Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wirthtamas

49 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
The Exponential Times Quant Trading 2020.07.30 20:51:38
Vannak dolgok, amiket egyszerre tudok csodálni, és mégis rémülettel töltenek el. Jim Simons és a Renaissance Fund ilyen. Mondom mindjárt mire gondolok.   Kezdetben vala az elgondolás, ami egyszerű és egyben nagyszerű volt: A pénzpiacok, meg a tőzsde úgy általában arra lettek kitalálva, hogy…..
Valaki, vagy valakik meghackelték a Twittert, és ezzel gyakorlatilag bárkinek a nevében képesek lettek volna posztolni. Innen Magyarországról nézve, ahol elég alacsony a Twitter felhasználók száma, ez nem egy nagy probléma. De ismerjük el, a platform elég fontos kommunikációs szerepet tölt be a…..
The Exponential Times New Deal 2.0 2020.04.14 18:00:00
„Jó idők jártak, nagyon jó idők. Mindenki jól keresett, és mindenki el is költötte, amit keresett. Ez akkora növekedést eredményezett, amilyenre addig nem volt példa. Az ország vagyona nem egészen tíz év alatt több mint a duplájára nőtt. Az új technológiák és az újfajta média segítségével minden…..
Tényleg ez a kérdés maradt. Néhány nappal ezelőtt a saját Facebook falamon megosztottam egy írást. Ez az írás arról szólt, hogy van-e, lehet-e a #maradjotthon-nak alternatívája. Ebben a következőket írtam: „Minden élet szent, és mindent meg kell tenni az emberi élet védelméért. De! Egyszerűen…..
„Az évek során a kampányok egyre ocsmányabbak lettek. Amikor elkezdtem politikával foglalkozni, mentoraim azt mondták: „Az ég szerelmére, sohase ejtsd ki az ellenfeled nevét!” Ma pedig mindenki azzal kezdi, hogy az ellenfele micsoda utolsó gazember... Az én kampányomat a konyhámból irányították a…..
A második világháború elején Pesten meséltek egy történetet, ami így hangzott: „Amikor a magyar nagykövet átnyújtotta az Egyesült Államok elnökének Rooseveltnek Magyarország hadüzenetét a következő beszélgetés zajlott le, lévén az elnök meglepődött, mert nem hallott még ilyen nevű…..
   2008 őszén kezdtem el dolgozni a Morgan Stanley amerikai befektetési banknál, pont az éppen tomboló válság idején. Jó időzítés, tudom. Akkor nem értettem, hogyan lehetek ennyire hülye és / vagy szerencsétlen. Majd minden hétre jutott „global reduction day”, mert akkor, és ott így kellett mondani…..
Ha egy pillangó megrebbenti a szárnyát Pekingben, annak hatására - az események hosszú láncolatán keresztül- elered az eső New Yorkban a Central Parkban. Így szól a sokszor idézett, és természetesen túlzó összefoglalás a pillangó-hatásról. Minden mindennel összefügg. Minden mindenre hatással van.…..
The Exponential Times Credo 2020.03.01 16:35:58
  Talán a nagy átlaghoz képest többet hallattam a hangom Facbook posztok formájában egy ideje. Ennek kapcsán történt, hogy találkozva egy általános iskolás osztálytársammal beszélgetésbe elegyedtem az írások kapcsán. Kiderült, hogy ő azt hitte újságíró vagyok, pedig mi sem áll távolabb a…..
Már sokszor leírtam, de Magyarországon van egy nagyon beszűkült közbeszéd, ami nem igazán veszi figyelembe a körülöttünk lévő világ drámai változásait. Pedig az emberiség történetének egyik legnagyobb változását éljük meg. Ráadásul megadatott, hogy az első sorból nézzük végig ezt. Most dől el -…..
Általános iskolában volt egy ízig-vérig irodalom tanárnőm. Tudjátok, abból a klasszikus fajtából, aki még hivatásnak tekintette a munkáját. Bár rengeteget tudott az irodalomról, és teljesen máshol járhatott a művek élvezetében, mint mi kis taknyosok, mégis képes volt leereszkedni közénk megfogni a…..
A legtöbben úgy vagyunk a gardróbokkal, hogy nagyon szeretnénk egy szép, nagy rendezett gardróbot, mint Carrie Bradshow a Szex és New Yorkban. Elárulok egy titkot: a pasik is szeretnének egy ilyet. A motiváció természetesen más: Viccet félretéve nézzünk meg néhány trükköt, ami segíthet a már…..
Ma elmesélek két történetet, különös aktualitásaik okán. A hét elején családi körben beszélgettünk. Egyszer csak a régi időkre terelődött a szó és anekdoták következtek arról, hogy hogyan utaztunk a 70-es és 80-as években. Felelevenedtek az emlékek a…..
Emlékszem gyerekkoromban voltak telek. Ennek az évszaknak akkor az volt a jellemzője, hogy nem egyszer kutya hideg volt, esett egy hó nevű – akkor varázslatosnak gondolt – csapadék. Fiatalabbak kedvéért a hó fehér színű, hideg, kristályos szerkezetű csapadékforma. Rendkívül élvezetes, így téli…..
Azt hiszem ismerős lesz ez a történet mindenkinek. Gyerekkoromban a 80-as, és 90-es években, ha a szüleimmel találkoztam egy-egy ismerőssel az illendő bemutatkozás után rögtön jött a kérdés: „Mi leszel, ha nagy leszel?” Én életkoromtól, meg az aktuális álomtól vezérelve soroltam ilyenkor:…..
wirthtamas 2019.04.24 14:46:02
@Kitti Takacs: Maradjunk annyiban, hogy a magyar felsőoktatásról döntők egyrészt nincsenek azon a színvonalon, hogy ilyen kérdésekkel foglalkozzanak, másrészről meg, ha lennének is más érdekeket helyeznek az előtérbe. :)
wirthtamas 2019.04.24 14:48:29
@the real fogash: Azt gondolom, hogy mind igaz, amit leírtál, azzal a megkötéssel, hogy átmeneti éveket élünk, egyszerre van itt (nemcsak HR fronton) egy még a régi világból itt maradt rossz beidegződésekkel áthatott kultúra, másrészről meg az "új" világ keretei nem tisztázottak. Az, hogy jó, vagy rossz világ jön-e nem tudhatjuk, a feladat adott: be kell lakni.
Néhány nappal ezelőtt egy baráti beszélgetés során felmerült a Brexit kérdése, és mindannyian egyetértettünk abban, hogy eddig azt hittük a Monty Python vígjátékokat gyártott, mára kiderült, hogy dokumentumfilmeket arról, ami a csatorna túloldalán megy napi szinten.     Már maga a tény, hogy a…..
Volt egy álmunk. Nekünk közösen. 1989-et írtak. Én akkor a csattogós lepkét tologattam, de érzetem az álmot, és ami azt illeti meg is örököltem. Te talán még tervben sem voltál, de még ez esetben is pontosan tudod miről beszélek. Úgy szólt az álom, hogy szeretnénk úgy…..
Instant post következik. Nem tervezett, első felindulásból, így nem is lesz hosszú. Nyitott a 18.kerületben egy Shripmy Food Bar nevű hely. A nevéből kitalálható, hogy nem a jókai bableves, borjú bécsi, somlói háromszögben mozognak (nem mintha azzal bármi baj lenne). Szóval tengeri hertkentyűk a…..
Los Angelesben található a Magic Castle Hotel. Ha most becsukod a szemed, és elképzeled ezt a varázslatos kastélyt, valószínűleg egy kis tornyokkal felszerelt ékszerdoboz jelenik meg előtted, csodálatos szobákkal. Én tovább megyek, és azt mondom, hogy a TripAdvisor szerint ez a hotel 3162 vendég…..
DNéha napján igyekezek kiprovokálni egy kis élményt, ha valahol vásárolok. Meg kell mondjam, hogy nincs könnyű dolgom, mert az eladók többségét gyakorlatilag lehetetlen kimozdítani a következő kötelező tranzakció állapotából. Mintha csak nekem tenne szívességet, ha megpróbálná egy picit is jól…..
Gyerekkoromban imádtam a sci-fi-t, ami azt illeti, a mai napig szeretem, bár már – ellentétben korábbi álmaimmal- már nem szeretnék űrhajós lenni. Meg amúgy is van már betömött fogam, így valószínűleg nem mennék át a rostán. Azt hiszem, főleg a fog miatt adtam fel ilyen…..
Néhány évvel ezelőtt, egy bántóan reggeli órán kénytelen voltam végighallgatni a Ryanair Budapestről Londonba tartó járatán, ahogyan a stewardess a hangosbemondóban elkezdett szó szerint ordibálni az egyik utassal. Az említett úriembernek annyi volt a bűne, hogy nem volt hajlandó minden figyelmét a…..
Sokan szeretik ezeket a gyúrós boltokat, Scitec, BioTech USA, és talán még többen nem értik az egészet. Nagyjából egy éve én is rendszeresen látogatom egyiket-másikat, de leginkább a BioTechUSA boltjait. (Kritikusaim szerint ezért egyszer zölden fogok világítani. J) Meggyőződésem, hogy egy protein…..
Mulya gyerek voltam. Rendkívül mulya. A családi anekdoták között szerepel egy eset, amit most megosztok veletek. Éppen a szomszéd sövényén repültem át egy jól irányzott tasli után.  Nagynéném, aki igen harcias természettel áldott meg az Ég, kirontott a házból, és ő tette helyre az engem éppen a…..
Állunk a parkolóban.  Bentről techno zene szűrődik ki. Hideg van, sál sapka. Másnak, de nem nekem. Én 132 kiló 184 cm. Ennyi zsír egészen jól szigetel, hogy soha ne fázzál igazán. Mostanában önpusztító életmódot éltem. Most eszedbe jut az ex, a spuri, a koksz, a hernyó, a kristálymet, vagy, hogy…..