Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zenkoan

26 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Mester rendszerint lebeszélte az embereket arról, hogy kolostorban éljenek:- Ahhoz, hogy hasznod legyen a könyvekből, nem kell könyvtárban laknod -mondogatta.Még erőteljesebben is megfogalmazta:- Anélkül is olvashatsz könyveket, hogy valaha is betedd a lábad egy könyvtárba; s…..
Egy szerzetes azt kérdezte Fuketsutól:- Szavak nélkül és csend nélkül hogyan tudod kifejezni a valóságot?- Sohasem felejtem a tavaszt Dél-Kínában. A madarak megszámlálhatatlan pompázó virág közt énekelnek. ..
Daiju meglátogatta Baso mestert Kínában. A Mester azt kérdezte: - Mit látsz magad előtt? - Magát a megvilágosodást. - válaszolt Daiju. - Saját kincsesládád van, miért kívül kutatsz? - Hol van az én kincsesládám? - Aki kérdez, az a kincsesláda! - mondta a Mester. Ekkor…..
Amikor Hyakujo látogatóban volt Mesterénél, egy csapat vadliba repült el felettük.- Mik azok? - nézett fel Baso mester.- Vadlibák, uram.- Hova repülnek?- Már el is mentek, uram.Ekkor Baso hirtelen úgy megcsavarta tanítványa orrát, hogy az felkiáltott fájdalmában.- Azt mondod,…..
 A reggeli felolvasás után Yakusan mesterhez így szólt egy szerzetes: - Van egy problémám, segítenél megoldani? - Az esti felolvasásnál megoldom. - válaszolt a Mester. Este, amikor a szerzetesek összegyűltek a teremben, Yakusan azt mondta: - Az a szerzetes, aki reggel azt…..
 Seppo mestert egy szerzetes üdvözölte illedelmesen. A Mester öt botütést mért rá. - Hol hibáztam? - kérdezte a szerzetes. A Mester újra ütött és felordított: - Khats!..
Isan mester a kolostor kincstárnokáért küldött, de amikor megjelent, így szólt: - A kincstárnokot hivattam, nem téged! A kincstárnok nem tudott mit válaszolni. Ekkor a Mester a szerzetesfőnökért küldött, de neki is azt mondta: - A szerzetesfőnököt hivattam, nem téged! A…..
Roso mester hátat fordítva fogadta tanácsot kérő tanítványait. Barátja, Nansen így kritizálta: - Én, ilyenkor azt mondom a szerzeteseknek, hogy helyezzék magukat a Buddha születése előtti időkbe; és néhányuknak sikerült is követni tanításomat. De ülni csak, a fallal szemben,…..
Daiji azt mondta tanítványainak: - Testvérek! Jobb egy lépéssel mélyebbre jutni a Dharmában, mint tíz lépésnyit szétszórni belőle. Többet ér egy arasznyi belső kultúra, mint tíz arasznyiról prédikálni. - Arról prédikálok, amit nem tudok csinálni; Azt csinálom, amiről nem…..
Zen Koanok Gyűjteménye. 2008.06.04 08:23:41
Egy harcmûvészetet tanuló ifjú egy kérdéssel fordult tanítójához. " Szeretném továbbfejleszteni harci tudásomat. Szeretnék egy másik mestertõl tanulni, hogy egy másik fajta stílust sajátíthassak el. Mit gondolsz errõl?" "A vadász, aki két nyulat kerget,"…..
Hyakujo mester egy új kolostor élére keresett valakit. Összehívta tanítványait és egy vízzel teli vödörre mutatva azt kérdezte: - Ki tudná megmondani mi ez, anélkül hogy nevén nevezné? - Farönknek senki sem hívhatja. - mondta a szerzetesfőnök. Ekkor Isan, a kolostor szakácsa…..
Nobushige, a katona azt kérdezte Hakuintól, a híres Zen Mestertől: - Valóban van Paradicsom és Pokol? - Te ki vagy? - érdeklődött Hakuin. - Szamuráj vagyok. - válaszolt Nobushige. - Te! Szamuráj! Miféle uraságnál szolgálsz te? Úgy nézel ki mint egy koldus! Nobushige felbőszülten…..
Zen Koanok Gyűjteménye. 2008.05.20 09:42:52
A mester úgy érezte, szüksége van egy kutyára. De rájött, hogy egy kutyának nincs szüksége mesterre. Ezért vett egy kutyát...
Zen Koanok Gyűjteménye. 2008.05.16 08:40:00
Juharlevél hull - Látod? Egyszer az arca, Egyszer a háta. (Ryokan) ..
Zen Koanok Gyűjteménye. 2008.05.14 07:13:00
- Mi az Út? - Menj!..
Egy reggel, amint Manjusri álldogált a Kapu előtt, Buddha szólt hozzá: - Manjusri, Manjusri miért nem lépsz be? - Itt sem találom magam, minek menjek? - hangzott a felelet...
Egy nap Banzan a piacon sétált, és meghallotta, amint egy vevő így szól a mészároshoz: - A legszebb darab húst kérem! - Itt minden a legszebb! - válaszolt a mészáros, - nem talál egyetlen darab húst sem, amely ne a legszebb volna. Ekkor Banzan megvilágosodott...
Kegon mestertől azt kérdezte egy szerzetes: - Hogyan tér vissza a köznapi világba az, aki megvilágosodott? - A széttört tükör nem ad többé képet, a lehullott virág nem tér vissza a szárára...
Zen Koanok Gyűjteménye. A bot 2008.05.06 11:42:00
Shuzan felemelte a botját: - Ha ezt botnak nevezitek, szembeszegültök az igazsággal. Ha nem nevezitek botnak, szembeszegültök a valósággal. Nos, minek nevezitek?..
Festette: Mu Ch’i (1200-1274) ..
Egy szerzetes azt kérdezte: - Hogyan menekülhetnénk a hidegtől és a melegtől? - Miért nem mentek oda, ahol nincs se hideg, se meleg? - válaszolt Tozan. - Van olyan hely? - Mikor hideg van, legyen benned is hideg, mikor meleg van, legyen benned is meleg. - jegyezte meg a Mester...
Zen Koanok Gyűjteménye. 2008.04.30 07:07:00
- Ki a Buddha? - kérdezte egy szerzetes. - Ki vagy TE? - kérdezte a Mester...
Unmon azt mondta tanítványainak: - Nem kérdezlek benneteket az elmúlt 15 nap felől,de mi lesz a következő 15 nappal?Mivel senki sem válaszolt, ismét megszólalt:- Minden nap jó nap.  ..
Zen Koanok Gyűjteménye. 2008.04.28 16:18:00
Az új tanuló a Zen mester elé járult és megkérdezte hogyan tudna elõkészülni a tanulmányaira. "Gondolj engem egy csengõnek." - magyarázta a mester. "Üss meg egy kicsit, és finom csilingelést fogsz hallani. Üss erõsen, és zengõ bongást fogsz hallani."..