Regisztráció Blogot indítok
Adatok
terézvarosi

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Praxis Blog!   Zsolt vagyok. Az alábbi eset amit elmesélek édesapámmal és ezáltal velem történt meg.   Édesapám 83 éves. A szürke hályogtól, ami gyors iramban terjeszkedik a szemein, szinte vak. Ezáltal már több hete ágyhoz van kötve. Ez még az erőteljes embereket…..
terézvarosi 2012.06.15 14:56:44
@huhhhu:
Nem írtad, milyen középfülgyulladása volt. Ha nem gennyes, akkor felesleges volt az egész procedúra. Ha gennyes, akkor azt antibiotikummal kell kezelni.
Nem írtad, milyen gyógyszert kapott. Ha kapott antibiotikumot, akkor kicsit hamar abbahagyták egy hét után, 10 napig kell adni, nagy dózisban.
"Európai" országokban már egyáltalán nem szúrnak fel fület, és nem operálnak akut gennyes középfül gyulladást.
Az Egészségügyi Tudományos Tanács súlyos fogalmi zavarral küzd. Két okból fontos ezt a zavart eloszlatni. Egyrészt a Tanács a magyar kormányzat része, egész pontosan a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tudományos háttérintézménye, ami nem lebecsülendő dolog, ezért is finanszírozzuk a működését…..
(Köz)szempont Otthon szül. És? 2010.10.11 23:39:00
Nincs annál szebb, mint amikor egy új élet jön a világra. Ez eddig rendben van. Az ember akarata pedig szabad. Mondjuk még ez is oké. Amit azonban minden eszközzel kordában kellene tartani, az nem más, mint az emberi hülyeség. Az ugyanis még 2010-ben sem ismer határokat, ráadásul…..
terézvarosi 2010.10.12 11:49:11
@Devil:
Idézet "Es nem erdekel hogy de te maskepp latod"
Látod ez a különbség köztünk. Engem érdekel mások véleménye, és tisztelem is, amíg nem veszélyezteti egy gyermek életét. Azt is tudom, hogy tízezer évek óta otthol szültek a nők, ennek ellenére úgy gondolom, most biztonságosabb a kórházban szülés.
Évtízezredek óta meghaltak az emberek otthon vakbélgyulladásban, ennek ellenére nem hiszem, hogy bárki otthon akarja megoperáltatni a vakbélgyulladását, mert jobban szereti az otthoni környezetet. Akkor szülni miért otthon akar?
terézvarosi 2010.10.12 14:45:01
@bubba2010:
Úgy látom, azért te sem vagy kissé elfogult.
Te ott voltál azoknál az esteknél, amikor a mentő NEM MENT FEL A BTEGHEZ, amíg meg nem érkezett a TV, rendőrség, stb.? Mert ha igen, akkor ez valószínűleg előre eltervezett színjáték volt. Ha meg nem, csak hallottad innen-onnan, akkor meg milyen alapon rágalmazol bárkit is? Kikérem magamnak minden gyermekeket ellátó mentős nevében, hogy valaki ilyennel vádolja őket. Én voltam olyan otthonszülésnél, ahol gond volt. A szülőkön kívül volt még a lakásban két láthatóan kívülálló fiatal hölgy, akitől semmiféle információt nem sikerült nyerni, a szülők meg mint laikusok semmit nem tudtak mondani. Persze így is elláttuk az újszülöttet, csak minden hoszabb ideig tartott, lassabban ment, mintha lettek volna adataink az egészről.
És van másik gyermekeket ellátó mentő is a Czernyn kívül, hála isten már az országban több helyen is, úgy hívják, hogy gyermekrohamkocsi, amin gyermek intenzív gyakorlattal rendelkező szakorvosok látnak el szolgálatot, és több olyan egység is, amit gyermekMOK-nak hívnak ( gyermek mentőorvos kocsi). Utóbbiak személykocsik - annak minden mozgékonysági előnyével, teljes intenzív osztályos gépparkkal, de beteget szállítani nem tudnak -, akik meg tudják kezdeni a korrekt ellátást, és a kiérkező másik mentőegységgel szállítják be a gyermeket a kórházban.
Egyikben sincs azonban inkubátor, azért van a koraszülött mentő ( Czerny ), hogy ellássa a kora- és újszülötteket, az inkubátor ezért az ő felszerelésükhöz tartozik .
A legutóbbi esethez egyébként a budapesti gyermekrohamkocsi érkezett ki, ő kezdte meg az a korrekt ellátást "amíg a Czerny a városban kódorgott", és ők adták át az újszülöttet a megérkező koraszülöttmentőnek.
30 éve vagyok orvos. Qrva sok tanulás, Summa cum laude diploma, 2 jeles szakvizsga.1. munkahelyemen 7 évig havi 8 kőkemény ügyelet: több mint 300 óra meló/hó. Amikor 1. gyermekem megszületett, a hónap végén szüleimhez jártunk kajálni- a fizetésből már ezze nem futotta /akkor 1…..
terézvarosi 2010.05.04 17:20:34
Szeretnék egy aránylag egyszerű,könnyen érthető kérdést feltenni: Mindenkinek a környezetében van ilyen-olyan bolt. Ha vasárnap elfogyott otthon a liszt, felhívod a botost, hogy azonnal jöjjön és nyisson ki, mert neked liszt kell, vagy elmégy a legközelebbi szupermarkecba, és ott megveszed a lisztet? Ha ez utóbbi van, akkor miért gondolod, hogy az orvos vasárnap is alig várja, hogy kihívják a beteghez?
Mindjárt meg is válaszolom: azért, mert neki ez a hivatása, erre esküdött fel és az emberi élet mindenek felett való.
DE EZ EGY HATALMAS HAZUGSÁG!!
Ezt az előző rendszer etette meg a néppel, ahol az emberi élet volt állítólag a legfontosabb, 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás volt a dolgozó napi ritmusa. De ebből semmi nem valósult meg a gyakorlatban. Az orvosokat nem fizették meg, mert Rákosi utálta az értelmiséget, és ezen belül különösen az orvosokat, szedjék össze paraszolvenciába, amit tudnak.
Közben azonban volt egy rendszerváltás, ami után azt sulykolták az orvosokba, ha valamit kértek, hogy amit ők nyújtanak, az ugyanolyan szolgáltatás, mint a fodrász, szerelő stb. ami után kapják a fizetésüket.
Kedves polgártársaim! Az nem működik, hogy ami a múlt rendszerben tetszett, azt megtartjuk ( az orvos bármikor elérhető, hivatásból gyógyít, megfizetni sem kell stb. ), ami meg nem, azt lecseréljük, mint ahogyan azt sokan hiszik. Ha rendszerváltás volt, akkor az új rendszerben azok az értékek uralkodnak, amelyek ehhez a rendszerhez tartoznak: az orvosért fizetni kell, az orvost meg kell becsülni úgy presztizsben, mint anyagilag stb. Ha egy szerelő házhoz megy, a kiszállási díj min 3e Ft, és még nem csinált semmit. Az orvosok 1e Ft-s "házhozmegyek" díját meg leszavazza egy egész ország?
Erre lehet azt mondani, hogy kifizettem a tb-t, ez nekem jár. Kiváncsi lennék sok ilyen okosnál arra, mióta és mennyit fizetett, mert ha tényleg így van, és mindenki fizet, akkor miért csak 3millió ember fizet tb-t az OEP szerint, amiből 10milliót látunk el? Miért van 800e rokkantnyugdíjas ( ez csaknem 10!!!! %-a az egész népességnek, nem a keresőknek !! ), miből látják el a nem dolgozó kisebbség valamennyi tagját a nem kevés gyermekével és így tovább. Ha mindenki, akinek jövedelme van, befizetné, amit kell, lenne több pénz mindenre, és kevesebbet kellene befizetni.
A hippokratészi esküről: amit az átlag polgár ismer, az a szocialista átirata - amire egyébként nem kellett egyetlen orvosnak sem felesküdni -, kevés köze van az eredetihez. Abban az is szerepel ha nincs elég pénzed eredj haza, szedd öszze a pénzt, majd térj vissza és meggyógyítunk.
Az általános értékrend helyreállítása nélkül nem működhet egyetlen rendszer sem helyesen. A bankárok, ügyvédek, politikusok, bírók stb. fizetését sikerült az európai uniós átlaghoz közelíteni. Egy pilóta havi fizetése megközelíti a nettó 500e forintot, állítólag mert ők sok életért felelnek.
Egy orvos nem felel életekért? 26 éve végeztem az egyetemen,van két szakvizsgám, egy nyelvvizsgám, egy egészségügyi szakmenedzser diplomám. 15 évet dolgoztam intenzív osztályon, ügyeltem havi 10 alkalommal és telefont ügyeltem havi 15 alkalommal, 6 évig vezettem is ezt az osztályt főorvosként. Valószínűleg dolgoztam annyit, mint a 40 évesen nyugdíjba menő kommandósaink, akiknél az igen nagy pszichés stressz indokolja a korai nyugdíjba menetelt, nem kevés nyugdíjjal. Valószínűleg a hazánkban hetente többször előforduló terrorcselekmények jobban indokolják ezt, mint az intenzív osztályra ügyeletben kissé megviselten érkező 1-10 beteg, akinek az életét tényleg meg kell menteni.
Utána megpróbáltam valamit tenni is az egészségügyért, 8 évet dolgoztam felsővezetőként, válságkezeltem egy team tagjaként más kórházban, hogy gyakorlatot szerezzek, mert szerettem volna azt a kórházat vezetni, ahol 15 évet lehúztam, mert úgy éreztem, tudnék esetleg valamit tenni. A kiírt főigazgatói állásra ketten pályáztak, mindkettőnk pályázatát elfogadták, engem támogatott a kórházi szakszervezet, az orvosi kamara stb., mégis politikai döntésként a másik pályázó nyert. A kórház azóta folyamatosan csődben van, azt írja az újság...
Ezek után elmentem háziorvosnak, egy átlagos nagyságú fővárostól 50km-re lévő körzetbe. Ami pénzt ezért az OEP-től kapok, az arra elég, hogy kifizessem a számlákat, a dolgozókat, az APEH-ot, és br. 105e Ft-ot keressek. A betegektől kapok havonta kb. 10e ft paraszolvenciát. Soha nem játszottam rá arra, hogy mi módon tudnék a betegektől pénzt kicsikarni - erre szocializálódtam az intenzív osztályon, ahol nem volt paraszlvencia -, pedig elvben megtehetném, hogy pl. a nem kötelező védőoltások beadásáért pénzt kérjek a betegektől - erre egyébként törvényi lehetőség van -, de nem visz rá a lélek. Azt várnám el 26 év orvosi munka után, hogy olyan fizetést kapjak, hogy ezzel nem kelljen foglalkoznom.
Nem járok ki betegekhez - ne mondhassa senki azt, hogy pénzt akarok keresni ezzel -, de ha itthon tartózkodom, és bejön a beteg a rendelőbe, bármikor megvizsgálom.
Most visszajárok a pályám kezdetén művelt szakmámba az intenzív osztályra vállalkozóként ügyelni 2x2 hétvégi napot, így azért nem éhezünk. Mellette hobbiból mentőzöm is havi két napot ugyancsak hétvégén, hiszen hét közben a rendelés miatt nem lehet. És bár anyagilag így jobban járok - de nem keresek még mindig havi 500e nettót -, a négy hétvégéből kettőt töltök csak a családommal.
A sokéves egészségügyi munka során sikerült összeszedni egy vírusos fertőző májbetegséget, ami nem gyógyítható, idő kérdése, hogy májdaganatban vagy májzsugorodásban halok-e meg előbb ( nem iszom alkohol évek óta egy cseppet sem). Elmúltam 50 éves, egyre gyakrabban jut eszembe, meddig láthatom még a családomat, és azt a világot, amit egyre szebbnek látok ( ez biztosan a korral jár). Nem hőbörgök, nem elégedetlenkedem, bár nem fogadom el, hogy ennek egy normális világban így kellene működnie.
Egy orvos sorsa kb. így néz ki 2010-ben Magyarországon.
Sziasztok!Beteg volt a gyerek, magas lázzal, hányással, hasmenéssel, közben tombolt kint a tél, gondoltuk, házhoz hívjuk az orvost. Azt mondja az asszisztenshölgy, tetszett volna de. 10 előtt hívni, csak addig lehet feliratkozni a napi listára. Viszont a doktor úr két óra múlva…..
terézvarosi 2010.05.04 10:25:06
Nagyon jól hangzik ez a blog, tökéletesen alkalmas az egészségügy elleni hangulatkeltésre.
1. A nagyanyám már tudta, hogy ha lázas a gyerek, ágyba kell dugni, meleg folyadékot adni neki, aztán ha három napig nem lesz jobban, el kell vinni orvoshoz. A lázcsillapító meg pontosan ezért recep nélkül vásárolható a gyógyszertárban, részletes használati leírással, utasításokkal,ha valaki feltételnül ezt a pótcselekvést szeretné végezni.
2. Az orvos akkor megy házhoz, HA A BETEG ÁLLAPOTA AZT INDOKOLA. Nem azért, mert apuci elment a munkába az autóval, kint rossz az idő, nincs kedvem kimenni stb.
Vidéki házi gyermekorvosként már hívtak azért házhoz, mert csúszik az út, ők nem mernek elindulni gyalog a babakocsival!! Aztán azért is, mert elfogyott a gyógyszer, menjek ki, írjam fel nekik. Vagy mert nem hagyhatja egyedül otthon a kutyákat, vigyázni kell rájuk és nincs más otthon. Meg azért is mert, bejöttek ugyan a rendelésre, de ott túl sokan voltak, hát hazamentek, és telefonon kihívtak házhoz, mert úgy kényelmesebb. Olyan is volt, amikor kihívtak PÉNTEKEN ESTE egy beteghez, megvizsgáltam, felírtam a szükséges gyógyszert ( nem vagyok mozgó patika ) majd mikor HÉTFŐN DÉLELŐTT megérdeztem, hogy használt-e a gyógyszer, amit felírtam, azt a választ kaptam, hogy ja, azt még nem váltották ki, mert a hétvégén nem volt a faluban nyitva a patika. ( A legközelebbi város 20 km, van ügyeletes patika ). Ma már nagyon-nagyon ritka kivétellel minden családban, még a romáknál is van autó.
Négy falut látok el, egyszerre mindenhol nem tudok lenni, ilyenkor ha a másik háromban történik valami, marad nekik a Jóisten. Azok, akik meg rendesen bejönnek a rendelésre, várnak mire visszaérek a negyedik faluból.
A háziorvosnak nem feladata az akut (heveny, sürgősségi) esetek elátása, az a Mentőszolgálat feladata. Pontosan azért, mert én autómon nincs kék lámpa, nincsenek műszerek, gyógyszertár és nem tudom elszállítani a beteget.
Otthonukban azokat a betegeket kell ellátni, akik ÁLLAPOTA nem teszi lehetővé, hogy bejöjjenek a rendelőbe, és a helyszíni ellátással ÁLLAPOTUK RENDEZHETŐ. Nem az időjárási viszonyok, a szülő hangulata, van-e otthon autó stb. dönti el, hogy otthon kell-e ellátni. Néhányan a saját kényelmüket összekeverik a valós szükségletekkel, ráadásul ezt még le is írják.
Persze az ellátásban is van hiba, ez nem kétséges. Nálunk gazdagabb országokban aki a telefonnál ül, az előtt ott van egy kérdőív, amit hozzáértők állítottak össze, kikérdezi ez alapján a beteget, a végén kijön egy pontszám, ami eldönti, hogy mi a teendő: marad a beteg otthon, vagy jön a mentő.
Egyébként olyan, hogy kijáró ügyeletet, ez magyar sajátosság, a világ más részén ilyen nincs. Az is ritka, hogy a háziorvos házhoz megy. Aki beteg, időpontot kér, bemegy a rendelésre ( átlag egy hónapos előjegyzési idő után ), aki pedig akutan rosszul van az vagy bemegy a sürgősségi osztályra, vagy kihívja a mentőt.
Jó délelőttöt, az 1/3 Homár hazatért a kizárólag alvással töltött, jutányos árú Sharm-el-Sejk-i előnyaralásból, ahol azzal kezdett megküzdenie, hogy asztalkendős emberek lépten-nyomon pazsálusztával köszöntik. De nem ez a téma most, hanem az, hogy a Homár-család életébe…..