Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zitka

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan Nyugat-Európában is elkezdődik majd a nyári szabadságok időszaka, ilyenkor mindenki megindul kipihenni az év első felének fáradalmait. A határátkelők közül sokan ilyenkor Magyarország felé veszik az irányt – de vajon milyennek látják az országot, milyen tapasztalatokat…..
Határátkelő Két év a pokolban 2018.06.21 06:30:00
Mária történetének eleje nem szokatlan: a munkájukat elveszítő házaspár, akik közül egyik sem talál Magyarországon megfelelő állást, így aztán a férj gondol egyet és nekivág Angliának. Mindez nem sokkal az uniós csatlakozás után történik, hogy aztán egy-két év elteltével a feleség is utána menjen és…..
Találós kérdés: Angliához tartozik, de akár 30 óra is lehet odajutni. Itt zajlott a világ leghosszabb háborúja, és a legnagyobb közép-európai kisebbség a magyar. Ne aggódjatok, ha senkinek sincs még csak ötlete sem, nekem sem volt, amíg el nem olvastam Csaba beszámolóját – a Scilly-szigetekről. (A…..
A minap a neten keresgélés közben futottam bele a címben megfogalmazott kérdésbe, és az arról szóló írásba. Noha elsőre nem tűnt túl izgalmasnak a téma, amikor jobban belegondoltam, rájöttem, rengeteg érdekes kérdés merül fel a kétnyelvűséggel kapcsolatban, amire ráadásul…..
Zitka 2017.08.21 11:18:59
@London2009: egyetértek veled, nekem is ez a tapasztalatom. Kétnyelvű igazán akkor lesz valaki, ha gyermekként sajátítja el az adott idegen nyelvet. Én iskolaban tanultam a németet (spec. német szakon, kiváló, jó öreg Rigó utcai vizsgával rendelkezem), de az iskolai oktatás es az „élet nyelve” bizony ég és föld. 4 éve dolgozom Németroszágban, irodában, csak németek között es azt mondhatom talán már tudok lazán, folyékonyan "csevegni". A munkához szükseges "szögletes" szaknyelvet már tudam, mikor kijöttem, de az emberi tulajdonságok, érzelmek megfogalmazása nagyon nehéz.
Határátkelő Az légy, aki vagy 2017.08.17 06:30:00
Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a mai egy olyan téma, ami elég jól megmutatja, milyen különbségek vannak két ország között. A két ország ebben az esetben Hollandia és Magyarország, a téma pedig a melegség kérdése, amit Zita vet fel az amszterdami Pride kapcsán. Előre szólok, hogy egymás…..
Zitka 2017.08.17 09:01:06
Én sem élek Magyarországon, bár nem nemi hovatartozásom miatt jöttem el. A társadalmilag „elfogadott“ hetero csoportba tartozom, igaz vadházsasságban élek, és megkeresztelve sem vagyok, ja, és svájci frankos hitelem sincs… :) Borzalom :) Pozitív beállítottságom és a szívesen ajándékozott mosolyom miatt viszont sokszor érzem/éreztem magam Mgyarországon UFO-nak :) Hihetetlen minden alkalommal az a gyűlölet, közöny, stílus amivel otthon találkozom. Elég egy boltba bemenni, ne adj`Isten egy fél órával ezelőtt vásárolt terméket szereték visszacserélni. BONTATLANUL, számlával… Főbenjáró bűn. A kedves eladó: mé hozom vissza? Ha gondolom, ESETLEG levásárolhatom... Ilyenkor ráébredek, ja, Magyaroszágon vagy! Szóval alkalmazkodom és a pénzemmel távozom. Sajnos én is abba a generációba tartozom, akik nem szoktak hozzá a „mássághoz”. De külföldön megtanultam. :) - halkan megjegyzem, nekem még kötelező volt a köpeny az iskolában, szigorúan gombos, amit nem voltam hajlandó felvenni, ezért drága anyám fodros, modern köpenyt vett, kaptam is egy beírást... :)-
Mindig kérdezik tőlem otthon, hogy na, mivan a migráncsokkal? Semmi, mivel ahol élek, 3% alatti a munkanélküliség, ergo reggel elmegy majdnem mindenki a munkába, este hazajön, hétvégén saját ritmusának megfelelően mulat/relaxál/kikapcsol, a mindennapi életritmus nem változott. Nálunk 8 fiatal afrikai férfi van, ebből 3 a helyi csapatban focizik, 4 dolgozik, illetve mind önkéntes munkát végez. Tavaly, amikor ide tették őket le voltak sokkolódva, hogy itt minden nap mindenki dolgozik! Fogalmuk nem volt, hogy hova jönnek! De ők mára már beilleszkedtek.
Hozzáteszem, NEM vagyok „migrisimogató” (ezt otthon tanultam), egyáltalán nem értek egyet 1M 20-30 éves fiatal, egyedülálló férfi befogadásával, a fanatizmusukkal, egyáltalán azzal, amit egy bizonyos valláshoz tartozóak zömével képviselnek. Na őket nincs az a Mutti aki integrálja... Menjen haza, építse ott az országát, vagy amit akar, ezen a téren valóban óriási feszültségek vannak. De ki tud itt igazságot tenni? A gyűlölet biztos nem.
Sokszor nem értem, hogy az adott álláskereső miért nem talál állást. Amikor bejelentkeznek hozzám az ilyen álláskeresők, azt látom, hogy van egy érdekes vagy egy lehetőségeket mutató szakmai múltjuk, ahonnan fejlődni is tudnának, és még akarnának is. Ezt mondjuk egy közepeske…..
Zitka 2017.08.08 10:45:51
@Gipsz Ferenc: teljesen egyetértek. Én külföldön dolgozom. Egy percig nem voltam munkanélküli otthon sem, de amit itt megtaláltam az a megbecsülés, 8 órás irodai munka és tisztességes bérezés. A főnököm kérdezi meg tőlem időnként, hogy elégedett vagyok-e, vagy esetleg csináljon valamit (ő!!!) másképp. 20 év otthoni sales munka után majdnem elsírtam magam és közöltem, hogy maradjon mindig ilyen. Szóval nem fogytunk el, elmentünk. Munkavállalók vagyunk, nem a cipőjük sarka, amit koptatunk. Ennyi :)
A kérdés nem csak Magyarországon, és általában a kelet-európai régióban aktuális, és akkor most nagyvonalúan tekintsünk el a Gyere haza, fiatal program látványos (és az első pillanattól megjósolható) kudarcától. Menjünk Európa másik felébe, Spanyolországba, ahol szintén…..
Zitka 2017.06.21 14:58:42
@szÖveges professzor: szegedi vagyok :) tudom mi a dörgés :))
Zitka 2017.06.21 15:24:24
szÖveges professzor: bizony, lehet szeretni, de már nem tudnék ott élni. @Payrollerwitch: Ismerős sajnos. De ők csak a kemény munkát ismerik, kuporgatnak még mindig. Mindig mondom, hogy nekem nem kell. Menjen magán orvoshoz, ha kell, éljen, élvezze az életet. De nem igazán tudják hogy kell. Mondjuk kicsit késő is, mert a "remek" kórházi körülményeknek (fertőzés) köszönhetően kellett az egyik lábát amputálni.. De ez egy másik topic témája....
Zitka 2017.06.21 16:55:02
@Demi78: Nalam is 63-65 evesek, es aggodom, hogy mi lesz, ha... mondjuk egyedül marad egyikük.. es igy tovabb. En is kivancsi lennek, hogy mi a tapasztalat.
Az Európai Parlament tegnapi döntése pontosan illeszkedik Orbán terveibe. Eljátszhatja, hogy sértett büszkeséggel, Magyarország érdekében vonul ki az EU-ból, noha valójában maga provokálja ki a helyzetet...
Zitka 2017.05.19 09:46:34
@Bambano: A legjobb ez lenne :)
Hány év kell ahhoz, hogy az ember fragyarul kezdjen beszélni, hogy a töltöttkáposzta helyett a sajt mellett tegye le a voksot (a szeletelt gyulai kolbász azért jöhet), és hogy egy éjjel arra riadjon fel, hogy csőtörés van a már rég eladott magyarországi házában, és fogalma sincs kit kell hívni?…..