Regisztráció Blogot indítok
Adatok
katabakancs

302 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pünkösdi hosszú hétvégén látogattuk meg az Esterházy-kastély parkjában található, az Esterházy IV. Miklós herceg feleségének nevét viselő Cziráky Margit Rózsakertet. A kert a házaspár megrendelésére készült el 1908-ban, ám a második világháború alatt teljesen tönkrement, a tövek elvadultak. A …..
katabakancs A soproni erdőben 2024.04.28 07:50:28
A szokatlan áprilisi forróság után záporokkal, zivatarokkal tört be a hideg idő, így csípős, ám verőfényes napsütésben tettünk egy kis sétát a soproni erdőben. A Lőver körútról, a Hotel Sziesztától indultunk el a Várisi sétaút egy szakaszán az Ojtozi fasorig, ahonnan a Lővér Kempingen keresztül az…..
katabakancs Cseresznyevirágok 2024.03.31 19:14:35
Húsvét alkalmával, a március végéhez képest nyáriasnak mondható időben látogattuk meg a délutáni fényben fürdő Várnegyedet és a Tóth Árpád sétány szirombontogató cseresznyefáit. Fényjáték a mohán. Virágfüzérek törnek az ég felé. Már látványos virágpompában állnak a fák, annak ellenére, hogy…..
katabakancs Hóvirágmezők közt 2024.02.17 16:13:12
Az Alcsúti Arborétumról és a hóvirágokról írtam már itt és itt, mégis mindig boldogság újra idelátogatni és gyönyörködni a tavasz közeledtét jelző virágokban. A hóvirágok mellett a krókuszok, hunyorok és téltemetők is előbújtak, a cserjék közül pedig a somok, bangiták és téli loncok bontották…..
katabakancs Szevasz tavasz! 2024.02.07 12:45:15
Szokásos tavaszváró sétámat tettem a Margitszigeten a hirtelen jött jó időben. A nagy szélben gomolygó felhők rétegei között gólyapár keringett. A Japánkert tavában álló szobor talapzatánál ádáz küzdelem folyt a napozóhelyért két ékszerteknős között, végül többszöri kísérlet után sikerült csak a…..
katabakancs Madárinvázió 2024.01.23 18:30:34
Már hetek óta találkozhatunk a nagy rajokat alkotó, és a téli hidegben a fákon gyülekező fenyőrigókkal szerte a fővárosban. Én a 13. kerület ostorfáin kaptam lencsevégre őket, ahogy hangosan cseverésznek, csipegetik a bogyókat, vagy csak pihennek a kopasz ágakon. Amilyen hamar meglepik a fákat,…..
katabakancs Árvíz 2023.12.31 19:19:16
A közösségi médiát már napok óta ellepik az aktuális árvízről szóló képek, ahogy a szóban forgó Duna vize az alsó rakpartokat Budapesten. A víz már vonulóban, az élmény még friss, így én is hoztam egy csokornyi képet az elöntött Moszkva sétányról és az Árpád híd környékéről néhány madárral…..
katabakancs Elbúcsúzott az ősz 2023.12.03 12:07:42
A nyárias szeptembert a meleg színekkel teli, ám esősebb október követte, és az ősz utolsó napján puha hótakaróval köszöntött be a tél. Az őszi hónapokban a főváros 13. és 14. kerületének parkjaiban jártam, de nem maradhatott ki a Duna part sem, az örökké változó színű víztükörrel és a…..
katabakancs Séta a Naplás-tónál 2023.10.07 18:14:48
A Naplás-tó már régóta bakancslistás volt, és egy szép októberi napon sikerült ellátogatni ide. A 16. és a 17. kerület határán elterülő, a Szilas-patak felduzzasztása során létrejött tó Budapest legnagyobb tava. Bringával vagy gyalog is érdemes körbejárni, de az aszfaltozott szakaszon görkorival…..
katabakancs Szeptember elején 2023.09.17 10:18:32
Elköszönt a nyár, de a forróság még maradt. Alkonyi fényekben fürödtek az érett bugák és másodvirágzások Budapest parkjaiban. Egy bokréta sárga. Mézszínű füvek. Csillanás. Hárman egy száron. 2023. szeptember..
Csak egy röpke ügyintézés alkalmából metróztunk el a nyolcadik kerület Palotanegyed részébe, és csupán egy rövid sétát tettünk a Kálvin tértől a szebbnél szebb házak és közéjük bújtatott terek között. A reggeli fényekben megbújó érdekességek tőlem megszokott módon fényképre kívánkoztak. A Fővárosi…..
Párizst nemigen kell bemutatni, szépsége, hangulata, kulturális hatása így vagy úgy, de mindenkit megérint. A legfőbb látványosságok a Szajna mentén találhatóak, nem is véletlenül. A folyó és város szoros kapcsolata számtalan módon megmutatkozik: a partokon és a kis szigeteken (Cité- és Saint-Louis)…..
A Pécs, avagy a római kori Sopianae városából a IV. századból fennmaradt, részben ókeresztény északi temetőjének egy része 2000 óta az UNESCO Világörökség része. A festett, belül bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, kőből és téglából emelt sírkamrák és temetőépületek közül…..
A Tatai Fényes Fürdő mellett elhelyezkedő Fényes Tanösvényt nem kell bemutatni senkinek, az egyedülálló, enyhén szénsavas források táplálta lápvidék sokunk kedvence. Egy igazi szeletke vadon, egyedülálló növény- és állatvilággal. Érdemes nyitásra érkezni, amikor még nincsenek sokan, hogy minél…..
katabakancs A KDP befejezése 2023.08.09 22:16:25
Az utolsó szakasz lejárása kicsit érdekesen alakult. A csapat több részre bomolva, több időpontban és más-más bontásban tett meg a 24 km-es távot, ráadásul az özönvízszerű eső is bonyolította a helyzetet. Mi a május folyamán, két etapban (Tarján-Héreg-Pusztamarót és Héreg-Pusztamarót-Lábatlan)…..
katabakancs A gánti bányában 2023.07.28 22:56:29
Gánt határában, a Vértes hegységben található a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park, mely igazi paradicsom a fotósoknak, filmeseknek, amatőr természetbúvároknak és mindenkinek, aki fogékony a különleges helyszínekre. A mára már kimerült bauxitbánya igazi szabadtéri geológiai múzeum,…..
katabakancs Tavasz a Tiszánál 2023.07.28 14:06:46
Hogy teljes legyen a paletta, tavasszal is meglátogattuk Lakitelek és Tőserdő környékét, és ezúttal is tettünk egy kitérőt Kecskemétre. A belvároson kívül a Vízműdombot, vagy Benkó-dombot is felfedeztük. Kétszer is reggeli sétát tettem a Tőzegbánya-tavakhoz, ami most igazán csodaszép arcát mutatta.…..
Ezúttal semmi eső, semmi zivatar, hanem tavaszi verőfény kísért minket végig a következő, Csabdi-Somlyóvár-Tarján KDP szakaszunkon. És ezúttal Csabdiban sem felejtettünk el pecsételni a Gero Café feldíszített teraszán! A kerítések mögött színes tulipánok sorakoztak, az egyik ház előtt pedig igazi…..
Ezen túránk során átnyergeltünk a Vértesből a Gerecse tájaira, és Csabdiból érkeztünk meg Szárra Óbarokon keresztül, miközben érintettük az Országos Kéktúra útvonalát is. Egész napra esőt ígértek, bár amikor leszálltunk a buszról Csabdiban, még sütött a nap. A takaros kis község házai közül…..
katabakancs Majkpusztától Szárig 2023.07.24 14:14:12
Szép, tavaszi reggelen kezdtük el a 2023. év első túráját ott, ahol ősszel abbahagytuk: Az Oroszlányhoz tartozó Majkpusztán. A túra során érintettük Vértessomlót, majd megérkeztünk a Tatai-árokhoz, hogy Szártól folytathassuk a következő etapot. A Majki-tavak nagyobbik tagja most vidámabb képet…..
katabakancs Tőziketánc 2023.07.22 17:30:54
Ezúttal a Bakonybéltől nem messze található Gerence-völgyben jártunk. A KDP túráink alkalmával jártunk már erre, de akkor nem sikerült eljutni a Hubertlaki-tóhoz, melyet a Bakonyi Gyilkos-tónak is hívnak, mivel erdélyi névrokonához hasonlóan a víztükrét kiálló facsonkok tarkítják. Tavasz révén…..
katabakancs A Tisza télen 2023.07.22 17:00:17
December elején ismét ellátogattunk az azóta kedvenc hellyé vált Lakitelekre, és mivel már jártunk itt nyáron és ősszel, elhatároztam, hogy a mostani, téli kiruccanás mellé betervezek egy tavaszit is, hogy teljes legyen az évszakok palettája, és hogy láthassam miként változik a táj. A bázis ezúttal…..
Egy szürke, novemberi napon szálltunk vonatra, majd buszra, hogy folytassuk a KDP soron következő szakaszát az Oroszlány szomszédságában fekvő Majkpusztától egészen Mórig. Majkpuszta látványossága, a Kamalduli Remeteség kolostorépülete, amit egy forró nyári napon már korábban felfedeztünk…..
katabakancs KDP Kisgyóntól Mórig 2023.01.03 21:48:57
Már olyan kis távolságokat kellene megtenni autóval Budapestről, hogy folytathassuk a KDP-t, hogy néha célszerűbb a tömegközlekedést választani. Most így tettünk, és először vonattal Tatabányáig, onnan pedig busszal a Bakonycsernye-kisgyóni elágazásig utaztunk. Először a Bodó-tanyát és kis tavát,…..
Verőfényes októberi reggelen indultunk ismét útnak a Piroson, ezúttal is Isztimérről, ám most Kisgyón irányába. Ászterek, kéklő lenvirágok és bogyókkal megrakott csipkebokrok szegélyezték a földutat, mely egyre messzebb vitt minket a falutól. A száraz fűből itt-ott kikandikált egy-egy őzlábgomba…..