Regisztráció Blogot indítok
Adatok
epitkezzel

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzés óta, amiben éppen az első körös tervekről írtam. A terv (vagyis ahogyan utólag kiderült én..) rengeteg kritikát kapott, úgyhogy volt miből építkezni ( hahh ;) ), de megfogadtam, hogy csak a véglegesítés előtt fogok újra jelentkezni. A sok kritika nem fájt,…..
epitkezzel 2017.04.29 10:37:55
Sajnos hagytátok magatokat rossz irányba elvinni a tervezésnél. Ezt még erősen gondoljátok át!
Kezdeném ott, hogy mi is hasonló cipőben járunk, de már az utunk vége felé, nyáron költözés. A házunk egészen hasonló stílus, ugyanígy két félnyeregtetö, szobák száma, 1-2 dupla ablak, 15ös szigetelés, hőszivattyú, szellőztető rendszer, fiatalos, modern, stb. 126nm. Amiben igazán különbözik, h nekünk ebben benne van 1 garázs is, viszont ezáltal kisebbek a szobák és a nappali alapterülete. (de majdnem mindegyik galériázott, nagy belmagasságú)
Az első ami nekem szembe ötlik, és amit mi megbántunk, azok a dupla ablakok. Igen, tudom, nagyon jól néz ki, terven is, élőben is, ez igaz, és az a frankó szimmetrikus a homlokzat is királyság! Csak éppen ez az egész hóbort és divat (amit mi is bekajáltunk) a kihasználhatóság és praktikum rovására megy, de a szomszéd legalább irígy, az biztos... Én nem akarlak lebeszélni róla csak, leírok némi tapasztalatot. Feltételezem, h ilyen szigetelés mellett már 3rétegű ablakaitok lesznek, mint nekünk. Azt tudd, h ez esetben minden oldaról levesz a perem/tok kb. -15cm-t. Vagyis a 60x150es illetve 75x150es ablak valós üveg felülete 30x120as ill. 45x120as, és most fogj a kezedbe egy 30cm-es vonalzót... és akkor még nem vettük figyelmbe a fény, relatíve vastag külső szigetelés által lecsökkentett, beesési szögét, amit megint duplán kell elszenvedned. A megint dupla redőny már csak hab a tortán, főleg ha motorosak...kizárod a természtes ingyen fényt és kiszorod a pénzt az ablakon, vagyis ezeken a lőréseken inkább. A többieket muszáj ismételni, hogy valóban sötét lesz a szobákban, főleg h a nagyságukhoz képest (16nm??) ennyire alultervezettek(!) a nyílászárók méretei.

A következö, h ekkora házban csak egyetlenegy fürdős/zuhanyzós helyiséget betervezni szinte már érthetetlen. Gondolom legalább 4fős családdal terveztek, ahol a fürdőben való tumultusok sokszor elő fognak fordulni, akár reggelente, akár ha ünnepségre megy a család stb. Egy plusz zuhanytálca, amit én pl. a háztartási helyiség valamelyik sarkába tennék, sok bosszúságtól fogja megkímélni családot, főleg ha a fiú-lány arány egyenlő.

Az utolsó gondolat lenne a legkritikusabb, még pedig az, hogy nincs berendezve a ház. Csak a nappali már egy óriási kérdőjel, és meglehetősen túlméretezett. Persze én kérek elnézést akkor, ha az étkezőasztal és terasz közé egy biliárd vagy pingpong asztal van betervezve, mert akkor nincs gond.
A szobák is kis (sötét) kérdőjelek, föleg, h az egyikbe, talán pont a dolgozó, egy íróasztalt sem tudnék betenni sehova, h normálisan természetes fényt kapjon...de ezeket nem részletezném. A lényeg, h a berendezhetőség is MOST dől el, és fontosabb, mint amennyi jelentőséget tulajdonítanak neki.

Összességében szívfájdalom, hogy a túl nagy szobák és hatalmas nappali miatt ki lett zárva a sima garázs is, amit sajnos nem lehet helyettesíteni kinti beállóval. Az 1 garázsos tervben több fantáziát és élhetőséget látok, mint ebben az állítólagos "véglegesben". Nem is értem az miért lett elvetve... Nem nyúlik hátra a terasz? Hát kanyarodjatok fel vele, egészen a 3. szoba sarkáig, h onnan is ki lehessen lépni rá, és még D-i fényt is kapna. Zavar h közel van a 2 gyerek szoba? Rakjatok be 15ös vagy 30as válaszfalakat, és még igy is elég nagyok lesznek a szobák. Legyetek kicsit rugalmasabbak, kreatívabbak! Nem kell rögtön áttervezni és lemondani dolgokról. Annál a tervnél még egy kicsi igazitás kellene itt-ott, gardrobnál is, és szuper lenne. A jelenlegi verziónál már rossz belegondolni abba is, hogy kint mosolyog a +35 és -15 fok, és mellette itt van ez a több mint 40millios ház, amihez még 1 garázs sincsen...

Mi kicsit elkapkodtuk a tervezést, ti ne tegyétek!