Regisztráció Blogot indítok
Adatok
habpite

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai jeles alkalomra a világ egyik legismertebb golyóstollát, a Parker Jotter golyóstollat választottam tesztalanynak, aminek még az is lehet, hogy magyar kötődése is van. Egy kis történelem George Safford Parker A történet egy John Holland nevű úriember töltőtollakat gyártó és forgalmazó…..
habpite 2019.05.06 09:38:59
@kadbar: üdv, én merem ajánlani ilyen típusú betétnek az ICO Silver betétjét is. Vékonyan (0.8mm golyó) és szép sötétkék színnel ír, jelenleg két betétet használok, semmi bajom sincs egyikkel sem. Másrészt az ára, kettő darab kb 250-300 Forint, bárhol kapható.
habpite 2022.12.17 22:59:01
@bgakos:
Van a Patria papírboltban egy Butterflow nevű tollbetét, ami G2-es. 1mm-es golyó, és szépen könnyedén, mélykék színnel ír. És nem drága. Lehet a hegy kicsit lötyögni fog, mert karcsú,de azon kis cellux segít.
Ha érdekel a magyarországi írószergyártás, az elmúlt 100 év számos kincset rejteget. Példának okáért, lehet, hogy találkoztál már valahol a furcsa formájú Extra tintásüvegekkel. Némelyiken még rajta van a kopott, itt-ott foltos címke, mely büszkén hirdeti a benne található "royal blue" (királykék)…..
Egy ideje már töröm a kobakom azon, hogy hogyan lehetséges jóval 100 Ft alatti áron, fémből készült, koronás tollbetétet (Parker/PAX tollba való, ún. G2 formátum) vásárolni. Némelyik boltban egyenesen 50 Ft körüli összegért kapható, sőt, legutóbb az egyik hipermarketben láttam egy másik típust…..
Valamelyik este azon tépelődtem félálomban, hogy legközelebb melyik golyóstollról írjak "litániát". Elég sok van, amiről már régóta szeretnék regélni. De aztán épp, mielőtt teljesen elnyomott volna az álom, eszembe jutott, hogy az egyik legismertebb magyar golyóstoll, az ICO 70 vagy ICO Scripto még…..
Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat mostoha körülmények között dolgozók megajándékozására ajánlom. (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.) Nem tudom, hogy kell-e többet írnom a Fisher Space Pen AG-7 golyóstollról, mint hogy ez az eredeti,…..
habpite 2019.12.11 15:13:38
@kisfoki:

PAX toll (fűtetlen de néha fűtött, műhelyben pár telet nyarat megélt, feltűzve naptárhoz) vagy Bic kupakos golyóstollak (Cristal, Round, Fine stb... ) is nagyon tartósak, nehezen száradnak be.
Nálam van valami noname reklámtoll a kocsiban, a papírok között (a papírok/egyéb dolgok szerintem kiegyenlítik az extrém hőmérsékletet a könyöklőben), már egy jó ideje, ír rendesen, de olyan ritkán használom, inkább azt használom ami nálam van a zsebemben, táskámban.
Szerintem nem jó ötlet kocsiban tollat tartani, mert ha valami miatt mégis kifolyik (nagy hőingadozás, megfagy a tinta aztán kienged és szétesik a tinta szerkezete(?) ), egyrészt nehezen lehet észrevenni, másrészt meg nehéz kitakarítani, főleg ha beszáradt a kocsi műanyag vagy kárpit részébe.....
Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat egyetemre/főiskolába ajánlom. Az felsőoktatásban tanulók általában maguknak vásárolják az iskolaszereket, és közismert tény, hogy anyagilag nincsenek túlságosan eleresztve. A fő szempont emiatt az alacsony…..
Biztos vagyok benne, hogy nincs Magyarországon "retróbb" golyóstoll az ún. folyadékos vagy úszós tollaknál. Egy bizonyos életkor fölött azonnal mindenki felismeri, és még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne kedvelte volna. Süt róla, hogy egyfajta generációs emlék, mint a nyaralás a Balatonon,…..
Semmiképpen sem mehetünk el szó nélkül Magyarország talán legismertebb golyóstolla, az ICO Signetta mellett. Régóta adós vagyok ennek a típusnak a bemutatásával, és most jött el az ideje, hogy a tettek mezejére lépjek. (Ha érdekel, hogyan gyártják a Signettát, nézd meg ezt a videót.) Biztos…..
habpite 2019.07.08 10:19:19
@avada: Én elvétve a Tescoban szoktam látni tízes csomagban, más kiszerelésben nem. Iskolakezdés körül van főképp. Ami miatt én sem venném, és lehet más is így van vele: nem volt a tízes csomagban kettő toll amiben ugyanannyi tinta lett volna, igaz ez egyesével árulva nem feltűnő. Nem nagy probléma, de lehet emiatt nem fogy úgy, mint a Signetta, vagy nem tudják hogy ez a toll a Signetta testvére. Esetleg a gyártása drágább, mert a hulladék (a tolltestre gondolok öntés után) nem úgy újrafelhasználható mint a Signetta esetében, de ez csak tipp.
Szerintem nagyon sokan emlékszünk a régi házi szódás szifonokra. Nekünk halványzöld volt, amibe csak nagyon koncentráltan és határozott mozdulatokkal lehetett beletekerni a kis patront, hogy abból ne szökjön ki a CO2 idő előtt. A patronra aztán ráfagyott a kezem, az első szóda…..
habpite 2019.06.20 17:57:43
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, a "karbonizáló"palack (legalábbis amit én használok műanyag, de van üveg is) kb 900ml-es. Csavarkupakos. Ezt megtöltöd vízzel, a jel 840ml-nél van. Be a hűtőbe, a víz lehűl. Majd ki, kupak le masinára felteker bele a CO2, kupak issza rá be a hűtőbe. A palack Kb akkora mint egy hosszúkás tejes doboz.A hűtött víz több CO2-t tud elnyelni. Én legtöbbször a sima csapvízbe engedem a CO2-t, nekünk annyi is elég. A youtubon sok videó van, Tescoban meg is nézheted a kis palackokat.
habpite 2019.06.20 00:15:53
@Mikrobi: azért azt az ásványianyag-tartalamat nézd meg jól. A HCO3-at is beleszámolják, ami végül is nem ásványi anyag...

Én próbáltam többféle üveges szódát, nem fértek be a hűtőbe, mászkálni kellett érte stb..tavaly vettem egy ilyen gépet, azóta semmi gond vele. Pont befér a flakon a hűtőbe. Tanács: youtube vidókon láttam, ha előre lehűtöd a vizet, akkor több CO2-t tud elnyelni, bubisabb lesz.
De az is igaz, a csapvíz bizonyos helyeken szörnyű, sokszor városrészenként is más. Van hogy elég egy aktív szenes vízszűrő is, az is sok mindent képes megfogni.
habpite 2019.06.20 09:36:30
@Mikrobi: ezért ez nem teljesen igaz. Ha megnézed pl Szentkirályi összetételét, azt mondja a teljes: 520mg/l, ebből 400mg/l a HCO3. Vagyis 120 az ásványi, a többi HCO3. A többi is hasonló.

Másrészt aki a hulladék/ár miatt aggódik: hány évente és hogy cserélnek telefont, vagy bármi egyéb műszaki terméket? Ami ezerszer környezetszennyezőbb, mint ez a készülék, és drágább is. Nem tartósabbak azok sem. Másrészt meg: mi megiszunk kb 50-80 liter szódát/hó. Ha ásványvizeznénk, az mennyi hulladék lenne? 25-40 flakon/hó? Vagyis évi szinten 250-400? Ez csak egy család.

Ami igaz, a patron tényleg drága, az utántöltése lehetséges házilag ami egyszerű ugyan de veszélyes is (lsd: youtube) nálunk nem igazán kifizetődő (hol veszel fél kiló szárazjeget?), de azon kellene elgondolkozni, hogy egy patron csere kb 10 Euro. Nekünk sok, egy "nyugatinak" mennyi? Nekik megér 10 Eurot a környezetvédelem.
Egy örök klasszikus, és a blog első magyar gyártmányú tolla a mai áldozat, az ICO Kaméleon négyszínű golyóstoll. Az ICO céget idehaza szinte mindenki ismeri, hiszen igen komoly történelemmel rendelkező vállalatról van szó, amely a kiváló írószereken kívül számos egyéb irodaszert is gyárt, valamint…..
Nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb minden Parker Jotter használó találkozik egy olyan tollbetéttel, amelyik belefolyik a tollba. Különös módon, a Parker igen drága tollbetétjei is hajlamosak a műanyag záró elemnél (itt a blogon ezt koronának szoktam nevezni) igen komoly…..
habpite 2018.07.07 01:27:12
@Tamás(Ottawa): hali
a legtöbb olaj alapú tintát oldja a 96 vagy 70%-os alkohol, lásd itt különféle tesztek az írás tartósságára (azt hiszem pont a Parker betét kevésbé alkohol álló). Amit én olvastam, meg régebben próbáltam más tollal: valami kisebb üvegbe 96%-os alkohol, bele a felső része a tollnak. Ebben néha megkeverni, benne tartani pár napig, néha mozgatni benyomógombot. Ha van elég alkohol cserélni rajta amíg színtelen nem lesz. Vigyázni mert tök kék lesz minden, gumikesztyű rossz törölköző ajánlott, ami felett ki is lehet rázni a kék alkoholos oldatot. Ez nem bántja a műanyagot, viszont oldja a tintát. Izopropil alkohol is hasonló hatású, lehet próbát tenni: a kifolyt betéttel, belekenni papírzsepibe, vagy írni vele papírra, bele feles pohárba, különböző keverékképzéssel (alkohol/izopropanol), melyik a legoptimálisabb ami kioldja a tintát.
Pilot Hi-Tecpoint V5 tisztítás Nagyjából két hete, a Pilot Hi-Tecpoint V5 rollerem betegeskedni kezdett. A korábbi, szép vonalak alig látható, erőtlen csíkokká változtak. Hiába csináltam bármit, nem sikerült normális írásra bírnom. Tudtam, hogy el fog jönni az ideje a…..
Ez az írás egy töltőceruzákkal foglalkozó sorozat része. A golyóstoll mellett a 2 mm-es töltőceruza véleményem szerint a legsokoldalúbb írószerek egyike, azonban használata régen kiment a divatból. Ezért célul tűztem ki, hogy bemutassak néhány minőségi töltőceruzát. Ha érdekel, kövesd 2018-ban is a…..
habpite 2018.03.05 17:57:05
@Viktor Mónus: A fiaim sem szerették meg a 0.5-0.7mm-es mechanikus ceruzákat. A "tolóbetéteset" kedvelték..
Aztán ezt vettem nekik, vagy ehhez hasonlót, többféle is van ebből:
www.printker.hu/office-art-toltoceruza-kek-fekete-3126?keyword=t%C3%B6lt%C5%91

szintén könnyű, műanyag kivitel, ötödannyiba kerül, mint a Versatile fém változat, iskolába tökéletes, könnyen hegyezhető, ha többet veszel beállítható az oldalán a beletett betét keménységi foka.
A blog indításának egyik oka az volt, hogy meguntam azt a jelenséget, miszerint minden boltban ugyanazokat a típusú tollakat lehet megtalálni. Tudom, erre van igény... de hogyan legyen az embereknek igénye olyan dolgokra, amelyeket eddig nem tudott kipróbálni, mert nem találta meg a boltokban? Igen,…..
habpite 2017.08.31 12:05:35
szia

nem tudom aktuális-e még, de a Tescoban mostnában lehet kapni G2 zselés tollbetétet, 559ft/2db. Toll is van +1 betéttel 1000forint körül
ez:
www.herlitz.hu/index.php/termekek/iskolaszerek/my-pen-family/zseles-golyostoll.html

a golyó 0.5mm-es, sötétkék tintával ír, könnyen siklik a papíron, egyenletesen, azonnal szárad, nem teljesen vízálló, PAX betéttel használt tollba simán beleillik.
Ez alkalommal arra a kérdésre keressük a választ, hogy meddig használható egy golyóstoll, vagy golyóstollbetét. Vajon vannak-e különbségek az egyes típusok között? Ha feltételezzük, hogy a golyóstollak a tinta kifogyásáig működnek, a tollbetét élettartama megegyezik az íráshossszal. Az íráshossz…..