Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr650

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elveszett tábornok – 2. rész italiano Heinrich Bolzano (1868–1918) rövidebb helyőrségi és hosszabb vezérkari szolgálat után a Nagy Háború kitörésekor alezredesi rangban szolgálva Budapesten a cs. és kir. kecskeméti 38. gyalogezred egyik zászlóalját vezette, de hamarosan nehezebb és másféle…..
Magyarország déli részének 1918 novemberében bekövetkező szerb megszállását a Tisza-mente magyar lakossága sztoikus nyugalommal tűrte, hiszen ideiglenesnek vélte azt. 1919. január 17-én Adorjánon azonban olyan tragikus események játszódtak le, amelyek megpecsételték a falu lakóinak sorsát, és talán…..
dr650 2020.01.18 14:19:02
@magyaros17:
Bizonyára erre, a Köröstárkányi vérengzésre gondolsz: https://www.google.hu/maps/@46.6352906,22.3625272,3a,21.4y,72.35h,87.59t/data=!3m6!1e1!3m4!1sF6puKUzRLWmPiMaZx24aUA!2e0!7i13312!8i6656?hl=hu

Nekem sűrűn útba esik: https://www.google.hu/maps/@46.6352906,22.3625272,3a,48.5y,82.58h,84.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1sF6puKUzRLWmPiMaZx24aUA!2e0!7i13312!8i6656?hl=hu
Cserven Tibor olvasónkat öt éve foglalkoztatja nagyapja első világháborúban hősi halált halt testvérének a története. Egyéni kutatása eredményre vezetett: az elmúlt években sikerült megtudnia Fülöp Máté halálának a körülményeit és megtalálnia az olaszországi Proseccóban a végső nyughelyét.…..
dr650 2020.01.16 20:56:23
@curruszeker: Köszönöm szépen!

A Hadtörténeti Intézetben dobozokban tárolt dokumentumok listája megvan, de még nem volt időm a személyes betekintésre. Az anyag jelentős mennyiségű, és a családból jelenleg senki nem tud segíteni a munkában, egyedül pedig amatőrként túl nagy mennyiségnek gondolom.
Fülöp Máté békéscsabai 101-es gyalogezredbe vonult be, de fél évvel később már a 48-asból írta leveleit. Az áthelyezéséről sem tudok semmit. Viszont a vitézségi kisezüst kitüntetését akár ott is szerezhette. Konkrét harci cselekményeket nem igazán ír. A Caporettoi áttöréskor ő pihenőben volt, néhány nappal később vonultak át Görzön, arról ír kicsit bővebben, pl. "most van szalonnánk bőven, Görzben találtunk egy egész raktárnyit"
Illetve 1918. 07.14-i levelében írja, amit fentebb is írtam: „két hét múlva újra lemegyünk a stellungba, pedig nem kívánkozok újra megfürödni a Piavéba, elég volt egyszer, akkor is majd elvitt a víz, a fényképeim mik nálam voltak mind eláztak, de mégis kimásztam valahogy.”
Tudtommal azon kevesek közé tartoztak, akik sikerrel átjutottak a Piavén, de vissza kellett vonulniuk, mert pl. a Montellon elakadt az átkelés.
A napló érdekel, és a birtokomban lévő képeket, eddig kigyűjtött térképeket rendelkezésre bocsátom.
dr650 2020.01.17 08:17:33
@MTi: Köszönöm szépen!
dr650 2020.01.17 17:06:51
@curruszeker: Most csak röviden válaszolok, majd a hétvégén tudom folytatni.
E-mail címed: egyesulet@... ? amit weboldaladon látok?
Abban az osszáriumban, ahol a nagybácsim nyugszik, több környékbeli temetőből kerültek elesettek a temetők megszüntetésekor. Amikor ő meghalt, a harcok innen 100 km-re nyugatra voltak a Piavénál. Ő betegség miatt volt az Opicinai tartalék kórházban. Természetesen lehetett vele más ezredbeli is, de ezirányban nem kutattam, nem találta erre vonatkozó nyilvántartást.
Csak ezen az egy osszáriumon vanak a nevek feltüntetve, 5 nagy tábla, természetesen ezekről olvasható minden név, lefényképeztem mindet.
Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen…..
Kókay László 1918-as naplójának visszatérő szereplője egy bizonyos Mráz Pál őrmester, akit a rohamszakasza egyik legjobb katonájaként írt le. A szegedi 46-osok tréfás kedvű őrmestere szinte végigszolgálta az első világháborút, s minden kitüntetést megszerzett, amit csak megkaphatott, amelyek…..
dr650 2019.10.20 12:43:47
@György Somosi: Igazán nincs mit köszönnie. Ha itt van a közelemben, és érdekel a történet, ez a minimum, hogy a sírt felkeresem. Arra számítottam, lesz mit rendbe tenni, már ha megtalálom egyáltalán. Kellemes meglepetésként ért, hogy rendszeresen látogatott és gondozott a síremlék, bár a Vitéz feliratot hiányolom. A leszármazottak mennyire ismerik a nagyapa, dédapa történetét? Jó volna tudni.
Utánakérdeztem egy-két helybeli ismerősnél a lelkész "tevékenységének". Azt mondják, arra hivatkozik, hogy a veszélyes síremlékeket dönti le, de ez nem igaz, mert voltak közöttük teljesen biztonságosak is, jól odaragasztva.
Talán ebbe kapaszkodva lehet az egyházmegye vezetésénél kérdőre vonni.
A Nagy Háború A levágott fejek 2014.08.11 07:03:00
Kovács György háborús naplója – 12. rész Hősünk mai rendkívüli története 1916 nyarán Galíciában játszódik a Bruszilov-offenzíva idején. Apa és fiai misztikus, már-már horrorisztikus, ugyanakkor mélyen megrázó és megdöbbentő háborús története következik csak erős…..
A görzi hídfő története – 2/2. rész A fent idézett mondat a görzi hídfő ellen támadásra készülő VI. hadtest számára az olasz 3. hadsereg parancsnoksága által 1916. július 31-én kiadott utasításban szerepelt mint az offenzíva célja. Az olasz vezérkar 1915 májusától nagy erőket mozgósított a „küszöb”…..
A piavei csata olasz olvasata Azután, hogy az olaszok 1917 végén a Piave–Monte Grappa frontvonalon feltartóztatták a caporettói áttörés folytatását célzó német és osztrák–magyar offenzívát, félévre megmerevedett a front. Majd a Monarchia 1918. június 15-én új nagy támadást indított, amelyről joggal…..
A Business Insider jelenlegi és korábbi takarítókkal beszélt, hogy megtudja, mit mondanának a vendégeknek, hogyan lehetne könnyebbé tenni az életüket. Avagy apróságok és kedves gesztusok, amelyekkel sokat lehet segíteni a szállodai takarítóknak...
utaZol Szlovénia 5 nap alatt 2019.05.12 14:06:04
Kedves Olvasóm!Nagy örömömre szolgál idén is megosztani egy nagyobb utazásunkat Veled. Idén Szlovéniát vettük útba elsőként, mert erről az országról már több ismerőstől érkezett pozitív vélemény, ezért kíváncsian és izgatottan vártuk szlovéniai kalandjainkat, errefelé még nem jártunk. Rengeteg…..
Az első találkozásom a nápolyi pizzával még két éve történt, a Digónál, akik jelen pillanatban egy fix helyen, az Erzsébet téren települtek le, de a napokban nyit egy nyári egységük a Római parton is. A projekt megálmodójával, Papp Zolival ültem le beszélgetni egy jó pizza mellé...
A Doberdó-fennsík legsúlyosabb harcainak helyszínén a Monte San Michele magaslatait a déli oldalon körbejárva, a Schönburg-alagút újjáépített bejáratát elhagyva rövidesen elérünk egy útbaigazító táblához, amely az 1-es számú kúp felé mutat. Keskeny ösvényen vezet arra a kis tisztásra, ahonnan a…..
‹⊗› Extra érdekességekért és semmire sem jó hülyeségekért lájkold a Moped blog Facebook-oldalát. ‹⊗›   A legtöbb rutinos motorgyűjtőnek és roncshalmozónak megvannak a maga teóriái, hogy melyik motorját miért nem adja el, és hogy időről időre miért kell mégis újabb és újabb motorokkal és…..
A Doberdó-fennsíkon küzdő katonák élete nem csak az állandó harcokból állt. Legalább annyi időt, ha nem többet töltöttek el a frontvonalak mögött tartalékban, pihenőn. Létrejött itt egy különleges tábor is, ami az ott járt magyar katonák számára egy mesebeli „város” illúzióját…..
dr650 2017.10.19 10:09:51
@PintérTamás: Köszönöm gyors válaszát.
Hamarosan felkeresem a környéket, igaz csak átutazóban.
Nemrég kezdtem el érdeklődni az ott történt harcok után, mert tudomásomra jutott, hogy nagyapám testvére is harcolt ott 1917-18-ban, IR48, 9. Feldkommandatur, Feldpost 361 és IR48, 9. Feldkommandatur, Feldpost 361 olvashatók a tábori levelezőlapokon. Az biztos hogy a déli szakaszon volt Görz környékén, majd a Caporettói áttörés után a Piave front mögött voltak. Ezt írja 1918. július 14-én.: „20.-dika óta kint vagyunk jó helyen a Livenza partján San Stino mellett. Pár hét múlva megyünk stellungba, pedig nem kívánkozunk újra megfürödni a Piávébe, elég volt egyszer, akkor is majd elvitt a víz, a fényképeim amik nálam voltak mind eláztak.
Az utolsó levél és egyben a fénykép 1918. augusztus 11-i keltezésű, utána semmi információ, de haza nem tért soha.
Azt szeretném megtudni, hogy ezen információkból valamilyen nyilvántartásból tudható-e, egysége hol tartózkodott.
Érdekel a Isonzó környéke is, bármely hely tudható, szeretnék eljutni oda, de leginkább az, hogy az utolsó napokban hol volt a csata, és az ott elesettek mely temető(k)ben vannak eltemetve. Bizonyára ismeretlen katonaként nyugszik valahol.
Amennyiben a kitüntetései segítenek a beazonosításban , azokról annyit tudunk egyik leveléből, hogy "kaptam egy kis fehéret a Károly-kereszt mellé".
Kérem segítségét, ha tudna ajánlani kihez fordulhatok a kereséssel.
Köszönöm.