Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amatőrházfelújító

54 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A napelemes telepítés előtt a legfontosabb, hogy kiszámoljuk, hogy mennyi teljesítményt várhatunk a rendszerüntől. Erre több eljárás is a rendelkezésünkre áll, de előtte tudunk kell, miért nem azt a mennyiséget kapjuk meg a rendszertől, amit a tetőre feltelepítettük. A napelemek teljesítményét úgy…..
Nem igazán tudtam milyen, valójában jó kis ütős címet adjak ennek a bejegyzésnek. A lényeg a következő, a Fronius gyártó engedélyezi, hogy a termékeihez nagyobb teljesítményű napelem-rendszert illesszünk mint a névleges terhelhetőség. Ennek a részletei a következők:..
Ahhoz, hogy a későbbi fejlesztéseket meg lehessen pontosan határozni, a beköltözésünktől kezdve gyűjtöttem az energiafelhasználási adatokat. Ennek több előnye is van: A fejlesztések megkezdése előtt konkrétumokon alapuló döntést tesz lehetővé azok irányára vonatkozóan. Segíti a havi pénzügyi…..
Aki egy kicsit is érdeklődik a saját lakóhelye iránt, annak biztos felmerül a kérdés, hogy melyik eszköz mennyi energiát fogyaszthat. Ha máskor nem, hát a számlák érkezésekor. Ezeknek az otthoni mérési lehetőségeiből mutatok egy néhány példát...
A családunk kombinált hűtőt használ. Ezekre a jellemző, hogy ugyanaz a készülék tartalmazza a fagyasztót és hűtőt, de külön ajtóval. (Tehát nem összekeverendő a régi készülékekkel, ahol a mélytér a normáltérben volt :) ) A mi esetünkben alulfagyasztós a készülék, pontosabban egy SAMSUNG…..
A komposztálás nem csak a modern hulladék kezelés egyik alapja, hanem egy érdekes kísérlet is.A konyhai hulladék komoly mennyiseget tesz ki minden haztartasban, de ami ebben a legerdekesebb, hogy ezek nagy resze újrahasznosítható. A komposztálás elve, hogy a szerves hulladékot, például a…..
Előfordulhat, hogy a házban van egy betört ablak, amelyet ki kell javítani, de csak barkács megoldás van rá. Ennek oka lehet, mert éppen nincs rá pénz, vagy nincs szükség rá, hogy nagyon profi megoldás legyen.  A mi esetünkben egy pinceablak volt a törött, amelyet egy évvel később műanyagra…..
2021 március 18-tól mérem a villanybojler fogyasztását egy SonOFF -PowR2-vel.  A mérés a következő eredményt adta: Mért időszak Időszak fogyasztása Havi átlag 2021. március 18 - december 31. 2213,92 kWh 227,75 kWh 2022. január 01 - október…..
Sokan érdeklődnek, hogy egy villanybojler mennyit fogyaszt. Különösen érdekes ez a kérdés, ha az elmúlt napok rezsicsökkentéssel kapcsolatos bejelentéseinek fényében vizsgálni. Azért, hogy legyen róla eredmény, megosztom a saját villanybojlerünk 2021. április 01. - 2022. július 01. közt mért…..
Aki elkezdett valaha is foglalkozni a ház hőszigetelésének tervezésével, mindenképp kellett hallania a falak hőátbocsájátásról, hiszen a szigetelés célja ennek a csökkentése. Ez nem egy varázslat, ki lehet számolni, mindjárt megnézzük miként és a lapozás után azt is, mi a hatása, ha szigeteljük a…..
 A fenti kérdésről természetesen mindekinek az jut eszébe, hogy sok-sok pénzzel. Ez igaz,de bizonyos dolgokat nekünk kell megtenni (vagy legalább is végiggondolni és megszervezni), mielőtt a munkák elkezdődnek...
Az Iszapleválasztó egy szezonnyitó használata során mennyi szennyeződés gyülhetett fel benne?  ..
A ház körbeszigetelésekor kimarad 5 és 3 cm-es grafitos EPS, egy kevés ragasztó, stb. Először az volt a gondolat, hogy eladjuk, de jött a kőműves, hogy akár a mennyezetre is fel lehetne rakni, így kevésbé hűlne az ebédlő és a konyha padlója...
A cikk első része meglehetősen népszerű, de rövid volt, így gondoltam kiegészítem még néhány dologgal.  A puffertartályokat különböző módon készítenek. Ami mindenképp megfontolandó, azok a következők:..
A tetőfelújításkor rengeteg léc (~900 m) lett ledobálva a tetőről, ami szép halomban virít a kert közepén június óta. Sajnos nem vágódott fel, de a család és az ismerősök szépen hordták el, így lassan kezelhetővé vált a mérete... Mostanában a pincében tevékenykedem (egy helyiségből raktár épül), de…..
Szembekerültünk egy problémával, miszerint le kellett volna szerelni a radiátort. Az elzárásról EBBEN a cikkben már írtam, most menjünk tovább a folyamatban..
Házunk előtt vén eperfa... alatt egy akkora pince van, mint másoknak a lakása. Kb 70 nm, de eléggé rosszul van kihasználva. Eljött az idő, hogy elkezdjük felújítani, vagy bármit tenni vele, hogy használható legyen, mert jelenleg csak lomtárnak jó. Ezen a képen is látszik, hogy ez bizony…..
Az első és második részben áttekintettük, hogy miként kellene megoldani a fás kazán-puffertartály és gázkazán vezérlését házilag. Ez a cikk egy évvel azok után íródik, megosztom a tapasztalatokat, melléfogásokat. CSAK OLYAN SZEMÉLY VÁGJON BELE, AKI ÉRT AZ ELEKTROMOSSÁGHOZ! A 230V ÉLETVESZÉLYES!..
A modern fűtési rendszerek termosztatikus szelepekkel, röviden termoszeleppel van felszerelve. Amikor le kell vennünk a radiátort, felmerül a kérdés, hogy el lehet-e zárni, vagy sem? Most ezt a kérdést járjuk körül...
Előfordulhat, hogy le kell szerelnünk a redőnyt. Ennek oka lehet valamilyen hiba kijavítása, vagy például külső szigetelés felrakása is. A lépések a következők:..
Amikor otthon szeretnénk két csövet összekötni, akkor a menetes részeket mindenképp tömíteni kell. Ennek az egyik módja a klasszikus kenderkóc, a kissé modernebb a teflonszalag...
A tavaly épített "zárást" sajnos a tetőcserére ajánlatot adó ács  kiszedte, szóval másikat kellett keresni. A tavalyi próbálkozásokról az első és második részben találsz leírást. Valójában azt is megmondhatjuk, hogy szükségmegoldás volt, jött a tél, megoldás kellett. Idén miután az ács kiszedte,…..
Amatőrházfelújító 2018.12.10 20:47:20
@patt1195: Köszönöm! A körülményekhez tartozik,hogy épp született a lányom, így nem volt sok idő próbálkozni. A következő már stadúrból készül,egy lépésben takarok és szigetelek vele.
A feljáród esetén próbálkozhatsz esetleg az ablakoknál használt tömítőprofillal, ha a rés megengedi. (ez is csak egy ötlet)
Néhány anyag, amit berendelek, lehet nem lesznek jók/tökéletesek, de elválik Szobatermosztát:            POERSMART         (már megvan) Kapilláris termosztát :     WPR-90GC             (már megvan) Relé + foglalat:                HHC68A-2Z            (aliexpress) Kapcsoló:                     …..
Úgy hozta az élet és a GINOP pályázat lehetősége, hogy az ezer éves thermotéka kazánt egy Hajdú HGK28-ra cseréljük. A fűtési helyzet így a következő lesz: 1db VIGAS 25S faelgázosító kazán, ez rádolgozik az 1db 1000 literes puffertartályra eddig mondhatni a szokásos, csak hát most már bejön…..
A kazán nálam a pincében van, de lehetne akár kívül is. A fát mellette tárolom, de ez nem túl szép módon történt eddig:   Ez nem túl szép, ráadásul kicsit nehezen lehet a fogyásra következtetni, mert nem nagyon van viszonyítási alap. Tavaly vettem 1 kaloda fát, amihez adtak kalodát is, innen jött…..