Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mhmarti

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzés óta, amiben éppen az első körös tervekről írtam. A terv (vagyis ahogyan utólag kiderült én..) rengeteg kritikát kapott, úgyhogy volt miből építkezni ( hahh ;) ), de megfogadtam, hogy csak a véglegesítés előtt fogok újra jelentkezni. A sok kritika nem fájt,…..
mhmarti 2017.04.21 19:46:09
Szia!

Az a változat sokkal jobban tetszik, bár nekem is lenne pár észrevételem :)

Az ablakokkal kapcsolatban: ha a bútorozás figyelembe véve kicsi az ablak, akkor miért van kettő kicsi? Miért nem 1 nagyobb pl. szobákban, konyha. Nézd meg mennyibe kerül az ablak, ha 2 db 75X150 veszel, vagy 1 db 150X150-t. Nem tudom, hogy ilyenkor elég-e 1 db áthidaló az ablak fölé, ha igen, akkor biztos nagyobb kell, mint ha 1 ablakod van bent. Ha pedig ablakonként kell, akkor bizony ez mind plusz pénz. Sok kicsi sokra megy ;). Én a teraszos szobába is tettem volna ablakot, az egy ajtó nem ad annyi fényt, főleg délelőtt 10 után.
Szerintem a nappali nem lesz sötét, mivel nagyok azok az ablakok, a leválasztó fal is praktikus, mivel elszeparálja a magánszférát.
Viszont ami fura, az az előtérből nyíló gardrób rész. A közlekedő része helyet foglal, nem tudod praktikusan kihasználni. Ha ott fal lenne, lehetne bútorozni, akár az étkező oldalról is (mondjuk keskenyebb 40-45cm bútorral), vagy a konyhát másképp rendezni. Az előtér részről is jobban bútorozható és a WC sem lenne már a "konyhában":) Tény, hogy akkor a nappalin mész keresztül, de ez nem akkora távolság, viszont a közlekedő sok értékes helyet foglal.

Garázs: Nekem hiányozna. Egy pergola nem fogja óvni az autódat. Sajnos az enyémet tavaly nyáron egy oltári jégvihar elverte, jó lett volna a garázs. Azt mondjuk idővel tudsz építeni, ha mégis kellene. Ez megint olyan döntés, hogy milyen fontossági szempontokat nézünk.
Vicces, hogy még el sem kezdődött az építkezés, de máris csúszás volt. December 9-ből lett január 11, de végül megkaptam a ház első bejárási tervét. Az építész az kéréseimnek megfelelően rakta össze a tervet, egész élhetőnek tartom bár van pár kérdőjelem. Essetek neki, szedjétek szét, aztán…..
mhmarti 2017.03.03 18:42:58
Szia! Elég régen szóltak hozzá, de remélem célt érek :)
Nagyon örültem a blognak, mivel én is hasonló cipőben járok, mint te és sajnos nincs senki, aki megosztaná mostanában a tapasztalatokat.. Annyiba más az én élethelyzetem, hogy nekem már van férj és egy gyerkőc. Jelenleg a tervek készítésénél tartunk. Mi úgy kezdtük, hogy kerestünk egy nagyon jó építészt még évekkel ezelőtt, aki az elképzeléseinket támogatja és sok szakmai tanácsot tud. A telek kiválasztásában is segített, mivel mi nagyon alacsony energiás házat építünk,, és fontos volt a telek fekvése, meg a leendő ház tájolása.
Pár észrevétel az alaprajzhoz. A garázzsal kapcsolatban igaza van a többieknek, kicsi lesz. Mi 42m2 terveztetünk, ez kb. egy nagyobb és egy kisebb autónak kényelmes, plusz elfér egy sor polc szerszámoknak. Ha még motor is kerülne bele, szerintem kellene kicsit nagyobb. Az építész azt tanácsolta nekünk, hogy a jobb energiaeloszlás miatt jobb az emeletes ház és a költségek m2-re jobban eloszlanak. Kevesebb alap, kevesebb tető, jobban kezelhető, kényelmes terek. Van generálos cége, képben van a költségekről. A tetőszerkezet lehet könnyűszerkezetes,ha nem akarsz padlást, olcsóbb, mint a betonfödém. A szobák nekem kicsinek tűnnek. Gyereknek is és felnőttnek is szerintem az ideális méret 14-15 m2, de inkább nagyobb. Azt még be kell bútorozni, és a gyerekeknek rengeteg hely kell játszani, aztán a suli miatt íróasztal, stb. Nálunk pl. két fürdőszoba lesz, gondolva a jövőre, fog kelleni (gyakorlati tapasztalat). A nappali el van dugva, elég sötét. Én megcserélném a konyhával. Érdemes nagy konyhát és étkezőt is csinálni, a nappali területét jobban elosztani. Vagy a konyha+étkező helyére egy szobát tenni és a nappali+1 szoba helyén megoldani ez a három helyiséget, több fénnyel. Az építész nekünk azt javasolta, hogy olyan helyiségeket tegyünk az északi falhoz, ami nem élettér, pl. fürdő, kamra, gépészet, nálunk még lesz mosókonyha, meg lépcső. A bejáratnál a gardróbból nyíló wc és garázs sem a legszerencsésebb megoldás.
Jó tanács, építész mondta. Ha jó szigetelés lesz a házon (min. 20cm), 3 rétegű üveg az ablakokban, akkor be kell szereltetni szellőztető rendszert is, mert különben párás és penészes lesz a lakás. Ez azért van, mert a ház be van "csomagolva", de kell neki a szellőzés. Fűtési rendszernél mi is sokat variáltunk. Több verzió is volt, de úgy döntöttünk, hogy nálunk talajkollektoros hőszivattyú lesz. A bekerülési ktg. magasabb, építész szerint kb 4,5 M a szellőztető rendszerrel együtt, de nagyon alacsony havi rezsivel és jó teljesítménnyel. A szivattyú működtetéséhez "H" energiát lehet kérni az EON-nál, így az is olcsóbb. Pár év alatt megtérül. Ehhez a fűtési megoldáshoz viszont a padlófűtés javasolják. Több munkatárssal és ismerőssel beszéltünk, akiknek ilyen a fűtésük, és a tapasztalatuk az, hogy megéri. Hatékony, alacsony rezsi, nincs kosz és gond vele, kényelmesen, állandó hőmérsékletet ad. A napkollektor és a napelem viszont nem éri meg, nem térül meg és nem akkor tudod kihasználni, amikor kellene.
Mi hónapok óta tervezzük a házat. Rengeteget rajzoltam én is, berendeztem minden helyiséget, hogy tudjam, tényleg elég lesz-e a mérete. Szerintem fontos. Vannak ingyenes 3D tervezők, érdemes kísérletezni vele. Inkább legyen 10-szer átrajzolva, mint egyszer elrontva.
mhmarti 2017.04.21 18:29:17
@Axioma: Elég sokat gondolkodtam, hogy válaszoljak-e a kritikára, de úgy érzem pontosítanom kellene pár dolgot.

A szellőztető rendszerrel kapcsolatban lehet, hogy nem egyértelműen fogalmaztam, és akkor elnézést kérek, de én is mindent most tanulok meg.

A többi dolgot illetően azonban úgy gondolom nem érthetünk egyet, mivel én nem ismerem a te jelenlegi életteredet, de te sem az enyémet.
A leírtak alapján úgy gondolom, hogy valamelyik nagyváros kertváros részében, vagy a kapcsolódó agglomerációjában élhetsz (korábban éltél) és ennek alapján írod le a véleményed, mellyel nincs is probléma. Az én élethelyzetem azonban nagyon más. Falun nőttem fel, nagy szobás, vidék nagy házban, jelenleg egy 47m2 lakásban lakom egy nagyvárosban, és szabadulnék már, mert itt nincs igazán élettér, szóval nagyon is tudom a különbséget. A telek, ahol épül a házunk egy nyugati határ menti kis faluban van. Nem az a kifejezetten városias, családi házas környezet, szabadabban lehet építkezni. Esetükben simám megvalósul a két teljes értékű szint, mivel nem a teljes ingatlannak lesz két szinte, csak egy részének.Az épület magasság, amit néznek egy arányszám, nem pedig az épület legmagasabb pontja, ezt pedig az építész számolja a tervezéskor. Nincs tetőtér, sem térdfal, mert számunkra az nem volt opció. Viszont vannak olyan helyiségek, melyeken nincs két szint, így az előírt épületmagasság is megfelelő. De így spóroltunk az alappal, ami nem olcsó és a tetővel is, mely szintén nem olcsó dolog.

A hőszivattyú megtérülésre pár évet írtam, nem 3-ra gondoltam, de 7-8 év alatt biztos. Az építészünk passzív házakat tervez, kivitelez itthon és Ausztriában is, továbbképzéseket tart, könyvet adott ki a témában, szóval nem kókler és nem akar átb...ni.
Sajnos a napelemmel kapcsolatban viszont igaza van (én is tudok megtérülést számolni, közgazdászként), mert mire megtérül az adott beruházás, elér egy olyan kort a berendezés, hogy már nagyobb értékű felújítást igényel (azaz újabb beruházást és nem karbantartást), így a megtérülési idő kitolódik. Mivel nem jár rá sem állami támogatás, és még mindig nagyon drága a beruházás, csak annak ajánlott, akinek sok a pénze. Természetesen nem szabad összetéveszteni a napkollektorral, ami más tészta.

Egyébként értrékelem a kritikát is ;)
mhmarti 2017.04.21 18:36:47
@Első Építkező: A tervezőnk nekünk is csúszott, nem is kicsit. Igaz, mi nem is rohantunk annyira, de most már ott tartunk, hogy szeretnénk elkezdeni. Nálunk konkrétan 6 hónapot csúszott egy nagyobb projektje miatt. Viszont amikor nekiállt úgy igazán a mienknek, akkor iparkodott rendesen, de nem csapta össze. Nálunk is volt több ceruzás kézi terv, majd mikor már majdnem jó volt, akkor csinált gépit. Abból a harmadik lett az igazi. Most már minden egyéb terv készen, csaj a épület gépészeti hiányzik.

A szakikkal kapcsolatban nekem is félelmem, hogy nem lesz, vagy lesz, de nagyon későn. Sajnos ezt a mostani helyzet. Nagyobb projekteket vállalnak, több benne a pénz. Szerintem sok-sok türelem, kitartás kell majd hozzá.

Én konkrétan most a költség vetéssel bajlódom (banknak), és nagyon részletes kell, mert különben az értékbecslő visszadobja. Na ez még egy szép része az építkezésnek;)