Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szergo

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Gyöngyöspatán tevékenykedő, jelenleg már kétszemélyes projektnek tekinthető Hoop Wines viszonylag új névnek számít még a műértő fogyasztók körében is. A kisvállalkozás jelenleg két fő pillérre építkezik: a kékfrankosra, mint fajtára, valamint a pét-natra, mint borkészítési módra. Előbbire azért,…..
szergo 2020.05.29 13:06:48
@Hepci: Tudnál nekem ajánlani ilyen borokat?
Április elején új borcsaláddal lépett ki a nagyközönség elé a Heimann Családi Birtok, Heimann & Fiai néven. Az új borok a 2018-as évjárattól különálló márkanév és arculat alatt jelennek meg, egyrészt elválasztva a családi birtok már hagyományosnak mondható portfóliójától, másrészt mégis tovább…..
szergo 2020.05.26 08:25:35
@Hepci: Van aki ennél azért megengedőbb://muveltalkoholista.com/2020/03/helyszini-szemle-osbemutatoval-heimann-pinceszet-szekszard/. Pedig a szerző nem tartozik a natúr boros irány hívei közé. Én hétvégén tervezem majd kóstolni őket.
Külföldön egyébként számtalan jeles képviselője van az irányzatnak, fajtától függetlenül.Magyarországon ez még gyerekcipőben jár.
Még májusban sikerült egy elég szélesre duzzadt magyar kékfrankos sort összehozni, ahol szinte a legtöbb ilyen szempontból jelentős borvidék képviseltette magát. A sor végén nem voltunk felhőtlenül boldogok (ahogy szinte pontosan 2 évvel ezelőtt tartott 2013-as kékfrankosok okán szervezett szeánszon…..
N+1-ik szekszárdi kóstoló, ezúttal elég találó névvel. Ami megfogott benne, hogy én pont ezt keresem és szeretem Szekszárdban: az aranyosságot. Privát kóstolókon gyakran találkozok olyan véleménnyel, hogy Szekszárd unalmas és/vagy kiszámítható. Én erre azt…..
szergo 2019.05.22 10:04:17
@rszabi: Schieber Tabu 2016
szergo 2019.05.22 10:13:47
@loading: 2-3 éve még kaptunk listát a résztvevő borokról,de ezt megszüntették. Igy a helyszínen szembesülhetsz vele, hogy mit is kapsz a pénzedért. Sokan elővételben vették meg a jegyeket, köztük én is, különben 7ezer lett volna.
szergo 2019.05.22 13:32:27
@rszabi: Hordóízű:)Pörköltmagvak+vanília, túlérett kevés gyümölccsel, fajtajelleg nélkül.
Új-zélandi borászat még nem szerepelt a sorozatban, most ennek is itt az ideje. Új-Zélandot az ezen a téren felszínesebb ismeretekkel rendelkező borkedvelők jó eséllyel többnyire Marlborough-val és a sauvignon blanc-nal azonosítják, pedig a szigetcsoporton Marlborough-n túl is…..
Elszánt boroscímke gyűjtőként (nincs olyan trükkös boroscímke amit egy vízforraló és egy hajszárító segítségével ne tudnék megkaparintani) dupla örömforrásnak számít, ha már egy önmagában is figyelemre méltó évjáratbemutatót egy egész kollekciónyi bűbájos címke…..
No, ideje volt már valami írásfélét kipréselni magamból.:) Véletlen se törekedtem túltolni, csak úgy lazán, erőlködésmentesen, a legkezdetibb posztokra emlékeztetően kizárólag, hogy milyenek voltak a borok és nullához közelítő háttérinfót. A téma annyi volt, hogy pinot noir-okat kóstoltunk vakon.…..
A Moszkva tér Széll Kálmán tér és a Millenáris közelében, a Káplár utcában nyílt meg a közelmúltban a Kóstolom Borbár, ahol átlag két hetente keddenként a Borsmenta főszerkesztője, Szabó Edit meghívására a hazai borsajtó képviselői összeülnek 1-1 tematikus kóstolóra.Most éppen a kékfrankos volt…..
Íme, itt az újabb magyar egyveleg is, jó széles merítéssel, szokás szerint változó részletességű jegyzetekkel. A mixben szerepelnek többek között az Artizan borkereskedés portfólió-bemutatóján megkóstolt borok, a Junibor Organic kóstolón szereplő tételek, és a megszokottnál több édes bor, köztük egy…..
Itt az első magyar egyveleg is nagyjából az év első napjától március első hetéig bezárólag kóstolt borokkal...
szergo 2018.03.10 08:53:05
@furmintfan: köszi! Hol kapható?
A sauvignon blanc-t jellemzően a reduktív, harsogóan intenzív, frissítő, könnyű borokkal azonosítjuk. Azoknak, akik szeretik a fajtát - és akiket nem taszít a jellegzetes aromatika és a gyakran arcba mászóan izgága illat- és ízkavalkád - ideális tavaszi és nyári ivó-/gasztróbor lehet. Készülnek…..
szergo 2018.03.04 09:11:27
@silvousplait:Véleményedet szeretném kérni hogy számodra mennyire mérvadóak a La Revue du Vin de France és a Bettanedesseauve értékelései, pontszámai?Úgy tudom, hogy nem ugyanazt a rendszert használják mint a Műveltalkesz? Mert 15 pont alatt nem igen láttam még értékelt bort a lespassoinsduvinen, vagy csak nem tünteti fel az oldal.Mindenesetre túl biztatónak tűnnek a pontszámok. 15-ös pontszám 100-as skálán minek felel meg?
szergo 2018.03.06 08:55:57
@silvousplait: Köszönöm a segítséged!
Megérkeztek a friss évjáratú Cote Chalonnaise-borok. Az elmúlt két év nagy kedvence erről a vidékről természetesen a Joblot. Kis túlzással, ha nem akadtam volna rájuk, lehet ma már nem innék burgundit.:) Nem kérdés, hogy minden borukból kellett ezúttal is rendelni. Ugyanakkor…..
Kettőezer-tizenhét végnapjai ismét ürügyet szolgáltatnak arra, hogy szerkesztőségileg összeszedjük azokat a borokat, amelyek bizonyos okok miatt emlékezetesek voltak. A továbbkattintás után elsőként a magyarokat gyűjtöttük csokorba a szokásos módon. Most pedig boldog(abb) új évet kívánva szeretnénk…..
szergo 2017.12.31 11:08:20
@geemoney: A Mátyás Cloudy és a Mauer Collective The Boys milyen fajtákból vannak?Elérhetők Magyarországon?
szergo 2017.12.31 14:53:53
@ungert: Köszi az infót!
szergo 2017.12.31 18:05:55
@geemoney: Köszi szépen!
Évzáró poharazgatás borbarátokkal, születésnap, karácsony... volt bőven alkalom, hogy az év végén féltve őrizgetett palackok és régi favoritok nyíljanak. A nagyobb közösségi ivászatokra 1-2 nagyágyú mellett inkább közönség-kedvencek és várhatóan jól teljesítő "felső középkategóriás" borok után…..
szergo 2017.12.30 11:40:02
@furmintfan: Jogos:). A kép alatti részen átsiklottam.
Az év hátralévő részét már az ünnepi palackoknak fenntartva, december közepére is jön a menetrendszerű egyveleg. Otthon, vendégségben, étteremben, buliban, (bor)fesztiválokon kóstolt borok itthon, ennek megfelelően hosszabb-rövidebb, részletesebb vagy nyúlfarknyi, kóstolás közben vagy emlékezetből…..
szergo 2017.12.18 08:49:08
@geemoney: Ha ők is hozzák az elmúlt 4-5 évben azt a stabil 7pontos szintet akkor nekik is elismerésem.
szergo 2017.12.20 20:18:08
@BZoltan: Mondjuk én csak a vörösboros piacot ismerem Mo-n nagyjából, és erre abszolút igaz amit írtam, hogy más nem csinált ilyet hasonló minőség mellett, sőt az ellenkezője igaz. Legalább is nem tudok róla. Persze nem sok ilyen vörösborunk van sajnos.
Az először három éve megrendezett Vörös Balaton igyekszik megtörni azt a berögzült axiómát, amely szerint a Balaton=fehérbor. Holott a régióban a kék szőlőnek fontos szerepe volt a korábbi évszázadokban, a jelenlegi (vagy talán inkább az 1-2 évtizeddel ezelőttig fennálló) állapot egyrészt a…..
szergo 2017.12.17 07:48:34
@furmintfan: A Beőthy pino megközelíti mondjuk a Joblot Servoisine 2015 szintjét? Mert árban már igen.
Mai posztunkban Sütő Zsolt 2017. március huszonkettedikén megjelent cikkének fordítását olvashatjátok. Az eredeti, szlovák nyelvű cikket itt találjátok. Az eredeti szöveg és a fordítás itt olvasható párhuzamosan. Sok szó esik az utóbbi időben a természetes-, bio-, kézműves- és autentikus borokról.…..
szergo 2017.12.11 14:19:13
@geemoney: A Nigori 2015-ös rozéját kóstoltad esetleg. A Weninger Petsovitsjához képest milyen?
Akkor most az lesz, hogy nekifutunk a blog történetének második tematikusan közszolgálati hetének. Az elmúlt időszakban ugyanis lenyeltünk pár palacknyi szezonálisan divatos újbort. Tettük mindezt egyrészt kíváncsiságból, másrészt pedig nem titkoltan az olvasói igények kiszolgálása érdekében is. Azt…..
Az év utolsó hónapjaira valahogy felszaporodtak a külön posztba nem öntött külföldi boros jegyzetek, úgyhogy még a kötelező évzáró mix elé is jut egy külföldi egyveleg, benne sok észak-olasz bor, egy kis szlovén és szlovák részleg, miegymás.....
A bélai szakmázás estébe történő elhajlása után reggel viszonylagosan korán közlekedtünk tova úgy három szlovákiai falunyit, hogy a kürti szállás elfoglalása után kétpincényi élményszerű borozásba vessük bele magunkat éjfélig és tovább. Igaz-igaz, ebből kezdetileg keveset sejtettünk, de ne…..
szergo 2017.08.25 13:27:27
@furmintfan: Természetesen igen.:)Abban reménykedtem,hogy esetleg a koràbbiakban valamelyikőtök belefutott màr. Otthon van egy palackkal belőle és kivàncsi lettem volna a véleményetekre.Keresem rà az alkalmat nagyon,nem egy olcsó tétel.
szergo 2017.08.26 07:20:10
@sweetsole: Köszönöm!És még pont is van hozzà.:)Akkor màr csak egy hűvősebb nap kell.
Szinte pontosan egy évvel tavalyi felvidéki bortúránk (1., 2.) után ismét átruccantunk pár napra a határ túlsó oldalára néhány borászat meglátogatása céljából. Ebben az évben ambiciózusabb terveink voltak: több érdeklődő, több nap, több borászat. A nettó 2 nap alatt összesen négy pincészetnél…..
szergo 2017.08.10 07:19:54
szergo 2017.08.12 13:37:56
@furmintfan: Köszönöm a vàlaszt!
A Borrajongó Kadarkák a "Klubban" 2017.04.22 09:00:00
Egy ideje már a klubban a Kárpát-medencei fajták ápolgatása szegediszomelijé barátunk reszortja. Így olaszrizling, Szentesi-ritkaságok, kékfrankos kóstolók után ezúttal egy kadarka-sorral örvendeztetett meg bennünket.  Évjárat megkötés nem volt. Innen is, onnan is válogatott barátunk, lehetőséghez…..