelő + hozzájön a teljes életmódváltozás, ami értelemszerűen a nőket érinti jobban (fáradtság, izoláció, folyamatos készenlét). De férfiak is mondták nekem, hogy hatalmas a teher, hogy az egész család anyagi biztonságáért ők felelnek, ami sokszor azt is jelenti, hogy nem tölthetnek annyi időt a gyerekeikkel mint szeretnének, és az is, hogy úgy érzik: a nővel már nem tudják megbeszélni a "külvilág" dolgait (munkahelyi problémák, stb.), mert a nő begubózott az otthoni világba. Sokkal élhetőbb lenne az arányosabb munkamegosztás mindkét téren, és akkor a felek jobban megbecsülnék egymás munkáját, kevésbé stresszelnének meg rogyadoznának egyedül a terheik alatt, és több lenne a közös pont is. Lehet, hogy triviális, amit írok. Meg persze túl általános is. De szerinem hasznos lehet, ha az ilyen konfliktusoknál az ember nem CSAK azt nézi, hogy a másik mit hibázott meg hogy ő maga mit hibázott, hanem azt is, hogy a végeláthatatlan gyeses időszak nehezített pálya, és kevesen tudják jól csinálni. Viszont lehet rajta változtatni.