Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemszaki

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre népszerűbb húspótló a tofu, semleges íze és egyedi állaga miatt sokan használják arra, hogy kiváltsák vele az állati fehérjéket. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ami vega, az egyben egészséges is, ha pedig egészséges, akkor biztosan környezettudatos is egyben. Nos, a tofu esetén ez pont nem…..
Alimento Növényi omega-3 2018.02.19 18:17:54
Egy omega-3 bevitellel kapcsolatos cikk apropóján támadt néhány gondolatom a vegán étrendek témájában. Lehet(ne) érvelni a vegán étrend mellett, de nem árt, hogy ha az érvek megalapozottak és túlmutatnak a hangulatkeltésen...
nemszaki 2018.02.20 12:36:11
"hogyan tudnánk, ha nincsenek típusos hiánytünetek és nincs egyértelmű határérték ennek megállapításához?"
Jaja, az omega 6:3 arány a fontos. Nem kell sok olajat használni, olivát se, és a 4:1 könnyen tartható.
"kérdéses, hogy ez menyire elég, meddig tornászható fel a konverziós arány"
így van, ez a felfedezés még várat magára, de az előbb linkelt kutatásban mindenevőkkel hasonlították össze a növényevőket, és nem volt alacsonyabb
" a növényi étrendet folytatók szociokultuárlis jellemzői markánsan eltérnek az átlag populációtól, ez pedig önmagában befolyásolja az egészségügyi mutatókat"
Ez is biztosan benne van! Van egy csomó más szempont is, hozzátenném a feldolgozott élelmiszereket a kérdéshez, de a vizsgált emberek száma, és az egészségbeli különbségek túl nagyok ahhoz, hogy ez véletlen legyen. A kutatások kizárólag a növényi vs állati étrendet követőkre vonatkozott, biztos, hogy van szórás, de nem ekkora.
Szegény vegánok is vannak, pl. a rizses bab az egyik legolcsóbb létező kaja, tele mindenféle tápanyaggal. Vagy a hummusz, ami csak errefelé nem olcsó.

Az mezőgazdaság harmada a CO problémának, a bioüzemanyag arányát nem tudom, de már kezdetben zsákutca volt, nem hiszem, hogy nagy. Igen, más is termel, de most nem arról beszélünk, másrészt nem racionalizálja a húsfogyasztást.

A kókusztej vs csirke példa extrém összehasonlítás. A csirkét a babbal, a disznót a sárgaborsóval hasonlítsuk pl, a kókusztejet meg mondjuk a lazaccal.

"növénytermelés is érző lények pusztulásával jár"
persze, csak sokkal kevesebbel

"fenntarthatósága sem magától értetődő"
nem hát, de az biztos, hogy fenntarthatóbb!

Aki növényt eszik, nem feltétlenül jobb ember, nem is mondtam ilyet! Viszont a életmódoddal minden nap döntéseket hozol, és igenis van benne felelősséged. Emiatt nem kell, hogy rosszul érezd magad, a körülötted levő kulturális közeg ennek a felelősségnek az ignorálására ösztönöz.
nemszaki 2018.02.20 11:41:29
@ClownPepito: az egészség kérdésben ajánlom a fenti kommentemet, ha megengeded!

A frusztráció is elég kényes téma, én többek között ezért nevelném úgy a gyerekemet, hogy bármit meg tudjon emészteni, aztán majd dönt magának. (Na meg zombiapokalipszis esetére is, hátha vadásznunk kell :))

A vegán ételek ipara a húsiparral volumenben nem összehasonlítható, talán 1%.. A peta-t lehetne említeni nagy vegán szervezetként, de ők elég radikálisak, inkább ártanak a veganizmus terjedésének, bár így is elég durván terjed...
Ahogy növekszik a vegánok száma, figyeld meg, hogy meg fognak jelenni a húsipar oldalán ugyanazok a pr-osok, akik régen a dohánygyárak mögött álltak, és most az olajipar mögött állnak, na az szép tüzijáték lesz.
nemszaki 2018.02.20 11:53:02
@Alpha Decay:
Hát.. pedig bizony a rendelkezésre álló kutatásokból ki lehet jelenteni, hogy a növényi diéta általánosan jobb. Nagy polulációban (tízezres méretű), elég nagy számú kutatásban.
Sajnos magyarul nincs sok, de van:
akademiai.com/doi/abs/10.1556/650.2016.30594

Ez egy összefoglaló jellegű, több kutatás eredményeit összegző tudományos publikáció.

Extrém kivételek lehetnek, pl. csirkemell-zöldség VS. csipsz-csoki-keksz, és a pontos magyarázat nincs meg rá, mivel a tudomány még nem térképezte fel 100%-osan az összes élettani hatást a világon, de általánosságban kijelenthető, és ki is jelentették, publikálták ezelőtt kb. már 20 évvel is.