Regisztráció Blogot indítok
Adatok
factsmatter

0 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Január közepén találkoztam a problémával. Amikor volt egy kis időm ezzel a kérdéssel foglalkoztam, és valahogy éreztem, hogy meg tudom csinálni. Megvolt a stratégia, végtelen gráfokat kellett színezgetni hozzá, és egy idő után nyilvánvalóvá is vált, hogy egy bizonyos módszerrel…..
     Ürge-Vorsatz Diána után most Matolcsi Máténak ugrottak neki, úgyhogy megpróbálom pár sorban vázolni azt, hogy egészen pontosan mi is a lényege a Matolcsi ügyének.     Bent Fuglede dán matematikus kérdezte a következőt. Ha A  n-dimenziós pozitív mértékű euklideszi halmazon van egy…..
factsmatter 2017.04.22 19:23:14
@jotunder: nem tudom btw hogy egy akadémiai embernek hogy lehet "a fideszre szavazás még mindig a legtermészetesebb" azok után, ami a felsőoktatásban történ csak az utóbbi 5-6 évben. Ha csak a kancelláriákra, a, hogy is mondjam, alternatív kutatóintézetekre (Migrációkutató, MMA, Matolcsy alapítványok stb) meg a CE-ra gondolunk akkor ez a "legtermészetesebb" nekem nagyon, de nagyon fals. Nem igaz, hogy ezekről a dolgokról "le lehetett maradni", hát nem lehetett, még szándékosan sem, legalábbis ebben a szakmában nem. Volt idő amikor az oktatói hálózat hetente tüntetett, vagy hetente többször, különböző egyetemeken, demonstrációkkal, munkafelfüggesztésekkel, konferenciasorozatokkal. Ezeket mindenki tudta a szakmában ne csináljunk úgy, mintha le lehetett volna maradni róla akár olyan okból is, hogy valami a matematika platonikus fellegei között töltötte mindennapjait.
factsmatter 2017.04.22 19:29:54
@seol: pff.
Egyébként én örülök ezeknek a leveleknek, látszik hogy feslik a burok a fostarisznyán. Örülök nekik, de azért ne kelljen hanyatt vágódnom a gyönyörtől.
factsmatter 2017.04.22 19:55:22
@seol: persze, és hangsúlyozom, hogy ezek szerintem is jó dolgok. A poszttal is az volt az egyetlen bajom, hogy az jött le belőle, hogy ácsi, ha valaki ért a matekhoz akkor arra más megítélést alkalmazunk. Ez emberileg szerintem érthető, ha a szerző is matmatik, de a korrupciós index pl erre az állításra is kileng(ene).
         Nem hiszem, hogy a speciális magyar "konzervativizmusnak" a közeljövőben alternatívája lesz Magyarországon. Ez a konzervativizmus alig hasonlít a nyugati konzervativizmusra,  etatista, nacionalista, reakcionárius és enyhén bumburnyák, de...        Ha a választók többsége egy elviselhetően…..
       Esettanulmány 1.  (2017) Orbán Viktor: "idegen népelemeket engednek be a világ más részeiből"      Esettanulmány 2.  ( 1938 )    Hóman Bálint: "Világnézeti szempontból a kérdés alapja az, hogy a zsidóság aránytalanul vesz részt a kulturális életben és a sajtóban, ami egyes zsidó elemeknél,…..
factsmatter 2017.04.17 00:39:14
@fortin: én csak Egerben tudok két olyan doktori iskoláról, aki professzort vett. Nagy neveket. Ezt szintén tudja mindenki, és kölcsönösen kussol.

Eszterházy Károly Egyetemnek hívatja magát, ez a hivatalos neve, és mindig így önreferál is uni-eszterhazy.hu/hu/egyetem/egyetem/egyetem-1049

egyébként naná hogy kussolnak, harmad ennyi doktori iskola doszt elég lenne, na jó, ha angol lenne a munkanyelv akkor fele ennyi. Bár tulajdonképp azt se nagyon értem, miért megy _bárki_ magyar doktori iskolába 2017-ben, de ez legyen az én gondolkodnivalóm.
factsmatter 2017.04.17 09:29:57
@thegabcsi: hát ez az, azért nehéz doktoranduszt fogni, mert sok a doktori iskola :) Ez egyébként több különböző tényező által befolyásolt komplex rendszer, megpróbálom kicsit szétszedni, tehát:

1. sok a doktori iskola és sok bennük a törzstag. Az egyetemi tanárság egyik feltétele hogy legyenek védett doktoranduszaid, ezért nagy a harc értük. Van, ahol ez erővel történik, tehát meg van mondva, hogy ki lesz a konzulensed, oszt jó napot. Több olyan doktori iskola is van, ahol a 8-10 doktorandusz közül 5-nek a témavezetője ugyanaz az ember. A maradék 3-5 emberért meg harcolhat a többi 80 törzstag.
2. doktoranduszt azért is nehéz "fogni" mert szanaszéjjel szívatják őket, mindenféle ostoba feladattal látják el, ahelyett, hogy azt tennék, amire szükség van: bevonnák őket a kutatásokba. Sajnos ez nem csak magyar sajátosság, az USA-ban is ismerek remek doktori iskolákat, akik emellett 2-3, esetenként 4-5 adminisztratív munkakört sóznak a doktoranduszokra, igaz, általában fizetnek is érte valamit. Persze emiatt rettentpen elhúzódik a védés ideje, nem csoda.
3. az, hogy kevés ember van a tanszékeken az egy általános dolog, de nincs köze a doktoranduszokhoz. Az általam ismert doktori iskolákból az elhelyezkedési ráta nagyon alacsony, nem több mint 10 %. Vagyis azok a doktoranduszok, akik egyáltalán védenek, nagyon nehezen találnak állást, a PhD meg ugyebár az akadémiai szférán kívül maximum vanity-ből ér valamit. Még a legfosabb helyre is rengetegen jelentkeznek, ha állást írnak ki (pedig ugye tudjuk, hogy itthon már mindig megvan rá az ember, csak kötelező kiírni, mert közszolgának minősül). Vagyis a sok doktori iskola sok állástalan doktoranduszt termel, ami úgy elméletileg nem probléma hiszen a tudás önmagában is egy jó dolog, csak akkor ezt meg kell mondani.
4. a tanszékeken valóban kevés az ember, bár nagy különbségek vannak. Egyes tanszékeket vanity-ből meg tradition-ből tartanak fenn annak ellenére hogy 20 éve nincs egy darab hallgatójuk sem. Ezzel nekem nincs bajom, ennek bele kell férnie az universitas eszméjébe, csak az a baj, hogy más tanszékek meg ugyanazért a bérért dolgoztatnak olyanokat, akik ténylegesen dolgoznak is. Mivel azonban nem lehet státuszt szerezni még akkor sem, ha hatalmas a terhelés (lsd következő pont), a frissen végzett doktoranduszok nagy száma nem jelent megoldást.
5. végül de nem utolsó sorban a legnagyobb probléma: a terhelés. Egészen elképesztően magasak a kötelező óraszámok a nyugati kollegákhoz képest, szóval az a heti 14 óra docensnél, 18-20 tanársegédnél éppenhogy megakadályozza, hogy mellette lehessen kutatni is. Ráadásul sokaknál az egyetlen fizetési kiegészítés csak túlórákkal lehetséges, nem ritka a 25-30 órát vállaló kollega sem, emellett nyilván kizárólag kiégni lehet. Ezt hasonlítsd össze a nyugati heti 2-4 órával. Szóval az egyetlen radikális de elkerülhetetlen megoldás a kötelező óraterhelés drasztikus csökkentése, új státuszok kiírása. Szerintem ez még sokkal fontosabb, mint egyszerűen a bérek megemelése. Ha havi 4000 euróért ugyanúgy 14 órát kell tartanod hetente, akkor ugyanúgy nem tudsz rendesen kutatni, mint ha csak 500 euroóért dolgoznál. Most azonnal le kellene vinni az óratartást a nyugati átlag közelébe, és emellett természetesen ténylegesen előírni a nemzetközi publikálást, még a tanérsegédeknek is. Mert most ugye van egy titkos összekacsintás: persze hogy is várhatja a heti 30 órát + 1-2 adminisztratív feladatot ellátó tanársegédtől, hogy még publikáljon is? Jó lesz neki az egyetem saját évkönyve meg valami gagyi konferencia Dunaújvárosban.
factsmatter 2017.04.17 16:56:09
@thegabcsi: na most erre rátettek még egy lapáttal a fideszes fiúk akik valószínűleg nem sokat voltak phd képzés környékén. 2016 ősztől a doktoranduszok/andák úgy kapnak ösztöndíjat, hogy ha négy (!!) éven belül nem adják le a disszertációt akkor vissza kell fizetni. 10 millióról beszélünk, egy élmény lesz a nettó 107 ezer forintos tanársegédi fizetésből.
   Esettanulmány 1.   Szőnyi Szilárd rezsimpocok elemzi Felföldi Zoltán "közgazdász-politológust", idézve, hogy a "CEU az abortusz és a homoszexualitás életformáját támogatja". Ebből is látszik, hogy Felföldi gumidominó, de in concreto ez az ember volt az, aki ezt a pszichiátriai szempontból igen…..
factsmatter 2017.04.14 12:35:41
      " Ebben a formában nem szeretnénk, ha a Central European University tovább működne. Szerintem ki kell mondani, meg nem kell bujkálni, nem kell kertelni”  (Balog Zoltán)      "Kerteljen, akinek két anyja volt, ebben a formában én sem szeretném, ha a Balog Zoltán miniszter úr tovább működne"…..
factsmatter 2017.04.07 12:16:51
@christvhu: nem válaszol soha semmire legalább 8 éve. Már önmagában ennek elégnek kellene lenni ahhoz, hogy eltakarítsuk az útból.
 Ez itt. 2004. évi LXI. törvény a Közép-európai Egyetem állami elismeréséről1 Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, valamint New York állam kormányzója által 2004. április hó 5. napján kiadott közös nyilatkozatban foglalt célok megvalósítása érdekében, a New York államban…..
"A miniszter azt mondta, van olyan egyetem, amely a vizsgálat szerint minden előírásnak megfelel, ez pedig a magát liberálisnak mondó McDaniel College. "Azt gondolom, hogy ha a kormánynak bárkinek problémája lenne, egy szimbolikus liberális egyetemet nem hagyna boldogulni". (Lazar Janos az…..
factsmatter 2017.03.30 15:27:35
        Megadja doktorandusz a közpénzből fenntartott revolverlapban értékelte a gendertudomány helyzetét. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk  nem Skócia keleti partjain játszódik, hanem Írország nyugati partjain.  De azért ott is elég…..
factsmatter 2017.03.14 19:17:05
@barsled: olvasd el a saját szöveged és rájössz, mi nem stimmel. Még egyszer, most induljunk ki a te szövegedből:

"Azt írod, hogy a térségben kiemelkedően jó lap."

igen tényleg ezt írom, és ezt bizonyítottam is.

"Hogy még te is megértsed: Megengedtem, hogy a térség a legjobbja (nem tudom), de ebből semmilyen logika szerint nem következik, hogy kiemelkedően jó lap. "

ezt viszont nem is mondtam. Ez egy másik kérdés. Szóval ha én azt mondtam, hogy a térségben kiemelkedő, és ezt be is bizonyítottam, akkor mégis miért kellene valami olyat bizonyítanom, amit nem is állítottam, ember?

szalmabáb érvelésnek hívják egyébként az informális logikában, amikor olyan állítás bizonyítását kérjük számon valakin, amit az meg se tett. Légy szíves gondold át még egyszer, köszi.
factsmatter 2017.03.14 22:39:57
@ámbátor: amennyiben a 20 országból álló EE régió a maga többszáz folyóiratával megfelel a három házból álló utca analógiájának, akkor igen. Csakhogy nem felel meg. Ergo nem ott tartunk.